donderdag 14 mei 2015

Over nieuwe oude kippen en zelf koekjes bakken

legkip
Drie jaar geleden besloot Europa dat kippen in een legbatterij voortaan in grotere hokken moesten zitten, in plaats van met 21 per vierkante meter moesten ze diezelfde ruimte nog maar delen met zijn 17'en.
Verrijkte kooien noemden ze het.

Héhé.
Konden die kippen even opgelucht ademhalen.
Even vergelijken; eerst zit je met 12 in een kleine auto, om daarna dezelfde auto 'nog maar' te moeten delen met 8 andere personen.
Dan zijn er toch een paar plaatsen waar ik zeker niet wil zitten...
Met zijn negenen in een auto dus, voor de rest van je leven, met acht andere personen die je van haar noch pluimen kent en die dan ook nog eens steeds hetzelfde zeggen.
Tok.

Scharrelkippen zijn nog beter af, die moeten dezelfde vierkante meter maar delen met negen, ge zult op die vierkante meter maar de laatste worm zijn...
Hoewel.... die vierkante meter bevindt zich ergens in een stal, dus de kans is eerder klein dat scharrelkippen ooit in hun leven een worm zien.

Maar u dacht waarschijnlijk wel dat scharrelkippen gezellig buiten rondliepen hé?
Ik weet het, ik ook.

Enkel vrije-uitloop en biologische eieren komen van kippen die in de buitenlucht mogen scharrelen.
Maar laten we het eens even hebben over de legkippen in de verrijkte kooien.

legkip
Tja, goedkope eieren komen van kippen die er goedkoop uitzien.
En als de kippen er zo ongezond uitzien, hoe gezond zouden hun eieren dan zijn?
Dat vraag ik mij af.
Hoogst waarschijnlijk staan deze kippen ook op de loonlijst bij de koekjesfabrikanten en bakkers, dus hoe flink je ook vrije uitloop of biologische eitjes koopt, eten doe je deze toch.

legkip
Omdat ik in mijn leven al heel wat koekjes en taarten heb naar binnengewerkt werd het tijd om mijn schuldgevoel af te kopen.
Er zijn wel wat organisaties die zich bezig houden met kippen redden, deze kippen kwamen via deze organisatie bij ons terecht. Hier kan je bij hun overal terecht.

legkip
Niet iedereen is even tevreden met hun komst, maar de gemoederen bleven deze keer wel bedaard. In tegenstelling tot alle vorige keren dat er nieuwe kippen de toom vervoegden, dan stond het kippenhok even op stelten.
Komt dat door Harry die al eerder bewees te allen tijde de orde te kunnen bewaren of hadden de kippen gewoon niet door dat deze vreemde kale schepsels ook kippen waren? Het kiekenvel had hun anders wel op het goede spoor kunnen brengen.

Ondertussen zijn ze al wat gesetteld, hoewel ze nog liefst de hele dag onder het kippenhok zitten (hun vertrouwde vierkante meter) zie ik ze soms al rondscharrelen.

eitjes
Dus, ik stel voor!
Iedereen met een tuin haalt wat sukkels in huis en we geven ze de vier vierkante meter per kip die ze nodig hebben om gezond te zijn
En omdat je al snel met een eioverschot zit, ruilen of verkopen we eitjes met mensen zonder tuin.
Ik heb eens rondgevraagd en 30 cent per ei blijkt een faire prijs te zijn, in de winkel kost een ei tussen de 11 cent (356 van Delhaize) en 52 cent (Columbus) per ei.
Gewoon vrije-uitloop of biologische eieren kopen kan natuurlijk ook.
Of minder eieren eten en de eitjes vervangen door een alternatief is nog een andere mogelijkheid.

Verder eten we gewoon minder koeken van de winkel maar bakken we ze zelf of ruilen we ze tegen eitjes.
De crikel is weer rond sé.
Nu enkel uw meest geslaagde koekjesrecept nog.
Shoot!


Wat betreft het 'bio' gehalte van mijn eitjes, feitelijk is dat niet correct, ik geef wel biologisch eten, maar ze krijgen natuurlijk ook wel eens niet biologische restjes.

