maandag 4 juli 2016

Vasten met Mme Zsazsa

5:2
Deze broek droeg ik het laatst in het voorjaar van 2010, ik was een goed half jaar bevallen van Abel en droeg weer broeken uit het pré-kindertijdperk. Dat kwam natuurlijk omdat ik zwaar gedieet had. Het dieet had ik zelf verzonnen en zoals je leest was het vrij succesvol. Het was een mengeling van mezelf uithongeren en alleen maar eten in huis halen/maken dat ik eigenlijk niet lustte. Het eerste deel van het dieet was dus eigenlijk niet zo'n probleem. Volkorenbrood, preistomp met voze worsten, simpele soep van saaie groenten, zo van die dingen. Zeer efficiënt!
Zoals dat gaat kwam ik met de jaren en kinderen weer wat bij.

De riem droeg ik laatst een paar maand voor ik zwanger werd van Toni, ik was vetter dan ooit, maar dat was niet erg want ik zou snel stoppen met koeken eten achter de computer en weer veel meer buiten bezig zijn. Is trouwens iedereen in de winter niet wat voller?
De dag dat ik de laatste teksten doorstuurde van het moestuinboek deed ik een positieve zwangerschapstest.
Wij blij maar afslankplan mislukt.

De tijd verstrijkt en ik probeerde wat op mijn eten te letten en soms zelfs wat te sporten, maar echt veel gebeurt er niet op gewichtgebied. Dat één mueslireep gemakkelijk 300 calorieën bevat en je daar al bijna een uur voor moet zwemmen helpt natuurlijk ook niet echt.

Maar toen beste mensen, toen begon op een Facebookclubke ene Lien een paar maand geleden zeer enthousiast te vertellen over haar wonderdieet, zo enthousiast en met zo'n geweldig resultaat dat ik het ook moest testen.

Het dieet waarvan sprake is Het vastendieet of Het 5:2-dieet of Het twee dagen diëtendieet zoals u wil.
Dit dieet houdt in dat je twee dagen per week vast, ttz. je mag wel eten, maar max. 500 calorieën (eigenlijk 25% van het aantal calorieën dat je dagelijks mag, mannen mogen bv 600 calorieën). De resterende 5 dagen eet je normaal.
Die 500 calorieën mag je opsparen voor één maaltijd of spreiden over de hele dag.
Wat je eet beslis je ook zelf en als je van die 500 calorieën er 80 aan een glas wijn wil besteden dan mag dat ook.

Hoewel het makkelijk klinkt raakte ik in het begin maar moeilijk gestart, ik belandde altijd wel ergens waar er wijn werd gedronken of frieten gebakken of ik besteedde een groot deel van mijn 500 calorieën al aan pindakaas met appel nog voor het goed en wel 11 uur was. Maar toen ging de bal aan het rollen en waren we ineens met een groepje en als er een groepje is dan wil ik winnen dus toen werkte mijn wilskracht ineens wel.
Gemiddeld viel iedereen van het groepke op twee weken zo'n 3 kilo af.
Het zal wel zijn dat die Lien enthousiast was, ge zoudt voor minder.
In totaal viel ik al 7 kilo af, nog 2 kilo en dan schakel ik over van de dieetmodus naar de onderhoudmodus van 1 dag op 6 vasten.
Want zoals bij elk dieet kom je hier ook langzaamaan weer gewoon bij wanneer je terug overschakelt op je oude gewoontes.
Als je dat vasten maar niks vindt kan je natuurlijk in de plaats daarvan élke dag op je eten letten, want iedereen weet dat je dat dan ook echt gaat doen. (sarcasme)

Maar dat blijven vasten is nog niet zo slecht, want in tegenstelling tot de meeste dieten is 5:2 (of 6:1) ook nog eens echt gezond.
(Elke dag gezond en niet teveel eten is uiteraard ook heel erg gezond.)
Ik heb voor u (en mij) eens wat verder onderzoek gedaan, en ik dacht: ik schrijf eens een handleiding, wat tips, wie weet is het wel iets voor u?!
Alsof dat u niet wat zou mogen afvallen? (Grapkeu, ik heb nl. al een vriendin die mij tijdelijk niet meer wil zien omdat ik niet over het vasten kan zwijgen, ik wil hier ook niet iedereen wegjagen)
Voor alle duidelijkheid er toch even bijzeggen dat ik niet pretendeer het beter te weten dan dokters of dietisten. Alles wat ik hier vertel vond ik in documentaires en studies (die staan er dan bij en onderaan vind je nog wat links naar extra studies). Soms zijn dat dingen die anders zijn dan wat nu steeds herhaald wordt.

