dinsdag 7 december 2010

Week 49

Maar Sinterklaas toch!

Vanaf 6 december steken wij onze chocolademannekes in hete melk, goed roeren en klaar.
En terwijl ik deze foto aan het opladen was kreeg ik een mail met de volgende vraag:

...Heb jij tips over wat je kan doen met die kilo's nic-nacjes (met en zonder suikertje) die ik hier de laatste dag via alle kanten in huis heb gekregen?
En met die hoop chocolade sinten en pieten ...


De nic-nacjes zonder suikertje eet ik 6 december of ten laatste de ochtend van 7 december nog allemaal op, de andere kap ik in een kom voor toevallige passanten, maar misschien dat er iemand anders wel een goeie tip heeft?

Kip in de pan en dan in de oven
Echt eten doen we ook, gisteren aten we met de pan op tafel, kip met tomatensaus, lekker brood om te soppen en een grote kom gestoomde broccoli met wat gesmolten gezouten boter er over (ik heb een halve kilo letterkoekjes binnen, we gaan niet kijken op een calorie meer of minder)

De tomatensaus maak je naar eigen goesting. Gisteren deed ik dat door een ui bruin te stoven, blussen met wat rode wijn, wijn laten uitkoken, tomaten uit blik toevoegen, kruiden, wat laten pruttelen en klaar.
Ah ja, gesnipperde basilicum doe ik er ook nog bij.

De rest is even simpel.
-Kippenfilets bakken, de hele dikke halveer je, wanneer ze een korstje hebben giet je de saus er over, zonder dat ze door en door gaar moeten zijn.
-Twee balletjes mozzarella in plakken snijden, over de pan verdelen en parmezaan over het hele gerecht raspen.
-Een kwartier in de oven op 180° en een heel lekker en gezellig gerechtje is klaar.


week 49

De rest:
Maandag: De kip van dit postjen.
Dinsdag: Kabeljauwhaasje met spruitjespuree, spruitjes kuisen, stomen en terwijl spekjes bakken en pijnboompitten roosteren, spruitjes grof prakken, alles bij elkaar, kruiden met peper en zout en smeuïg maken met lekkere olijfolie. En daar een lekker stukske vis bij.
Woensdag: De venkel met kerstomaatjes van Lilimie want ik hoor daar veel goeds over. Ik denk wel dat ik de tomaatjes pas op het eind ga toevoegen.
Donderdag: Gehakt met bobotiesaus en aardappels. Tante Hilde mailde mij gisteren een recept door, ik kan natuurlijk niet anders dan dat deze week op mijn planning zetten. I quote:
Man ik heb iets lekkers klaargemaakt!! Ge weet nog wel, een ovenschotel die klaar is in een wip en maar opwarmen als de kinders van school komen, zoiets hebt ge toch soms nodig he?
Het is een afrikaanse ovenschotel met saus uit een pakske, maar zo overheerlijk lekker: “bobotie-saus” uit de fairtrade winkel. Gehakt bakken in de pan, saus erover gieten als het vlees gaar is. Dan in een ovenschotel een laag gekookte patatten (geplet, maar geen puree van gemaakt), dan het vlees met de saus, en daarover ei met room gemengd. Enfin, zo staat het op de verpakking van de saus. De patatten heb ik erbij verzonnen, want wij zijn patattenmensen.
En zoals bij alles: de dag nadien zonodig nog lekkerder!

Het is algemeen geweten dat Tante Hilde nogal enthousiast is, dus ik neem aan dat het gepermiteerd is omdat hier zomaar zonder vragen neer te zetten?
Vrijdag: Balletjes met selder en puree. Ik heb dat nog nooit écht gegeten denk ik, toch niet als volwaardige groente, meestal in een gerecht gelijk op zaterdag. Dus gaan we dat eens testen.
Zaterdag: Osso bucco met pasta, om al de selder op te krijgen en omdat het keilekker is.
Zondag: Hotdogs. Ofzo, Jef geeft een cowboyfeest voor zijn verjaardag volgende week en ik zoek nog kindercowboyeten, dus om dit hier af te sluiten ... zegt ne keer, wat eten/snoepen/drinken cowboys op hun vijfde verjaardagsfeestje?