Met dank aan Melanie van EVA voor de cijfers.

33 opmerkingen:

 1. Interessant stukje! En idd, als ik al eitjes koop (hebben zelf kippen) dan zijn het bio-eitjes, zoals de meeste van mijn inkopen. Maar ik ben niet heilig, ik ben ook verslaafd aan niet biologische Oreo'kes :( *die passen in mijn koemelkeiwitvrij dieet, als één van de weinige niet biokoekjes*

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ze bevatten ook geen eitjes!

   Verwijderen
  2. Caroline14.5.15

   Inderdaad. Ik ben vegan en durf ook al eens zo'n Oreo naar binnen steken. Wel jammer van enorme hoeveelheden palmolie, maar dat stappen we er wel weer af.

   Verwijderen
 2. Zo hadden wij er vorig jaar ook twee in huis gehaald. Zaten helaas helemaal onder de bloedluis. Ondanks de pogingen ze te redden hebben de dames het niet gehaald. Zeer triest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In ons nieuwe huis was een tuin en een leeg kippenhok. Op een avond, toen wij thuis kwamen, bleken er een hoopje kippen in te zitten. Een cadeautje van vrienden, ze hadden 5 leghennen gekocht bij een legbatterij. Het duurde een paar dagen voordat ze voorzichtig begonnen te scharrelen in de ren, tussen het hoge gras, ze schrokken van elke windvlaag en zagen er armetierig uit. Na een paar maanden herkende je de kippen niet meer terug, mooi in de veren, lekker scharrelend en kakelend, vechtend om een wurm of een slak en helemaal happy. Sindsdien geen legbatterij-ei meer gegeten. Jammer dat ze na een verhuizing geen kippen meer konden houden, ik mis ze nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mieke Van Delm14.5.15

  Hier ook twee 'sukkels'; kregen de flamboyante namen 'Thelma & Louise'.
  En leven nu erg prettig samen met een 'aangewaaide' Wyandotte rashaan, die we 'Ronny' doopten ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat schrijnend hè. Hopelijk zien ze er gauw wat frisser uit, de dames. Succes met je project! U moesten ze twee keer per dag warm eten geven (bedankt ook voor de EVA-ei-link, handig!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wij hebben zelf 4 kipjes die gezellig in hun ren rondscharrelen van ca 20m². Daarnaast mogen ze elke dag minstens een uur rondlopen in de tuin van 10 are en dan zijn ze echt op hun gelukkigst.
  Er werd eentje met een kale nek geboren...deze hebben we al sinds kuiken in huis en tja wie zou anders zo een kipje willen kopen.
  Maar zo een extra kipjes in huis halen vind ik inderdaad een super idee! een kip is veel leuker dan de meeste mensen denken en ze zijn snel aan je gewend....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een sukkelaars! Momenteel hebben we 3 Wyandotte krielen en helaas niet meer plaats voor nog extra gevederd gezelschap, we voelen ons nu al schuldig dat ze met z'n drietjes in een "klein" hokje zitten. (en laten ze daarom zoveel we kunnen ze vrij scharrelen in heel de tuin).

  Als we ooit verhuizen naar een huis met nen deftige hof halen we zeker zo'n paar dutskes in huis! Merci voor de links!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem14.5.15

  Amaai, 'k had werkelijk geen idee. Hier is eergisteren net onze laatste kip gestorven. Ze legde al twee jaar geen eieren meer, ze was hier gewoon op pensioen. Dank je wel om te schrijven over het adopteren van vroegere legkippen. Het enige waardoor 'k een beetje twijfel, is of die kippen dan niet heel veel antibiotica e.d. hebben gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoed het wel, je kan ze waarschijnlijk niet gezond houden als ze zo dicht op elkaar zitten.
   Maar dat is er na een tijdje ook weer uit natuurlijk.

   Verwijderen
 9. Wij maken eierkoeken als we veel eitjes hebben. Heel erg makkelijk en ook heel erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog nooit gemaakt!
   Dat moeten we eens testen.