Honger gaat over & niet eten is best te doen
Een openbaring!
In het begin had ik zo'n schrik om honger te hebben dat ik dan toch maar snel op de dag iets kleins at, wat havermout, een appel, een stuk banaan (100 calorieën 1 banaan!!), wat noten, ... Ik las wel berichten van mensen die zeiden dat ze het makkelijkst vonden om gewoon niet te eten tot het avondeten, maar dat vond ik wel heel straf en durfde ik niet proberen. Ik wou echt geen honger hebben omdat ik dan echt ontoerekeningsvatbaar ben.
Na een paar weken schoof mijn eerste maaltijd steeds op tot het ineens al 18:00 was en ik nog altijd niet gegeten had én -vooral- nog altijd geen honger had. Sindsdien doe ik het altijd zo, 's morgens drink ik zwarte koffie, daarna thee en veel koud water afgewisseld met een of twee zwarte koffies.
Wat ik heb gemerkt is dat honger niet opbouwt, maar in vlagen komt die -als je niet overdrijft in tijd natuurlijk- altijd weer over gaan. Rond 11 en 15 uur denk ik altijd zo'n tien minuten dat ik het niet meer trek, maar drink ik dan een tas thee of ga ik iets doen dan is de honger ineens weg. Echt, een openbaring!
Logisch ook want eens je begint te eten zet heel uw verteringsmechanisme zich in gang en dat wil vooral in gang blijven, eten is gelijk aan blijven eten.
Niet eten is trouwens helemaal niet ongezond, want ...

Vasten is gezond & het ontbijt is helemaal niet de belangrijkste maaltijd van de dag!
Eindelijk geen boterham meer naar binnen proppen omdat er anders Vreselijke Dingen gebeuren!
Er wordt beweerd dat De Liga ter Bevordering van het Ontbijt ongeveer gelijktijdig zou ontstaan zijn met de eerste ontbijtgranenfabriek... Zou niet zo heel straf zijn natuurlijk, schoon duo met de melkindustrie.
Maar goed, genoeg geconspiracytheoriet.
Verder!
Het vastendieet kent zijn oorsprong bij een reportage op de BBC, tv-producent (en dokter) Michael Mosley gaat hierin op zoek naar manieren om gezonder te leven. Zijn vader leed aan dementie, prostaatkanker en suikerziekte en zelf is hij op weg om diabetes type-2 te ontwikkelen.
Het eerste deel van de reportage is nogal deprimerend, zeker voor het deel van de mensheid dat graag eet. We zien veel gezonde mensen die stuk voor stuk weinig eten. Blijkbaar het geheim van een lang, slank en gezond leven. (Wat Pollan en Kris Verburgh ook zeggen.)
Het wordt wel interessant wanneer ze terechtkomen op de universiteit in Chicago, daar doen ze onderzoek naar dag om dag vasten. De ene dag eet je normaal, de andere dag eet je max. 500 calorieën. En wat blijkt, je verliest niet alleen gewicht maar door te vasten dalen de cholesterolwaardes, je bloeddruk, het risico op hartfalen en heel wat ouderdomsziektes.
Het effect van vasten gaat dus verder dan alleen wat gewicht kwijtspelen.
Mosley trekt verder naar de Universiteit van Baltimore (The National Institute on Ageing) waar ze onderzoek doen naar het effect van vasten op de hersenen. Blijkt ook hier dat vasten een positief effect heeft op heel wat ouderdomsziektes zoals Alzheimer en Parkinson omdat het zorgt voor de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.
Dat komt waarschijnlijk omdat honger ervoor zorgt dat je extra scherp staat, je hersenen moeten harder werken (hoe kan ik die mammoet zo snel mogelijk te pakken krijgen en waar zou ons ma de koeken hebben verstopt?).
Vasten betekent eigenlijk voor je hersenen wat krachtoefeningen betekenen voor je spieren.
En vasten heeft dus veel meer voordelen dan wanneer je dagelijks je calorieinname zou beperken zoals bij de meeste dieten.
De reportage heeft dan ook niet voor niks: Eet, vast en leef langer.
Maar het wordt nog beter, want de resultaten zouden al merkbaar zijn bij één tot twee dagen vasten per week.

En nog een voordeel! Het stopt maar niet!
Pas zo'n 10 tot 12 uur nadat je de laatste hap van je maaltijd hebt doorgeslikt heeft je lichaam alle opgeslagen voedsel verteerd én de opgeslagen energievoorrraad opgebruikt. Van presteermodus schakelt het over naar herstelmodus.
In de herstelmodus worden oude cellen opgeruimd, proteïenen afgebroken, DNA-schade hersteld én je metabolisme slaat om en begint vet te verbranden (ketose).
(Ketose is trouwens het toverwoord om 2 euro te vragen voor een zakje gedroogd eiwit. Nu kan het ook gratis!)
Dat gezonder zijn dat is één ding, maar er ook nog eens vet door verbranden dat is nog iets anders natuurlijk!
En dan is er nog vet en vet. Ketose zou een positief effect hebben op buikvet en wie heeft er daar niet teveel van?

