Ik ken mensen die elke dag een avocado zouden eten.
Ik ben zo niet.
Ten eerste vind ik het niet zò fantastisch lekker (zonder citroen- of limoensap, zout, fijn gesnipperde uitjes, zout en eventueel koriander, dan is het hemels), maar ten tweede vind ik avocado een van de meest onbetrouwbare groentes. Pardon, fruit zeker?
Op de dag dat je ze koopt zijn ze keihard, doet het vruchtvlees aan rubber denken, smaken ze naar niks en kan je ze bijgevolg niet gebruiken in het gerecht waarvoor je ze kocht. Vervolgens vergeet je dat je ze hebt gekocht en kom je er weer bij uit als ze zacht en bruin ipv licht groen zijn binnenin. Allemaal dingen die je niet langs buiten kan zien.
Onbetrouwbaar.
Was een avocado maar zo duidelijk gelijk een banaan, groen is te hard, bruin is te zacht, alles daartussen: Prima!
Een paar jaar geleden hoorde ik de volgende truuk: Probeer het steeltje van de avocado te prutsen, gaat dit makkelijk, met juist een duwtje dan is de vrucht rijp. Helemaal zeker ben je als het putje dat tevoorschijn komt mooi groen is, is het putje daarentegen bruin, dan is hij al te rijp en leg je hem terug in het rek voor de losers die deze truuk nog niet kennen.
Dus ik sta altijd wat stiekem te prutsen aan de avocadorayon.
Zeer irritant vind ik dat, als andere mensen dat doen, want mijn man koopt altijd de avocado's waar iedereen al drie keer in genepen heeft.
Goed.
Ik had dus drie van die exemplaren in het groentemandje liggen.
En geen goesting in 'iets' met guacamole.
Wat doet een mens dan? Pinteresten, juist!
En wat doet mensen met avocado's op Pinterest?
In de pastasaus!
Af en toe maak ik iets waar ik eigenlijk niet echt naar uitkijk.
Vandaag was zo'n dag.
Ik stelde een recept samen van de versies die ik tegenkwam en ik eindigde met iets wat ik zeker nog eens ga maken.
En dat is altijd een goed teken!
Nodig voor vier:
-2 avocado's
-een bosje basilicum en/of een mengsel van andere tuinkruiden zoals koriander, venkel, dragon, peterselie, kervel, dille, zuring, melde, look zonder look, ...
-1 teentje look, gepeld
-een handje nootjes, bv pinda, pijnboompitten, amandel,...
-een hele flinke geut olijfolie
-zeste en sap van 1 biocitroen
-zwarte peper en zout
-400 gram pasta
-Kook de pasta en haal de keukenrobot boven.
-Mix het vruchtvlees van de avocado's met al de rest, proef en kruid bij.
-Heb je nog tijd over snij dan wat kerstomaatjes door twee om op het eind door de pasta te roeren.
-Schep een kopje kookwater uit de kookpot en hou bij om de saus wat meer vloeibaar te maken moest dat nodig zijn.
-Giet de pasta af en meng alles door elkaar.
-Lekker met kerstomaatjes en parmezaan, maar het is niet noodzakelijk.
En toen werd de baby hysterisch en wou ze niet op de schoot, niet in de zetel, niet in de buggy, niet aan de borst, maar wou ze gewoon ook pasta.
Baby's die naar look ruiken, waarom niet.