vrijdag 20 februari 2015

Bulgur met geroosterde pompoen

pompoen Bulgur.
Meestal ben ik er niet kapot van.
Het volle-rijst-probleem: Moet het wat beet hebben of is het nog niet gaar?
Een beetje een taai en saai graan.

Maar na een nachtje in de koelkast transformeert dit taaie, saaie graan in iets veel leukers.
Alle smaken krijgen de tijd om in het graan te dringen zodat het restje vaak lekkerder is dan het avondmaal van de dag er voor.
Om de saaie fase over te slaan kan je wat meer tijd besteden aan het graan. Laat het wellen in groentebouillon en breng het nadien nog meer op smaak met olie, citroen en kruiden.
In dit recept roer je de gewelde bulgur door geroosterde groenten en zet je alles nog even in de oven, zo krijgt de bulgur de tijd om alle vrijgekomen jus van de groenten op te zuigen.

Nodig voor vier:
-1 klein pompoentje, bv butternut
-2 rode uien
-wat takjes tijm, de baadjes van de steeltjes gehaald
-samen een theelepel koriander- en venkelzaad, gecrushd in de vijzel
-250 gram bulgur of andere granen (quinoa, couscous, …)
-zeste en -sap van 1 citroen of sinaasappel
-3 eetlepels cranberries of andere gedroogde vruchten (rozijnen, dadels, gojibessen, …)
-feta, in brokjes
-hazelnoten en/of andere noten en pitten, geroosterd en gehakt
-peterselie, fijngehakt

-Doe de bulgur in een kom en giet er voldoende warme groentebouillon bij, roer geregeld en voeg indien nodig meer bouillon of water toe.
-Snij de ui in halve maantjes en de pompoen in blokjes van anderhalve cm. Kruid met peper, zout, tijm, koriander- en venkelzaad en gebruik wat olijfolie om alles aan elkaar te doen kleven. Rooster 20-30 minuten (tot alles gaar en bruingerand is) in een voorverwarmde oven van 220°.
-Haal de pompoen uit de oven en meng er de gekookte granen door samen met de citroen- of sinaasappelzeste. Zet nog tien minuten in de oven.
-Haal de schotel uit de oven, meng er de cranberries en het sap onder en bestrooi met gehakte peterselie, noten en feta.

Nog lekker voor erbij:
-kleine blokjes rauwe rode biet
-rucola
-granaatappelpitten
-zwarte olijven
-andere geroosterde groenten (spruitjes, pastinaak, rode biet, …)

En hou vooral voldoende over voor de dag nadien.

9 opmerkingen:

  1. Ik ben wel fan van bulgur! Ik heb het liever dan quinoa allesinds.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm, zo iets eten wij hier ook heel graag :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik neem vaak bulgur mee naar mijn werk voor de lunch. Met komkommer, tomaatjes, geitenkaas, nootjes en balsamicoazijn er doorheen. Heerlijk!
    Dit lijkt mij ook een heerlijk bulgur receptje!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Renske21.2.15

    Als je de bulgur eerst bakt in wat roomboter of olie, zodat ze bruin kleurt, en dan kookt in bouillon of gewoon water smaakt ze veel lekkerder, namelijk naar noten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er lekker uit!
    grtjs Saartje

    http://saartjeathome.blogspot.be

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een heerlijk recept! Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk lijkt me! Ga ik proberen. Ik vind couscous ook altijd zo lekker, maar bulgur heb ik eigenlijk nog nooit aangedurft.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb het gisteren gemaakt met de laatste butternut pompoen die we geoogst hadden vorig jaar in oktober! Het was lekker! :) MMMM!

    BeantwoordenVerwijderen