zaterdag 25 oktober 2014

Luiertime baby

tante hilde Foto: Tante Hilde
Wat een plaatje, een mens zou er toch voor naar de herbruikbare luierwinkel rijden.
Dat deed ik de voorbije twee keer niet. Komt omdat ik gierig ben.
Ik deed wel telkens een paar pogingen met tetradoeken/spons/strikluiers van de Hema (verkopen ze niet meer)/fleece/en dan toch een paar aangekochte overbroekjes.
Uiteraard draaide het op niks uit.
Gierigheid leidt wel vaker tot mislukkingen.

Maar een paar maand geleden vroeg de immer sympathieke mevrouw van op de foto of ik iets kon doen met haar luiervoorraad. Bwa, zei ik, ik wil dat wel eens proberen anders.
Kassa kassa, met twee grote zakken vol luiers reed ik wat later naar huis.
Het toeval wou dat er wat later nog iemand van haar luiers vanaf wou. Krak dezelfde. Kassa kassa ding ding!

Luiers! En toen had ik plots zestig van deze luiers. Zestig luiers, dat geraakt van zijn leven niet op een foto. Zestig luiers, dat is genoeg om een ecologische crèche te beginnen. 60 seg!

Zestig luiers krijgen, dat betekent niet moeten nadenken over welke luiers nu de beste zijn, of je nu de duurdere all-in ones zou nemen, of toch maar beginnen met de goedkopere strikluiers, en welke maat je dan best pakt en of die meegroeiluiers wel echt meegroeien. Niet moeten twijfelen, niks uitgeven en toch eindigen met voor meer dan een jaar luiers. Some people have all the luck.


De binnenkant Het blijken dan ook nog eens wreed handige luiers te zijn. Zoals te zien op de bovenste foto is het geen dik pak maar een luier die vrij snel te drogen is. Iets minder belangrijk als je over zoveel luiers beschikt, maar toch.

met inlegger Voor 's nachts (of bij grote plassers) zitten er nog extra inleggers bij.

en een doekje En daar bovenop kan je dan nog eens een zacht velletje leggen, handig om het zootje zo in het toilet te kieperen zonder je handen vuil te maken. Is er alleen geplast dan was je het velletje mee uit en kan je het hergebruiken.

compleet En dat vouw je dan allemaal dicht (bij kleine babytjes plooi je de bovenkant van de luier de eerste maanden nog een stuk om, maar daar ook nog een foto van trekken zou ons te ver leiden.)
De meeste luiers sluit je met velco of drukknopen, maar deze niet, er moet toch nog een waterdicht overbroekje over en dat houdt het hele handeltje wel op zijn plaats.

nu nog iets er over Zoiets dus, een overbroekje.
Daarvoor alleen doe je het toch?
Hoe ontzettend schattig!

of in wol In plaats van de vorige overbroekjes kan je ook kiezen voor een wollen exemplaar, die maak je -na aankoop- eerst waterdicht door ze een nachtje te laten weken in water met lanoline. Wollen overbroekjes, ik vond dat vroeger zo foempig.
Maar nu ineens zo schattig.

of dit schattig ding Als je nog niet mee was moet je dit eens zien.
Aaahhh, ook een wollen overbroekje.
Voor deze broekjes gebruik je best luiers die je wel kan sluiten, zoiets dan.
(Zijn die niet nog veel schattiger met dat gekleurde randje?)

en zie! Maar waar ik nu echt enthousiast van werd was van dit, die allerschattige overbroekjes kunnen ook zonder luier gebruikt worden, maar gewoon met twee of drie inleggers.
Dat bestond 9 jaar geleden allemaal niet mensen!

Tot zover mijn luierverhaal dat nog helemaal moet beginnen.
Maar dan, een paar dagen geleden vroeg ik op mijn facebookpagina of er tips of vragen waren omtrent luiergebruik, dat ik het dan allemaal eens zou navragen of opzoeken, dat bleek nogal mee te vallen, maar ga vooral eens lezen, er staan heel nuttige tips tussen.

De kostprijs en het milieu
Ik heb verschillende pogingen gedaan een vergelijkend kostenplaatje te maken, maar het kwam altijd op hetzelfde uit, op een jaar tijd zijn herbruikbare luiers al een stuk goedkoper dan wegwerp. Ook de milieuimpact is niet te vergelijken, het produceren en de afbraak van plastiek is veel vervuilender dan het maken en veelvuldig wassen van katoenen luiers. Google zelf maar eens, je vindt nergens een tabel waar (zelfs de goedkoopste wegwerpluiers) er als de beste koop uitkomen. En zo'n herbruikbare luier kan natuurlijk voor meerdere kinderen gebruikt worden. Dan is er al helemaal geen vergelijk meer aan natuurlijk.
Het enige wat wel blijft is de eerste aankoop, als je niet zoveel chanse hebt gelijk ik dan moet je in een keer wel wat geld op tafel leggen. Maar veel gemeentes geven een premie en waarom zet je geen luiers op je geboortelijst? En dan zijn er nog de tweedehandssites en allerlei groepen op facebook waar je ze soms gratis krijgt.