38 opmerkingen:

  1. échte cowboys, die eten hot dogs (maar dat wiste al) en mais op de kolf (met boter en zout *zucht*)mét chips (ja,ja,) chili en colesla. en die drinken daar ongelofelijk mottig-makend 'rootbeer' bij. of whisky, maar das misschien pas voor volgend jaar...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vuurwater en sigaren , meer hebben cowboys niet nodig, oja misschien een koe op de bbq

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echte cowboys eten bonen in tomatensaus uit blik, op een kampvuurtje opgewarmd! Maar ik vrees dat dat niet zal aanslaan bij een 5-jarige, behalve dan dat kampvuur misschien...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik dacht dat er in het boek 'Creatief en gezond koken voor grote en kleine groepen' wel een thema rond cowboys was uitgewerkt.
    Dacht... want dat boek zit hier nog in een doos.

    In 't slechtste geval wil ik het zoeken. In 't slechtste geval! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hoop dat je bij de venkel nog iets gaat eten want zo alleen is dat nogal mager ;-)

    Ok en naar de fairtrade winkel en alles voor de kip in huis halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik maak mijn bobotie altijd met rozijntjes en stukjes gedroogde abrikozen onder het gehakt gemengd, en ook nog wat abrikozenconfituur. Maar misschien zitten die zoete elementen al in die saus verwerkt?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh ja, en wat de 'kobojs' betreft, ik heb een tijdje in Amerika gewoond, en marshmellows op een zelfgeslepen stokje en dan boven het vuur is een absolute topper! "Jamie's America" is ook een zéér schoon boek, en hij heeft daar echt bij de cowboys en indianen gezeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. echte cowboys eten indiaantjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ivm de nicnacjes: misschien kan je ze mee met een beetje oud brood tot een broodpudding verwerken? de suikertjes lijken mij dan een leuk extraatje zoals bij suikerbrood. ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ballekes in tomatensaus is meestal ook wel ne klassieker, soep uit ne grote pot, meat loaf...
    Succes ermee...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Echte cowboys eten natuurlijk brochetjes die ze zelf gemaakt hebben van een of ander (koe)beest dat ze net gevangen hebben. (met een schijfje 'cactus' (courgette) er tussen)
    En ze maken dat op een bbq of een grill of in een pan natuurlijk. En mais! En als ze meer uit het zuidelijke deel van den Ameriek komen kan taco's of chilli con carne ook wel denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. fruitbrochettes? en je maakt eerst een koe van een appel of peer, ik weet niet hoe, maar soms maken ze toch ook een schildpad van een halve appel, dus waarom zou jij geen koe van een appel kunnen uitvinden? En een banaan is een slang ofzo...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Met de nicnacjes: scrabble spelen met aangepaste spelregels:
    de letters die niet in je woord passen mag je dan opeten en andere nemen...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oh jeeuj en ge gelooft mij dat dat recept superlekker is, maar 't is echt waar!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zou je met die nicnac'jes geen metseltaart kunnen maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Echte kindercowboys eten koekjes of boterhammen in de vorm van sherrif sterren en zelfgemaakte hamburgers natuurlijk met echte cowboyketsup.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Je kan die nicnacjes (zonder suikertopjes) ook vermalen en als basis gebruiken voor een kaastaart (ipv speculoos). Of ze in vanillepudding doen. Kan ook niet slecht zijn. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mjam, gehakt met bleekselderij maak ik ook af en toe. Ik doe er wel currypoeder op tijdens het bakken en met wat bloem en water wordt dat dan een lekker sausje. Op het einde wat blokjes appel erbij. En veel koriander. Euh... nu ik het aan het typen ben valt het me op dat de verschillen precies groter zijn dan de gelijkenissen, tussen deze twee recepten.
    Ziet dat ge u niet mist he, heerlijk met bleekselderij ofte witte selder, maar oneetbaar met groene.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mijn cowboy eet chili sin carne van jouw blog, maar dan con carne en sin rode bonen!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Echte cowboys eten ribbekes! Of kip uit 't vuistje! Als je er maar vettige pollekes van krijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. geef ze allemaal een blikske corned beef :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Anoniem8.12.10

