dinsdag 1 maart 2011

Week 9

Groentemand week 9

Week 9, de week met de witte kool.
Ik denk niet dat ik ooit al een witte kool gekocht heb en het toeval wil dat ik vorige week ergens een recept met witte kool en iets worstigs tegenkwam dat er keigoed uitzag en nu week ik uiteraard niet meer waar.
Dat zult ge altijd zien.
Voor de rest was er sprake van wat prei, een bakje veldsla en champignons, wat aardperen, een paprika en nog maar eens wortels.

Vanaf vrijdag ben ik alleen met de twee zelfgemaakte zonen, dat is ook wel eens gezellig en om dat gevoel wat te versterken ga ik zaterdagochtend muffins bakken en smoothies mixen, gezellig joh!
Hopelijk wordt het zo'n weer gelijk vandaag en kunnen we daarna buiten verder gezellig doen (en ik de gazet lezen).

Dinsdag: Lasagne met witte kool en champignonnen en een slaatje van veldsla en gebakken rode ui en aardpeer.
Woensdag: Hamburgers met echt vlees, mozzarella en tomaat tussen ciabattabrood met aardappelpartjes uit de oven, partjes omdat het makkelijker is dan frietjes, ge moet dat geeneens schillen.
Donderdag: Vispannetje met venkel en forel met een slaatje van aardperen en wortels, ik weet niet of ik naar dat slaatje moet uitkijken.
Vrijdag: De lekkerste kip-en preitaart met bladerdeeg volgens Jamie Oliver met een slaatje van het resterend stuk witte kool.
Zaterdag: Ontbijten met perenmuffins en smoothies en 's avonds penne met zoete tomaten, geroosterde paprika, aubergine en mozzarella, ook van Jamie Oliver, u zou het boek moeten hebben want dat ziet er superlekker uit, moest het superlekker zijn ziet u het wel terugkomen als recept.
Zondag: Gebakken aardperen met pancetta en salie
Maandag: Niks, of toch niks zelfbereid, ik moet nog maar eens op oogcontrole en dan drop ik de kinderen bij "mams en paps" en met een beetje chanse maken die dan eten en anders kijk ik gewoon keizielig en hoop op het beste.

Zo, en nu ga ik iets doen met snoeien, want feitelijk is dat wreed ingewikkeld maar toch niet.
Dat zult ge altijd zien.

21 opmerkingen:

  1. Allez, nu val ik stijl achterover! Nog nooit een witte kool gekocht? oh en das zo lekker en gezond én goedkoop...

    roep maar als ge wa idékes nodig hebt voor uw kool ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aha, zou dat deze kunnen zijn? http://www.ninfita.be/?p=824 Moest ge wreed carnivoorachtig ingesteld zijn, dan is dat heel lekker met wat gebakken gehakt erdoor. En ik vind het ook beter werken met buffelmozzarella (Jamie vermeld die van koemelk). Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik vind witte kool heel lekker, rauw in een koolsalade! die van nigella lawson is heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nu ik efkes wa verder lees dan mijne neus lang is: hoezo bijt alle punten van de stiften die hij tegenkomt?
    En slikt die dan in??
    En heeft dan een regenboogmondje??
    ....???

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Witte kool met witte saais is ook lekker zenne. Den Delicious van deze maand is echt een aanrader baai de wee!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. evelyn1.3.11

    kan je hier ook de recepten van plaatsen? ziet er allemaal heel erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gaat u fruitbomen snoeien ?? Want, daar zou ik graag nog eens wat meer van willen weten...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. aiaiaiai, zo lekker, ik heb nul kookinspiratie, dus ik pik iets uit uw boekse!

    en oooooooo de post, de post, de jurk!! zo mooi, een dikke dikke dankjewel. Dat meisje is nog niet geboren of ze is al een verwend prinsesje, dat gaat nog wat worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die zondag, dat klinkt lekker, ik hou van aardperen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Witte kool fijn snijden en in de wok roerbakken met een uitje, kerriepoeder en shoarma vlees...aardappelpuree erbij en smullen maar