   Verwijderen
 10. Het kan ook anders. Heb eens een reportage gezien over een boer in Nederland die 10000 kippen had zitten op 10 ha grond. Er liepen ook hanen rond (1 per 50 kippen) om de kippen over het domein te spreiden, en een 10 tal paarden, om roofvogels af te schrikken. 's Avonds gingen alle kippen samen op stal (waar ze ook hun eieren legden). Het aantal dode kippen was zo véél lager dan in de legbatterij... Maar toch doen we er allemaal onze ogen voor dicht. Hbe hier 6 kippen op 100m² grond zitten, en eigenlijk is dat nog te weinig vind ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig is er hier vlakbij een landwinkel waar ze kippen hebben. Die hebben zoveel ruimte! Geweldig. De eieren smaken ook echt lekkerder. Ik ben heel blij dat ik die kan eten, want kippen met z'n allen in die hokken, dat breekt mijn hart. Net als die andere dieren die gefokt worden omdat mensen alleen maar gebruik van ze willen maken.

  Mijn favoriete eigen koekjesrecept bevat nul ei. Het zijn glutenvrije chocolate chip cookies :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn lekkerste koekjesrecept is van havermout koekjes. Stond vroeger op t pak , maar tegenwoordig weet ik t uit mn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn lekkerste koekjesrecept is van havermout koekjes. Stond vroeger op t pak , maar tegenwoordig weet ik t uit mn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn favoriete koekjesrecept bevat geen eieren (ik ben veganist). Je vindt het hier ('t is wel in 't Engels): http://plantpoweredkitchen.com/recipes/recipe-chocolate-chip-cookies/

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooi initiatief!
  Ik durf het vooralsnog niet aan met m'n jagende katten.

  Gelukkig is er op het dorp een eierboer (zo noemen wij hem), oftewel een gepensioneerd mannetje die voor de hobby kippen houd. Ze lopen in een soort omheind park met fruitbomen en hebben vele m2 per kip. Ze eten niet biologisch, maar dat neem ik op de koop toe. Die kippen zien er namelijk allemaal erg welvarend en tevreden uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. lyvia15.5.15

  Leuk artikel! Hier hebben wij sinds kort ook twee aanhankelijke, lieve tuttebellen rondfladderen. Ze zijn hun akelige ervaringen al helemaal vergeten. Ik kan het iedereen aanbevelen!

  Toch nog een treurige kanttekening bij je artikeltje: de actiegroep Redeenlegkip.nl/be zegt "helaas te moeten constateren dat een deel van de vrije-uitloopkippen en de biologische kippen niet eens buiten komen omdat ze in te grote getale gehouden worden en de omgeving buiten niet kipvriendelijk gemaakt is".

  Voor ons alleen nog "zelfgelegde" eitjes dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Anoniem15.5.15

  Interessant artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Interessant, dat van die scharrelkippen vroeg ik me al lang af dus merci voor de cijfers.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Anoniem16.5.15

  neeeeee....
  geen kippen-post in mijn feedly als ik net van mijn leeggeroofd hok terugkom :-(

  ik zal in ieder geval uw adoptie idee overwegen !!

  https://liebest.wordpress.com/2015/05/15/afscheid/

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat fijn voor de kipjes dat ze nu bij jou wonen zeg! Ik helaas een bovenhuis maar ik vind het een superidee. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem19.5.15

  Op die foto heeft uw kip precies een ontplofte poep. Het is waarschijnlijk een domme vraag maar komt dat omdat ze ooit een legkip was?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Anoniem19.5.15

  Er staat een topreceptje voor koeken met aardbeien en chocolade op mijn blog: https://skinnyandspicy.wordpress.com/2015/05/09/aardbei-chocoladekoekjes/
  En zeg nu zelf: chocolade en aardbeien, dat kan niet mis gaan toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anoniem9.6.15

  http://uitpaulineskeuken.nl/tag/gezonde-eierkoeken

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Anoniem9.6.15

  http://uitpaulineskeuken.nl/tag/gezonde-eierkoeken

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Eitjes van eigen kip zijn zoveel lekkerder! je ziet het verschil ook, de dooier is veel geler van kleur, valt heel hard op als je taart of koekjes bakt... Ik ben fan van de geredde kippen!

  BeantwoordenVerwijderen