dinsdag 8 november 2011

De pompoensoep van het jaar!

Pompoensoep met linzen
Allee hier hé, voor u is dat misschien een andere versie, maar deze is het helemaal ten huize Zsazsa, grote kastrollen maak ik daarvan, zonder dat ze tegensteekt want dat heeft pompoensoep wel eens voor.

Deze soep is verrassend en fris, en dat hebt ge met deze soep anders toch niet rap aan de hand.

Oké blablabla, ik ga u nu het recept verklappen.


Pompoensoep uit de oven
U doet dus zoiets, snij een pompoen van schattige grootte in zulke stukken, zaden er uit en schil er aan.
Doe hetzelfde met twee uien, rood of wit.
Twee teentjes look mogen er zo bij, ongepeld en al.
En dan wat andere groenten, zo hetgene nog in de frigo ligt, een raapje, een pastinaak, wat wortels, een stuk knolselder, maar samen nooit meer dan de pompoen, of zelfs de helft van de pompoen, want we willen uiteindelijk wel pompoensoep. Snij de harde groenten kleiner dan de zachtere.
Nog wat kruiden erbij, koriander, komijn, van het eerste wat meer, het laatste wat minder, peper, zout, zo van die dingen.
En nu alles goed bedruppelen met olijfolie en alles goed inwrijven, denk bodybuilder.
Stop dit alles in de oven op 200°, zo'n half uur of tot alles zacht en zoet is.
Kook intussen wat linzen gaar, ik gebruikte nu de groene maar blonde of rode gaat ook, ik heb zelfs al blonde uit blik erbij gekieperd op het eind.
Giet de linzen af en zet de pot meteen weer op het vuur om een eetlepel tomatenpuree met een eetlepel harissa aan te stoven, een gesnipperd pepertje mag ook en wat verse gember kan ook geen kwaad.
Giet er na een paar minuten een blik kokosmelk bij en ontmantel terwijl de ovenchotel. Knijp de teentjes look uit en snij de schil van de pompoen als dit nodig is, ik laat ze er aan als de pompoen niet te groot en nog kraakvers is. Doe alles bij de kokosmelk en bevochtig met bouillon.
Laat alles wat pruttelen en mix als je er klaar voor bent.
Gooi er op het eind nog wat koriander en peterselie bij en mix alles nog een laatste keer voor je er de linzen bijkapt.
Laat nog wat pruttelen, kruid bij met peper en zout en verfris met citroensap naar smaak.

Laat u gaan!

24 opmerkingen:

  1. Mmmm, pompoensoep is het ultieme troostvoer. Zalig!
    Groetjes, Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heidi9.11.11

    Ik vind het zooooo zonde dat ik hier de enige ben die graag koriander eet. 'k Zal een potteke apart kruiden voor mij, want dat klinkt idd wel heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier nog een hele voorraad pompoenen dus dat recept komt zeker van pas. Onlangs maakte ik nog deze; http://natuurlijk-rijk.blogspot.com/2011/10/heerlijke-pompoenovenschotel.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. receptje meteen afgeprint, want hier ten huize zijn we dol op pompoensoep. Bovendien heb ik nog kilo's (allee ja, massa's dan) linzen in de voorraadkelder liggen en wist ik niet zo goed wat ermee aan te vangen (hadden we een hele poos geleden eens aangekocht in een vegetarische bevlieging, we zouden geen vlees meer eten). voila, nu ligt het antwoord hier voor mij afgeprint. Maar de koriander wordt met een dikke vette zwarte stift doorstreept! Da's nu het enige kruid dat we niet lusten, maar zonder zal 't ook wel smaken zeker! ;-)))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik vind koriander ook niet aleen lekker ruiken maar het geeft elk gerecht aroma..die herken je onmiddelijk.Heerlijk recept;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik maak mijn pompoensoep ook ongeveer zo alleen zijn mijn linzen kekererwten en mijn komijn meer dan mijn koriander :o)
    oh ja en de harissa ... ik weet niet welke jij hebt maar ik doe hooguit een halve theelepel in een ketel van 4 liter want die is zo scherp!!!!
    (mijn dochter is indische die toch wel wat aankan maar dan zou zij toch ook zeggen dat het te scherp was hoor lol)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat bedoel je met koriander, het zaad of het blad? Smaken namelijk serieus verschillend! Tegen het zaad zal nauwelijks iemand bezwaar opperen, tegen het blad (helaas) wel...
    Over de groenten in de oven zou ik geplet korianderzaad strooien (zelf pletten in de vijzel, want het aroma vervliegt heel vlug!)
    De gare soep daarentegen kan wel wat vers korianderblad hebben, maar dan alleen voor wie ervan houdt. Zelfs gedroogd korianderblad smaakt niet mis, maar altijd op het einde toevoegen, niet laten meekoken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hmmm ziet er heerlijk uit!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oeh! Dat is een leuke variatie op mijn standaardsoepen. Die ga ik zeker uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ingrediënten zijn genoteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De groenten zitten in de oven en de pan met tomatenpuree, harissa, gember en kokos staat op het vuur.
    Het ruikt hier dus echt heerlijk!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gerda9.11.11

    Ik doe er ook nog geraspte gember bij! Zeker eens te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Om eerlijk te zijn, al die moeite voor een bord pompoensoep. Dat is het mij niet waard precies.
    Ik kan mij voorstellen dat deze extra lekker smaakt, maar de smaak weegt niet af tegen het werk dat er in zit.
    Of valt dat allemaal wel mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Te laat!
    Voor mij graag 10 ml aub.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Getest! Soep voor 14dagen, maar wel content. Weeral. Merci.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Miljaar zeg, ik doe prei en pompoen met een bouillonblokje in water :-p

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Gisteren hier op tafel gezet en het was van smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Valentin13.11.11

    amai zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. IngeW.13.11.11

    Zeer geslaagd! Bedankt voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heb het net gemaakt en 't is te pikant. Nochtans maar één rood pepertje gebruikt (zonder zaadjes) én mijn grootse soeppot is tot de boord gevuld met soep... Hmmm... Even proberen te blussen met klein beetje bruine suiker zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik heb hem vandaag gemaakt met wat zoete aardappel erbij. Heel geslaagd! Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Bij nader inzien is 't wellicht de eetlepel harissa geweest. Zou ik toch op zijn minst halveren!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Michelle27.11.11

    Inderdaad, met voorsprong op al mijn andere pompoensoep-probeersels, de allerlekkerste!Nen blijver!!Elke keer ik de kastrol passeer proef ik even en kom in vervoering, hopelijk kunnen mijn lunchers dat vanmiddag ook nog zeggen, er is een kans dat er niets meer overschiet als dat zo doorgaat...
    Merci voor 't recept!

    BeantwoordenVerwijderen