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja, hoe gaat het eigenlijk met dat oog? Of kan ik beter wachten tot de maandag om die vraag te stellen?
    Geniet van je weekje alleen met je kleine mannen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. nog NOOIT witte kool klaargemaakt!!!! Unbielievebel! Hier een keilekker en snelklaar recept:
    1.witte kool in sliertjes snijden en beetgaar koken 2. gehakt bakken in de pan 3. patatten koken en er puree van maken 4. neem een ovenschotel, laagjes maken (eerst puree, dan gehakt, dan witte kool) en eventjes de oven in. Klaar is kees, smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. witte kool, dat vind ik ook een uitdaging
    deze is wel lekker echter: http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/wittekool/wittekool_8.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Een paprika, in een groentenpakket??? Van waar komt dat pakket zeg? Dat is bijlange het seizoen niet!
    Dat zal der een van verre zijn. Zonde.

    Er zijn nochtans hopen groenten nu, kijkt maar eens! http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=313&Itemid=137

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Juist!
    Maar ik heb ook een fruitpakket en dat zijn altijd appelsienen, kiwi's en bananen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Welk boek van Jamie Oliver is dat voor de pasta van zaterdag?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. De pasta is dat recept van reactie drie, van Lieve dus, ik weet efkes niet meer hoe het boek heet.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wittekool met chorizo en aardappelpuree. Uit: Libelle Rositta de lekkereditie van februari.

    Nodig:
    1 witte kool van een kilo.
    2 el goei boter
    1/2 kl zwarte peperkorrels
    1 klein gedroogd chilipepertje ariba!
    2 jeneverbessen
    1 laurierblad
    3 el witte wijnazijn.
    100 ml droge witte wijn. De rest van de fles moogt ge in uw kas slagen
    300 ml groentenbouillon.
    200 g chorizo. hmmm
    zaat.

    800 g pureepataaten
    100 ml warme melk
    2 el boter
    zaat
    nootmuskaat
    versch gemalen peper
    1 takje tym.

    Maak de witte kool schoon (zie kookboek boerinnenbond) en snij de kool in reepjes.
    Mik de boter in de pan en stoof de kool.
    Stamp -u leze het goed- de peperkorrels en de chilipepers grof. (ge kunt dat met uwen hak doen of op apothekerswijze met de vijzel) En voeg de jeneverbessen en het laurierblad bij uwe witte kool.
    Blussen met den azijn en de wijn, kruiden met het zaat en den bouillon erbij doen. Afdekken en 20 à 30 minuten laten koken.
    Boen -inderdaad- uw pataaten schoon, stoom en kook ze gaar. Pel ze warm -niet te doen, inderdaad- en druk ze door de pureeknijper -qué???- Roer er de warme melk en de boter door en vergeet uw zaat en de nootmuskaat niet. Luchtig opwerken met den houten lepel.
    Snij de chorizo in dobbelstenen en bak ze krokant in een kluit boter.
    Schep de wittekool en de puree in aparte kommen. Werk de puree af met de peper uit de molen. Mik de chorizo in de wittekool en schik er bevallig een takje tijm op. Vwalla. Ge kunt weer eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Zita2.3.11

    onwijs lekker:
    gehakt kruiden en eitje en paneermeel erdoor kneden. Rul bakken.
    Aardappels koken, scheutje melk, peper, zout, nootmuskaat, pureren.
    Witte kool in reepjes, koken.
    Uitje fruiten, roux maken, kerrie toevoegen en zo een kerriesaus maken.
    ovenschotel vullen met onderin de kool, dan de saus, dan het gehakt, dan de aardappelpuree en dan nog een beetje paneermeel erop voor het knapperige idee.
    :P

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Duidelijk een mand van Olleke Bolleke:) de aardperen waren ook een succes bij ons deze week! heb 't recept eens klaargemaakt dat op 't bijgevoegde papier stond. Superlekker! Patattenpuree, gestoofde aardpeer en prei met zalm gebakken in de oven...

    BeantwoordenVerwijderen