Week 47

Week 47
Kijk, ofwel moest ik terug een groentemand kopen, ofwel moest er iets anders gebeuren, ik ging voor het andere.

Groentekalender_Velt2.indd

De seizoensgroentenlijst van Velt, want uiteindelijk heb ik het wel wat gehad met die manden, elke week een bloemkool is er echt wel over, zeker als er dan meestal nog broccoli bijzit en de frigo nog vol ligt met witloof van week 44-45 en 46.
En dan probeer ik de rapen nog te verdringen.

Ik nam dus die kalender er bij en koos wat groenten, venkel, courgette, pompoen, schorseneren en warmoes, voor elke dag een andere vertrekgroente.
Makkelijk ook zo, gewoon denken: schorseneren, mm, hoe eet ik dat graag?
Gebakken in goei boter, met wat mierikswortelroom, wat patatjes en gerookte vis, hier staat dat recept ergens tussen.
Dat eten we dus morgen, vandaag waren courgette & pompoen van dienst in dit recept.
En dat was euhm... niet zo lekker eigenlijk, ik had dat moeten weten, want ik vind gedroogd fruit eigenlijk vreselijk, zeker als dat dan nog eens opgezwollen is, bleig.
En courgette vind ik eigenlijk alleen ook maar lekker als dat gebakken is ipv gaargesudderd, of het moest bij een echte Marokkaan gesudderd hebben.
Ik was niet de enige die moeite met het eten had, Jef deed zelfs een soort van gekots terwijl hij zeer beschuldigend naar mij keek, ocharme.
Ik kan mij dat nog van vroeger herinneren, prei, ik kreeg dat ook niet doorgeslikt, dat maakte zo'n raar geluid, zo'n beetje iep iep, vandaag deed de courgette hetzelfde. Ik kon hem alleen maar gelijk geven, maar deed dat -uiteraard- alleen maar innerlijk.

Omdat ik dat senario al voorzag had ik snel een blik linzen uitgekapt en op smaak gebracht met wat citroensap, olijfolie, peper en zout en die bangelijk* opgelegd knoflook, alsof dat gewoon bij het plan hoorde. U moet weten, mijn kinderen zijn verzot op linzen uit blik. Ach.
Verder was er nog een slaatje met geraspte wortelen, mandarijntjessap, wat suiker en een drupje oranjebloesemwater. Ik weet niet, ik moet mij altijd ergens overzetten, dat ruikt zo naar bomma, naar het badkamerkaske van de bomma, dat stoot mij eigenlijk altijd een beetje af. Mijn drupjes zijn ook gewoon te groot denk ik.

Gelukkig was er brood, veel brood, Marokkaans brood, dat maakt heel veel goed.

Woensdag ben ik op de lappen dus Mr Zsazsa voedt de kinderen, allee vorige week voedde de Italiaan de kinderen.

Op donderdag moet het rap gaan, Mac 'n cheese met warmoes klinkt gruwelijk, maar krijgt lovende commentaren, we gaan dat gewoon eens proberen!

Vrijdag komt de herfst op tafel, Hazelnoot -pompoenlasagna hoe gezellig klinkt dat niet? Een gerecht dat via Dorien bij mij is geraakt, en als Dorien het goed vindt dan IS het goed mensen.

Het weekend is weer een grijze zone, dat vult zichzelf wel in.

Venkel-wortelsoep

En dan zou ik nog graag vertellen over mijn soep-uit-de-oven-van-de-week, dat is deze week ... venkel-wortelsoep en dat is een geweldig lekker soepke geworden, ook iets dat ge zeker moet proberen, poepsimpel.
Venkel en wortel in een ovenschaal, daar wat teentjes look en een ajuintje bij, olijfolie, kwak in den oven tot alles zacht is en wat bruin begint te worden.
Mixen met bouiloon en klaar!
Daar was ik zelf ook wel opgekomen.

Maar dan doen ze er bij Epicurious nog venkelolie bij en dàt maakt wel degelijk verschil.


Knoflok inmaken
En dan wou u nog wat weten over de ingemaakte knoflook, wel, ik weet het eigenlijk niet want Knoflook kan Dodelijk zijn!
Ha, dat wist u niet hé, ik wel.

Ik weet wel niet waarom, maar in knoflook kunnen sporen van botulisme zitten en die zijn zomaar niet kapot te krijgen, dus als u van plan bent om knoflookolie te maken door rauwe teentjes knoflook in een flesje olijfolie te proppen, niet doen! Dodelijk als u pech hebt, ik zei het al.
Ik dacht dat te omzeilen door geroosterde knoflook in olijfolie te bewaren, want dat roosteren zou die sporen toch wel doden. Maar zo veel veiliger is dat dan blijkbaar ook niet volgens de wetenschapper -met indrukwekkend palmares (ik zeg het er maar even bij)- uit mijn vriendenkring. Dus eigenlijk moet ik hier geen recept verklappen want dat is op termijn misschien wel een paar lezers minder en dat zou toch zonde zijn?
Maar als u het toch wil proberen doe dan een beetje citroensap in het potteke en absoluut in de koelkast zetten en niet langer dan twee weken gebruiken, maar zeg niet dat ik het aangemoedigd heb!

*Bangelijk, want u kan er dood van gaan.