Nogal een soep!

naam
De achterkant van de keukenkast is een plek waar ik maar zelden kom. Er liggen omgevallen pakjes paneermeel en bruine rijst, zakjes met bonen (azukibonen??) of zaden (fenegriek??) die ik nog in geen enkel recept tegenkwam, pakjes saromapudding die toch niet meer zo lekker bleken als in de jaren 80 en verschillende zakjes linzen uit tijden met veel goei voornemens.

Die linzen kwamen een paar weken geleden ineens van pas toen ik plots goesting had in een kom linzensoep, bij Dorien vond ik twee recepten, eentje met bruine linzen -die ik in de puinhoop niet terugvond en eentje met rode linzen die ik wel meteen vond.
Soep met rode linzen dus!
Dorien verzon de soep niet zelf maar haalde de mosterd bij Orangette, die pikte het recept dan weer van Melissa Clark.
Een soort van blogkettingbriefsoep, eentje die onderweg van de ene naar de andere blog maar weinig veranderde, altijd een goed teken.

Orangette noemt het a quiet soup, ik las abuuslijk quite a soup.
Die linzensoep van Orangette, da's nogal een soep!
Ik dacht: Die soep maak ik!

En al een chanse!
Met stip op nummer 1 in mijn linzensoeprepertoire.
Ik heb zelfs al een nieuw pak rode linzen in huis gehaald en ik roep u op om uw geitewollensokken aan te trekken en hetzelfde te doen! We're all hippies!

Rode linzensoep
2 uien, gesnipperd
4 teentjes look, fijngehakt
2 el tomatenpuree
2-3 tl gemalen komijn
mespuntje cayennepeper
2 l groentebouillon
400 g rode linzen, gespoeld
2 wortels, in blokjes
1 citroen
Bosje koriander
Lekkere olijfolie
zout, peper

1. Verhit wat olie in een grote pot en stoof de uien glazig. Voeg de knoflook toe en laat ze samen lichtjes bruinen. Roer er de tomatenpuree, komijn en cayennepeper onder, samen met een flinke snuif zout en peper, en roerbak dat alles nog enkele minuten.
2. Voeg de bouillon, linzen en wortels toe. Laat alles, gedeeltelijk afgedekt, sudderen tot de linzen zacht zijn (zo’n halfuur, maar dat hangt van de linzen af).
3. Mix de soep gedeeltelijk; leve de ambachtelijk ogende brokken. Je kan de soep verdunnen met nog wat water, als dat nodig is.
4. Breng de soep verder op smaak met zout, cayennepeper en veel citroensap (de hele citroen, als je ‘t mij vraagt).
6. Serveer de soep met een scheutje lekkere olijfolie en wat gehakte koriander.

Note: Het recept is zo goed als integraal gekopieerd, ik ga dat maar gewoon toegeven.
Ge hebt dat goed gezegd, Dorien!