Kan ik nog verder gaan?
Ja zeker, er zijn namelijk ook herbruikbare billendoekjes!
Die kan je kopen, zelf maken of je gebruikt gewoon de tetra washandjes van de Hema.

Handige sites en winkels
-Klein Spook, Elisabeth heeft ontzettend veel ervaring en werkt samen met een aantel consulentes die het allemaal met plezier expliceren ergens in jouw buurt. Kijk zeker eens op de site, er blijven geen vragen onbeantwoord.
-Doekjes en broekjes werken ook met consulentes en hebben een winkeltje in Leuven.
-De luierhoek, een informatieve site door enthousiaste ouders met een kleurrijk aanbod.
-Spulletjes voor spruitjes
-Maaike van Maaikes ecologische buurtwinkel in Borgerhout weet er ook alles van.
-Monsters en pinguins, een winkeltje in Westerlo verkoopt er ook.

Patronen om zelf te maken
Made by rea

Voila, en nu is het aan u, vul vooral aan!

De nabeschouwing.

Luiers, drie weken later.

30 opmerkingen:

 1. Eens je aan potjestraining begint, zijn er ook wasbare oefenbroekjes die je peuter dan ook zelf aan en uit kan doen als een gewoon broekje. Handig voor als je bv. een tijdje in de auto moet zitten of op een familiefeest, waarop "pipi doen" al eens vergeten wordt tijdens het spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. An, heb je ook een referentie waar je deze oefenbroekjes kan kopen?

   Verwijderen
  2. Doekjes en broekjes, daar heb ik ze gevonden. moet wel zeggen (ook al ben ik helemaal pro) dat ze geen autorit zouden overleven, haar broek was daarstraks op een plasje tijd helemaal kletsnat...

   Verwijderen
  3. Je hebt ook broekjes waar je extra inleggers kan insteken, tot je het gewenste absorptievermogen hebt bereikt. Met velcro's: Flip oefenbroekje, met pocket: bvb. GroVia...

   Verwijderen
 2. Ziet er kei schattig uit en is natuurlijk super milieu bewust en zo... Voor mijn derde spruit heb ik toch maar weer wegwerpluiers klaarstaan, net als voor de eerste twee. En dat is puur gemakzucht. Maar toch vind ik de zelfgemaakte luiers van Rae (Made By Rae) erg schattig :) http://www.made-by-rae.com/2014/03/sewing-for-baby-cloth-diapers-2/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan bij EcoBaby terecht voor handgemaakte luiers van eigen bodem van het Belgisch merk Mama's & Kindjes. Wij hebben een webwinkel (http://www.ecobaby.be/) en winkel in Hoegaarden. Wij werken ook met consulentes en regioverantwoordelijken die je met veel plezier adviseren en helpen bij het maken van je beste keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem25.10.14

  Het "zonder je handen vuil te maken" is misschien iets te rooskleurig voorgesteld... maar dat valt ook bij wegwerpluiers nog wel eens tegen.
  Heel leuk dat je er met zoveel goesting aan gaat beginnen, maar laat je vooral niet te gauw ontmoedigen eens je bezig bent. En ga uit van het principe: elke wegwerpluier die vermeden is, is er één (dus ook als het er maar 1 op een dag is): dan leg je de lat niet te hoog voor jezelf en hou je het beter vol! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem25.10.14

  Patronen om zelf te maken:
  http://www.ottobredesign.com/nl/patronen/pdf/vaippa_nl.pdf

