woensdag 23 maart 2011

Week 12

Week 12
Alvorens u Het Moestuinplan 2011 te tonen (straks) heb ik het eerst even over De Maaltijd.

Vanuit een plaatske in de zon presenteer ik u week 12, de week met weeral witloof, ik ben ondertussen op het soeppunt aangekomen, gelukkig eet Mr Zsazsa graag witloofsoep en is er toch iemand content met dit gewas.
Week 12 is ook de week waarin ik nog eens iets maak van Jeroen Meus, ik kijk niet meer zo consequent, maar vorige week maakte bij zeebaarsfilet met rijst en dat zag er geweldig uit, ik grijp ook graag elke gelegenheid om rijst te eten.
Ik vind dat trouwens wel een gemiste kans dat hij niet wat meer vegetarisch kookt. En als er dan iets vegetarisch op het menu staat is dat elke keer bijna verontschuldigend, terwijl dat de mensen die wegzappen omdat er geen grote lap vlees in de pan ligt ook wegzappen als er gember, koriander of andere "vreemde" dingen worden gebruikt, zou ik geen gelijk hebben?
Ik hoor ze het al zeggen: "Da is wel genen dagelijkse kost hé Meuske!"
Misschien moet er maar eens iemand ontzettend populair een vegetarisch kookprogramma tegen prime-time aan krijgen, dat dan ook twee keer per dag herhaald wordt, Simonneke van Thuis of Bart de Wever ofzo.

Bon, genoeg gepreekt, wat zat er deze week in de zak:
Kropsla, tomaten, wortels, broccoli, uien en witloof.
Maandag: Spaghetti carbonara gelijk d' echte, met ei ipv met room gelijk ik altijd halfslachtig doe, van de mijne wordt ge mottiger, dat is zowat het enige verschil vond ik.
Dinsdag: Spaanse tortilla (de omelet, niet de pannenkoek) met zoete kropsla, gepofte bietjes, vers gebakken brood en cannelliniboontjes met tomaat.
Het was de bedoeling om bij de bietjes gebakken haloumi te geven, maar uiteindelijk vond ik dat ik al hard genoeg mijn best gedaan had en heb ik het zo gelaten, en de bieten bijgevolg allemaal alleen op moeten eten.
De cannelliniboontjes kwamen uit blik en gingen in de oven met wat salie, gehalveerde tomaten en look, de twee laatsten heb ik gepureerd tot een sausje, de salie wegsmijten, nog wat olijfolie en rode wijnazijn er bij en klaar.
Woensdag: Penne met broccoli, geroosterde amandelen en gerookte makreel met een slaatje van venkel en appelsienpartjes.
Donderdag: Zeebaars met provençaalse saus en rijst
Vrijdag: Wortelpuree met spek
Zaterdag: Linzensoep met pasta uit het Jamie Olivermagazine
Zondag: Prei- of witlooftaart met gevulde tomaten uit het Veltkookboek.

13 opmerkingen:

  1. Nog geen 1 keer per week vega eten bij Jeroen...terwijl dat hier dagelijkse kost is :)
    Maar ooit, ooit zal Jamie Oliver een vegetarisch kookboek uitgeven. Dat weet ik gewoon!
    Ik zit al te wachten op uw moestuinverhaal, want ik heb grote dromen.
    Sarah uit de kempen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad,een vegetarisch kookprogramma zou geweldig zijn.
    In het programma van Piet Huysentruyt is Alain van Lombardia te antwerpen enkele keren geweest. Dat vond ik wel ne sympathieke. Hij kookt vegetarisch en glutenvrij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, dat is dan weeral zo fanatiek hé :)

    Ik vind een ideale combinatie om hier en daar een petieterig beetje vlees te eten zoals spekjes, bouillon, ... maar dus geen grote lappen vlees, dan is dat ook niet zo afschrikwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. vorige week nog dit witloofreceptje klaargemaakt en het was heerlijk, een aanrader!
    http://www.deliciousmagazine.nl/receptdetail?action=viewrecipe&recipeid=2407&limit=0&t=15#top

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hahaha, Bart Dewever een vegetarisch kookprogramma! Waar blijf je het halen?!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Volledig akkoord hoor.
    Wij zijn altijd eigenlijk vrij grote vleeseters geweest. Tot ik enkele maanden geleden begonnen ben met weekmenu's op te stellen. Toen besefte ik pas hoeveel vlees we wel aten. Sindsdien let ik meer op en probeer verschillende keren per week vegetarisch te koken. Ook al veel inspiratie opgedaan bij jou. En de gerechtjes vallen hier bij iedereen in de smaak ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. die menu mail ik effe door naar de dochter op kot die in een veggie-bui zit !(en ik inviteer mezelf :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gekookte witlof vind ik ook echt afschuwelijk, maar een rauwe witlofsalade met stukjes appel en walnoten of pecannoten en een honing-mosterddressing... heerlijk!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mmm, die van woensdag ga ik misschien wel eens overnemen volgende week... Ziet er lekkere pasta uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hier stond de zeebaars van Jeroen maandag op tafel. Ale ja, 't was kabeljauw, want zeebaars had den delhaize niet.
    Het werd erg gesmaakt. Dit gerecht is een blijvertje.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anoniem23.3.11

    Aaah, een vegetarisch kookprogramma! Zouden we echt al zo ver zitten dat we dat binnenkort kunnen verwachten? Soms voel ik mij daar heel eenzaam in ze.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Kom maar af met dat moestuinplan...mijn gang staat vol courgetteplanten, (maar volgens mij 's nachts nog te koud om ze nu al buiten te zetten?)...en telkens de hond passeert begint ze te graven in die aarde, grrrrrrrrrrrrrrrr...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lees ik daar ook vegetarisch kookprogramma?! Ik ben alvast fan! Jouw groentenzak is deze week anders helemaal mijn ding..

    BeantwoordenVerwijderen