En nog een!
Door veel en vaak te eten (en dan vooral proteinerijk voedsel) geraakt je lichaam niet alleen nooit uit die presteermodus maar maakt het ook nog eens een hogere concentratie groeihormonen (IGF-1) aan, deze hormonen bevorderen de celdeling waardoor er versneld nieuwe cellen worden aangemaakt. Snel cellen aanmaken is niet alleen snel verouderen, maar is ook slechte cellen (bv kankercellen) de kans geven om zich sneller te vermenigvuldigen.
Nou moe.
(Zo'n dingen kom je dan weer niet tegen op de sites van de proteinedieten.)

Vasten vermindert de aanmaak van IGF-1 waardoor er minder cellen worden aangemaakt, waardoor je lichaam minder snel veroudert en in plaats daarvan heeft het lichaam tijd om de bestaande cellen te repareren.
Het is toch waarlijk allemaal niet te geloven!

Vasten is voor het lichaam zoals de jeugdbeweging voor de living.
Zitten je kinderen in de jeugdbeweging dan heb je op zondagmiddag tijd om op te ruimen en zelfs eventueel wat verfraaingswerken uit te voeren. Blijven je kinderen heel het weekend thuis dan is je living op het eind van het weekend een puinhoop.

Dagelijks drie maaltijden eten doet dus (voor gezonde en niet-zwangere volwassenen) misschien wel meer kwaad dan goed. Hoewel er door diëtisten aangeraden wordt om 'het oventje warm te houden' en misschien tussendoor toch ook nog maar een snack te eten zodat je zeker geen honger hebt.
Tja, die verkopen natuurlijk ook liever proteineshakes. Business is business en er wordt niemand rijker van mensen die minder eten. Oh wacht, we gingen hier niet aan geconspiracytheorie doen!

Het hoeft toch niet per se 5:2 of 6:1 te zijn!
In het National Institute on Ageing in Baltimor beperken ze de calorieinname op een andere manier, in plaats van twee of een dag per week te vasten wordt er dagelijks maar gedurende 5 uur per dag gegeten.
Dus geen ontbijt, maar wel een lunch en avondmaal. Of geen ontbijt en lunch, maar wel een uitgebreid (geen caloriebeperking) diner met wat sneuster er achteraan.

En bij nog een ander onderzoek worden er zelfs positieve resultaten geboekt wanneer er gedurende 8 uur per dag gegeten wordt. Ook zonder caloriebeperking.
In die studie werden muizen in twee (en een extra controlegroep) groepen verdeeld, de ene groep kreeg gedurende 100 dagen onbeperkte toegang tot hun (vrij ongezond) eten, de andere groep slechts 8 uur per dag.
Na 100 dagen was de eerste groep muizen gemiddeld dikker met een hoger cholesterolpercentage, hogere bloedsuikerwaarden en een hoop andere problemen zoals leverschade.
De tweede groep muizen woog gemiddeld 28% minder, was gezond en presteerde beter op allerlei testen.

Je kan bijgevolg kiezen welk schoentje jou best past, twee dagen vasten of elke dag slechts gedurende 5 tot 8 uur per dag eten.

Trouwens
Michael Mosley stopte niet na Eat, fast & live longer, hij maakt nog altijd documentaires (oa. over diabetes type-2) en geeft ook lezingen over hoe gezond te blijven. Heul interessant. Een kleine bloemlezing uit zijn aanbevelingen:
- Ga zitten om te eten, bij voorkeur aan een tafel en eet niks wat je met één hand kan vasthouden.
(Zie ook Michael Pollan: "Eat food, not too much, mostly plants.")
- Sta minsten drie uur per dag recht, je verliest zo drie keer zoveel calorieën. (dat is op één jaar het equivalent van 14 marathons)
- Als je zittend werk doet sta dan elke 20 minuten een minuutje recht. Het helpt om je eten sneller te verteren.
- Je kan even goed een paar keer per week 1 minuut heel actief sporten dan 150 minuten per week. (Kijk hier)
Die minuut verdeel je over drie keer 20 seconden compleet loos te gaan met ertussen een minuut of twee recup.
Het verbetert je uithoudingsvermogen en humeur, het vermindert je hongergevoel en het verhoogt de mate waarin je lichaam vet en suiker verbrandt.
Dus 3 keer 20 seconden traplopen, fietsen met een grote weerstand (bergop), touwspringen, boksen,... en tussenin een paar minuten joggen, traag fietsen, wandelen, ... om te recuperen.
Je kan verschillende apps downloaden die voor jou de tijd bijhouden. (HIIT timer)
- Doe ook elke dag 3-4 minuten spierversterkende oefeningen. (planking, crunches, squats, pompen...)
- Wandel veel, maar wandel actief ipv te slenteren.
- Probeer elke dag 10 minuten aan mindfulness te doen. Dit zou een goeie app zijn.
- Drink veel water. In het begin van elk dieet verlies je vooral water, het is belangrijk om dat verlies aan te vullen.
Veel drinken helpt ook tegen constipatie en hoofdpijn.

