maandag 23 september 2013

Pierenpap ofte One Pot Wonder

pierenpap
Eens in de zoveel weken aten mijn grootouders 's middags spaghetti.
Ik weet bij god niet meer welke saus daarbij geserveerd werd, maar ik weet nog wel wat er met de overschot gedaan werd.
's Avonds werd de overschot opgewarmd in wat gesuikerde melk met een beetje puddingpoeder.
Pierenpap, een universeel recept van grootmoeders.

Authentieke gerechten die niet verloren mogen gaan dus schoof ik vanavond een restje spaghetti met melk, suiker en vanillepoeder in de microgolf terwijl er één kind in het bad stak. Het andere kind is nl. een week op schoolkamp.
Eenzame kindjes mogen vertroeteld worden, dat zeggen alle grootmoeders.
Het eenzame kindje zei dat het deze spaghettisaus het lekkerst van allemaal vond.

Heeft u ook een eenzaam kindje en geen restje spaghetti, warm dan in een klein kastrolleken een tas melk met twee theelepels suiker en een theelepel puddingpoeder op, zet het vuur lager wanneer het kookt en breek 50 gram spaghetti op wormlengte in de hete vloeistof.
Uw kinderken zal u dankbaar zijn.

33 opmerkingen:

  1. Ge kunt uw kinderken ook verwennen met 'poezekenspap' zoals mijn vader maakte om wat dikker te kunnen worden (wat trouwens niet lukte). Zelfde recept, alleen spaghetti vervangen door brokken brood of beschuitjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Awel, ik wet niet of ik daar al aan toe ben. :)

      Verwijderen
  2. Mijn man en schoondochter eten het graag, ikzelf wordt misselijk van de geur

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmm ja lekker, maar wij maakten het met macaroni en wat meer pudding denk ik zodat het vaster werd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mijn grootmoeder deed het nog iets luier: restje spaghetti met bruine suiker over. als kind vond ik da ook lekker, maar nu zegt het idee mij niks meer. al zou ik de kinders niet moeten overtuigen, als die suiker en pudding horen zeggen die op alles ja :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij ons was het spaghetti met bruine suiker, ook wel beestjessuiker genoemd :D Doe ik af en toe ook met mijn kinderen :D Hier zijn het de restjes rijst die wel eens in een pudding omgetoverd worden

    BeantwoordenVerwijderen
  6. sliertjespap heette dat vroeger bij ons thuis, maar dan met vermicelli i.p.v. spaghetti, brrrr ik griezel er nog van als ik er aan denk....
    de macaronipudding die ina hierboven noemt was bijna nog erger...☺
    groetjes, Evelyn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wij koken de pasta, maken daarop een bechamel gekruid met weinig zout en kristalsuiker. Bruine suiker er extra op. Het water loopt me al in de mond.....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook hier spaghetti met bruine suiker. Ik eet dat stiekem nog steeds, snelsnel, als niemand kijkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ooo nostalgie :-) ook de restje pasta in vanillepudding en koud opeten was bij ons een toppertje .

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik word precies al een beetje mottig, maar kan mij levendig inbeelden hoe blij de zoon zou zijn als hij dit voorgeschoteld kreeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bij ons was dat met de overschot van de rijst: klontje boter in laten smelten en dan bruine suiker erop en soms zelfs met rozijntjes erdoor, maar dat alleen als ons pa in een hele gulle bui was (meestal tot ergernis van ons mama, want die vond dat nergens voor nodig).

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Pure nostalgie. Toen we vroeger met de Chiro op kamp gingen kregen we minstens één keer pierenpap (met macaroni). Daar hoorde zelfs één of ander liedje bij, dat we dan met zijn allen uit volle borst meeschreeuwden.

    Om één of andere reden smaakte die Pierenpap thuis nooit even lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Brrrr...!

    Wel net als Erika, met rijst :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja....nostalgie ditte...maar bleuuuuhhhh, ik vond het niet lekker!!!

    Zeg Madammeke, jij blogt zo weinig....???

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nog nooit van gehoord, maar als wij restjes pasta hadden, maakte de mama échte pudding. Tegenwoordig maak ik altijd juist gepast genoeg, misschien moet ik nog maar eens te veel maken voor 'pudding met pasta'...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oh veel te lang geleden, dat aten wij ook bij meme en pepe, ook zo nog lopend. En yoghurt met bruine suiker, dat was ook zoiets.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Haha, wij eten dat ook al van kleinsaf (allé, kleine variatie, bij ons werd de spaghetti gewoon gekookt in melk ipv water en dan veel bruine suiker erover), maar mensen die bij ons langskomen en dat zien, vinden dat een bijzonder onsmakelijk idee - ik zie het verschil niet echt met rijstpap met bruine suiker...zit allemaal in 't koppeke!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. hmm en dan nog gemalenkaas erover en klonte boter hmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Nou ik moet eerlijk zeggen ... geef mijn portie maar aan Fikkie ...
    blehhhhhh ... ieder zijn ding he ... groetssssss Gerd@ B

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Klinkt zalig! Ook voor grote kinnekes!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik ben er precies geen fan van... Maar ik zal het eens moeten testen om het zeker te weten, zeker? Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Pierenpap, nostalgie ja!!
    Lekker... bwa... neuuh.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ai... Wat klinkt dat niet lekker! Maar ja, smaken verschillen:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Dat is met een smak zo'n 25 jaar terug gevoerd worden, meer bepaald op scoutsweekend. Dat was 's avonds standaard kost voor het slapen gaan. Of ik het lekker vond, laat even in het midden. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. ja vind ook wat flets en flauw uitzien - maar kindekens hebben rare goeistingen

    BeantwoordenVerwijderen
  26. PURE NOSTALGIE !!! Hier (in Olen) noemen we het dan weer "pietekespap". Wij maken het ook met korte macaroni. Inderdaad iets dikker binden met puddingpoeder en dan met bruine suiker erover. Mijn pa verteld het nog vaak: "vruuger hé, stond de pietekespap nen ganse dag op de stoof bij moe Fien. Ge kwamt binnen en pakte gelak as dage goesting had". In Olen is het dus ook bekend, mijn ventje komt uit Grobbendonk en kent/lust het niet. Grobbendonk ligt nogthans maar 15 km van Olen. Zo zie je maar weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wij aten dat thuis met macaroni en griesmeelpudding......en wij doopten dat toen peppekespap .....

    BeantwoordenVerwijderen
  28. wij aten dat met vermicelli

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wij aten net als Erika wel rijst met bruine suiker en boter. Rijst met bruune tuut genaamd. Met spaghetti ken ik het niet. Als ik naar de foto kijk, ga ik het ook maar niet proberen. De kindertjes zijn hier groot ;) dat scheelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Waar ik en mijn dochter altijd van smullen (man des huizes is er niet wild van: overgebleven witte rijst met kaneel, suiker en boter. Even in de magnetron en smullen maar. Perfect dessert.

    BeantwoordenVerwijderen