maandag 9 maart 2015

De queeste van de mueslireep

Mueslirepen en spinazie-appelsap met gember Nog steeds niet terug in model getrokken na de bevalling besloot ik te vasten.
Toevallig tijdens de vasten, alsof God het zo bedoeld heeft.
40 dagen zonder troep, geen dieet, gewoon gezond, dat moest lukken!
Ik ga nog niet vertellen wat het resultaat is na bijna 3 weken, daarvoor moet u nog maar eens terugkomen. Maar om het spannend te maken kan ik u al vertellen dat ik heel graag eet. Heel heel erg graag.

Ik moest dus zeker iets voorzien om plotse hongertjes de kop in te drukken.
Want plotse hongertjes zijn de doodsteek van elk dieet. Zo heb ik ooit tijdens een dieetpoging een hele doos vitabiskoeken naar binnen gewerkt.
Plots hongertje. (Vroeger waren de Vitabiskoeken lekkerder dan nu.)
Het betekende het einde van de dieetpoging.

Met voldoende fruit en groente in huis kan ik de meeste plotse hongertjes wel de baas, maar ik moest ook op iets kunnen terugvallen dat wat meer weg heeft van een koekje, maar weinig suiker bevat én goed vult. En met die eisen beland je al snel in de rayon van de mueslirepen!

repen Pinterest staat er vol mee.
Maar welke is nu de lekkerste?
Ik start een onderzoek , wat maakt een mueslireep tot een lekkere mueslireep en vooral: hoe zorg ik er voor dat al de ingrediënten aan elkaar blijven plakken, want dat is precies het grootste obstakel.
Havermout, noten en gedroogd fruit spelen veel liever cruesli dan mueslireep.
Ik bekijk ingrediëntenlijsten en test een paar recepten. De repen die niet gebakken worden blijven in mijn test veel beter aan elkaar kleven, maar de gebakken repen zijn lekkerder omdat gebakken noten en havermout gewoon lekkerder zijn dan ongebakken.

Ik assembleer het een en ander en eindig met de :
Lekker makkelijke mueslirepen zonder oven
Om de lekkere geroosterde smaak niet te moeten missen wordt zowel de havermout als de noten en zaden apart geroosterd. En om alles aan elkaar te laten kleven gebruik ik dadels en abrikozen die ik zo fijn mogelijk hak.
Let er op dat de dadels en abrikozen die je gebruikt niet helemaal droog zijn, op mijn pakje abrikozen staat moelleux en dadels, dat plakt volgens mij altijd. Pruimen kan je ook gebruiken, wij gingen deze zomer op reis in de pruimenstreek en brachten van daar keilekkere halfgedroogde pruimen mee, plakt gelijk zot!
Moesten uw dadels, abrikozen en pruimen aan de droge kant zijn, voeg dan wat water toe.

mueslirepen
Dit is de basis. De pinda's zijn al een folieke.
Wat kan er nog meer bij? Gedroogd fruit zoals veenbessen, bosbessen, gojibessen of rozijnen, afhankelijk van hoe mee u bent met de laatste nieuwe gezondheidsrage.
Zaden en pitten: sesamzaad, lijnzaad, zonnebloem- of pompoenpitten bijvoorbeeld. Pijnboompitten vind ik er te duur voor, chiazaad te hip.
Zout mag er ook bij (maar moet niet), van dat lekker zout dan, geen ordinair keukenzout.
Honing en pindakaas zorgen nog voor wat extra plak, honing is hierbij belangrijker dan pindakaas. De pindakaas van Calvé vind ik de allerlekkerste (en die bevat geen suiker, geen idee hoe dat met andere merken pindakaas zit), in plaats van honing zou je ook agevesiroop kunnen gebruiken en in plaats van pindakaas amandelpasta, of niks.
Misschien nog wat smaakmakers, kaneel, vanille, citroen- of sinaasappelzest, alles kan, alles mag. Stukjes chocolade!
En dan natuurlijk havermout, lekkere geroosterde havermout!

mengen
Mueslirepen, de basis
Gebruik een simpel koffiekopje als maat
Voor tien repen
-1,5 kopje havermout
-1 kopje noten, zaden en pitten
-1 propvol kopje dadels, abrikozen of pruimen
-1 dikke lepel pindakaas (optioneel)
-2 kl honing, of meer als u een zoetebek bent
-een snufje lekker zout

Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten in de koelkast
-Rooster anderhalf kopje havermout in een hete pan en hak ondertussen de noten in grote stukken.
-Giet de havermout in een mengkom en rooster dan de noten en pitten tot ze beginnen te kleuren.
-Hak de dadels en abrikozen zo klein mogelijk (of gebruik een keukenrobot)
-Doe de noten bij de havermout in de mengkom, voeg ook de fijngehakte dadels en abrikozen, alle ander gedroogd fruit, zout, pindakaas en honing toe. Meng alles goed door elkaar.
-Leg een stukje vershoudfolie in een schaaltje en kap hier het mengsel in. Druk het goed plat en zet minstens een half uur in de koelkast.
-Haal het schaaltje uit de koelkast en snij de stevige koek in repen.

