zondag 15 november 2015

Een soepkomgebakje aka mugcake

soepkomcake

mug·cake (de; m; meervoud: mugcakes)
Luchtig gebakje voor een persoon. Wordt in een mok in de microgolf bereid
en bij voorkeur in de zetel gegeten tijdens het bladeren door een fijn boek.
Bevat ondanks de geringe afmetingen een groot aantal calorieën.
Het gebakje is bijzonder populair onder de vrouwelijke Pinterestleden.

Een paar dagen geleden zwichtte ik dan toch, ik opende Pinterest, typte mug, cake en chocolate in het zoekvak
en klikte op een van de vele foto's.

Ondertussen maakte ik er al vier en werkte zo meer calorieën naar binnen dan een middelgrote lagere school
tijdens de koekenpauze.
Alles om u het beste recept aan te kunnen bieden.
Niet dat ik zo'n geweldig bakker ben, maar ik denk dat ik elke keer iets aanpaste waar het recept beter en
makkelijker van werd.
En met een makkelijk en goed recept in gedachten kan je al maar eens beter dubbelchecken, niet waar?

soepkomcake

Een van mijn favoriete leuzen Als je zondigt dan zondig je ineens beter goed indachtig, ga ik nu ik er
voor ga er meteen goed voor.
Echte boter, suiker, volle melk, bloem, pure chocolade en een ei.
Het zouden niet de eerste keer de ingrediënten zijn van een geslaagd recept.

Chocolate mug cake
1. Neem een grote mok.
2. Snij 50 gram boter in blokjes, giet hier 50 gram melk bij en breek er 65 gram pure chocolade boven.
3. Zet een halve minuut in de microgolf op 600W.
4. Roer alles goed door elkaar, verwarm nog even als de chocolade niet volledig smelt.
5. Roer er dan 20 gram suiker en 30 gram bloem door met een halve theelepel bakpoeder.
Gebruik je zelfrijzende bloem dan hoef je geen bakpoeder te gebruiken.
6. Nu nog juist een ei, een snuifje zout en eens heel goed roeren en de mok kan in de microgolf.
7. Hoelang hangt af van de microgolf, de temperatuur van de ingrediënten en jouw voorkeur van gaarheid.
Wil je een volledig gare cake reken dan op bijna 2 minuten, mag het nog een beetje moelleux zijn (yes please)
dan moet je vanaf 1 minuut al eens een kijkje nemen.
Prik met een satéstokje in het midden van de cake, is het nog niet naar wens kijk dan na 10 seconden nog eens.
Mijn ideale mugcake zit 1,15 min. in de microgolf.

Voila, mijn chocolate mug cake: veel chocolade, niet te zoet en drie happen meer dan je eigenlijk op kan.
Juist zoals een ideaal chocoladegebakje moet zijn.

26 opmerkingen:

  1. zaaaalig (en helemaal decadent wordt het met een toef slagroom op, zelfgeklopte, niet die uit een spuitbus)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De eerste keer dat ik spijt heb geen microgolf te hebben... En hoe lang moet dit lekkere goedje in de oven??? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee, dan zou ik voor Moelleuxs gaan :)

      Verwijderen
  3. Oh ja, en de zjat moet groot genoeg zijn om er nog een bolleke kreem op te kappen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En dat zonder afwas, dat is pas echt de icing on the (mug)cake!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geweldig! Nog nooit van gehoord. Die mug cake, en ik wou stiekem dat het zo gebleven was... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik wil dat ook al zo lang eens maken, maar dan wel een plantaardige versie, anders gaat mijn lijf kwaad zijn op mij. Maar allez, ik zal dan maar eens zelf beginnen experimenteren hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn jongste dochter maakt dat altijd, lekker... maar niet goed voor mijn lijn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh, het ideale tussendoortje voor studerende kinders. En als coach eet ik dan gewoon mee. Merci Mme, namens mijn hele bende ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh nee, veeeeel te lekker !!! Een chocoholic als ik moet dat maar niet te vaak maken.....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh nee, veeeeel te lekker !!! Een chocoholic als ik moet dat maar niet te vaak maken.....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat ziet er geweldig uit! Zou dat goed komen met een koemelkvrije variant? (Boter vervangen door kokkosvet en melk door amandelmelk bijvoorbeeld?)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Uitgetest! Een gewone mok is duidelijk niet groot genoeg want het stroomde over, wel heel lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Reacties
    1. Trui8.1.16

      Vind je reactie zalig! Ik. Mag. Ook. Niet!

      Verwijderen
  14. Dit recept gaat zo goed van pas komen binnenkort ! #MassaSinterklaasChocolade
    Ik... ga... proberen... te... wachten... tot... dan...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Foutje in het recept? Geen 3 scheppen meer dan ik kon opeten....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou dit ook kunnen in een koemelkvrije versie? Olie ipv boter, rijstmelk oid ipv melk?

      Verwijderen
    2. melkvrije versie : getest en goedgekeurd : ik gebruikte melk -en soja vrije bakboter, water ipv melk en melkvrij zwarte chocolade

      Verwijderen
  16. Ik was er nog niet voor gezwicht om het uit te proberen...Maar als ik jouw versie hier zie, heb ik onmiddellijk zoiets van 'damn dat moet ik vanavond als dessertje eens testen!' :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het ziet er wel heel lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ok, nu wachten op een avond dat ik alleen thuis ben, want nee: ik deel niet! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Laatst stond ik er nog voor, en heb getwijfeld om het mee te nemen. De kant-en-klare-versie dan. Maar omwille van het -inderdaad- hoge calorieëngehalte, toch maar niet gedaan. Maar vers is natuurlijk altijd beter. En omdat ik toch zo'n enooooooorme chocolaaaaa fan ben, houd ik dit receptje graag in gedachte. Tof!

    BeantwoordenVerwijderen