Het is ook zo ontzettend gemakkelijk
- Je valt er geen andere mensen mee lastig.
Geef toe, wreed vervelend om te koken voor een koolhydraatweigeraar/proteinedieter/Montignacer/...
Met dit dieet val je niemand lastig, ofwel vast je op de dag voor of na je ergens uitgenodigt bent, ofwel eet je gewoon wat minder.
- Je hebt er geen boeken of hulp bij nodig: tellen tot 500 calorieën (bij 5:2), en als ze op zijn is het gedaan voor die dag. Een app die de caloriëen voor jou bijhoudt is natuurlijk handig, ik gebruik google en gok ook wat. (625 is ook nog altijd minder dan 2000.)
- Je hebt er véél minder wilskracht voor nodig, neem het van de minst wilskrachtige vrouw van de Kempen aan, als ik dreig ten onder te gaan aan zelfmedelijden denk ik gewoon: morgen koop ik ook een pak koeken en eet ik ze allemaal alleen op.
(Wat je dan toch niet doet. Maar het zou kunnen!)
Twee dagen per week op je eten letten ipv 7/7 is een verschil van 70%!
- Het werkt voor iedereen of je nu liefst pasta of rijst eet of vegetarier of veganist bent.
- Je start gewoon NU (tenminste als je al niet teveel hebt gegeten, dan start je MORGEN)
- Geen gejojo want je speelt veel korter op de bal, kom je nadat je op 6:1 bent overgeschakeld toch terug bij dan ga je weer een tijdje over op 5:2.

En dan nog één ding, wat eet je dan het best?
Veel olijfolie, groenten en fruit, vette vis, noten en eieren en af en toe wat zwarte chocolade en rode wijn zou volgens een grootschalig onderzoek veel gezonder zijn dan de volkoren boterham met light margarine en magere yoghurt die meestal door dietisten wordt aanbevolen.
Zelfs zonder in het eerste geval rekening te houden met calorieën.
De resultaten stellen dat de mensen in de eerste groep 30% minder kans op hartinfarct, 52% minder kans op diabetes, en 68% minder kans op borstkanker hebben.
Blijkt dat Pascale Naessens het met haar noten en olijfolie altijd al bij het rechte eind had.
Maar dat wisten jullie al langer natuurlijk.

Hoe ik het aanpak!
Ik vertelde al dat ik tijdens een vastendag overdag niet eet sinds ik merkte hoe makkelijk dat eigenlijk was en dat het hongergevoel snel weer weg is. Ik doe zelfs geen melk meer in mijn koffie op deze dagen, je lichaam zou dan toch beginnen met het aanmaken van insuline en dan is heel het spel vertrokken. Ik drink ook geen alcohol, vooral omdat ik anders elke dag wel een glas zou drinken. De vastendagen zijn mijn ascetische dagen prent ik me dan in. Ik ga ook wat vroeger slapen, dat komt er anders nooit van en extra uitgerust zijn kan nooit kwaad.
Voor het avondeten bereken ik van alles hoeveel calorieën het bevat en dat valt eigenlijk altijd wel mee (om binnen de 500 te blijven), zeker als je geen vlees eet en melkproducten gebruikt. Dat berekenen doe ik gewoon door in te geven in google "rijst calorieën", "avocado calorieën", "ei calorieën". Enfin, u snapt het, dat gaat u zelf ook kunnen. Er zijn anderen die een app downloaden en heel de dag door alles minutieus bijhouden. Maar ik zeg u, drink gewoon water en eet wat rauwe groenten ipv een grotere portie pasta en je gaat jezelf geen pijn moeten doen bij het avondmaal.
Rond negen uur ’s avonds voel ik mij geweldig gelukkig, terwijl ik een theetje zet weet ik dat de dag er bijna op zit en dat ik het toch weeral maar gehaald heb. Thee helpt ook altijd geweldig tegen opkomende goestingskes, nog iets anders dat hier tegen zou helpen is een tegengestelde beweging maken. Ik pas het toe en het lijkt te helpen, ik durf het bijna niet toe te geven.

5:2 Vasten en feesten, een erg fijn boek waar alles uit de doeken wordt gedaan.
Eat, fast and live longer - Michael Mosley
How to stay healthy: Michael Mosley, All About Women 2016
Ideeën voor gerechten op de bbc en pinterest

Voila, meer kan ik daar niet meer aan toevoegen.

5:2
Of misschien nog dit.
Voor het geval u zich soms afvraagt hoe die gaatjes toch in je t-shirt komen? Het is allemaal de schuld van je riem zoals je kan zien.
Dus let er op dat wanneer je weer gaat zitten na een minuutje rechtgestaan te hebben, je die mooie trui in je broek stopt, we willen er niet allemaal gelijk een slons bijopen.

55 opmerkingen:

 1. geweldig..geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel, van dat thuiszitten met die baby, daar krijg ik goestingskes van en volgens "t internet" is afvallen slecht als ge borstvoeding geeft maar gij zit thuis met de (niet meer zo kleine) baby en geeft (denk ik) nog borstvoeding dus misschien moet ik het maar eens proberen. En wel NU, want we liggen nog in bed dus hebben nog niks gegeten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou het idd niet aanraden om het te combineren, er zouden afvalstoffen in de moedermelk terecht komen.
   Omdat Toni ook vaste voeding krijgt doe ik het wel.

