Zeg me waar en wanneer

Organisatie
Een moestuin, het vergt wat organisatie. Niet alleen moet je zaden in huis halen, je moet ook nog eens weten waar en wanneer al dat zaad kwijt te raken. Het zal niet de eerste keer zijn dat je daar staat met het zakje venkelzaad en alles al vol wortels en ui staat.
Een goede organisatie is ook hier het halve werk.

Eigenlijk moet je maar één keer goed nadenken over je moestuininrichting. Eens je een plan hebt, kan je dat elk jaar weer gebruiken met hier en daar een aanpassing, want geef maar toe, die 24 rode bieten zijn nog nooit opgegeten en snijbiet is eigenlijk helemaal niet lekker.

Na een paar jaar vanalles uitgeprobeerd te hebben, weet ik ongeveer waar ik best alles zaai en hoeveel rapen ik mijn kinders kan doen eten voor protest optreedt.

Naast moestuinieren heb ik nog een andere hobby, namelijk lijstjes maken, schema’s opstellen en kleuren, maar ook dat kan feilloos geïntegreerd worden in de moestuinhobby, kijk eens mee naar de foto bovenaan.

Rechts ziet u mijn zaaddoos, alles netjes gerangschikt per gewassoort, omdat ik dat bakje niet elke keer wil doornemen om te zien wat moet gezaaid worden maakte ik een schema, dat laat ik u straks wat beter zien.

Onderaan links ligt mijn moestuinbbijbel, niet zo heilig als De Grote Velt Bijbel, maar even onmisbaar, in dit boek schrijf ik elk jaar op wat ik waar zaaide, wat een succes was en wat niet.
Het jaar nadien gebruik ik dat plan als leidraad voor het nieuwe seizoen.
In dat boek zitten vijf steekkaarten, voor elke gewassengroep eentje (wortel, vrucht, peul, kool en blad) op die kaarten staat al het zaad en i.p.v. elke keer mijn doos ondersteboven te moeten keren kijk ik op mijn kaart wat op die moment moet gezaaid worden, voila, feilloos, ik zei het al.

Zsazsalmanak
Bovenaan komt de gewasgroep, links het gewas, daarnaast of de plant bemesting nodig heeft en of dat dan veel of weinig en compost of stalmest moet zijn en dan werkt u geheel volgens eigen wijze verder, met afkortingen (Zaaien, Koud Glas of Warm, Uitplanten, Oogsten enz), tekeningetjes of zoals ik met kleurtjes.
Om het helemaal gemakkelijk te maken zet ik er nog de rij- en plantafstand bij.

En het is nog niet helemaal gedaan, want helemaal voor niks, helelmaal uit de Kempen, is er ook voor u de Mme Zsazsalmanak, u hoeft het alleen af te printen en uit te knippen, als dat niet sympathiek is, zeg.

En indien moestuinloos vult u er voor mijn part het ontwormschema van de cavia op in.



Verscheen gisteren al op Moestuinblog.