maandag 30 mei 2011

Vlierbloesemsiroop en al

Inmaken
Ik ontdekte vorige week de wondere wereld van het inmaken, donderdag ll trok ik mijn schort aan, haalde ik mijn koperen kastrol van zolder en roerde ongeveer de helft van de dag in potten.
Ik ontpitte een kilo kersen, kuiste twee kilo aardbeien en klom in een vlier, dat deed ik eigenlijk de dag ervoor, vlierbloesemsiroop moet een nachtje trekken.
Eigenlijk weet ik niks van konfituur maken dus zocht ik wat bij elkaar op het internet, van de vlierbloesemsiroop had ik een receptje.
Uw favoriete konfituurrecepten mogen hier altijd achtergelaten worden, ik ben op dreef!
Drie kilo fruit klinkt natuurlijk lachwekkend weinig, maar ge moet klein beginnen, niet waar?
Van die drie kilo heb ik wel zo'n tien potten konfituur gemaakt, dan zijn toch heel wat ontbijtjes bij elkaar.

Vlierbloesems voor 2 liter
Voor vlierbloesemsiroop heeft u nog heel even tijd, ik dacht vorige week dat ik al te laat was toen Katrien haar recept postte, maar blijkbaar komen er nog altijd nieuwe bloemschermen bij, ge gaat dat zien!
Je zoekt best een boom uit die op een zonnig plekje ver weg van passerend verkeer staat, pluk de schermen die nog mooi wit zijn met veel geel stuifmeel, dit zorgt voor de typerende aromatische smaak, daarom mag je de schermen ook nooit uitschudden. Ik leg de afgeknipte schermen een voor een op een vlakke ondergrond zodat beestjes weg kunnen kruipen en de stuifmeel op de bloemetjes blijft.
De schermen met bloemetjes die bruin of nog niet open zijn gewoon laten hangen, hier kan je binnenkort vlierbessensiroop maken.

Voor 2 liter siroop heb je zo'n 20 bloemschermen nodig. Laat 1,5 liter water koken met 1,5 kilo suiker, voeg wanneer al de suiker is opgenomen de bloemschermen toe en haal meteen van het vuur als de siroop weer kookt. Snij 3 citroenen en 2 sinaasappels in dikke schijven en doe bij in de pot, laat alles 24 uur trekken.
Giet een dag later alles door een vergiet en dan nog eens door een propere keukenhanddoek/kaasdoek en laat terug even doorkoken. Zet ondertussen voor 2 liter aan flessen klaar die je steriel hebt gemaakt, doe de hete siroop in de flessen en draai er meteen een deksel op, de siroop blijft enkele maanden goed op kamertemperatuur.
Ik was mijn flessen eerst met heet water af en zet ze dan met wat water in een vijftal minuten op vol vermogen in de microgolf.
De dekseltjes kook ik in een pannetje.

AardbeienVlierbloesem

Ah ja, een vlier is zo gemakkelijk, ge knipt ergens een tak af, ge steekt dat in de grond en klaar! Na twee jaar hebt ge al bloemschermen genoeg voor uwen eigen siroop.
Bij AnneTanne vindt je heel wat informatie over deze fijne plant.

38 opmerkingen:

  1. Haaa, hier ben ik blij mee! Geen citroenzuur erbij (bewaarmiddel)?
    We gaan sebiet een wandelingske maken en er aan beginnen zie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie etiketten plak je erop. Ziet er direct sjiek uit. In huize Hollandse Klei gebruiken we de vlierbloesemsiroop om waterijsjes van te maken. Echt heerlijk voor warme dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Allé Mme...je doet een mens wegdromen naar de zomer, in de tuinstoel onder een boom een boekske lezen...je hebt weer goe je best gedaan, tziet er allemaal even lekker uit

