zondag 20 november 2011

Week 47

Week 47
Kijk, ofwel moest ik terug een groentemand kopen, ofwel moest er iets anders gebeuren, ik ging voor het andere.

Groentekalender_Velt2.indd

De seizoensgroentenlijst van Velt, want uiteindelijk heb ik het wel wat gehad met die manden, elke week een bloemkool is er echt wel over, zeker als er dan meestal nog broccoli bijzit en de frigo nog vol ligt met witloof van week 44-45 en 46.
En dan probeer ik de rapen nog te verdringen.

Ik nam dus die kalender er bij en koos wat groenten, venkel, courgette, pompoen, schorseneren en warmoes, voor elke dag een andere vertrekgroente.
Makkelijk ook zo, gewoon denken: schorseneren, mm, hoe eet ik dat graag?
Gebakken in goei boter, met wat mierikswortelroom, wat patatjes en gerookte vis, hier staat dat recept ergens tussen.
Dat eten we dus morgen, vandaag waren courgette & pompoen van dienst in dit recept.
En dat was euhm... niet zo lekker eigenlijk, ik had dat moeten weten, want ik vind gedroogd fruit eigenlijk vreselijk, zeker als dat dan nog eens opgezwollen is, bleig.
En courgette vind ik eigenlijk alleen ook maar lekker als dat gebakken is ipv gaargesudderd, of het moest bij een echte Marokkaan gesudderd hebben.
Ik was niet de enige die moeite met het eten had, Jef deed zelfs een soort van gekots terwijl hij zeer beschuldigend naar mij keek, ocharme.
Ik kan mij dat nog van vroeger herinneren, prei, ik kreeg dat ook niet doorgeslikt, dat maakte zo'n raar geluid, zo'n beetje iep iep, vandaag deed de courgette hetzelfde. Ik kon hem alleen maar gelijk geven, maar deed dat -uiteraard- alleen maar innerlijk.

Omdat ik dat senario al voorzag had ik snel een blik linzen uitgekapt en op smaak gebracht met wat citroensap, olijfolie, peper en zout en die bangelijk* opgelegd knoflook, alsof dat gewoon bij het plan hoorde. U moet weten, mijn kinderen zijn verzot op linzen uit blik. Ach.
Verder was er nog een slaatje met geraspte wortelen, mandarijntjessap, wat suiker en een drupje oranjebloesemwater. Ik weet niet, ik moet mij altijd ergens overzetten, dat ruikt zo naar bomma, naar het badkamerkaske van de bomma, dat stoot mij eigenlijk altijd een beetje af. Mijn drupjes zijn ook gewoon te groot denk ik.

Gelukkig was er brood, veel brood, Marokkaans brood, dat maakt heel veel goed.

Woensdag ben ik op de lappen dus Mr Zsazsa voedt de kinderen, allee vorige week voedde de Italiaan de kinderen.

Op donderdag moet het rap gaan, Mac 'n cheese met warmoes klinkt gruwelijk, maar krijgt lovende commentaren, we gaan dat gewoon eens proberen!

Vrijdag komt de herfst op tafel, Hazelnoot -pompoenlasagna hoe gezellig klinkt dat niet? Een gerecht dat via Dorien bij mij is geraakt, en als Dorien het goed vindt dan IS het goed mensen.

Het weekend is weer een grijze zone, dat vult zichzelf wel in.

Venkel-wortelsoep

En dan zou ik nog graag vertellen over mijn soep-uit-de-oven-van-de-week, dat is deze week ... venkel-wortelsoep en dat is een geweldig lekker soepke geworden, ook iets dat ge zeker moet proberen, poepsimpel.
Venkel en wortel in een ovenschaal, daar wat teentjes look en een ajuintje bij, olijfolie, kwak in den oven tot alles zacht is en wat bruin begint te worden.
Mixen met bouiloon en klaar!
Daar was ik zelf ook wel opgekomen.

Maar dan doen ze er bij Epicurious nog venkelolie bij en dàt maakt wel degelijk verschil.


Knoflok inmaken
En dan wou u nog wat weten over de ingemaakte knoflook, wel, ik weet het eigenlijk niet want Knoflook kan Dodelijk zijn!
Ha, dat wist u niet hé, ik wel.

Ik weet wel niet waarom, maar in knoflook kunnen sporen van botulisme zitten en die zijn zomaar niet kapot te krijgen, dus als u van plan bent om knoflookolie te maken door rauwe teentjes knoflook in een flesje olijfolie te proppen, niet doen! Dodelijk als u pech hebt, ik zei het al.
Ik dacht dat te omzeilen door geroosterde knoflook in olijfolie te bewaren, want dat roosteren zou die sporen toch wel doden. Maar zo veel veiliger is dat dan blijkbaar ook niet volgens de wetenschapper -met indrukwekkend palmares (ik zeg het er maar even bij)- uit mijn vriendenkring. Dus eigenlijk moet ik hier geen recept verklappen want dat is op termijn misschien wel een paar lezers minder en dat zou toch zonde zijn?
Maar als u het toch wil proberen doe dan een beetje citroensap in het potteke en absoluut in de koelkast zetten en niet langer dan twee weken gebruiken, maar zeg niet dat ik het aangemoedigd heb!