  Hennep is zeer goed absorberende stof om te gebruiken voor inleggers binnenin de luier. De buitenkanten maak je van katoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier zijn we toe aan kind 4 met de herbruikbare luiers, en we zouden nooit nog anders willen. Enkel op vakantie doen we het niet, maar de kinderbilletjes zijn steeds heel blij dat de vakantie over is. De kinders waren hier trouwens tot nu toe tussen anderhalf en 2 jaar droog overdag, potjestraining gaat eens zo gemakkelijk. En we gebruiken nu bij kind 4 nog steeds die tube billencrème van kind 1 :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoezo, hadden ze 9 jaar geleden nog niet?? Ik heb ze voor mijn nu 20 (!) jarige zoon gebruikt. Helaas had hij een gevoelige huid en waren we genoodzaakt om na regelmatig rode, kapotte billen toch de wegwerpluier te gebruiken.... En een tip: gooi het inlegvelletje niet in het toilet, dat kan verstopping geven (van het riool bedoel ik dus).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Katleen25.10.14

  wij hebben ze destijds ook gebruikt. Ervaring met overbroekjes: beter die met drukknoopjes dan met velcro. Die met velcro plooiden bovenaan om en dan schuurde de velcro gemeen tegen het babybuikvelletje. En met tandjes krijgen konden ze het natte poepje hier ook niet verdragen, maar andere kids dan weer wel dus dat merk je vanzelf. Maar verder zeer tevreden van! Wel nog een aanrader: zo'n geurdichte zak om onderweg je vuilgoed mee te nemen. Is zo gemaakt in dezelfde stof als de overbroekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. evelien26.10.14

   Hier heb ik dat ook met die met velcro! Zelf let ik erop en dan gebeurt het niet, maar in de creche doen ze ze vlug om en dan plooit het ook zo om :(

   Verwijderen
  2. Die rode billetjes als er tandjes komen heb ik met wegwerp ook hoor.

   Verwijderen
 9. Anoniem25.10.14

  Ha, ik schreef er ook een stukje over. Ik ben gematigd doch hyperenthousiast gebruiker van de gNappies, die ik bij Kudzu kocht:

  http://prinsesopdekikkererwt.wordpress.com/2014/09/07/groen-met-mate/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem29.10.14

   Ik heb ook de gNappies, maar echt enthousiast ben ik toch vooral over de smallekes voor toen de dochter mini was. Nu ze een half jaar oud is, zijn het de gNappies die lekken. De Bumgenius Flips daarentegen, houden alles mooi droog.

   Verwijderen
 10. Onze 5 maand oude dochter draagt enkel wasbare luiers, zowel all-in-one exemplaren als tweedelige stuks. De tweedelige bamboeluiers vinden we zelf het best! En, in tegenstelling tot het meest voorkomende 'nadeel' van wasbare luiers, vinden wij het extra werk helemaal niet zo doorslaggevend. Wat is om de twee dagen een machine luiers (+ tetradoeken, body's, ...) opzetten en op een droogrek hangen? Dat is hoop en al 15 min werk, om de twee dagen.

  Wel regelmatig last van droge, wat rode billetjes, maar dat hoor ik van mijn vrienden met wegwerpluiers ook. En 't is niks dat niet met olie en af en toe met een blote poep ronddollen, niet verhelpt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. evelien26.10.14

  Hier enkel wegwerp gebruikt de eerste 4 levensdagen in het ziekenhuis! En na 1 jaar nog altijd supertevreden van mijn keuze ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. belangrijke tip: in het begin moet je die luiers echt wel goed leren omdoen. Er mag echt niets van het luiertje komen piepen uit het overbroekje, anders krijg je lekken. Goed alle randjes bekijken! Maar na een luiertje of 10 heb je dat echt wel onder de knie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb bij mijn tweede enthousiast wasbare luiers gebruikt. Bamboozles waren bij mij favoriet en de overbroekjes waren het liefst van Mother Ease. We hadden toen wegens het overlijden van de vorige wasmachine ook net een nieuwe wasmachine aangeschaft, een superzuinige Asko, Wat een feest. Energierekening omlaag, waterrekening omlaag en minder afval. Ook op het kinderdagverblijf vonden ze het na wat instructie geen enkel probleem. Nummer drie kreeg door omstandigheden helaas wel weer wegwerpluiers aan, maar wat vond ik dat jammer. Dat was veel meer gedoe. Na gebruik heb ik alles nog weer door kunnen verkopen. Ook fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Anoniem26.10.14