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja leuk! Dit ga ik doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aardbeien met rabarber, hmmmm...
    En vlierbessensiroop, nog lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Och allee! Da's helemaal anders en met veel meer citroen en appelsien. Daar ben ik eigenlijk wel curieus naar.
    Als ge goesting hebt in een ruil... ik heb hier nog wel een fleske over. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ga als de bliksem op zoek naar vlierbomen. Zomerse plaatjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb geen idee hoe je confituur maakt ... dus als je ooit zonder inspiratie valt mag je je ervaringen eens neerpennen hoor :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ja, wij maken onze vlierbloesemsiroop ook anders. Heb er nu gemaakt om een jaartje mee voort te kunnen maar ga je recept in gedachten houden voor volg jaar.En die etiketten zijn supermooi!!Daar wil ik ook wel een uitleg van:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Confituur mmm lekker ,ik maak vooral variaties met rabarber oa met gedroogde of verse abrikozen, ik ben ook geintresserd hoe die toffe etiketten gemaakt worden,hopelijk laat je ons dit weten!
    grtjs
    cathy

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jij moet toch echt de prijs van "beste huisvrouw" krijgen...;-)
    Ik zal waarschijnlijk bij de laatste eindigen...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben nu net begonnen met de vlierbloesemsiroop, ze staan nu pas in bloei bij ons (hoge noorden hè;- )

    Ik heb een ander recept gevonden, misschien de volgende keer (als deze toch minder lekker is dan ik dacht) ga ik de uwe proberen.

    'mijn' recept:
    Ik heb de 20 schermen+4 citroenen nu in 3 lt koud water staan, over 3 dagen ga ik ze zeven en dan met 0,5-1kg rietsuiker langzaam verwarmen (niet koken). En dan in de schone flessen doen. Ik hoop dat het gaat smaken;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het lijkt mij super om te maken maar wat kan je ermee doen? Gewoon zo opdrinken of in een ander drankje doen? Nog andere dingen?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Anoniem30.5.11

    Leuk om te maken die vlierbessensiroop! Confituur daar ben ik ook zot van,
    mijn mama maakt dat heeeeeeerlijk!
    Waar haal jij die flesjes eigenlijk? Ik zag ze ook al in de krant :) haha
    Je staat er mooi in.
    En trouwens jou handschrift zou een lettertype moeten zijn!
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oooh, confituur maken, joepie!
    Mijn favoriet blijft aardbei, maar samen met rabarber kan het mij ook bekoren! Ook kweeperenlek en appellek, mmm!
    Dit jaar gaat het mij niet lukken, maar gelukkig heb ik vorig jaar een overvolle voorraad gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Inge Voet30.5.11

    Ik maak elk jaar zo'n 45 potten en die zijn telkens (bijna) op. Vooral aardbei, of gecombineerd met rode bessen, maar ook van pruimen en abrikozen is lekker. Ik wacht telkens tot ik ze ergens goedkoop kan vinden. Ik gebruik zo'n roos pakje suiker per kg fruit. Hoelanger je het kookt, hoe dikker je confituur, maar hoe minder potjes natuurlijk. Succes! Je potjes en flesjes zien er fantastisch uit! Leuke etiketten!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dries30.5.11

    Jammer van de schrijffout op die mooie etiketten. Het is confituur en niet konfituur.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik ben volop confituur aan het maken van onze aardbeien en rode bessen.

    Werkwijze: ik neem evenveel vruchten als geleisuiker (geleisuiker vind ik lekkerder dan gewone suiker) dan voeg ik er wat citroensap bij. 4 min laten doorkoken en in potjes doen. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wij zijn niet zo zot van vlierbessensiroop, wel van vlierbessenlimonade/champagne. Voor als je nog eens in een boom wil klimmen: http://onderdeappelboom.wordpress.com/2010/06/21/bloesems-om-van-te-snoepen/ (En zie ook dit: http://onderdeappelboom.wordpress.com/2009/06/30/de-test-hips/)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik zou wel eens een dagje Mme Zsazsa willen zijn. Gewoon om eens te ervaren waar die schijnbare tomeloze stroom energie en creativiteit vandaan komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Klinkt misschien raar, maar vlierbloesem is ook lekker gefrituurd in een tempura deegje. Gewoon een schermpje erin dopen en frituren.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. opklaringske30.5.11

    'Handboek inmaken' van Catherine Atkinson : DE BIJBEL ! Ons favoriete kookboek tout court..
    rabarber-munt gelei / pruimen-kardemom / kweeperen-rozemarijn°
    Need I say more ? De foto's alleen al doen u goesting krijgen..

