woensdag 9 november 2011

Tiramisu voor meelopers

Tiramizsazsa
Drie eetlepels mascarpone, dat zit in potten van 500 gram.
Drie eetlepels mascarpone, dat is zo'n 150 gram.
350 gram mascarpone, dat is zo'n zes pottekes tiramisu.
En we zijn maar met vijf!

Tiramisu, dat is niet hip meer na de jaren 90.
Tot er plots speculaaspasta op de markt kwam en alles met speculaas onwijs hip werd.

May I present you: een van de vele versies van Speculaasen Tiramisu!
Maar wel een superversie, anders had ik voorzekers verder gezocht!

Mijn versie is alcoolvrij maar dat lost u snel op door wat Amaretto of Vin Santo bij de koffie of het mascarponemengsel te gieten.
Veder zitten er rauwe eieren in, dus zwangeren, gelieve u te onthouden indien paniekerig aangelegd.
En tot slot gaat er geen cacaopoeder over maar geplette koffiebonen en purechocoladeschaafsel, ik vind dat lekkerder en het is mijn versie, dus dan mag dat.

Voila, op het gevaar af weer een receptenblog te worden, hier het recept van mijn Speculaasen Tiramisu!
Zet een paar potjes of een grote schaal klaar.
Neem een stuk chocolade en leg dat met de gladde kant naar boven op uw werkblad. Schuif de chocola tegen uwzelve en strijk er met de scherpe kant van een mes dat u recht houdt over zodat er krullen afgeschaafd worden.
Of koop chocoladekrullen of test eens met een dunschiller of doe gewoon wat moeite, want zo moeilijk is dat niet.
Zet opzij.
Neem wat koffiebonen en zet terwijl een expresso, laat de koffie afkoelen en plet de bonen in een vijzel, ik zou nu niet per se kofiebonen gaan kopen indien geen expressomachine, maar misschien is een pakske koffie wel net hetzelfde?
Open een pak speculaasjes (of Boudoirs) en doop ze twee tellen in de koffie die eventueel gezoet is, maar ik vind speculaasjes al zoet genoeg.
Doop niet te lang en maak de koffie sterk genoeg, we willen geen waterige laagjes koffie in de schaal.
Per potje voorzie ik twee speculaasjes, als alle potjes een speculaasje of twee hebben ga ik nog eens rond met een lepeltje om alles mooi egaal te strijken, zitten er nog harde stukjes in dan wat extra koffie er over druppelen.
Scheid van 3 eitjes het eiwit van het geel en klop dit laatste op met 70 gram suiker op tot het luchtig en bijna wit is, dit duurt toch een paar minuten. Voeg dan een grote pot Mascarpone toe (500 gram) en roer alles goed door elkaar.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel dit zachjes door het mascarponemengsel.
Schep het mengsel royaal over de speculaasjes en strooi er dan met een zeefje een heel dun laagje geplette koffiebonen over en tot slot de chocoladeschaafsels.
Zet minstens drie uur in de koelkast en eet een potje per keer, uiteindelijk bent u al dik genoeg.

17 opmerkingen:

  1. Anoniem10.11.11

    Met speculaas is dat inderdaad heel lekker! En het is nog meer subliem als je er Bailey's voor gebruikt in plaats van Amaretto!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben altijd blij als ik ergens nieuwe ideen ondek voor tradionele deserts.Speculaas kan ik mij heel goed voorstelen in tiramisu.Lekker;0

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dju, dat lijkt mij heerlijk, ga 't meteen pinnen....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tiramisu niet hip? Ach als we het toch maar lekker vinden;-)

    Hierbij nog een recept, voor de variatie en voor het genieten
    http://bloemblogt.blogspot.com/2011/09/tiramisu-de-echte.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem10.11.11

    lol, indien paniekerig aangelegd

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik begin te snappen waarom die van de KVLV u moeten hebben. Jij bent gewoon de moderne versie van de boerinnenbondkookboek. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En zeker ook eens de "gezonde" versie proberen! Met een laagje fruitmengsel (passievruicht, mango, ananas) onderaan!!
    Met dank aan Nigella

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind je zoooo grappig!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geef mij maar twee potjes hoor. 'k Zal dan wel een keertje meer gaan joggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Maar Mme, het valt allemaal weer op z'n plek! Heb ik mascarpone in mijn koelkast staan om morgen voor mijn eters een lekkere tiramisu maken, staat er zelfs in De ZIlveren Lepel een recept met lange vingers.

    Mag ik vragen: ik uw volgende boek een kookboek (op mijn knieën...)?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. dat vin ik nu toch ook flauw.. 2 potjes is toch altijd beter dan 1 ? of 3?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. alles toppie, behalve de laatste zin
    * 3 uur in de ijskast ( dat haal ik niet)
    * eet één per keer op ( moeilijk)
    * al dik genoeg ( tja... I rest my case)
    Smakelijk!!
    (ik hoorde ook eens een versie met alpro sya dessert als basis ipv mascarpone. Zou lichter zijn, maar dan val je daar weer van af en dan passen mijn rokken nimmer... en dat willen we natuurlijk niet hé hihi)
    anne

    BeantwoordenVerwijderen
  13. wanneer mogen we uw eerste kookboek verwachten?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. omdat je 't blijkbaar zelf heel goed kan maken, stel ik voor dat je gewoon wekelijks een doos met 12 pottekes binnen gooit. Ik zal de afwas doen van de pottekes. Bij voorbaat al bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. amai, ik ben kei hard ne meeloper! Gewoon al omdat het zo handig is receptjes van uw blog te pakken die dus al met zekerheid zijn getest en goed bevonden ... 't was weer een succes! (wel zonder gemalen koffiebonen, maar met veel chocoladekrullen)
    merciekes he!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Stuur maar op! Ik doe nu over zo'n pot een week.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ach, toch mijn favoriete "toetje", zoals we dat hier dan noemen in Nederland :)

    BeantwoordenVerwijderen