   Verwijderen
  2. Als je borstvoeding geeft, mag je ook véééééél meer calorieën eten (ik hoorde zelfs tot 500 extra per dag! Dat is enorm!).

   Verwijderen
  3. Ha, ben ik mij nu net niet aan het verdiepen in borstvoeding en afvallen. Dat is dus een grote fabel, dat afvalstoffen in je borstvoeding terecht komen. Dat gebeurt namelijk sowieso, ook al in de baarmoeder. Afvallen maakt het niet erger, borstvoeding is ten andere de beste manier om kilo's te verliezen, dus het zou maar gek zijn als het je baby dan zou schaden. Wat wel is: je moet daar in het begin niet mee bezig zijn, je hebt andere dingen aan je hoofd. Een crashdieet is absoluut af te raden, dat zou een invloed kunnen hebben op je productie. Maar van die afvalstoffen...laten we die fabel eindelijk eens parkeren! (Waarom dat altijd gezegd wordt is omdat milieuverontreiniging gemeten wordt via moedermelk. Bij dieren worden stalen van vetweefsel genomen, bij de mens grijpt men naar moedermelk - wegens makkelijker toegankelijk. Daarom wordt dat geroepen, maar eigenlijk zit het gewoon overal in. Dat is nu eenmaal de maatstaf, dus valt harder op). Groetjes!

   Verwijderen
 3. Anoniem4.7.16

  Jammer dat je geen enkele info geeft over de mogelijke nadelen en de mensen voor wie deze aanpak schadelijk kan zijn...

  Zwangere vrouwen, mensen met eetproblemen/eetstoornissen, diabetes, ...

  Leuk geschreven, maar erg eenzijdig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dingske4.7.16

   Het lijkt me pure logica dat je als zwangere/eetgestoorde/diabeet/... zoiets op z'n minst overlegt met een behandelend arts.
   Aangezien ik geen van allen ben - alleen gestoord, niet eetgestoord - ga ik het geloof ik wel 's proberen.

   Verwijderen
 4. Ik doe dat vastendieet ook al 2 jaar na het zien van de documentaire.

  Heb dezelfde ervaring, als je niet eet heb je nauwelijks honger. In de FB groep heeft iedereen dezelfde ervaring en diegenen die wel willen ontbijten, lunchen en avondeten redden het meestal niet.
  Ik drink veel thee en vorige week toen het zo koud was een kop zelfgemaakte groentesoep als lunch. Vandaag een zoute haring en wat ook fijn is om te drinken een glas tomatensap met verse kruiden en daar lekker op kauwen.

  Als ik op de niet v-dagen ook oplet val ik langzaam af en als ik minder oplet blijf ik lekker op gewicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vraagje: waar vind ik jullie FB-groepje en hoe kan ik aansluiten? Ik heb 2 jaar geleden ook eens een 5:2-poging gewaagd maar strandde toen op eenzaamheid. Groepsdruk zou ook hier wel eens het magische toverwoord kunnen zijn... Alvast bedankt voor je post en nog veel succes verder ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. https://www.facebook.com/groups/vastendieet/

   Vooral op maandag wordt er veel gepost, iedereen begint de week goed. Er is niet altijd even veel activiteit maar je kan natuurlijk altijd zelf een vraag/bericht posten. Zie je daar Linneke!

   Verwijderen
  2. Merci Lot. Ik had ook al gezocht, maar wist niet welke.

   Verwijderen
 6. En waterkefir drinken, dat is volgens mij ook een geheim! Ge kunt bij mij bloemekes krijgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, daar wil ik nog wel eens opnieuw mee beginnen. Woon je in de buurt van Gent?

   Verwijderen
 7. Klink goed! En ziet er fantastisch uit, ook :)

  Ik had na een tijd koolhydraatvrij ivm een parasiet ook een mooi patroon van minder... Jammer genoeg toch weer weggesleten :(

  Hoe gaat dat met fysieke inspanning op zo'n vastendag? Zoals naar school fietsen.

  En ik dacht dat je lijf pas na 2 dagen op ketose over ging... maar das misschien doordat je dan nog wel eet en er altijd nog wel wat khd te vinden zijn...