*Bangelijk, want u kan er dood van gaan.

15 opmerkingen:

 1. Zodra ik op m'n blog iets schrijf over wecken of anderszins conserveren komt met al snel met dat botulisme. Het typische is dat je geen enkel beschreven geval van dood door botulisme kunt vinden, als je op internet gaat zoeken. Iemand reageerde bij mij:"Wat botulisme betreft: ik heb dat een keer op een verjaardag gevraagd aan een emeritus hoogleraar microbiologie. Hij wuifde het gevaar helemaal weg. Het schijnt dat de Amerikaanse manier van wecken, met een ring die je op de pot vastdraait, wel gevaar oplevert omdat het deksel niet los kan laten als er bacteriegroei in de pot optreedt. De Nederlandse manier van wecken, met een 'los' deksel op een ring, levert volgens hem geen gevaar op omdat het deksel los gaat zitten bij bacteriegroei, ook bij botulisme. Botulisme komt in Nederland sowieso nauwelijks voor. Wil je helemaal geen risico lopen dan kun je de inhoud van de pot nog even tien minuutjes doorkoken voordat je het gaat eten."
  Ik wil niemand iets opdringen, maar ook zeker die ongegronde angsten niet voeden en ga ervoor om lekker te genieten van knoflook op olie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja zeg, heb ik daar net vorige maand zelf zo'n kalender gemaakt aan de hand van het boek 'van eigen erf' dat ik in de bibliotheek leende. Uren werk zit erin. En nu print ik in een nano-seconde een prachtige lijst. *zucht* Ah wel, het heeft me van de straat gehouden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. knoflook eten wij sowieso niet graag, alhoewel het heeeeeel gezond is hé, o.a. goed voor het hart en de cholesterol, maar als jer er te veel van eet stink je zo vreselijk uit je bek ! Soit. Geef mij maar de venkel-wortelsoep, wij (wederhelft en ik)zijn immers fervente soepeters! ook venkel maak ik eigenlijk nooit, niet omdat we het niet zouden lusten, maar is hier ten huize een beetje een 'vergeten' groente. Maar die soep lijkt me het proberen waard. Maar eerst maak ik toch een soepke met de van een vriendin gekregen pompoen, die recht uit haar tuin komt. Njam njam...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem22.11.11

  en eum, vraagt ne keer aan uwe wetenschapper met palmares, of dat 't hetzelfde is met look in shoyu?
  arree, 't is te zeggen ik leef nog zunne... mor toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is shoyo?

  Het is de wetenschapper van de zware metalen, ze gaat u zeker van dienst willen zijn. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. shoyu gegoogeld en wat staat er?
  "Shoyu is een sojasaus op basis van sojabonen, tarwe, zeezout en bronwater" met dank aan Goedgeweten.be

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De Wetenschapper22.11.11

  Ik denk dat je exact hetzelfde probleem gaat hebben met look (of andere groenten/kruiden) in shoyu. Maar laat dat U niet tegenhouden, life is a box of chocolates, en af en toe zit er ééntje tussen met botulisme, zorgt voor spanning in uw leven !
  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind dat we maar eens moeten pleiten voor de Marokkaan die ze bij -ikzegmaarwat- tien kilo courgettes zouden moeten bijleveren.
  Die zal ook wel zijn weg met knoflook weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mensenlief ! heb ik ooit chance gehad ! ik heb eens maanden olie met look op een warme zomervensterbank laten staan trekken !
  kzaltnooitmeerdoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hahaha, dat piep-piep van die prei dat herken ik wel!
  En vorige week at ik ook pompoen-courgette stoof. Ik vond het ook verschrikkelijk vies, heb er nog een soepje van proberen te maken, maar ook dat was geen succes...

  En botulisme en knoflook? Ik doe dat al jaren, met die knoflook... Nooit geweten dat dat kan. Heb het gisteren nog gebruikt in mijn "Hoela Hoela" en ik zit nog steeds op de bank. Maar mocht ik vandaag nog het loodje leggen dan weet ik in elk geval waar dat aan heeft gelegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De groentenmand schafte ik ook af en de kalender hangt alweer een hele tijd in de keuken. Wij eten zo alleen seizoensgebonden maar geen rapen of warmoes meer tot het je oren uitkomt. Die groenten in de oven voor soep is een geweldige tip nu ik een nieuwe oven heb ;)
  En ik las eerst ook kakske en kreeg allerlei levendige beelden in mijne kop...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat ik gedaan heb met die knoflook is in een ondiepe schotel de lookteentjes onderzetten met olijfolie. Dit gaat in de over op 170 graden gedurende een 20-tal minuten. Na die 20 minuten de schotel uit de oven nemen en daar dan citroensap en chili aan toevoegen. Schotel opnieuw in de oven zetten gedurende een 25-tal minuten. Ik heb daarna look en olie in een pot met draaideksel gedaan, twee weken in het donker laten rusten. Nu kan ik die look gebruiken in warme gerechten, niet koude.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En eigenlijk zou ik wel eens van iemand anders horen hoe jullie witloof wecken. Ik ben een weckfanaat weet je.

  BeantwoordenVerwijderen