    Ik maar denken, wat zijn nic nacjes toch? Sint heeft in den Nederlanden namelijk ander stooigoed. Grappig.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Echte cowboys eten maiskolven, of een ovenschotel met gehaktmet mexicaanse kruiden, mais en paprika met daarin tacochips, en erover kaas en wat creme fraiche. Hmmm!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ge moet anders deze bobotie eens proberen, ook niet veel werk en superlekker! http://ninfita.mine.nu:8888/?p=1021

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Over dat teveel aan letterkoekskes met of zonder tsjoepkes: maak er compost koekjes van. Het one and only recept daarvoor op de blog van Lebovitz: http://www.davidlebovitz.com/2010/03/compost-cookies-recipe/

    Porberen maar!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Anoniem8.12.10

    burrito's, maischips met een dip van refried beans, marshmallow smelten en dan tussen twee biscuitjes oftewel een s'more.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Chili con/sin carne! Burrito's! Guacamole! En Wanted posters, en kaaskoekjes in de vorm van sterren! chocolade smelten, in papieren vormpjes gieten, de rondjes uithalen en inpakken in zilverpapier en goudkleurig inpakpapier en 'goudkoorts' naspelen! 't Is duidelijk al veel te lang geleden dat ik een kinderfeestje had :(...

    BeantwoordenVerwijderen
  28. griet p8.12.10

    cowboy die eten volgens mij 'hete bliksem'
    (volgens mij heeft dat jeroen meeuws het o,langs gemaakt op 'dagelijkse kost

    BeantwoordenVerwijderen
  29. volgens mij gaat dat een zalig feestje worden!ik kijk al uit naar de foto's :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Inspiratie voor verjaardagsfeestjes kwam bij mij meestal van hier: http://www.vanharte.nl/onderwerpen/Feest_voor_Kids/Kinderfeestjes/Cowboyfeest/details/

    Voor de 5de verjaardag van Pieter was het bij ons cowboy en indianen feest, omdat je dan al dirtekt 2 ploegen hebt, wat het gemakkelijker maakt voor de spellekes (een beetje competitie)
    dat was o.a. met een waterpistooltje theelichtjes "uitschieten"
    met de indianen een cowboy vangen en die aan de totempaal vastmaken
    voor te trakteren (in de klas) waren het mini wig-wams (cakeje, 3 mikado-stokjes, snoeppapier en snoepveter)
    eten was "cowboy-bonen" (=chili con carne )
    succes ermee

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Valt hier vandaag het Oxfam magazine in de bus, met toch wel een recept voor bobotie zekers. Moest ge de saus uit een pakske willen vervangen door de zelfgemaakte variant, ik zet het recept op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Kristelfr10.12.10

    Hier gooien we in december de vergeten paaseieren van de bomma in de hete melk ...

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Een buffel aan 't spit zeker? Zelfgevangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Alhoewel ik een rasechte Vlaamse ben, kende ik dat woord nicnacjes ook niet als kind. Voor mij waren dat altijd picknickjes (lees: piekniekjes). Pas later, in Leuven leerde ik van mijn kotgenoten die uit alle kanten van 't Vlaamse land kwamen, dat dat ook nicnacjes of letterkoekjes of abécéetjes genoemd werd...

    BeantwoordenVerwijderen
  35. ik maal de nicnacjes fijn, doe er boter onder en gebruik ze als bodem voor mijn kaastaart (anders doe ik dat met petit beurkes)

    BeantwoordenVerwijderen
  36. we hebben hier vanavond de kip met tomatensaus en mozarella en parmesan gegeten - en lekker dat dat was!! dat zullen we nog klaarmaken! ik ga volgende keer wel de kip wat minder lang laten bakken...

    BeantwoordenVerwijderen