dinsdag 7 september 2010

Gemetste koek aka Petit Beurrekestaart

1

Of de ordinaire variant van Javanais, ideaal voor een feestje, je kan het de dag voordien maken en je moet niet teveel voorzien want het valt gelijk een blok op de maag.
Mierzoet jeugdsentiment, in elkaar geflanst op een klein uurtje.

Benodigdheden

Nodig voor 6 volwassenen en evenveel kinderen:
-2 pakken Petit Beurrekoekjes (Och, dat heet zo niet meer!)
-250 gram echte boter, een tijdje voordien uit de koelkast gehaald
-200 gram poedersuiker
-1 ei
-2 tassen koude koffie, ik nam expresso om het iets minder ordinair te maken, geen idee of het geholpen heeft.
-Hagelslag of chocoladekrullen (of Smarties, M&M's, ...)


-Zet koffie.
-Klop de boter met de suiker, twee eetlepels van de koffie en het ei tot een smeuïg geheel. (= ordinaire crème au beurre)
-Leg de eerste laag koekjes op een vel bakpapier, leg elk koekje een tel op de koffie, niet onderdompelen want dan wordt alles te wak.
-Besmeer de laag koekjes met een dun laagje crème au beurre en bedek weer met koekjes.
-Eindig met crème au beurre, bestrijk nu ook de zijkanten met het mengsel.
-Werk af met een versiering naar keuze.

Ik was nu persoonlijk niet zo zot van mijn keuze, het heeft iets voetbalploegerigs die kleuren.

Af

En dat is het dichtst in de buurt dat ik ooit zal komen bij heel die taartenfeerage.

39 opmerkingen:

  1. Oh dit maakte ik als kind met mijn moeder en ik kon me niet herinneren hoe. Ik ben zo vreselijk blij dat ik nu het simpele recept weer heb dat ik echt niet uit mijn kindertijdzwartegat kon halen.
    Dank u dank u dank u!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is inderdaad puur jeugdsentiment. Mijn oma maakt dat ook altijd. En blauw? Dat had ik niet van u verwacht. Ik wist zelfs niet dat dat bestond, die blauwkes. Dat zullen vast geen m&m's zijn. Juust?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jawel jawel, blauwe platte M&M's, zegt nu niet dat gij niet weet dat er blauwe M&M's zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hebt gij nu al die blauwe eruit gevist? Of gewoon de rest opgegeten?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zelf zou ik content zijn met zo'n taart, maar ik weet niet of mijn broers daar hetzelfde over denken. Of zou ik gaan voor de leuze 'Ik organiseer jullie verjaardagsfeest, dus ik kies de taart!'?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. petit beurrekestaart... daar kan geen taartenfee tegenop!
    van 't weekend krijgen ze hier een cijferke 4 op hun bord :-) al zal het ongetwijfeld met glinsterend roze m&m's moeten zijn :-)
    (enig idee hoe ik een eieren-allergie van 1 van de genodigden kan omzeilen in het recept??)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En ik maar denken dat 'pletskeskook' onze unieke familietraditie was... Blijkbaar had mijn oma het van haar Vlaamse moeder geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ Marijke: dit kan prima ook zonder ei. Gewoon de boter met de suiker kloppen, eventueel met een klein beetje van de sterke koffie.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha..leuk..in Duitsland noem je het:
    "Kalter Hund".
    Gefelicteerd met de kleine!
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. bwei met koffie, das een veel te volwassen smaak voor kindjes
    wij maken die met melk ipv kofie

    oohh en als den baksteen nog meer mag doorwegen met zelfgemaakte chocobotercreme ipv poedersuikerbotercreme

    hmmm blijft toch smaken zo'n jeugdsentiment

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ohja en ei moet daar ook niet echt in, ideaal dus voor mensen met ei-allergie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lieve7.9.10

    Pas op - want in die petit beurre koekjes zit misschien wel ei ...
    Best nakijken om miserie te vermijden (spreek uit ervaring).

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ahh! Metseltaart is dat ja! Die wilde ik nog in mijn kookboek opnemen maar toen ik heb googelde zag ik dat hij niet alleen in Limburg wordt gemaakt maar ook in andere delen van Nederland. Maar hoe dan ook, ik maakte hem vroeger altijd met mijn moeder. En schuimtaart ook:)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Moh gij, just gelijk of dat wij ze maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Deze variant van zoete taarten kende ik nog niet. Ga 'm binnenkort eens proberen, al laat ik de koffie maar achterwege. Koffie, suiker en kinderen; da's vast geen goede combi voor rust in huis..