  Ik heb, jaren geleden, voor onze kleindochter zelf wasbare luiertjes genaaid volgens een gratis patroon van Ottobre. Dat patroon viel nogal groot uit en ik heb de maten dan wat aangepast naar een tweedehands gekocht wasbaar luiertje van Kiddybips. Het gebruikte materiaal was zo goed als allemaal gerecycleerd : vrienden en familie ruimden hun kasten uit en ik had een heleboel afgedankte flanellen lakens en sponshanddoeken waar ik de goede stukken van kon gebruiken om luiertjes te maken. De luiertjes kostten me enkel nieuwe velcro, stikzijde en elastiek voor aan beentjes en rug. Kleindochter had ene ganse collectie luiertjes in allerhande motieven, kleuren en in verschillende maten. Over de wasbare luier ging ofwel een plastieken strikslip (toen nog te koop in hema) of een overbroekje van het merk..... Mijn schoondochter heeft die luiers gebruikt tot haar dochtertje een maand of 6 was en toen is ze oversgeschakeld op wegwerpluiers omdat ze wasbare luiers niet makkelijk in gebruik vond en dat het teveel werk met zich meebracht. Schoondochter verkocht die ganse collectie luiertjes, die ik met veel geduld en vooral veel liefde, in elkaar genaaid had op een tweedehandssite.
  De volgende baby droeg ook wegwerpluiers en toen het derde kindje op komst was, zei schoondochter dat ze terug wasbare luiers wou gebruiken omdat het goedkoper uitkwam of wegwerpluiers. Ik heb 'de hint' niet begrepen en heb geen luiers genaaid......

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem26.10.14

  Zelfs met een tweeling vond ik het best te doen. Ik kocht alles bij bee-o.be. Ik kreeg er zeer eerlijk advies en ze gebruiken het zelf in hun bio crèche. Ik was wel blij met de droogkast en zou bij een volgende niet meer op plooien. Heb ze veel te vaak uit de droogkast moeten vissen, kon evengoed een.mooie wasmand naast het luierkussen gezet hebben :)
  De meisjes waren nog voor hun 22ste maand zindelijk!
  Bij het leegmaken van de beerput, meer dan 2 jaar na de laatste luier, hebben we wel 5 kruiwagens goed herkenbare doekjes op geschept :/

  Ramona

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat leuk dit te lezen, wij zijn er zelf ook van overtuigd, dus binnen een 2-tal maanden gaan we er mee aan de slag :)
  Wat de papieren inleggertjes betreft, die mogen in het toilet, verstopping komt meestal voor bij huizen met oudere buizen, dus bij recente of nieuwbouw woningen zou dit geen probleem mogen zijn.
  En ze zijn zo schattig hé, die luiertjes, ik doe binnenkort mijn bestelling bij klein spook, daar heb ik een infosessie gehad, en toen was ik helemaal overtuigd!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik las het reeds in andere commentaren, maar graag herhaal ik dat de inleggers best NIET in het toilet belanden. Verstoppingen zijn realiteit. Vrienden moesten er een deel van hun oprit voor opbreken om het euvel te verhelpen, dat is het niet waard.
  zorg ook voor een GEURDICHTE oplossing om de "was" in te verzamelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. En ook EngeltjeBengeltje.com is er voor de Belgische markt ;-) Gevestigd net over de grens in Nederland, maar woonachtig in Beerse (bij Turnhout). Wij zijn vooral gespecialiseerd in het verhuren van pasgeborene en zelfsamengestelde pakketten. Kun je eerste een rustig uitproberen of het iets voor je is, zonder direct veel geld kwijt te zijn. En als het voor jullie een fijne oplossing is, weet je ook meteen welke luier(s) het beste bij jullie en je kindje past!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem28.10.14

   Zoals het hier stond, leek het even alsof ik een pasgeborene kon huren bij jullie. Zou ik best nog een keer willen :).

   Verwijderen
 19. Hoera voor de wasbare luiers van gNappies! Ik ben er ook vanaf de eerste dag thuis voor gegaan en nu zijn we 2 jaar verder. Ook op blog gezet: http://re-saar-cle.blogspot.be/2014/05/anderhalf-jaar-later.html
  Succes met je toekomstige eco-spruit!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Anoniem28.10.14

  Nog een tip.
  De vochtige doekjes die je gebruikt om de billetjes mee af te vegen,
  kan je ook hergebruiken als luiervliesje. Gewoon mee wassen met de luiers.
  En om de vuile luiers te transporteren, kan je gewoon een leuke zwemzak gebruiken.
  Veel luier plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Marijke3.11.14

  Hallo, wij gebruiken ook herbruiklare luiers voor onze zoon, crèche en overdag bumgenius flip en 's nachts bamboozle. Onze zoon is ondertussen 9 maanden en het laatste maand voldoen onze luiers niet meer voor 's nachts. In de crèche hebben ze soms ook problemen maar dan vooral omdat de stagaires de luiers absoluut niet goed aan doen. Heeft er iemand hetzelfde probleem 's nachts? Of een oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Katrien22.12.15

  Ik vroeg mij af hoe het nu nog met die herbruikbare luiers gaat?

  BeantwoordenVerwijderen