Weekmenu 19 en 20

Week 19 en 20
Dit is niet mijn meest geliefde periode om te bedenken wat er op tafel komt, er staat nog niet heel veel in de tuin en zo ongeveer alles van vorig jaar is verdwenen. Van de kolen schieten alleen nog maar bloemetjes over en de snijbiet is meer dan een meter hoog.
De prei, die loopt ook op zijn laatste benen, bij sommige komt de bloemstengel er al door, tijd voor een preitaart! In De Moestuin Van Mme Zsazsa staat een geweldig recept van Dorien en dit is er ook nog altijd.
Het venkelslaatje dat we erbij eten komt ook uit de tuin, hier en daar staan nog wat venkels die vorig jaar te klein waren om te oogsten voor de vorst. De plantjes zijn in het voorjaar weer beginnen groeien zodat ik nu al venkel oogst uit de tuin!
Dit jaar nog eens proberen, wie weet krijgen we weer een zachte zomer.

Voor de rest komt er niks meer uit de tuin, tijd om te veranderen van denkwijze!
Denk niet meer: Wat staat er in de tuin, maar: Waar heb ik goesting in.
Het eerste waar ik aan dacht was: aubergine, gegrild! Ratatouille! En dan daarbij smeuïge aardappelpuree en een zurig komkommerslaatje met een vinaigrette van olie, azijn en mosterd. Er was nog wat overschot, dus de dag erna kookte ik wat penne en at ik 's middags penne met zuiderse groenten.

Iets anders waar ik altijd wel goesting in heb: bloemkool in witte saus met aardappelen en worst. Om het sausprobleem op te lossen (naast veggieworsten is het niet aangenaam saus maken) bak ik er wat ajuin bij, bij Dorien pikte ik die tip op. En wat is er nu lekkerder dan gebakken uien?

Quattro fromaggi Nog een andere hit in groenteschaarste: spaghetti quattro fromaggi, ik maak het niet per sé altijd met quattro fromaggi, deze keer waren het tre fromaggi: Mascarpone (voor de smeuïgheid van de saus), gorgonzola (voor de smaak, ik neem wel de zachtere schimmelkaas) en comté, omdat comté altijd lekker is (en nog in de frigo lag). Terwijl het water opwarmt voor de spaghetti zet ik een kom bovenop de pot en hierin smelten alle kazen samen tot een waanzinnig lekkere (en poepsimpele) saus. Nog wat gehakte tijm en oregano erdoor en meer moet dat niet zijn. Om de groenteschaarste in het gerecht wat op te vangen aten we er een simpel tomatenslaatje bij, iets ingewikkeld zou zonde zijn.

Dit was niet de enige pasta, straks komt er tagliatelli met spinazie, kerstomaatjes en ricotta op tafel en vrijdag maak ik nog eens een receptje van Jamie Oliver, pasta met tomatensaus en gedroogd eekhoorntjesbrood, we zullen dat eerst eens testen voor we er reclam voor maken. (Niet dat ik twijfel, Oh Jamie!)

Nog een andere truuk om de week te vullen als goesting niet meer werkt is: de lijst afgaan. Wat staat er niet tussen, waar heb ik misschoen goesting in: rijst, aardappelen, stoofpotjes, tagine, soep, iets in de oven...
Tagine: dat was lang geleden! Ik baseer mij altijd losjes op de vegetarische tagine van Dagelijkse kost en dat komt altijd goed. Ik geef de bulgur of couscous er wel altijd apart bij.
Stoofpotje: Dat met paprika en aardappel uit De Moestuin en daar heb ik geen onlineversie van.
Iets uit de oven: Aubergine parmigiana, dat is lang geleden!

En dan zitten die twee weken zo ongeveer wel vol, rest mij net nog iets om van te drinken en snoepen.

week 19
Gemberlimonade
Ik heb een kleine verslaving ontwikkeld voor het Gingerbeer van Fever-Tree, helaas is dat bijna nergens te koop, ik dacht: dat moet ik zelf kunnen.
En op zich is dat natuurlijk niks in zijn eigen, citroenen persen en het sap opkoken met evenveel suiker en daarbij wat gember raspen, zoveel als je aankan.
Zeven en in een flesje gieten en aanlengen met bruiswater.
Ja, meer moet dat niet zijn.

Mmmwwwafels Buiten misschoen een wafeltje, zo nog lekker warm, met wat aardbeitjes erbij.
Mja, ik vind dat een geslaagde week.