En daar hebben we het huisvrouwke weer!

brood
Met een wit brood.
Gesneden!

Nog maar eens een broodbakpoging, juni vorig jaar was de laatste, de gefoefelde zuurdesempoging, lekker brood, maar dat potteke desem zo ergens aan de kant van het aanrecht... ik vergeet dat altijd.
Spijtig wel, want zuurdesembrood, dat blijft wel de max natuurlijk.

Ondertussen was ik al vaak de No-Knead-Bread-manier tegengekomen op Pinterest, maar nooit getest, tot gisteren.
Na een maand of twee niet meer op Pinterest te zijn geweest (cold turkey) kwam ik het recept voor de zoveelste keer tegen. En vermits ik de afgelopen maanden zoveel troep at (kilo's bijgekomen mannekes, Kilo's!) heb ik nu een zware behoefte aan vers en onbewerkt en wat past daar beter in dan zelfgebakken brood?
Niks!
Ik weet het!

brood
Het brood is alles wat je overal leest, keilekker en je moet het niet kneden, voila, zo simpel als dat.
Je mengt alles tot een homogeen geheel, dekt het af en laat het dan 10 tot 20 uur staan. Dan maak je er een schoon bolleke van en na twee uur bak je af.
Perfecto! Ik meng alles 's avonds en 's morgens wanneer de kinderen naar school zijn bak ik het, zalig, vers, warm brood met goei boter en geen kinderen in de buurt. Aaahhh!

Het recept:
4 cups bloem of meel (ook spelt)
1,5-2 cups warm water
1 theelepel instant gist, bijna vol
1,5 theelepel zout

-Meng alles en voeg het water met mondjesmaat toe, het moet net nog een beetje plakken.
-Laat het deeg 10 tot 20 uur ergens afgedekt rusten.
-Strooi wat bloem over je werkblad en giet het deeg hierop uit, maak er een schoon bolleke van.
-Na een uur tot twee uur zet je een gietijzeren kastrol in de oven en verwarm je hem voor op 250°.
-Leg (of kap, het maakt eigenlijk allemaal niet uit) het brood in de kastrol, doe hem dicht en zet de timer op een half uur.
-Na dit half uur haal je het deksel van de kastrol en laat je nog 5 minuten bakken voor een lichte korst en 10 voor een donkere.

brood

Ik heb vorig jaar deze kastrol bij een barbecue gekregen, een zogeheten Dutch Oven (dat ontdekte ik pas recent), blijkt perfect te zijn om brood in de bakken.
Op naar de barbecuewinkel!