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ha, mamascha, toevallig hé!! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ik vind het knap gedaan! Maar nog belangrijker, dat gaat zo lekker zijn!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Kei-lekker, alleen ben ik de enige hier in huis die dat vind,(???? snapt ge dat nu ????) met als gevolg dat het hier niet zo vaak op tafel verschijnt . Voor diegene die niet van de koffie houden: met chocomelk gaat het ook, vinden de meeste kinderen erg lekker. Ik vind m dan wat te zoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wij maken jaarlijks petit beurre-taart bij de speelbus, maar ook altijd met chocomelk (mmm!), zoals lies hierboven al zei. De meeste kindjes en ikzelf (de monitrice mag ook wat?) vinden koffie niet zo fantastisch lekker. Ik heb wel weer een 'goestingske' gekregen van deze keukentip, njam. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. zoroos7.9.10

    het verjaardagsrecept van onze familie!
    zo'n succes dat het een "special request" was van mijn oudste op de vooravond van zijn 9-maand-durende reis naar Australië vorige maand.
    we hebben er toen ook kokos in verwerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Haha, die laatste zin! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Damn. Ben op dieet. Kan me dus geen blokken op mijn maag permitteren. Damn damn damn. Jeugdsentiment is wellicht al vaker spelbreker geweest in menig dieet. Damn damn damn.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Puur jeugdsentiment!!! Mijn moeder maakte dat vaak als 't kermis was bij ons in 't dorp! Wilde geloven dat ik het zelf nog geeneens heb gemaakt sinds ik kinderen heb...

    Een vroegere collega maakte de vulling half/ half met een stevige vanillepudding en roomboter ( dan is 't zo zwaar niet.

    Merci om m'n geheugen nog eens opgefrist te hebben wat betreft vervlogen tradities ( die nieuw leven ingeblazen moeten worden);-)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Dat jij stoere taarten maakt, is te wijten aan al dat testosteron in jouw huis! Vijfjarige meisjes dartelen in roze gehuld door het huis op hoge hakken met rood gestifte mondjes. Die willen echt wel roze cakejes!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. hihihi ! Dat is zowat het eerste wat ik ooit maakte van eten ! In het eerste leerjaar moesten we zoiets maken met petit beurkes en daartussen dan die vulling van boter en poedersuiker. Ik ben dat nooit vergeten, maar heb het ook nooit meer gemaakt. Plezant dat recept tegen te komen !
    Was't lekker ?

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wij doen er geen ei, maar wel cacaopoeder (aka nesquik) bij in, om het zo mogelijk nog zwaarder te maken :)
    en petit beurrekes bestaan ook zelle, ge hebt ze gewoon van een ander merk gekocht (petit beukelaer), petit beurrekes zitten in een wit pakske.
    voor de rest geen ervaringsdeskundige, wel een smulpaap :)

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Dat is pas jeugdsentiment. Ik ben 60 en ik herinner me niet anders dan dat ma elk jaar voor onze verjaardag zo'n koekskesgateau maakte.Ze is nu 83 en nog krijgt ieder kind en kleinkind zo'n koekskesgateau voor zijn verjaardag en hij gaat er nog altijd goed in.
    Gelukkige verjaardag Abeltje!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. wij noemden dat vroeger gewoon 'patéke' of nog erger 'voddecake' en het was iets om heel traag van te eten. vanwege dat blok waarschijnlijk.proficiat met uw zoontje!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Anoniem8.9.10

    Ah! Ik lees hier nergens over de variant met koekjes in wat rhum (oké, maak er maar koffie en rhum van) gedrenkt als variant voor volwassenen?
    :)

    sodade

    BeantwoordenVerwijderen
  31. hilde9.9.10

    is bere-lekker! maken wij wel zonder ei ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Durf het bijna niet zeggen maar....
    ik heb dat nog nooit gemaakt of gegeten....
    Herinner me 1 keer dat een buurmeisje het aan het maken was.
    Dacht: 'wat doet die nu??'

    Laten we het maar op 'ik ben dan ook een bakkersdochter' steken.... :-)

    Maar ik maak het goed... ooit....

    BeantwoordenVerwijderen
  33. volgens mij noemen wij het arretjescake. Maar allá het kan maar unne naam hebben . ik ga het zeker eens proberen. ben gelijk volger geworden !

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Anoniem10.9.10

    Hier noemen ze dat "arme mensenjavanais" ;-)
    Altijd lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Anoniem16.9.10

    gisteren klaargemaakt, SUPERlekker maar wat een kliederboel zeg

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Wij noemen dat smartietaart. En gebruiken chocomelk ipv koffie. Zonder twijfel de lekkerste verjaardagstaart!

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Ik vind het schoon gemaakt, maar voor mij is zo'n petit beurrekestaart iets te zoet en te zwaar. Wat maakt het eigenlijk uit, ik was niet jarig he.
    Hoera voor Abeltje trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Wij maakten dit vroeger soms op de Chiro, met chocomelk en zonder ei. Niemand kende de naam van zo'n taart(jes), dus werd het "Choeroemoeloe"!
    Damn, nu heb ik zin om dat nog eens te maken, da's al veel te lang geleden.

    BeantwoordenVerwijderen