De queeste van de mueslireep

Mueslirepen en spinazie-appelsap met gember Nog steeds niet terug in model getrokken na de bevalling besloot ik te vasten.
Toevallig tijdens de vasten, alsof God het zo bedoeld heeft.
40 dagen zonder troep, geen dieet, gewoon gezond, dat moest lukken!
Ik ga nog niet vertellen wat het resultaat is na bijna 3 weken, daarvoor moet u nog maar eens terugkomen. Maar om het spannend te maken kan ik u al vertellen dat ik heel graag eet. Heel heel erg graag.

Ik moest dus zeker iets voorzien om plotse hongertjes de kop in te drukken.
Want plotse hongertjes zijn de doodsteek van elk dieet. Zo heb ik ooit tijdens een dieetpoging een hele doos vitabiskoeken naar binnen gewerkt.
Plots hongertje. (Vroeger waren de Vitabiskoeken lekkerder dan nu.)
Het betekende het einde van de dieetpoging.

Met voldoende fruit en groente in huis kan ik de meeste plotse hongertjes wel de baas, maar ik moest ook op iets kunnen terugvallen dat wat meer weg heeft van een koekje, maar weinig suiker bevat én goed vult. En met die eisen beland je al snel in de rayon van de mueslirepen!

repen Pinterest staat er vol mee.
Maar welke is nu de lekkerste?
Ik start een onderzoek , wat maakt een mueslireep tot een lekkere mueslireep en vooral: hoe zorg ik er voor dat al de ingrediënten aan elkaar blijven plakken, want dat is precies het grootste obstakel.
Havermout, noten en gedroogd fruit spelen veel liever cruesli dan mueslireep.
Ik bekijk ingrediëntenlijsten en test een paar recepten. De repen die niet gebakken worden blijven in mijn test veel beter aan elkaar kleven, maar de gebakken repen zijn lekkerder omdat gebakken noten en havermout gewoon lekkerder zijn dan ongebakken.

Ik assembleer het een en ander en eindig met de :
Lekker makkelijke mueslirepen zonder oven
Om de lekkere geroosterde smaak niet te moeten missen wordt zowel de havermout als de noten en zaden apart geroosterd. En om alles aan elkaar te laten kleven gebruik ik dadels en abrikozen die ik zo fijn mogelijk hak.
Let er op dat de dadels en abrikozen die je gebruikt niet helemaal droog zijn, op mijn pakje abrikozen staat moelleux en dadels, dat plakt volgens mij altijd. Pruimen kan je ook gebruiken, wij gingen deze zomer op reis in de pruimenstreek en brachten van daar keilekkere halfgedroogde pruimen mee, plakt gelijk zot!
Moesten uw dadels, abrikozen en pruimen aan de droge kant zijn, voeg dan wat water toe.

mueslirepen
Dit is de basis. De pinda's zijn al een folieke.
Wat kan er nog meer bij? Gedroogd fruit zoals veenbessen, bosbessen, gojibessen of rozijnen, afhankelijk van hoe mee u bent met de laatste nieuwe gezondheidsrage.
Zaden en pitten: sesamzaad, lijnzaad, zonnebloem- of pompoenpitten bijvoorbeeld. Pijnboompitten vind ik er te duur voor, chiazaad te hip.
Zout mag er ook bij (maar moet niet), van dat lekker zout dan, geen ordinair keukenzout.
Honing en pindakaas zorgen nog voor wat extra plak, honing is hierbij belangrijker dan pindakaas. De pindakaas van Calvé vind ik de allerlekkerste (en die bevat geen suiker, geen idee hoe dat met andere merken pindakaas zit), in plaats van honing zou je ook agevesiroop kunnen gebruiken en in plaats van pindakaas amandelpasta, of niks.
Misschien nog wat smaakmakers, kaneel, vanille, citroen- of sinaasappelzest, alles kan, alles mag. Stukjes chocolade!
En dan natuurlijk havermout, lekkere geroosterde havermout!

mengen
Mueslirepen, de basis
Gebruik een simpel koffiekopje als maat
Voor tien repen
-1,5 kopje havermout
-1 kopje noten, zaden en pitten
-1 propvol kopje dadels, abrikozen of pruimen
-1 dikke lepel pindakaas (optioneel)
-2 kl honing, of meer als u een zoetebek bent
-een snufje lekker zout

Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten in de koelkast
-Rooster anderhalf kopje havermout in een hete pan en hak ondertussen de noten in grote stukken.
-Giet de havermout in een mengkom en rooster dan de noten en pitten tot ze beginnen te kleuren.
-Hak de dadels en abrikozen zo klein mogelijk (of gebruik een keukenrobot)
-Doe de noten bij de havermout in de mengkom, voeg ook de fijngehakte dadels en abrikozen, alle ander gedroogd fruit, zout, pindakaas en honing toe. Meng alles goed door elkaar.
-Leg een stukje vershoudfolie in een schaaltje en kap hier het mengsel in. Druk het goed plat en zet minstens een half uur in de koelkast.
-Haal het schaaltje uit de koelkast en snij de stevige koek in repen.

Vandaag maakte ik nog een voorraadje, ondertussen zat ik zonder pindakaas en op maandagvoormiddag zijn alle winkels in de buurt dicht, zelf maken dan?
Pinterest is alweer het orakel, pindakaas (en pasta van alle andere noten ) zelf maken blijkt niks in zijn eigen te zijn, (geroosterde) noten in de keukenrobot en knopje duwen.
Het resultaat was eigenlijk nog beter dan daarvoor, omdat er nog kleine stukjes in de pindakaas zaten zit er nog een extra dimensie in de reep.
Maar dat kan ook verbeelding zijn.