    BeantwoordenVerwijderen
  23. opklaringske30.5.11

    .. en dan ben ik gember-citroengras of tomaten-kruidengelei nog vergeten..
    Ik ging onlangs op zoek naar een tweede exemplaar v/h boek, de verkoopster slaakte een gil : "MIJN FAVORIETE BOEK", waarop we een kwartier de lekkerste recepten hebben opgesomd - jaja, een goed kookboek, het doet wat met een mens :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Fieuw, ik dacht al dat ik zot geworden was/ mijn hele leven een verkeerd woord had gebruikt: synoniem van kastrol: kasserol
    (http://www.mijnwoordenboek.nl)

    Verder weet ik niets van confituur, alleen dat ik altijd een pot open, er een boterham of twee mee smeer, de geopende pot daarna steevast vergeet ... en dus wel altijd schimmel in potjes beschikbaar heb!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. lijkt me héétlijk allemaal! En wat een mooie foto's...
    groeten Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Severine31.5.11

    Quick & easy: 750 g aarbeien, 250 g suiker, 50 ml citroensap, geraspte schil van 1 (liefst biologische) sinaasappel.
    Doe 500 g aardbeien, de suiker en het citroensap in een middelgrote steelpan en druk de aardbeien fijn. Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat 25 min. koken, schuim af wanneer nodig. Halveer de rest van de aardbeien. Roer ze met de sinaasappelrasp door het aardbeienmengsel en laat nog 5 min. koken. Laat afkoelen. De jam kan vers gegeten of korte tijd in de koelkast worden bewaard. Of schep in gesteriliseerde potten om de jam langer te bewaren.

    De confituur is wat lopend, maar met stukjes, zo heb ik het graag.

    Een andere confituur die ik ook lekker vind is rabarber met gember, heerlijk fris - maar je moet er natuurlijk wel fan van zijn (van de gember in het bijzonder).

    * 1 kg rabarber samen met 1 kg geleisuiker en 1/2 dl water, samen 8 à 10 min. laten koken.
    * door een zeef doen en het vocht opvangen
    * het vocht samen met 100 g (of naar eigen smaak iets minder) verse gember (geschild) in reepjes aan de kook brengen, 7 min. zachtjes laten koken, daarna zeven
    * vocht en rabarmoes nog eens samen aan de kook brengen en klaar is kees

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik maak confituur met marmello, rijststroop en rietsuiker. En vruchten natuurlijk. Vorige week heerlijke aardbeiencofituur gemaakt. Morgen staat de combinatie aardbeien en rabarber op het programma.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Helaas...bij ons thuis vindt bijna niemand de vlierbloesemsiroop of vlierbessenjam lekker...Dus ga ik morgen maar citroenmelissesiroop maken en aardbeienrabarberjam!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Anoniem31.5.11

    Ik heb de laatste week ook confituur gemaakt van aardbeien en rabarber. Ik gebruik de paarse pakje van candico (halve kilo suiker voor anderhalve kilo vruchten).
    Ik heb enkel nog maar vlierbessensiroop gemaakt. Veel werk maar enorm lekker.
    Ik heb me laten vertellen dat vlierbloesemsiroop lekker is bij champagne. De siroop in ijsblokjeszakjes gieten en bij gelegenheid een blokje in elk glas.

    Flesjes kan je vinden bij oil en vinegar. Waarschijnlijk ook wel bij Dille en Kamille.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Man man man, waar komt al die energie toch vandaan! Fantastische blog, ne mens krijgt direct goesting om alles zelf uit te proberen.
    Inderdaad, de etiketten zien er super uit, hopelijk komt er nog een handleiding.
    De flessen doen me denken aan de flessen van passata...

    BeantwoordenVerwijderen
  31. ps heb op vakantie in frankrijk ooit eens vijgenconfituur gegeten en ook aardbeienconfituur met vanille, was super lekker, maar heb helaas geen recepten...

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Anoniem31.5.11

    Mmmmmmmmm super blog!!

