Bulgur.
Meestal ben ik er niet kapot van.
Het volle-rijst-probleem: Moet het wat beet hebben of is het nog niet gaar?
Een beetje een taai en saai graan.
Maar na een nachtje in de koelkast transformeert dit taaie, saaie graan in iets veel leukers.
Alle smaken krijgen de tijd om in het graan te dringen zodat het restje vaak lekkerder is dan het avondmaal van de dag er voor.
Om de saaie fase over te slaan kan je wat meer tijd besteden aan het graan. Laat het wellen in groentebouillon en breng het nadien nog meer op smaak met olie, citroen en kruiden.
In dit recept roer je de gewelde bulgur door geroosterde groenten en zet je alles nog even in de oven, zo krijgt de bulgur de tijd om alle vrijgekomen jus van de groenten op te zuigen.
Nodig voor vier:
-1 klein pompoentje, bv butternut
-2 rode uien
-wat takjes tijm, de baadjes van de steeltjes gehaald
-samen een theelepel koriander- en venkelzaad, gecrushd in de vijzel
-250 gram bulgur of andere granen (quinoa, couscous, …)
-zeste en -sap van 1 citroen of sinaasappel
-3 eetlepels cranberries of andere gedroogde vruchten (rozijnen, dadels, gojibessen, …)
-feta, in brokjes
-hazelnoten en/of andere noten en pitten, geroosterd en gehakt
-peterselie, fijngehakt
-Doe de bulgur in een kom en giet er voldoende warme groentebouillon bij, roer geregeld en voeg indien nodig meer bouillon of water toe.
-Snij de ui in halve maantjes en de pompoen in blokjes van anderhalve cm. Kruid met peper, zout, tijm, koriander- en venkelzaad en gebruik wat olijfolie om alles aan elkaar te doen kleven. Rooster 20-30 minuten (tot alles gaar en bruingerand is) in een voorverwarmde oven van 220°.
-Haal de pompoen uit de oven en meng er de gekookte granen door samen met de citroen- of sinaasappelzeste. Zet nog tien minuten in de oven.
-Haal de schotel uit de oven, meng er de cranberries en het sap onder en bestrooi met gehakte peterselie, noten en feta.
Nog lekker voor erbij:
-kleine blokjes rauwe rode biet
-rucola
-granaatappelpitten
-zwarte olijven
-andere geroosterde groenten (spruitjes, pastinaak, rode biet, …)
En hou vooral voldoende over voor de dag nadien.
Bulgur met geroosterde pompoen
Labels: Granensalades, Koken