Vorige week woensdag maakte ik de moestuin zaaiklaar, daarna bestelde ik samen met de buurvrouw van nr 9 zaad bij Bolster en 's avonds bestelde ik nog wat op mijn eentje bij De Nieuwe Tuin, beide kwekerijen van biologisch zaad, die zelfde week nog zat al het bestelde zaad in mijn bus.
Buurvrouw nr 9 en ik dachten diep na over welke groentes we dit jaar wilden verbouwen, we besloten volgens de volgende tactiek te bestellen: Alles bestellen wat we willen hebben!
Vandaag perste ik "alles" in een moestuinschema, een weldoordacht schema uiteraard, ik baseerde mij op het schema van vorig jaar, verwisselde wat dingen, paste meer combinatieteelt toe en voila, hier boven staat het resultaat, in mijn boekske staat er natuurlijk meer informatie, die vindt ge hieronder ook terug, let's see!
Ah ja, rond de moestuin staat een gemengde haag en de dingen naast de haag zijn aardperen, die zichzelf voortplanten gelijk konijnen.
Het vruchtgewassenperk
Twee courgetteplanten, ook al weet ik nu al dat dat véél te veel gaat zijn, maar dan heb je zeker het goed formaat van courgette in de tuin. Voor de eerste keer een pompoen in de moestuin, andere jaren staat dat op de mesthoop maar deze soort heeft maar 1 m2 nodig en dan kan dat allemaal gezellig wat door elkaar groeien. Naast de pompoen komt een komkommerplant, ik zag dat vorig jaar bij Elza, dat groeide daar gelijk zot, ik wil dat ook!
De maïs staat zowat in de komkommerplant op die manier kan de komkommer de hoogte in en kan de rest verder doen daar beneden, tuinieren in 3D.
Links ook weer tomaten, ik kan niet zeggen dat het een groot succes is, maar we houden vol, dit jaar misschien eens met wat meer toewijding dan andere jaren. Pepertjes dat was al eens een succes dus dan doen we dat nog eens. Tussen de tomaten en pepertjes staat peterselie en basilicum, want die kruiden hebben een positief effect op de groenten, het verhaal van combinatieteelt, dat staat allemaal op het internet, ik heb dat ook maar gelezen.
Het bladgewassenperk
Zoals elk jaar, Nieuw-Zeelandse spinazie, vaste waarde sinds 2006, toen gekocht bij De Nieuwe Tuin, sindsdien zaait zich dat zelf uit en verplant ik elk jaar het mooiste scheutje naar het bladgewassenperk. Daarnaast voorzie ik een stuk om al de sla voor te zaaien, nadien worden de slaatjes dan uitgeplant tussen de prei zoals ge ziet op het rechtste perk.
Snijsla en zomerpostelein zaai ik in rijtjes omdat dat makkelijk snijdt.
In de late zomer komt hier de veldsla en winterpostelein die dan heel de winter door voor verse sla zorgen.
Het koolgewassenperk
Hier staan dan wel wat nieuwe dingen zoals knolselder, drie stuks voorzie ik, ik heb deze winter twee stuks opgegeten, dus dat moet ongeveer kloppen, waarschijnlijk kosten drie knolselders minder dan één pakje zaad, maar hey, er is nog de buurvrouw!
Dan broccoli, Chinese kool, tuinrapen en raapsteel, allemaal ouwe getrouwes.
Rechts iets nieuws, spigariello, iets broccoliachtigs in bladvorm te gebruiken als snijsla of als plant, ik ga beide eens proberen.
Nog raapjes en dan radijzen en nog eens raapsteel, uiteraard zaai ik niet alle radijsjes op dezelfde dag, elke week zaai ik een nieuw rijtje, zodat ik doorlopend radijzen heb en niet in één keer zes kilo radijzen moet opeten, hetzelfde verhaal voor raapsteel, snijsla, ed.
Bietjes en wortelen zaai ik wel gelijktijdig omdat die dun en dik lekker zijn.
Het peulgewassenperk
Links de peultjes en rechts de bonen, de bonen laat ik klimmen tegen maïs die ik voorzaai in de veranda zodat het plantje stevig genoeg is om de snellere bonen aan te kunnen. Ook weer combinatieteelt, de maïs helpt de bonen en de bonen zorgen goed voor de maïs, keischoon.
De peultjes laat ik klimmen tegen iets van draad en stokken, ofzo.
Het aardappelperk
Met allemaal aardappelen, ah ja
Het wortelgewassenperk
Met dezelfde klassiekers gelijk altijd, pastinaak, venkel, snijbiet, knoflook, ui, bietjes en uiteraard wortels, de snijbiet staat redelijk dicht op elkaar zodat de planten teveel als snijgroente kunnen gegeten worden en de andere uit kunnen groeien tot volwaardige plant.
Tussen de wortels staat ui, dat hoort zo, dat zou u al moeten weten.
Zo, de moestuin 2011, het lijkt alsof ik al gezaaid heb.
En geloof me, ik weet dat dit lijkt alsof ik gestudeerd heb voor landbouwingenieur, maar het is gewoon maar toepassen wat er achteraan het zakje zaad staat, echt waar!
Voor de How-to-start-een-moestuin-from-scratch-geïnteresseerden ga ik het iets ruimer uitleggen, momentje!
Nog vragen die dan moeten beantwoord worden?
Het Moestuinplan 2011
Labels: (Moes)tuin