  Ik ga het ieg ook eens overgens en proberen! Ik heb zelf al ontdekt dat ik tegenwoordig prima zonder ontbijt kan (reserve genoeg?), vroeger werd ik daar heel slap van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. het lijkt me wel wat, maar ook spannend hoe dat dan gaat zo'n vasten dag. Maar nu eerst vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het interesseert me mateloos en ik ben inderdaad serieus aan het neigen naar... MAAR ik ben een wetenschapper en ik moet dus van "mijn eigen" ook uitzoeken wat de eventuele nadelen kunnen zijn. En aangezien ik niet veel vrije tijd hebt en jij blijkbaar al serieus wat opzoekwerk hebt gedaan, vraag ik het maar gewoon aan u :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Is er ergens onderzoek gebeurd naar het effect van dit dieet op mensen met schildklierproblemen? Online is daar geen info over te vinden. Mijn schildklier werd 6 jaar geleden verwijderd. Ik dieet nu ook al enkele weken en ik verzwaar sneller dan de afgelopen maanden/jaren, alsof mijn lichaam op "normale" eetdagen de schade moet inhalen van de vastendagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. de gaatjes!! Ik heb ook gaatjes, en ik draag geen riem. Dat is het dus niet volgens mij. Ik heb een vriendin die beweerd dat het aan de autogordel ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is dat gewoon van tegen de knoop van je broek? Ik heb de neiging om altijd heel dicht bij mijn bureau te zitten (zeg maar gewoon tegen) en heb er ook last van, maar ik draag een riem, dus bij mij is het de combinatie.

   Verwijderen
  2. Ik draag ook geen riem en toch gaatjes. De wrijving tussen je broeksknoop en keukentablet is de oorzaak. Ik heb op de duur geen enkele treffelijke t-shirt meer over want denk er te weinig aan om die in broek te stoppen telkens ik bezig ben in de keuken.

   Verwijderen
  3. Ik heb zo al verschillende T-shirts met flockfolie 'gered'. Al kan je niet overal vlindertjes op strijken natuurlijk, zeker niet als ze uit je onderbuik lijken te komen. ;-)

   Verwijderen
  4. Anoniem4.7.16

   die gaatjes komen van tegen de aanrecht te staan. Tijdens het koken dus voortaan een schort dragen.
   groetjes Liesbeth

   Verwijderen
 12. Anoniem4.7.16

  De gaatjes zijn volgens mij de metalen knoop van je broek die tegen je t-shirt schuurt terwijl je tegen het aanrecht leunt bij het afwassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. o yes, ga ik testen! Niet ontbijten is voor mij pakken makkelijker dan geforceerd moeten eten ... K ben toevallig mijn bokes vergeten thuis, 'k zal ineens maar starten zeker? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Merci Madame! Juist wat ik nodig heb om er éindelijk eens werk van te gaan maken. Ik begin er...morgen aan. (Al meer dan 500 kal. op vandaag :-( )

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nou zie ik toch één probleem: als je te lang niet eet en je gaat je dan inspannen (bijvoorbeeld smorgens tien kilometer fietsen naar je werk) dan ga je in plaats van vet dus spier verbranden. Terwijl je beter spier kunt hebben dan vet, want spieren verbranden zelfs in rust meer calorieen dan vet (logischerwijs). Dus hoe zit dat dan precies?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem4.7.16

   hmm, ik dacht net, dat wanneer je op nuchtere maag sportieve inspanning doet, dat je op dat moment net vet gaat verbranden ipv caloriën.

   Verwijderen
  2. Ik las het boek en dacht dat daarin staat dat het net wel goed is om te sporten op je vastendag. Kan ook in de comments geweest zijn...

   Verwijderen
  3. Nee, ik ben heel zeker, dat je bij sporten op een nuchtere maag spier verbrand, en geen vet. Op een niet nuchtere maag begin je bij lichte inspanning (echt lichte inspanning, dat je nog hijgloos kunt praten) pas na 20 a 30 minuten vet te verbranden. Daarvoor verbrand je enkel direct beschikbare voedingsstoffen. Maar als je niet hebt gegeten zijn die er niet en verbrand je dus spier. En dat is echt niet goed. Als je niet uit kijkt wordt je dan juist dikker in plaats van dunner! Ik spreek uit ervaring...

   Verwijderen
  4. Kristien11.7.16

   Klopt niet, heel veel atleten -vooral langeafstandslopers- doen zogenaamde 'vetloopjes': 's ochtends nuchter gaan joggen/lopen omdat je dan na 10-20 minuten begint vet te verbranden.

   Verwijderen
 16. Ik doe het ondertussen ongeveer een maand, maar zo zonder weegschaal om op te volgen hoeveel je vermagert, heb ik geen euforisch gevoel. En ik let ook niet echt op op de gewone dagen.
  Ik eet ook enkel 's avonds en mag dan echt een groot bord eten! Liever zo dan 2 keer per dag te weinig eten om echt gegeten te hebben. Als ik honger heb, drink ik water, maar dat valt dus heel goed mee. Ik vergat het zelfs eens,ven jam zonder nadenken ook een waterijsje toen de kinderen van school kwamen 😃

