De lekkerste granola

granola
Het zal wel als een verrassing komen na mijn zwemverhaal van vorige maand, maar ik ben dus wel doorgegaan met zwemmen. Aha! En ik heb deze foto om het te bewijzen! (Neen, geen bikinifoto maar mijn tienbeurtenkaart, zo saai ja.)
Ik zwem nog wel altijd in de bommabaan, gisteren werd ik op een kwartier zelfs nog twee keer gedubbeld door dezelfde bomma.

Ik ben niet alleen aan het zwemmen maar ik loop ook weer geregeld een toertje. Maar moesten er lopende bomma's in de buurt wonen zou ik ook zeker gedubbeld worden. Maar hey, ik beweeg dus wel en niet altijd even hard tegen mijn goesting.

Keigoed bezig dus!
In het kader van mijn plotse gezondheidsvlaag let ik ook wat meer op mijn eten (en drinken, inderdaad wijn) en tsjakaa ik ben al wat kilo's kwijt!
Spijtig genoeg hangen die drie dingen dus keihard samen.
Wie had dat durven denken, belachelijk!

Waar ik nu altijd op moet letten is dat ik geen honger krijg, want dan denk ik: Ach, wat is er mis met blubberbillen, das toch gezellig zowat pak en vreet ik een pak koeken op of een blik natte worstjes. Of beide. En als ik mij dan ook nog eens een glas wijn inschenk dan is het helemaal naar de knoppen.
Afvallen staat dus gelijk aan nooit honger hebben.
Twee dingen die je daarvoor in huis moet hebben:
1.Soep.
Maar omdat een mens maar een beperkte hoeveelheid soep naar binnen werken is er 2.
2. Granola!
Want wat stilt er beter de honger dan een handje vettige, krokante noten met havermout? Weinig!

Toevallig heb ik een geweldig recept om granola te maken!
Zoals ongeveer iedereen voor de moment.
Maar mijn recept is écht heel goed, het is het recept van de schoonbroer van Eva en u kon het al eerder vinden in ons vakantieboek.
En waarom weet ik nu dat ons recept echt een heel goed is? Omdat ik gemiddeld een keer per de week de vraag krijg of ik misschien het recept -van de beste granola ter wereld- eens kan doorsturen want dat het boekske vermist is.
Voila, bewezen.
Ik heb écht een heel goed recept voor granola.

Ingrediënten voor een hele grote pot
-250 gram havermoutvlokken, grof of fijn gemalen
-125 gram noten (hazel-, amandel, pinda-, walnoten, ...)
-50 gram pompoenpitten
-50 gram zonnebloempitten
-2 el sesamzaad
-1 el lijnzaad
-1/2 el kaneel
-de geplette zaadjes van 3 kardemompeulen
-wat lekker zout
-2 el kokosolie
-5 el ahornsiroop
-1 el honing
-gedroogde vruchten (dadels of abrikozen in stukken, cranberries, gojibessen, kersen, bosbessen, aardbeien, stukjes appel, ...)

-Verwarm de oven voor op 175°.
-Leg een groot stuk bakpapier op een ovenschaal en kap er alle ingrediënten op.
De kokosolie smelt wel na wat minuten in de oven, dus brokken zijn niet erg.
-Meng alles goed zodat de ahornsiroop alles goed bedekt.
-Zet de schaal 5-7 minuten in de oven en roer alles dan eens goed om.
-Herhaal dit 3 tot 4 keer zodat alles lekker kan bruinen en haal de schaal dan uit de oven.
-Laat de granola afkoelen en giet het dan over in een luchtdichte pot.
-Eet het met wat yoghurt en fruit of gewoon zo, uit het vuistje.


granola
Het recept hierboven is het recept zoals in het vakantieboek. Ik maak het niet altijd exact op deze manier, maar ik hou wel de verhoudingen tussen de droge (havermout, noten en pitten) en natte (olie, siroop en honing) in ere en dan komt het altijd keigoed.
-In plaats van havermoutvlokken gebruik ik al eens (deels) spelt-, boekweit- of quinoavlokken en soms doe ik er ook de hele quinoa of boekweitzaadjes in, alles kan, alles mag, het is up to you!
-Voor de een of andere zotte reden eten mijn kinderen er niet graag de grote noten in, die laat ik er dus uit, ge zult anders altijd zien dat er eentje in stikt (wisten jullie trouwens dat kinderen tot zes beter geen pinda's eten? Ik nog niet lang.)
Zelf ben ik helemaal zot van geroosterde pinda's en amandelen, die zou ik er dus zeker indoen moest ik mijn eigen pot maken.
-Omdat ik niet graag gedroogde vruchten eet meng ik ze er niet standaard onder, maar die kunnen er op elk ander moment ook nog bijgekapt worden.
-Havermout heb je in drie versies, de instantversie genre Quaker, de fijngemalen en de grofgemalen. De eerste is de snelste want voorgekookt, vaak zitten er wel suikers en andere toevoegingen bij in het zakje, de fijngemalen en grofgemalen zijn wat het woord zegt en bevatten geen andere toevoegingen dan puur haver.
Ik ben meer fan van de grofgemalen havermout, die zie je op de tweede foto, de fijngemalen zie je op de eerste.

granola
En hier zie je ze beide.
(Eigenlijk is rechts geen havermout maar spelt, maar hey dat had u vast zelf nooit ontdekt?!)