donderdag 21 februari 2013

Week 8

Week 8 Ik dacht, ik post nog eens een weekmenu, zeker in tijden van 40 dagen zonder vlees kan dat geen kwaad.

Een paar maanden geleden kocht ik Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall en legde het bij de stapel kookboeken die ik al had.
Ik bladerde het een paar keer door en daar bleef het bij.
Niet dat het er niet goed uit ziet, want dat doet het wel, ik nam er gewoon de tijd niet voor, zo gaat dat met drukbezette huisvrouwen.
Tot Ann vorige week ineens met veel enthousiasme over hetzelfde boek begon.

Week 8 Week 8 komt daarom volledig uit Veg! en dat het een succes is!
Ik geraak nog altijd niet uitgesproken over de biryani van gisteren en de twee dagen daarvoor waren ook een succes.
Op maandag aten we een gepimpte pasta met champignonnenroomsaus, toen de pasta (orzo, dat was wel eens lekker) bijna gaar was gooide ik nog wat gesnipperde boerenkool bij in het kookwater, dat stond niet in het recept, maar het was wel lekker.
De champignonnen werden op smaak gebracht met wat balsamicoazijn, look en tijm, vervolgens witte wijn en toen dat allemaal uitgekookt was een beetje room.

Dinsdag aten we voor de eerste keer tarwe in gekookte vorm, het plan was spelt, maar daar was geen sprake van in de winkel. Gekookte tarwe voelt wat aan gelijk rubber, maar het smaakt zo niet, het smaakt eigenlijk niet echt naar iets, ik heb zo'n vermoeden dat het met spelt hetzelfde is.
Voor erbij waren er geroosterde groenten, pompoen, wortels, sjalotten en venkel, veel venkel want geroosterde venkel is keilekker.
Alle groenten bedekken met een laagje olie, in de oven en alles mengen met wat peper en zout, citroensap en lekkere olijfolie, meer was er eigenlijk niet aan.

En dan kwam de biryani, nog nooit had ik er van gehoord, maar toen de eerste dingen in de pan zaten wist ik al dat het een succes ging zijn. Dit recept geef ik u volledig mee, voor de rest moet u het boek maar kopen!

Groentebiryani voor 4 stevige eters.
1 laurierblad
3 kardemompeulen, geplet
1 tl komijnzaad
5 grote uien, in dunne ringen
2 teentjes knoflook, geperst
2 tl geraspte gember
1 grote rode peper, gesnipperd
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1/2 tl kaneel
250 gram wortels, geschild en in dunne ringen
300 gram aardappelen, in blokjes van 2 cm
200 gram diepvrieserwtjes
citroensap
50 gram rozijnen
350 gram basmatirijst
saffraan
zout en peper
geschaafde amandelen, geroosterd
koriander, gesnipperd

-Verhit wat olie in een pan en bak een paar minuten het laurierblad, de kardemom en de komijn.
-Voeg 1 gesneden ui toen en bak tot de ui goudkleurig en zacht is.
-Draai het vuur laag en doe de knoflook, gember, chilipeper en de specerijen erbij, bak even mee.
-Doe nu de wortels, aardappelen en erwtjes erbij en laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
-Breng op smaak met zout, peper, citroensap en roer de rozijnen er door.
-Kook ondertussen de rijst met wat saffraan en zout.
-Giet de groenten over in een ovenschaal en bedek met de rijst, denk af en zet 20 minuten in een op 160° voorverwarmde oven.
-Bak terwijl de groenten in de oven staan de uien bruin in wat olie en breng op smaak met zout.
-Haal de schotel uit de oven en laat 10 minuten rusten.
-Verdeel de gebruinde ui, de amandelen en de gesnipperde koriander over de biryani en dien op met wat riata, chutney of brood.

Geniet!

19 opmerkingen:

  1. Hier ook door Ann besmet met dat boek. De tortillioni met wintergroentjes is super lekker en poepsimpel, en het lief maakte er iets uit met kikkererwten, worteltjes en appelsien. Mmm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Liever door dat besmet worden dan door mijnen buikgriep hé. :)

      Verwijderen
  2. Het klinkt heerlijk! Ik maak er eens werk van, van zodra ik genezen en aangesterkt ben, oef!
    Al die vitaminen zullen zeker goed doen!
    Die pastinaaksoep van eerder is hier heel goed in de smaak gevallen.
    Groeten,
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mmmm die byriani lijkt me heerlijk! dit receptje ga ik pinnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh ja, die ligt hier ook in de boekenkast in het vak met kookboeken, maar helaas ben ik er nog niet aan toe gekomen om er iets uit te maken. Maar je inspireert me nu weer, dus wie weet komende week ...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. heb er ook al enkele recepten uit klaargemaakt (en geblogd) . de fritatta met winterse groenten uit de oven is een aanrader. de pittige spinazie met patatjes is ook lekker. die zoete aardappelgratin viel hier over het algemeen minder in de smaak, maar kan ook aan mijn manier van klaarmaken gelegen hebben natuurlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klinkt heerlijk. Overschrijven proberen en bedenken of we veg moeten aanschaffen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ooohhh die biryani ( of zo ) kinkt lekker ! alleen al die kruiden !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook een aanrader: de hele reeks van River Cottage van Hugh. Een serie van hoe hij de stad verlaat om een "small holding" te beginnen en al doende leert om ook zelf groenten en beesten te kweken. Een jaar vegetarisch heeft hij ook gedaan, dit boek zal er waarschijnlijk het resultaat van zijn.
    Verslavende reeksen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Linkje naar de eerste aflevering voor de geïnteresseerden:
    http://www.youtube.com/watch?v=BOfNUrm8E40

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mme Zsazsz, ik wil zo graag je blog in mijn e-mail box, maar ik krijg steeds een foutmelding!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vooral de afdeling Meze zit hier al vol vetvlekken. O, en de hummus van witte bonen met warm platbrood, mmmmmmm.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beste Madame Zsazsa, heb je enig idee, waar het boek nu nog te koop is? Ik zou het heel graag willen kopen, maar helaas is't overal uitverkocht ;-(
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ook de preirisotto met tamme kastanjes is een echte aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Tip: het boek is te bestellen (in Nederland, weet niet of dat ook in België kan) bij bol.com

    Dankjewel voor de recepten en de boekentip heb een dochter (van 10 jaar) die geen vlees meer wil eten dus echt op zoek naar lekkere vegetarische recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik vind alleen al die kruiden hier niet in de supermarkt. Waar haal jij die?

    BeantwoordenVerwijderen