Allee hier hé, voor u is dat misschien een andere versie, maar deze is het helemaal ten huize Zsazsa, grote kastrollen maak ik daarvan, zonder dat ze tegensteekt want dat heeft pompoensoep wel eens voor.
Deze soep is verrassend en fris, en dat hebt ge met deze soep anders toch niet rap aan de hand.
Oké blablabla, ik ga u nu het recept verklappen.
U doet dus zoiets, snij een pompoen van schattige grootte in zulke stukken, zaden er uit en schil er aan.
Doe hetzelfde met twee uien, rood of wit.
Twee teentjes look mogen er zo bij, ongepeld en al.
En dan wat andere groenten, zo hetgene nog in de frigo ligt, een raapje, een pastinaak, wat wortels, een stuk knolselder, maar samen nooit meer dan de pompoen, of zelfs de helft van de pompoen, want we willen uiteindelijk wel pompoensoep. Snij de harde groenten kleiner dan de zachtere.
Nog wat kruiden erbij, koriander, komijn, van het eerste wat meer, het laatste wat minder, peper, zout, zo van die dingen.
En nu alles goed bedruppelen met olijfolie en alles goed inwrijven, denk bodybuilder.
Stop dit alles in de oven op 200°, zo'n half uur of tot alles zacht en zoet is.
Kook intussen wat linzen gaar, ik gebruikte nu de groene maar blonde of rode gaat ook, ik heb zelfs al blonde uit blik erbij gekieperd op het eind.
Giet de linzen af en zet de pot meteen weer op het vuur om een eetlepel tomatenpuree met een eetlepel harissa aan te stoven, een gesnipperd pepertje mag ook en wat verse gember kan ook geen kwaad.
Giet er na een paar minuten een blik kokosmelk bij en ontmantel terwijl de ovenchotel. Knijp de teentjes look uit en snij de schil van de pompoen als dit nodig is, ik laat ze er aan als de pompoen niet te groot en nog kraakvers is. Doe alles bij de kokosmelk en bevochtig met bouillon.
Laat alles wat pruttelen en mix als je er klaar voor bent.
Gooi er op het eind nog wat koriander en peterselie bij en mix alles nog een laatste keer voor je er de linzen bijkapt.
Laat nog wat pruttelen, kruid bij met peper en zout en verfris met citroensap naar smaak.
Laat u gaan!
De pompoensoep van het jaar!
Labels: Koken