dinsdag 11 maart 2014

En daar hebben we het huisvrouwke weer!

brood
Met een wit brood.
Gesneden!

Nog maar eens een broodbakpoging, juni vorig jaar was de laatste, de gefoefelde zuurdesempoging, lekker brood, maar dat potteke desem zo ergens aan de kant van het aanrecht... ik vergeet dat altijd.
Spijtig wel, want zuurdesembrood, dat blijft wel de max natuurlijk.

Ondertussen was ik al vaak de No-Knead-Bread-manier tegengekomen op Pinterest, maar nooit getest, tot gisteren.
Na een maand of twee niet meer op Pinterest te zijn geweest (cold turkey) kwam ik het recept voor de zoveelste keer tegen. En vermits ik de afgelopen maanden zoveel troep at (kilo's bijgekomen mannekes, Kilo's!) heb ik nu een zware behoefte aan vers en onbewerkt en wat past daar beter in dan zelfgebakken brood?
Niks!
Ik weet het!

brood
Het brood is alles wat je overal leest, keilekker en je moet het niet kneden, voila, zo simpel als dat.
Je mengt alles tot een homogeen geheel, dekt het af en laat het dan 10 tot 20 uur staan. Dan maak je er een schoon bolleke van en na twee uur bak je af.
Perfecto! Ik meng alles 's avonds en 's morgens wanneer de kinderen naar school zijn bak ik het, zalig, vers, warm brood met goei boter en geen kinderen in de buurt. Aaahhh!

Het recept:
4 cups bloem of meel (ook spelt)
1,5-2 cups warm water
1 theelepel instant gist, bijna vol
1,5 theelepel zout

-Meng alles en voeg het water met mondjesmaat toe, het moet net nog een beetje plakken.
-Laat het deeg 10 tot 20 uur ergens afgedekt rusten.
-Strooi wat bloem over je werkblad en giet het deeg hierop uit, maak er een schoon bolleke van.
-Na een uur tot twee uur zet je een gietijzeren kastrol in de oven en verwarm je hem voor op 250°.
-Leg (of kap, het maakt eigenlijk allemaal niet uit) het brood in de kastrol, doe hem dicht en zet de timer op een half uur.
-Na dit half uur haal je het deksel van de kastrol en laat je nog 5 minuten bakken voor een lichte korst en 10 voor een donkere.

brood

Ik heb vorig jaar deze kastrol bij een barbecue gekregen, een zogeheten Dutch Oven (dat ontdekte ik pas recent), blijkt perfect te zijn om brood in de bakken.
Op naar de barbecuewinkel!

27 opmerkingen:

  1. Zou je dat ook kunnen afbakken in een bbm?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor die kilo s gaat dat niet echt helpen denk ik, maar het ziet er wel heel lekker uit, nog een beteke warm met goei boter.....jammie...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zal eens moeten proberen met mijn creusetpot, moet ook lukken denk ik en heel wat mensen hebben dit in huis! Merci voor het recept :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb dat lang in een oude kastrol van de Kringloopwinkel gedaan, Le Creuset heeft vaak een plastieken top er van bovenop hé, ik denk niet dat het tot 250° aankan.

      Verwijderen
  4. Ziet er heel lekker uit. Altijd gezellig, zelfgebakken brood in huis, alleen al voor de geur ...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien domme vraag maar hoeveel is dat een cup?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat verschilt voor droge en natte ingrediënten, dus meestal is de aanduiding op een maatbeker het gemakkelijkst. Bij mij komt 1 cup ongeveer uit met 250ml (dus de bloem ook tot dat streepke, niet per gewicht).

