dinsdag 27 april 2010

Salade Liegeoise*

Salade LiegeoiseOp een half uur een maaltijd op tafel toveren waar iedereen van smult en niemand kan uitspreken?
Echt waar?
Echt waar!

Start!

Nodig:
-Aardappelen, geschild in partjes of ongeschild om na het koken te pellen, u kiest!
-Sperzieboontjes
-Boter
-Spek, in reepjes gezouten of gerookt
-Ui in halve maantjes
-(Witte wijn of Balsamico) azijn, 1 el per persoon ongeveer
-Zout
-Peterselie (en bieslook), gesnipperd

-2 kastrollen en 1 pan

-Kuis de boontjes.
-Zet een kastrol met voldoende water op voor de boontjes.
-Schil de aardappelen en snij in partjes (of niet dus), zet ze op in licht gezouten water.
-Doe de boontjes in kastol 1.
-(pauze)
-Laat in de pan wat boter smelten en bak het spek.
-Proef of de boontjes nog niet gaar zijn, al dente, niet gaar. Giet in dat geval af en spoel onder koud water.
-Doe de ui bij de spekjes.
-Controleer de aardappelen, als ze gaar zijn giet je ze af en zet ze weer opzij met het deksel op de pot.
-Doe de boontjes bij de aardappelen, schud.
-Doe nu ook het spek bij de aardappelen, laat het vet in de pan, schud met de pan.
-Kap de azijn in de pan met het vet, roer de aanbaksels los en laat voldoende lang inkoken tot je een stroperige saus krijgt, doe de saus ook in de pot, schud.
-Verdeel over de borden samen met het desgewenste eitje, garneer met peterselie en eventueel bieslook.

Vervang desgewenst schudden door omscheppen.


*Liejezwaazje (bij benadering)
Edit: Lie-jé-zjwaase met dank aan Elza-D.

Edit 2: Luikse sla.

26 opmerkingen:

  1. Lie-jé-zjwaase, zou ik zeggen, en ik kan het weten LOL
    Mijn versie is met iets minder vet en boter. En de ajuis rauw. Maakt het ietske frisser. Maar dat van u zal ook wel goed zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm, liejezjwaase!
    Ik zou zo heel dat brod opfretten.
    Njammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Merci, 'k was nog aan 't twijfelen wat er morgen op tafel ging komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er erg smakelijk uit en laten mijn Minimannen nu gek zijn op aardappels en boontjes! Dankjewel dat je dit recept hebt gedeeld!
    Ik weet al wat ik morgen eet...
    ja dat ja.... liejezjwaase?
    Dat ja.... ;-)

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat moedig, madam Zsazsa, even gaan spieken naar de over-de-taalgrens-keuken. Ik geef u de award van de beste poging om BHV op te lossen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha ja, we kunnen mss een BHV-themamaand lanceren!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zeg, nog iets... uw tafellaken is niet gestreken zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jawel!
    Maar precies niet met een heel heet ijzer.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mmmmm! En zo'n schoon taloorkes! Kheb er hier ook zo staan, echten Boch!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik zal het zeker nekeer maken, die Liejèzwaase!
    Het is trouwens het uitspreken niet waard, opeten, dat!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wie strijkt er nu tafellakens... ?
    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik durf hier te vertellen dat ik het niet lust, maar het ziet er wel mooi uit! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mme zsa zsa, een "kastrol"? Goed, ik ga ervan uit dat u daarmee niet doelt op Algemeen Beschaafd Nederlands, maar dan nog zou ik de -t weglaten, een "kasrol", niet? Maar eigenlijk zou ik gewoon "casserole" schrijven want zo moet het :) Maar het ziet er wel heel lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oh en anoniem hierboven is Lila.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. hmmm, madame,

    Het was niet gelogen, snel en overheerlijk....zelfs de ajuin ging erin als vanzelf bij de kinders.....(azijn dus.....)
    merci voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Komt hier ook bijna wekelijks op tafel in de zomer, onder de noemer "Luikse sla". Wel nog met geroosterde pijnboompitten en schilfers parmezaan. Lekkerrrrrrrrrrr.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. je krijgt er zo goesting van, ook al is het helemaal geen etenstijd

    BeantwoordenVerwijderen
  18. lekker
    ik doe er nog tomaten bij

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ter informatie: ik heb dit dus gisteren gemaakt nav deze log.
    Eén woord: zalig!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Linsy29.4.10

    heb het vanavond es uitgetest en het was superlekker

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Peup.
    In het echte Luik en omstreken leggen ze er voor de gezelligheid nog een dikke vette worst (saucisse - soosisse) bij op.

    Tenzij dat gewoon al een stap verder zijn in het echte Luik en die vette worst een extraatje was

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wij hebben al een Zsa zsa-diner gehad, met deze heerlijke Luikse salade (ik ga me er verder niet op de moeilijke naam wagen) was ERRUG lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. en ik vind het nog lekkerder om het in een omelet te draaien! Ideaal om zo den overschot op te werken. Als puber at ik er dan ook nog een goeie kwak mayonaise bij (dat was in den tijd dat ik een spriet was en keiveel kon eten zonder een gram aan te komen)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. In mijn thuisstreek, de regio Aveyron in Frankrijk zijn zulke salades heel typisch - lauwe groenten met vinaigrette. Een aantal varianten, toch de meest bekende: aardappel met tomaa, ei en ajuin, asperges kan je er ook bij doen (maar dan zonder de tomaat), spekjes gaan ook bij sommige varianten.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Mieke, dat klinkt ook geweldig, Frankrijk is toch een geweldig land!

    BeantwoordenVerwijderen