donderdag 27 augustus 2015

Bakken met courgette

Courgettebrood Courgettebrood Courgettebrood Courgettebrood Opgemerkt hoe iedereen op ongeveer dezelfde positie blijft zitten?
Iedereen behalve de wittekop, de wittekop is namelijk nogal een wezzergat.
Ik weet niet of een wezzergat een algemeen aanvaard Nederlands woord is, maar ik denk wel dat wie nog nooit van een wezzergat gehoord heeft het toch snapt.
Dus, terwijl de rest gewoon eet en daarbij niet van plek verandert, is er ene die van de ene naar de andere kant schuifelt.
Leve maaltijden die buiten worden genuttigd!

Courgettebrood Hier aten wij bokes.
Niet zomaar bokes maar courgettebokes.
Niet zomaar courgettebokes, maar twee verschillende soorten courgettebokes.

Courgettebrood Links een brood met courgette, gedroogde tomaatjes, oregano en parmezaan, rechts een brood met courgette, geitenkaas, rozemarijn, tijm en maanzaad.

We kunnen uitsluitsel geven over wat nu het lekkerste brood was.
De man en ik vonden het tomatenbrood het lekkerst, de kinderen het maanzaadbrood.
Misschien dat het tomatenbrood wat uitgesprokener van smaak was.

Ik kan wel vertellen dat ze beiden bijna helemaal op waren.
Wat toch niet zo'n heel goed teken is want écht lekker brood daar schiet natuurlijk op het eind van de dag geen kruimel meer van over.
Maar ik weet wel hoe dat komt.
Op courgettebrood smeert ge geen choco.
Zo'n dik, warm boke met fijne choco, is er iets lekkerder?


Courgettebrood Maar net toen ik dat zat te denken schoot mij ineens het potje kruidenzout dat ik onlangs kreeg te binnen.
Mmm warm brood, boter en zout, dat is ook niet slecht!

Courgettebrood
2 cups tarwemeel
1 cup geraspte courgette
1 cup geitenkaas of parmezaan
2 eitjes, losgeklopt
1 tl zout
2 tl bakpoeder
1 el rozemarijn en tijm of oregano
Eventueel: gedroogde tomaatjes, noten, pitten, zaden, ...

Deze broden bevatten geen gist, na het mengen kunnen ze meteen in de oven.
Perfect om snel een lekker broodje op tafel te toveren.
Bak ze zo'n 40 minuten op 180°.

45 opmerkingen:

  1. Mmm, met boter en zout, lijkt me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nammie, klinkt super. Ik heb dat hier gepind voor wanneer mijn keuken staat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem27.8.15

    Eerst een pakket Pritt dat gepromoot moet worden, nu het Maasvallei zout met de link op je site erbij...
    Waar is ons MMe Zsazsa gebleven ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, stoer, zo anoniem!

      Ik kreeg geen cent om het zout aan te bevelen, het was puur eigen initiatief, straf hé! :)

      Verwijderen
    2. Anoniem27.8.15

      Ik heb geen facebook en geen blog, vandaar dat ik hier niet als "liezewiezewoes" of "HJ" kan inloggen maar enkel als "anonym".
      Tof dat het je Eigen initiatief is om het Maaszout met ons te delen !!!!!!!!!!!!!

      Verwijderen
  4. Klinkt geweldig lekker!
    Ben normaal niet zo'n fan van brood, maar dit doet me watertanden. Het is dan ook geen gewoon brood natuurlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dingske27.8.15

    Ik ben een aangespoelde West-Vlaamse in jouw buurt, een wezzergat, ik had er nog nooit van gehoord.
    "Wij" noemen dat gewoon een frikkeljoen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mmm. Helemaal mijn ding deze broden. Dat probeer ik zeker eens uit !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ideaal! Net nog wat courgettekes uit den hof gehaald, geen soep maar brood!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. klinkt geweldig. Aangezien onze tuin overwoekerd wordt door Courgettes, ga ik dit zaterdag eens proberen :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mmm, een boek met zachte binnenkant, harde korst, boter en dan gewoon peper en zout ...t ' beste wat er is

    BeantwoordenVerwijderen
  10. *ommenom* daar zou ik ook nogal van smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij noemen het "wezzelgat". Lijkt er dus sterk op. En een "wezzelgat" "wezzelt". Ik heb er zo 2 rondlopen ( of misschien moet ik zeggen "wezzelen") thuis. Wij zijn van Vlaams-Brabant, maar ik weet niet of het een woord is dat gekend is in de ganse provincie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Reacties
    1. dat hangt er vanaf wat er in zit, ik zou een koffiekopje gebruiken, de verhoudingen blijven dan ongeveer hetzelfde.
      Of heb je geen maatbeker, vaak staat daar ook cup bij.