      Verwijderen
  6. Dat ziet er lekker uit! Ik bak mijn eigen brood met een goede broodbakmachine, altijd vers en lekker! En: zonder al die toevoegingen die een fabriek er bij doet. Beter kan niet. Leuk dat dat pannetje een Dutch Oven genoemd wordt. Wat zou er Dutch aan zijn? Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ziet er heel lekker uit, maar het is wit! Is volkoren niet nog lekkerderder?
    Die toppen van Le Creuset zijn (zeggen ze) gemaakt om in de oven te kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nu krijg ik instant zin in een vers gebakken boke. (en een huis dat naar vers brood ruikt)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank voor het recept, ga het snel proberen. Vroeg me al af wat een kastrol is, dank voor het plaatje want met de Dutch Oven zijn we hier heel bekend! Alleen... hoeveel is een cup?
    groet,
    Christel

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mmmm. Ik kan dat brood ruiken als ik naar de foto kijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gaat de No-Knead-Bread-techniek niet in tegen de principes van het klassieke brood bakken? Ik dacht dat het zo belangrijk was dat je 10 minuten met de hand moet staan kneden, als dat inderdaad niet vandoen blijkt te zijn...
    En smaakt je brood niet te sterk naar gist als je het zo lang laag rijzen? Of zet je het dan op een koelere plaats?
    Hoedanook, No-Knead-Bread is precies iets interessant, ik ga er direct meer over opzoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, je slaat dat kneden dat nodig is voor de gluten (ofzo) over, maar mss wordt dat gecompenseerd door het lange rijzen?

      Verwijderen
  12. Ik vind het een mooi broodje geworden! Het ziet er heel 'echt' uit!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wel hargl zeg, nu doet ge mij daar weer aan denken :) Ik heb vorige zomer zo'n 'no kneed bread obsessie' periode gehad, wel bijna 10 keer geprobeerd en het is nooit echt goed gelukt, nu vraag ik mij weer af waarom! (Eerst was het veel te plat, later kwam het wel omhoog maar was het vanbinnen echt plastiek-achtig, en ik heb alle online uitleggingen gelezen :))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Plastiekerig brood krijg ik van teveel water te gebruiken, ik zou het nog eens proberen en het water niet in een keer erbij kappen.

      Verwijderen
  14. Mooie foto's! En heel interessante bakmethode! Ik ga meteen uitproberen en hopelijk ruikt hier morgenvroeg de keuken ook heerlijk naar versgebakken brood. Tof dat 'het huisvrouwke' er terug is en ik kijk vol verwachting uit naar jouw tuinboek.
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ziet er lekker uit maar is zuurdesem brood niet zondergist ??
    Ook als je een desem op basis van tarwebloem wilt maken kun je het beste beginnen met (een deel) roggemeel. Roggemeel bevat namelijk 200 keer zoveel micro-organismen dan bloem. Deze micro-organismen zitten in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) kan je hem gaan voeden met tarwebloem in plaats van roggemeel.

    met vr gr Silvia

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb zo onlangs een spelt brood gebakken. Iets anders recept, maar komt op hetzelfde neer...
    Het was heel lekker, maar te vast, en het leek alsof het vanbinnen wel iets meer gebakken zou mogen zijn.
    In jouw recept moet de oven op een hogere temperatuur, misschien dat eens proberen.
    Ik maak de mijne in een Le Creuset pot. Ze hebben daar 2 soorten deksel bij. Die met de zwarte knop kunnen best niet in de oven. Die met de metalen knop kunnen er wel in.
    Veel bakpleizer nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik was het nog niet tegengekomen op pinterest dus had ik meteen jouw post gepind :-). Maar ik was te curieus om het daar lang te laten staan zonder actie dus ben ik ondertussen aan mijn tweede broodje aan het knabbelen. Heerlijk!
    Ik vermoed dat deze methode eindelijk een doorbraak betekent om niet meer naar de bakker te moeten wegens te weinig tijd om zelf te bakken, jeuj! en bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi ,
    Vorig jaar ook verschillende keren geprobeerd , maar hier werd het brood veel te vast . Je kon er bijna iemand mee doodslaan ;-) .
    Toevallig daar een tip voor ?
    Was wel lekker van smaak en mooie gouden korst .

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi, klinkt interessant! In hoeverre moet je het deeg mengen / kneden voor je het laat rusten? Moet het al een egaal deeg zijn, of zelfs dat niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Een vraagje, ik heb nog geen oven... Kan je ook brood bakken in een gietijzeren pot op een vuur ipv in een oven?
    Ziet er wel lekker brood uit!!

    BeantwoordenVerwijderen