    Een vraag van een confituurleek: heb van mijn oma altijd geleerd dat je 1 kilo suiker moet nemen voor 1 kilo fruit (om de confituur dik genoeg te maken én lang te kunnen bewaren). Probleem is dat ik niet zo hou van zoete confituur... is pec een oplossing? Je zou dan minder suiker moeten gebruiken? Iemand tips?

    BeantwoordenVerwijderen
  33. zsazsa is een merk op zich aan't worden...

    BeantwoordenVerwijderen
  34. hoooooo dat ziet er allemaal heel erg lekker uit mare madamme, wat kan ik met zwarte bessen maken??? Ik wil er eigenlijk ook siroop van maken om dan aan te lengen met water (cassis dus...) weet jij daar een recptje voor???

    Fanny

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Maryvonne2.6.11

    Ziet er allemaal weer prachtig uit!
    Ik zou nog willen toevoegen dat als je wel citroenzuur, oftewel citric acid gebruikt(bij ons te koop bij de apotheek of de toko) je siroop langer houdbaar is en nog iets frisser smaakt! Er staat bij mij al 5 liter in de kelder hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  36. dag madame,
    ik maakte zonet aardbeienconfituur. Nodig: 1kg aardbeien, gewassen en in stukken gesneden, 1,2kg suiker en een grote kookpot. ( en 2 ijverige kleutermeisjes in mijn geval.)
    Ik zette de grofgesneden aardbeien op in een kookpot op een redelijk hoog vuur. En liet de meisjes roeren, eenmaal dat het een beetje warm en sappig begon te worden: met de pureestamper eringeduwd (wij hebben graag nogal wat stukskes in de confituur). Vervolgens al roerend de suiker toegevoegd. Wanneer het geheel kookt: 1 minuut stevig laten doorkoken (al roerend) en dan in de potjes gieten. Het is nu aan het opstijven, dus ik weet niet of het goed stijft maar de smaak was heerlijk (zeiden twee plak meisjes achteraf toen ze de kom leegschraapten.) groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Saartje12.6.11

    net voor de eerste keer tomaat-rodepeper confituur gemaakt. Smaak zit alvast goed, maar confituur zelf is nog veel te lopend, eerder stukken tomaat met tomatensap. Iemand een tip om die wat vaster te krijgen?

    recept:
    1kg romatomaten halveren op bakplaat roosteren (snijkant naar boven) samen met 1 rode peper (ontpit) 1/2 bol knoflook, enkele takjes rozemarijn en overgoten met olijfolie + p&z
    20 min in oven 175°C
    alles in pan (van de look enkel de puree uit de teentjes knijpen) + 500g geleisuiker
    4 min koken
    en in potten

    lekker op Italiaans kruidenbrood of bij mozzarella of zelfs steak (denk ik)

    Maar dus te lopend. Wat denken jullie langer laten inkoken???

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Vlier[bewerken]


    Vlier
    Aan de bloesem van de vlier worden voorspellende krachten toegeschreven. In Midden-Europa hangen jonge meisjes in de nacht van 21 juni een bloeiende vlierbloesem achter het bed. Hierdoor zal hun toekomstige echtgenoot zich in hun droom openbaren.[3]

    De vlier in de kruidengeneeskunde



    Al in de vroegste geschriften van de geneeskunde (o.a. bij Hippocrates) wordt de vlier beschreven bij tal van aandoeningen. Ook in de huidige kruidengeneeskunde neemt de vlier een belangrijke plaats in, met name bij hoest, verkoudheid en griep. Hieronder volgen de meest belangrijke werkingen:



    De vlier verhoogt de weerstand en werkt preventief bij griep, verkoudheid, hoofdpijn, keelpijn en hoest. Het reinigt het bloed, vult tekorten aan, bij ontstekingen werkt de vlier verzachtend, zuiverend en ontsmettend. Het heeft een licht laxerende werking en is vochtafdrijvend.



    Bij verkoudheid, griep en keelpijn en chronische aandoeningen aan de ademhalingswegen. De vlier vermeerdert de slijmproductie in de bronchiën, dus in te zetten bij vastzittende of droge hoest.

    Ook hier staat de vlierbloesem te trekken, ik stop er nog snel een sinasappel bij in!

    BeantwoordenVerwijderen