Strepentruitje

Ttruitjes
En hier is dan het patroon van Toni's T-truitje.

Ik schat dat de maat van het patroon overeenkomt met een truitje voor een baby van zes maand tot een jaar.
Ik brei het altijd met driekwartmouwen, maar je kan er natuurlijk ook gewoon lange mouwen aanbreien. In de handleiding worden beide opties uitgelegd.
De halsopening is groot genoeg voor kinderen met normale hoofden, er worden geen knoopsgaten voorzien.

Wol
De trui op de foto’s van de handleiding is gebreid met dikke naalden en wol (beide 7mm), het geel met blauwe truitje met dunnere naalden en wol (beide 4mm). Het aantal steken voor de dikke wol staan steeds tussen haakjes.
Twee bolletjes wol in elke kleur is voldoende voor één trui.

A
A. Zet 48 (34) steken op en start de volgende priem in de andere kleur.
Brei telkens twee priemen in één kleur en wissel dan van kleur = een streep.
Brei in totaal 28 (20) strepen.

B
B. Brei de volgende priem af en zet voor driekwart mouwen 16 (10) steken bij op, of zet voor lange mouwen 24 (15) steken bij op.
Brei terug en zet hetzelfde aantal steken bij op.
Brei in totaal 14 (10) strepen.

C
C. Brei de eerste priem van de volgend streep, kom dan terug en brei de eerste 34 (22) steken, zet er dan 16 (10) af en brei ook de laatste 34 (22) steken.

D
D. Brei nu verder met het eerste stuk, het deel na de afgezette steken laat je gewoon op de priem staan. Brei eerst 5 (3) strepen. Hierna ga je vermeerderen.
Zet daarvoor telkens aan het einde van de eerste priem van een streep één steek bij. Dit doe je door de laatste steek twee keer te breien.
Brei de tweede priem gewoon terug.
Doe dit 7 (4) keer.
Van de volgende streep brei je maar één priem, zet op het eind een steek bij en knip de draad af. Je hebt nu weer alle steken die je in stap C hebt afgezet.

E
E. Begin dan aan de andere kant van de hals, doe net hetzelfde en laat ook de andere kant gewoon op de priem staan.
Deze kant is het spiegelbeeld van de vorige, zet de steken daarom niet op het eind maar aan het begin van de priem aan.

Je kan er ook voor kiezen om geen truitje maar een vestje te maken, dan brei je verder met deze aparte stukken en zet je er een rits tussen. Volg de handleiding gewoon verder met de helft van het voorpand.

F
F. Na stap E heb je op de priem twee keer 42 (27) steken staan, knoop voor een truitje de eindjes wol die aan de hals hangen aan elkaar zodat de hals weer dicht is.
De volgende priem (groen) brei je over de hele lengte, nu is de streep volledig.

F
G. Brei 6 (5) strepen en zet van de laatste priem de eerste en de laatste 16 (10) steken af. Brei 28 (20) strepen en zet af.

H
H. Stop alle eindjes wol netjes in. Onderaan en aan één mouw hou je de eindjes om het truitje dicht te naaien.

Ib
I. Naai in een keer de zijkanten en mouwen van één kant dicht. Gebruik een grote naald en ga telkens van onder naar boven door de eerste mooie steek, aan de ene kant neem je de onderkant van de steek, aan de andere de bovenkant, zo 'ritst' de zijnaad dicht en vind je hem amper terug.

I