dinsdag 30 november 2010

Broodpudding

Broodpudding

's Morgens moet ik altijd wat bekomen, iedereen weet dat de nachten het vermoeiendste onderdeel van de dag zijn voor een huisvrouw en hier is dat niet anders.
Wat is er dan aangenamer om tot uw positieven te komen dan met uw handen een warme brei te kneden -wel de voordelen van gehakt, niet de nadelen- in afwachting van iets zoets voor bij de koffie?

Ik maak mijn broodpudding op de wijze van Mr Zsazsa, zonder melk en eitjes en weet ik veel wat de kvlv nog voorschrijft. Wij maken de volwassen versie met koffie.

Om een broodpudding zoals deze te krijgen houdt ge u aan deze verhoudingen, dan moet het lukken.
-Doe eerst de rozijnen in een grote kom, daar giet je de koffie op zodat de rozijnen kunnen zwellen.
-Voeg de suiker toe, roer tot de suiker gesmolten is en verkruimel dan al het oude brood in de kom.
Oud brood mag je heel ruim zien, pistolees, sandwiches, koffiekoeken, koekjes, ... alles wat je kwijt wil.
-Meng nu met je handen tot alles doordrongen is van de koffie, er mogen geen witte stukken meer inzitten, als het te droog is voeg je water of koffie toe.
-Verwarm de oven voor, kwak alles in een vorm, druk goed aan en zet in de oven, drie kwartier op stand 150 graden.
-Haal uit de oven, laat afkoelen en zet in de koelkast.
-Bestrooi voor het serveren de broodpudding met poedersuiker.

Smakelijk!

31 opmerkingen:

  1. Ooit gelezen dat een volk dat geen recepten heeft voor oud brood, geen knip voor de neus waard is. Dus, hulde!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jeuh, eindelijk een deftig recept voor broodpudding. Ik sukkel altijd met hoeveel eitjes en kom meestal uit op iets niet echt lekker...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Madme, u bent GOED bezig met upcyclen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er super lekker uit. Moet ik zeker ook eens uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Johannet30.11.10

    Net nu de sneeuw hier centimeters hoog ligt. Nu de vogels snakken naar oud brood, net nu krijgen we en recept van broodpudding. Wat moet ik daar van denken?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jammer dat het niet zo kindvriendelijk is door de koffie. Ik zou die vervangen door fruitthee...
    En ipv alleen rozijnen, voeg ik ook altijd gedroogde abrikozen en gehakte nootjes toe.
    Heb je trouwens al eens geprobeerd om ipv poedersuiker geraspte kokos te strooien?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Magali30.11.10

    of nog stukskes chocolade erbij
    mmmmmmmmmmmmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die koffie is een fijn idee!! Ikke wel graag nog met bakken kaneel en oude spekulaasjes...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ... maar hoe komt het dan toch fijn aan elkaar gekoekt? Of gaat dat vanzelf? Erg leuk idee! :)bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. dat ziet er weer njammie uit !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben ook fan van de broodpudding van de boerinnenbond, maar deze is ga ik toch ook onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Broodpudding met koffie, daar word je zeker wakker van!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoeveel kopjes brood heb je daarvoor nodig? Want 't is nogal moeilijk rekening te houden met de verhouding anders ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Awel ziet gij dat niet, vijf koekjes, twee croissants, twee broodjes, een muffin en drie pistolees! :)

    Goei vraag, ik heb een kom en als die bijna vol zit dan heb ik een bakvorm vol.

    Als we in croissants tellen dan zou ik zeggen 8.
    En half, misschien.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mmm, dat wordt vandaag nog geprobeerd! Toevallig geen goed recept voor vlaai ook?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Oh super...die ga ik zeker eens proberen. Ik zoek al eeeeeuwen achter een recept voor jammie broodpudding.
    Ik laat je weten of je voor mij de zoektocht hebt beëindigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Anoniem30.11.10

    deze middag gemaakt, heerlijk !

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ik heb pas net de geneugten geleerd van broodpudding maar deze klinkt ook goed. Senks

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @ les soeurs sucrées:
    Of die koffie al dan niet kindvriendelijk is, die vraag laat ik het liefst in het midden. Maar telkens ik taarten zie die met suikerpasta, rolfondant, marsepein enzoverder bekleed zijn, stel ik mij toch ook vragen bij de kindvriendelijkheid daarvan.. T'is schoon, dat wel, maar ook gezond?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. mama's stikmachientje30.11.10

    Toch liever met melk en eieren. En ja ook een goed kopje super sterke koffie erbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ook wij zijn hier van het melk en eitjes front maar wat wij hier ook altijd toevoegen is een goei scheut rum! Dat maakt het meteen volwassen. Weer een recept uit m'n jeugd en wat hier nog altijd zeer zeer graag gegeten wordt. Ge brengt me op gedachten want het is al zo lang geleden dat ik het nog gemaakt heb en eigenlijk is iedereen van het gezin er wild op.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. <@< Maja:
    Daar heb je natuurlijk gelijk in!
    Ik wou hier ook niet de gezondheidfreak uithangen hoor, ik vind het gewoon leuk om mee na te denken over varianten op een recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. ook zonder pudding ?
    :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Maar wat is dat ier met al die broodpudding op al die blogs. Ik bel daar straks met een vriendin en wat zegt ze mij? Jawel: ik heb net broodpudding gemaakt. Ik peis een virus. Maar wel lekker broodpudding.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wat super hoe jij dat toch doet met dat schrijven op de foto..! Wat is je techniek? Gebruik je daar photoshop voor? Hoe je het ook doet, het ziet er heel grappig uit. Leuke blog heb je!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Anoniem17.1.11

    Juist mijn brood etc klaargemaakt voor een broodpudding, gaat dadelijk de oven in. Ik heb een variant (voor ik dit recept tegen kwam)met koffie, eieren, vanillepudding, mengeling van verschillende soorten suiker, cacao poeder...
    Ik heb steeds plastiek zakjes in de diepvries met broodresten in, zo heb ik steeds voldoende oud brood in huis.
    Volgende keer maak ik deze versie eens...

    BeantwoordenVerwijderen
  28. leuke blog!! prachtig en inspiring!!! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hij zit in de oven! Nu nog maar hopen dat het lukt, want het leek me een nogal vochtig mengseltje. Of is dat de bedoeling? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Katrijn10.7.11

    Bruine suiker of blonde? Er staat een kindje op de verpakking in het recept...?

    BeantwoordenVerwijderen