donderdag 9 juni 2011

Siroop maken, niet meer of minder dan de regel van drie

Aardbeiensiroop, making ofAardbeiensiroop

1 liter sap = 750 gram suiker = 1 citroen

Maar voor we daar zijn moet je nog aardbeikes plukken, wassen, de steeltjes eraf, in stukskes snijden en met het aanhangend water in een kastrolleke op een vuurke zetten.
Als dat goed pruttelt nog even laten doen, héél vaak gaan ruiken en dan afzetten.
Leg een propere keukenhanddoek of kaasdoek in een vergiet, zet dat in een pot. Giet de aardbeikes in de handdoek en laat uitdruppen, maak eventueel een constructie gelijk op de foto voor de laatste drup.

Meet het sap af, reken uit hoeveel suiker en (gezeefd) citroensap erbij moet en laat een minuut of twee drie doorkoken, giet de siroop daarna in gesteriliseerde flessen en draai meteen het deksel op de fles.
Maak je maar één fles om meteen te gebruiken moet je al die moeite niet doen.

Je hebt nu een mierzoet siroopje dat naar snoepjes ruikt en kan aangelengd worden met (bruis)water voor een roze limonade, wie wil dat nu niet!

38 opmerkingen:

  1. Héérlijk! Ben zelf ook fanaat siroopkoker, altijd beetje triest als de laatste fles op raakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh die eerste foto, dat is zo hard nostalgie. Mijn mama maakte vroeger altijd verschillende soorten confituur (stekelbessen, rode bessen, zwarte bessen, aardbeien, enz.) en gans de zomer hing daar zo'n ding aan onze keukenkast te lekken met precies zo'n zelfde rood/wit koordje :-))!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En knijp je de theedoek met aardbeienprut na het uitdruppen nog uit of is dat geen goed idee?
    Ooit aalbessensiroop geprobeerd? Onze struik hangt weer supervol (de aardbeitjes en frambozen maken net genoeg om gewoon op de snoepen).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. LaMama10.6.11

    Tip: de handdoek/theedoek eerst nat maken. Op die manier is die al van vocht verzadigd, zodat het heerlijke sap tot de laatste drup in de pot belandt en niet eerst in de doek trekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed idee ook voor citroenlimonade...
    Daar zijn ze bij mij dol op ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. kaatje10.6.11

    Ik heb sinds kort zo'n toestel SodaStream en iedereen is er verzot op om zelf limonade te maken. Met zelfgemaakte siroop natuurlijk. Goedkoop en gemakkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ooohhh heeerlijk!! ik heb in het verleden veel munt siroop gemaakt. We hadden heel veel munt in de tuin vandaar.
    Liefs Angela

    BeantwoordenVerwijderen
  8. MMMMMMMMM of lekker mengen met witte (bruisende) wijn....

    Marjo

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Madam, uw foto's worden met de dag schoner en schonder en schonder!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Schonder is ook schoner natuurlijk :) Aiaiai, die zetduivel nog aan toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier een berichtje uit Nederland ik lees je blog met veel plezier hele grappige schrijfstijl (zou dat belgisch zijn ?) en ik heb je
    vlierbloesemsiroop gemaakt nog niet gepoefd hij staat af te koelen op dit moment ...

    FIJNE PINKSTERDAGEN ... Gr. Gerd@

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Anoniem10.6.11

    Misschien een stomme vraag, maar wat is een kastrolleke.

    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mmmm, heerlijk. Dat gaan we zeker proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. een kastrolleke is een kookpotje

    BeantwoordenVerwijderen
  15. stanceke10.6.11

    het aardbeisap staat af te koelen, mét de laatste brokskes in een tetradoek aan de keukenkast!
    bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Anoniem11.6.11

    eerst nog wat vliersiroop maken,en dan......alweer merciekes è!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Vroeger maakte ik zelf grenadine. Gewoon heerlijk. En mijn moeder maakte rabarbersiroop ook heel verfrissend.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. delphine11.6.11

    Wat bedoel je met "aanhangend water"?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Als ge handen niet afdroogt dan heb je handen met aanhangend water. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Da's heel duidelijk!!! Dank je wel!!! Ik ga 't proberen!!!
    Mmmmm lekker...roze siroop!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Anita, ge moogt mij altijd die recepten geven!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. O joepi, ik ben ook een siroopliefhebber!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. O joepi, ik ben ook een siroopliefhebber!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Anoniem28.6.11

    Vorig week 5 kilo frambozen verwerkt. De helft in de diepvries, de andere helft werd soort siroop aka frambozencoulis. Mmmm
    Idem met muntsiroop.
    En dan kan je beginnen met ijsjes te maken!!
    Lap, ik krijg weer goesting.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Sarah1.7.11

    Ik probeerde het met rode besjes maar kreeg gelei in plaats van siroop. Ook lekker maar na een eerste lading confituur wou ik eens iets anders maken met de rest van de besjes. Ik volgde braaf de regel van 3 en liet het maar heel kort koken. Misschien geleren rode besjes gewoon sneller ?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Is de soort suiker van belang? Gewone kristalsuiker of rietsuiker of vloeibare?

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Dank je!
    Ik ga het direct proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Heel duidelijk uitgelegd. Heb nu de aardbeien aan de keukenkast hangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Mijn aalbessensiroop is prima gelukt met jouw "regel van drie".
    Maar kun je me ook vertellen waar ik je recept vind voor muntsiroop?
    Alvast bedankt en groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Oeps..... mijn siroop is helemaal hard geworden vannacht.
    Hij was gisteravond zo goed en zo lekker.

    Wat heb ik fout gedaan?
    Hoe krijg ik die ooit mijn glazen fles weer uit?

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik vond een recept voor vlierbloesemsiroop waar je de siroop opwarmt tot de suiker oplost maar niet meer kookt. Regel van 3: 1l vlierbloesemaftreksel, 20g citroenzuur,1250g suiker.. blijft heel mooi vloeibaar. En mag stevig aangelengd worden ☺

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit zou ik ook met aalbessen doen. Die geleren terwijl je erbij staat als ze koken!

      Verwijderen
    2. Dit zou ik ook met aalbessen doen. Die geleren terwijl je erbij staat als ze koken!

      Verwijderen
  34. Ik vond een recept voor vlierbloesemsiroop waar je de siroop opwarmt tot de suiker oplost maar niet meer kookt. Regel van 3: 1l vlierbloesemaftreksel, 20g citroenzuur,1250g suiker.. blijft heel mooi vloeibaar. En mag stevig aangelengd worden ☺

    BeantwoordenVerwijderen