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb het enkele weken geleden twee weken gedaan en dat is mij meegevallen. Ik ben gestopt omdat ik mijn enkel verstuikt heb (ligament verrokken/gescheurd) en ik mijn pijnstillers bij het eten moet nemen. En misschien ook omdat ik al gefrustreerd genoeg ben van niets te mogen doen en ik eigenlijk een emo-eter ben, dat kan ook. Als ik terug kan wandelen, begin ik ook opnieuw te vasten. Beloofd!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo daar! Ik ben ook behoorlijk euforisch hierover. Ik had het er onlangs over bij Van Gils & gasten. Voor mij werkt het heel goed. Mijn eerste doel van -5kg is bereikt en nu moet ik wel weer wat op zoek naar motivatie voor de volgende 5. Ik hoop dat ik dit voor de rest van mijn leven kan volhouden (mits overstappen naar 6:1 uiteraard). Het geeft me rust, in mijn lijf en in mijn hoofd zelfs ook! Ik ben laaiend enthousiast. (Al heb ik vandaag dus 204 kcal van de 500 aan een heel lekker ijsje "verkwist" en daarna zitten foefelen met de broccolipuree van de kinderen. Niet elke vastendag is een feest ��)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. En mag ik er nog een goede tip aan toevoegen? Niet alleen wegen, maar ook billen en taille meten! Bij mij heel veel resultaat. Al voel je dat natuurlijk ook aan je broeken 😀

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb dat vastendieet na het zien van de documentaire ontdekt, het boek gekocht en de laatste jaren is dat het enige 'dieet' waar ik in geloof. Het is logisch en sluit aan bij de biologie van de mens. Ik ben helemaal voor. Vasten is kei gezond. Goed dat je dat onder de mensen brengt. Niemand gelooft mij, echt waar. Naar u zullen ze wel luisteren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Stephanie5.7.16

  Okay, binnen 10 weken moet ik bevallen van mijn eerste kind. Deze tip kan ik dus wel gebruiken...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Anoniem5.7.16

  Dat zinneke... 'vetter dan ooit'... haha. dan vraag ik me af hoeveel dat was :).

  Lukt dit ook voor mensen die problemen hebben met hun suikerhuishouding (bijna constant te lage bloedsuiker)?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anoniem5.7.16

  Welke dagen kies jij dan? 2 achter elkaar of gewone dagen tussen? Wat vertel je aan de kinderen? Vreemd toch dat zij eten en mama eet niet mee? En wat met een dip? Geen schrik om flauw te vallen? Of je slapjes te voelen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem8.7.16

   Ik vast op een werkdag en eet dan alleen 's avonds. Gewoon, bij het gezin aan tafel, de kinderen hebben dus niet door dat ik de rest van de dag nog niet gegeten heb. Ik heb 's ochtends niet altijd tijd om samen met hen te ontbijten, dus ze vinden dat niet vreemd dat ik zonder ontbijt vertrek.
   Twee dagen na mekaar vasten is trouwens geen goed idee en wordt zelfs afgeraden, denk ik.
   Bouillon kan helpen om dipjes te voorkomen.

   Verwijderen
 24. Anoniem6.7.16

  Wat eten jullie dan als ontbijt/brunch? Een hele dag op het werk en pas 's avonds eten zie ik echt niet zitten, dus ik splits het liever op.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Klara6.7.16

  Ben ik de enige die tijdens vastendagen non-stop fantaseert over lekker eten (friet, ijsjes, ...), om daar dan vervolgens op de gewone dagen niet zo'n zin meer in te hebben en gewoon braaf granola en sla te knabbelen? Eerlijk gezegd: dat is wat mij momenteel het meest tegensteekt aan 5:2, alle rest is perfect uithoudbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja grappig hé, ik heb dat ook elke keer voor!
   Al goed dat ik mij dan nog net kan inhouden om niet alles al te gaan halen om de dag nadien naar binnen te schrokken. :)

   Verwijderen
 26. Myriam6.7.16

  Knappe blog, 'dieet' goed samengevat! ik vind het geen dieet maar een nieuwe levenswijze.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi, heb net de uitzending via you tube bekeken. Erg interessant. Ga me er wat meer in verdiepen om uit te vinden of het iets zou zijn om te proberen. Vooral met het oog op de gezondheid. Dat je er van afvalt is dan ook nog mooi meegenomen...bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik had hier ooit al van gehoord, maar dacht; "ja, het zal wel..."
  Maar door uw blogpost enkele dagen geleden gelezen te hebben, ben ik de dag erna wat opzoekwerk gaan doen en heb ik besloten om ermee te starten!
  Gisteren was het mijn eerste vastendag, en die verliep heel goed!! ('s morgens een thee, 's middags een appel, 's avonds 1 pitabroodje met kipblokjes en rauwkost, tussendoor heel veel water)
  Dit weekend gaan we 2 dagen naar een festival, en maandag vast ik opnieuw. Ik zie het helemaal zitten!!
  Heel erg bedankt voor je inspirerende post, ik begin zo stilaan hoop te krijgen dat ik na jaren proberen dan toch nog van mijn overtollige kilo's verlost ga geraken...