Vandaag maakte ik nog een voorraadje, ondertussen zat ik zonder pindakaas en op maandagvoormiddag zijn alle winkels in de buurt dicht, zelf maken dan?
Pinterest is alweer het orakel, pindakaas (en pasta van alle andere noten ) zelf maken blijkt niks in zijn eigen te zijn, (geroosterde) noten in de keukenrobot en knopje duwen.
Het resultaat was eigenlijk nog beter dan daarvoor, omdat er nog kleine stukjes in de pindakaas zaten zit er nog een extra dimensie in de reep.
Maar dat kan ook verbeelding zijn.

29 opmerkingen:

  1. manman, dat ziet er fantastisch uit. Volgens mij ook geweldig om kado te doen als kraamkost. Aangezien ik nog een paar pas bevallen en weldra bevallen madammen in mijn vriendenkring heb, en ik binnen een paar maanden zelf ook weer kandidaat voor kraamkost ben, moet ik er misschien eens werk van beginnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeej! Ik stond net aan het begin van mijn zoektocht naar de perfecte mueslireep, bij deze sla ik alle mislukte pogingen over. Merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. *kuch* bedoelD. God kent de dt-regels ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb een recept dat een eitje als binding gebruikt en dan kort in de oven. Ook lekker. Dit ga ik ook eens proberen. Ideaal als tussendoortje bij een stevige bergwandeling

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ze zijn precies wel rap op. Ik moet dat toch ook eens zelf leren maken, ik betaal mij blauw aan mijn dagelijkse mueslireep.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ging vragen, bewaar je ze in de frigo of in de kast? Maar als ik uw laatste filmke zie bewaar je ze precies niet 😊

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bewaar ze in de frigo, maar waarom dat weet ik eigenlijk niet.

      Verwijderen
  7. Dat ga ik wel eens uittesten. Maar met al die honing en dadels enzo is het toch niet zoooo gezond of wel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is geen havermout met amandelmelk neen :)
      Maar het is wel gezonder dan de repen die je in de winkel koopt of waar echte suiker inzit.
      Iets mag het hebben hé ;)

      Verwijderen
    2. dadels zijn precies wel gezond toch? Fruitsuikers zijn heel anders dan geraffineerde suiker. Bovendien: dadels bevatten veel vezels. Suikers (koolhydraten) in combinatie met vezels zijn beter, omdat de suikers dan langzamer vrijgegeven worden.

      Verwijderen
  8. Laat maar komen dat plotselinge hongertje ;.)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Valérie10.3.15

    Ik plet gewoon wat rijpe bananen, voeg havermout en kokosrasp er aan toe tot het een dikke pap wordt, en dan volgens goesting: gedroogde veenbessen, walnoten en chocoladestukjes. Koekjes maken, 20 min. in oven en klaar. Superlekker, geen toegevoegde suikers en heel verzadigend!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Maartje10.3.15

    hmm wat is een kl honing? Kilo??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kilo? Lekker zoet. Probeer eerst eens met een 'koffielepel' ;-)

      Verwijderen
    2. Anoniem13.3.15

      aah dat is iets belgisch denk ik. Die maatvoering kennen we in nederland niet

      Verwijderen
  11. Straf, dat dat bij jou niet volledig uiteenvalt. Lekker is het wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Simone13.3.15

    Hmm ik heb exact gedaan wat in het recept staat maar het wordt toch niet echt vast genoeg om er repen van te snijden. Ondanks extra water erin. Tips?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan moet je meer plakkends toevoegen!
      En heel goed aanduwen.
      Ik heb ook eens een poging gehad die niet aan elkaar bleef plakken omdat mijndadels niet fijn genoeg waren gemaakt (denk ik) en die heb ik opnieuw gemengd met wat dadels en honing en toen plakten ze wel.

      Verwijderen
  13. Misschien een tip: honing heel even met lepeltje water en lepeltje olie verwarmen. Daarna exact dit mengsel erbij. Dat was bij mij al veel plakkeriger.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Jep, dadels of rozijnen met willekeurig welke noten hakselen = yum! ook heel lekker met wat cacaopoeder erdoor (of erop, zoals truffels) Maar Calve zonder suiker? Zit er hier in Nl wel in! Of iets, althans (dextrose?). Ongezoete pindakaas is biologisch, fair trade, Zonnatura of ... Lidl!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jacomien17.3.15

      De 'gewone' pindakaas bevat geen toegevoegde suikers volgens de ingrediëntenlijst: PINDA 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.
      De variant met stukjes noot wel, en dat proef je!

      Verwijderen
  15. Hier worden binnen kort ook eens experimenten met mueslirepen gedaan, ik ben behoorlijk kieskeurig dus dat word vogelen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Waarom eigenlijk roosteren? Hoe minder bewerkt, hoe beter, zou ik zeggen...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. havermout roosteren hoe doe je dat? Gebruik je iets van vetstof of gewoon droog in de pan. Gebruiken jullie vloeibare honing?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Je mag ze precies ook niet te dik makken want het brokkelde hier helemaal uit elkaar, maar de smaak zit helemaal goed

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik maakte ze ook en ze waren inderdaad super lekker! Zelfs mijn man en kinderen waren fan, en dat wil wel al wat zeggen.. Maar we moesten ze wel in een potje uitlepelen want de presentatie was niet zo professioneel als bij u ;-)
    Volgende keer gebruik ik andere dadels of voeg ik wat water toe.

    Ik zette trouwens een link naar hoe het wel moet (deze blogpost dus) bij mijn foto, ik laat het maar weten..

    BeantwoordenVerwijderen