      Verwijderen
  13. Wezzergat, één van de schoonste Kempische woorden :-)
    En dat brood man, mijn speekselklieren draaien op volle toeren!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oh dit klinkt wel erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Met uitzondering van het wezzergat eten alle Zsazsa's precies elke dag en elk gerecht mooi in dezelfde positie ;) Heerlijk, die zomer! En dat brood ziet er nog heerlijker uit, ideaal voor onze voorraad courgettes!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Geen Nederlands woord, ik vermoed dat het zoiets als wiebelkont is :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ne zeventeen heet dat. En dat brood, manneke!! ga ik proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Marieke28.8.15

    Domme vraag waarschijnlijk, maar tarwemeel is dat hetzelfde als tarwebloem? Ik ga dit recept ook eens proberen, heb toevallig alles in huis (toch als bloem hetzelfde is als meel). Aja en moet dat volkoren zijn of maakt dat niet veel uit. Ik heb nog nooit een brood gebakken, dat is duidelijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, das helemaal geen domme vraag!
      Bloem is meel zonder de velletjes die rond het graantje zitten. :)
      Meel is alles van het koren, volkoren dus :)
      Dus met meel bak je wit brood en met meel bruin!

      Verwijderen
    2. Marieke31.8.15

      Merci voor de les :-). Dit brood was een dikke hit op ons straatfeest. Ikzelf vond het super gemakkelijk te maken (met bloem wel) en het was de eerste keer ooit dat ik brood bakte. Ik moest wel wat water toevoegen om alles te kunnen mengen, maar had wel kleine eitjes gebruikt, vandaar...

      Verwijderen
  19. Mmm... Stel dat je van één portie twee kleine broodjes maakt ( om te variëren metde ingrediënt en) dan is wrs de baktijd aan te passen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dan zou ik het iets minder doen.

      Verwijderen
  20. moet ik onthouden voor wanneer mijn vader met zijn reuze courgetten komt aandraven.
    Ziet er gezellig uit!
    zus 3

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Gisteren feestje hier. Tomatensoep stond al te trekken, broodje was snel gemaakt. Moest wel meer bloem gebruiken. Maar lekker.....

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ja, Madam! Echt een lekker receptje! Eindelijk bak ik eens een broodje dat effectief volledig wordt verorberd... Ook ik heb er wel een beetje bloem bij gedaan, want mijn oorspronkelijke mengsel was maar een plakkerig, vrij lopend goedje.
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. het was heel lekker, ga ik nog maken, dan moet ik niet blijven leuren met mijn courgettes. Iemand eentje? of twee ...

    BeantwoordenVerwijderen
  24. It is I, Leclerc3.9.15

    In feite doet het er niet toe, want als het lekker is, is het lekker, punt. Maar wat ik me altijd afvraag bij zulke recepten: is dat eigenlijk geen cake ipv een brood? Wanneer noem je iets een brood?

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik heb hem nu in de oven staan, ben benieuwd

    BeantwoordenVerwijderen
  26. mm klinkt lekker ....wat ben ik toch dol op je berichtjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Anniek10.9.15

    HEEEEEERLIJK!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Klinkt goed en ik vond de foto's hilarisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hallo. Ik wou gewoon even zeggen dat ik graag af en toe op je blog kom piepen, zeker op een dag als vandaag, wanneer ik me eigenlijk niet opgewassen voel tegen de stapels was en het leven in het algemeen, en me liefst eventjes in een droomwereld verstop. Zie je, ik zie jou niet als een echt persoon (of toch niet jouw blog-versie :-)), maar als een soort superwezen, dat een hoop kinderen moeiteloos combineert met een moestuin en een job, en dan ook nog met de glimlach voor al die kinderen kleren naait en supergezonde, ecologisch verantwoorde maaltijden serveert. En dat allemaal met een fototoestel in de hand zodat je dan even een inspirerend en leuk berichtje op je blog kan gooien! Zeg nu zelf, dat kan toch niemand? Vreemd genoeg ben je dan ook nog eens zo sympathiek dat ik niet ziek wordt van afgunst, maar juist blij en geïnspireerd!
    Ik wou ook nog melden dat ik je moestuinboek gekocht heb, dat trouwens belachelijk goedkoop is voor zo veel informatie. Ik zoek nog een reden om het uit te pakken. Het begin van de herfst vieren we hier niet met cadeau's, maar misschien mag het dit jaar wel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oef, ik zie ik je bio dat je niet buitenshuis werkt. Misschien ben je toch menselijk :-). Ik ga nu de was vouwen, zodat ik straks een siësta kan doen.

      Verwijderen
  30. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

    BeantwoordenVerwijderen
  31. I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Even deze blogpost weer opzoeken, om je te bedanken voor dit heerlijke, eenvoudige recept.
    Ik bak 'm minimaal 1 keer per week. Gebruik dan speltmeel. Soms vervang ik een gedeelte van een van de 2 kopjes voor rijstemeel, of amandelmeel, boekweit. Net wat uitkomt.Gisteren was er nog maar een klein stukje courgette, heb ik het aangevuld met wortel. Wel wat droger? Maar o zo heerlijk ;). Kind neemt het brood mee naar school, naast een bananenbrood. Een havermoutplaattaart, eierkoek. Allemaal suikervrij, meest glutenvrij en zelfgebakken.
    Dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. In een weckpot bakken en die daarna dicht wecken. Mmm... eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Zou ik het tarwemeel volledig kunnen vervangen door amandelmeel? Of een deel door kokosmeel?

    BeantwoordenVerwijderen