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Anoniem17.7.16

  Bedankt voor je uitgebreide verslag. Ben net het boek hierover aan het lezen en geïnspireerd geraakt. Gestart met het voelen van honger en dat je daar inderdaad niet aan doodgaat.Eveen een poosje minder eten. Voor de allerergste kilos.
  Wat kan jij het allemaal mooi beschrijven. Dat wil ik dan ook wel proberen. Nu eerst vakantie en daarna start ik. Belooft!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Na dit te lezen, heb ik de reportage bekeken en er nog wat meer opzoekwerk rond gedaan. Vorig weekend dan maar besloten om ermee te beginnen. 1 week met 2 vastendagen (en ook wel wat rustige sport) later is er al 1,5 kg af! Mét gezondheidsvoordelen er gratis bovenop; hoe goed is dat?! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ellen19.7.16

  Eerste vastendag, ik ben nog niet overtuigd dat ik hier niet dood aan ga, ma zo'n honger!! Allez, ik drink nog een glaske water, of een bidon,...
  Maar ik geloof er wel in en dat is een grote stap! Wish me luck!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik ben hier de dag dat je dit postte mee begonnen. De zin 'Lees je dit 's ochtends? Begin er dan NU aan!' heeft goed gewerkt bij mij, ik ben nogal een impulsieve :-) Intussen dus de derde week 5:2, al was week 2 6:1 wegens Gentse Feesten (toch nog een prestatie of nie?). Ik heb me nog niet gewogen maar het gaat me wonderlijk goed af en ik merk dat ik op andere dagen ook beter kan doseren. Als ik 's ochtends toch ontbijt, heb ik tegen 11u een belachelijke honger maar niet eten tot 19u is precies geen probleem - en dit komt van een serieuze sneukelaar! Merci voor de motivatie eh madame!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Vlak voor mijn verlof dit verslagje gelezen en vandaag dan toch gestart met mijn eerste vastendag. Tot hiertoe lukte het goed, maar nu (13u30) moet ik toch wel vaak rechtstaan voor een glaasje water om de honger te bedwingen. Natuurlijk volledig onvoorbereid en niets bij van 0 calorieën om te eten, dus we zullen nog maar wat op onze tanden bijten tot ik thuis kom en wat kerstomaatjes of zo kan binnenspelen. ;o) Wordt dit echt makkelijker eens je een paar keer gevast hebt? (please say yes!)

  Ivm de documentaire zelf: heeft er iemand een link van een versie die niet in spiegelbeeld staat?
  Ik probeerde ook de ebook-versie vast te krijgen van 'het vastendieet', maar dat lijkt niet zo eenvoudig. Iemand een link? (op bol.com en standaardboekhandel niet te vinden)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik wilde terugkomen om een grote DANK U te zeggen! Ik ben op 25 juli met de 5:2 dieet begonnen. Vandaag, 12 weken later, weeg ik 6 kilo minder! Ik heb mijn doelgewicht gehaald :) Thanks for the info!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ook even een dikke merci! Ik had er al verschillende gelezen, maar het was jouw blogpost die me overtuigde om mee te doen. Nu, vier maanden later, is er 6 kilo af. Efkes op een plateauke nu, maar hopelijk is ook dat snel over en kan ik een laatste eindspurt doen naar dat streefgewicht! Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hallo! Ik startte twee weken terug met 5:2, je weet wel vanwege die 5 kilootjes te veel na de geboorte van mijn eerste dochter. Ik ben redelijk overtuigd (op enkele puntjes na misschien) maar ik ga er dus voor! Eén vraagje: de dag na een vastendag heb ik steevast een erg flauw-achtig gevoel. Tijdens mijn zwangerschap moest ik een test doen ivm zwangerschapsdiabetes (die uiteindelijk negatief was dus niets aan de hand). Ik heb toen een hele vm niet mogen eten, enkel vieze suikerdrankjes en buizen vol bloed prikken behoorden tot de mogelijkheden. Nadien heb ik mij erg slecht gevoeld (lees: amper thuis geraakt met mijn fietske), ik heb 3 uur aan 1 stuk door geslapen en moest echt bekomen van die uithongering (ik was ook nog eens zwanger voor het geval dat ik dat nog niet gezegd had...). Enfin, dat exacte gevoel heb ik dus elke dag opnieuw na een vastendag, alsof ik moet "bekomen" van het tekort aan eten (suikers denk ik dan), alles gaat trager op een bepaalde manier en mijn hoofd is een soort van watte-ding. Ik voel dan ook dat de hunkering naar snelle suikers de dag nadien erg groot is, zelfs onaangenaam en een soort van dierlijke drift... . Zijn er nog mensen die dit ervaren en wat kan ik er eventueel aan doen?
  Verder ervaar ik het "opruim-idee" als erg meditatief en zorgend naar mijn eigen lijf, helemaal zen!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Afvallen is niet moeilijk nu. Besteed wat tijd in de sportschool, eet minder junkfood en drink zwarte latte koffie. Zie black latte ervaringen vandaag voor meer informatie.

  BeantwoordenVerwijderen