Salade Liegeoise*

Salade LiegeoiseOp een half uur een maaltijd op tafel toveren waar iedereen van smult en niemand kan uitspreken?
Echt waar?
Echt waar!

Start!

Nodig:
-Aardappelen, geschild in partjes of ongeschild om na het koken te pellen, u kiest!
-Sperzieboontjes
-Boter
-Spek, in reepjes gezouten of gerookt
-Ui in halve maantjes
-(Witte wijn of Balsamico) azijn, 1 el per persoon ongeveer
-Zout
-Peterselie (en bieslook), gesnipperd

-2 kastrollen en 1 pan

-Kuis de boontjes.
-Zet een kastrol met voldoende water op voor de boontjes.
-Schil de aardappelen en snij in partjes (of niet dus), zet ze op in licht gezouten water.
-Doe de boontjes in kastol 1.
-(pauze)
-Laat in de pan wat boter smelten en bak het spek.
-Proef of de boontjes nog niet gaar zijn, al dente, niet gaar. Giet in dat geval af en spoel onder koud water.
-Doe de ui bij de spekjes.
-Controleer de aardappelen, als ze gaar zijn giet je ze af en zet ze weer opzij met het deksel op de pot.
-Doe de boontjes bij de aardappelen, schud.
-Doe nu ook het spek bij de aardappelen, laat het vet in de pan, schud met de pan.
-Kap de azijn in de pan met het vet, roer de aanbaksels los en laat voldoende lang inkoken tot je een stroperige saus krijgt, doe de saus ook in de pot, schud.
-Verdeel over de borden samen met het desgewenste eitje, garneer met peterselie en eventueel bieslook.

Vervang desgewenst schudden door omscheppen.


*Liejezwaazje (bij benadering)
Edit: Lie-jé-zjwaase met dank aan Elza-D.

Edit 2: Luikse sla.