zaterdag 27 augustus 2016

Iets over Toni, speculaasjes, de Nelson en een afgelopen Forest Feast give away

Toni, De Nelson en speculaasjes

Ik zeg kom, zet u op dat bankske we gaan in een boekje lezen.
Maar als je op dat punt een foto wil trekken dan gebeurt er altijd iets onverwachts.

Toni, De Nelson en speculaasjes
Op sommige dagen zou de koffietas omgeduwd worden, op andere zouden de speculaasjes met bord en al de grond op gaan, maar vandaag bleef de schade nog beperkt, er sprong juist een hond door het raam.
De Nelson heeft zich nl. in het hoofd gehaald dat hij ook een beetje bij de buren woont, dus zo'n 87 keer per dag springt hij hier door het raam om de straat over te steken en aan de achterdeur van de buren te gaan liggen. Als die deur dicht is tenminste, een open deur is zoveel als een uitnodiging om binnen te komen, niet waar?
Maar vandaag stak hij niet meteen de straat over maar hielden de speculaasjes hem nog even hier.
Daar had hij namelijk ook wel interesse in.

Toni, De Nelson en speculaasjes
Op de anderhalve seconde dat Nelson nodig had om bij de koekjes te komen staan had het kind al een speculaas in mijn koffie gesopt. Eik, als ik nu iets haat dan is het wel drank met brokken in.

Toni, De Nelson en speculaasjes
En dan verdwijnen natuurlijk.

Maar goed, ik wou iets zeggen!

Forest Feast
Waar ik eigenlijk vooral een foto van wou trekken zijn de twee Forest Feast kookboeken die ik kreeg van Booksetcetera om hier zomaar weg te geven.
Allee zomaar, ge moet daar wel iets voor doen natuurlijk!
Om een boek te kunnen winnen ...
-Reageer je voor dinsdagavond 30 augustus 2016, 10 uur op deze blogpost ...
-Met het recept van het favoriete vegetarische gerecht van jou én je kinderen...
-Waar minstens één groente inzit...
-En je zet erbij of je het kinder- of gewone boek wenst...

Woensdag wordt de winnaar geloot en vervolgens op mijn facebookpagina bekend gemaakt (ik zal de winnaars ook in deze blogpost vermelden).

De winnaars werden Lies Bet en Xandra Fockaert, proficiat!

Forest Feast Forest Feast Forest Feast Forest Feast
En dit kan je dan winnen, een van de twee fleurigste kookboeken ooit gemaakt.
Op een geweldig mooi terras in een bos in Noord-Californië.
Zo zot.
Ik kan maar een ding denken als ik door de boeken blader.
Ik moet ook een huisje in het bos.
Of allee, ik zou heel graag ook een huisje in het bos hebben.
Alstublieft.

Forest Feast
Het Forest Feast Kookboek (voor kids)
Erin Gleeson
Fontaine uitgevers
239 pagina's (112 pagina's)
24,95 euro (17,95 euro)

161 opmerkingen:

  1. Absolute favoriet hier zijn de courgette-kaas burgers, recept van chickslovefood. Echt keilekker, ik maak altijd een dubbele hoeveelheid. Een vegetarisch kinderkookboek is zeker nog gewenst in mijn keuken toch!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ons favoriete vegetarische gerecht is pasta met allerlei groentjes gegaard in de oven. Meestal is dit wat er nog in de frigo zit of in de hof staat. Vb courgette, tomaatjes, venkel. Voor de dochter uiteraard daarna eens gemixt, want die komt gek van een brokje groenten, en gemixt heeft ze dat niet door. Daarom zou ik ook kiezen voor het kinderboek, om haar toch iets meer groentjes te leren eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sanne Peeters27.8.16

    Mijn zoon Korneel is slechts 5,5 maanden en eet vooralsnog geen vast voedsel, maar via mijn borstvoeding proeft hij alles wat ik eet. Eens hij zes maanden wordt en vast voedsel zal krijgen, worden dit steeds vegetarische gerechten. Ik vind dus dat ik mag deelnemen aan deze wedstrijd ;-) Mijn favoriete vegetarische gerecht is er één van Yotam Ottolenghi: Gevulde paprika's met smeltend zachte koolraap en geitenkaas!

    Recept: 50 gram boter, 1 grote koolraap geschild en in blokjes van 1 cm, tijmblaadjes, 100 gr parmezaanse kaas, 2 tenen knoflook, 40 gr kappertjes, 6 stoplicht paprika's, olijfolie, plak Chèvre in stukjes gebroken, peterselie fijn gehakt, zout en gemalen zwarte peper

    Smelt boter in een pan op halfhoog vuur, Voeg de koolraap toe met tijm, flink wat peper en 1 1/2 theelepel zout. Draai het vuur laag en braad de koolraap in 50 minuten gaar. Schep steeds boter over de koolraap zodat ze mooi gecarameliseerd wordt. Schep de koolraap met een schuimspaan uit de pan en doe in een schaal. Meng met parmezaan, knoflook en de kappertjes. Zet tot gebruik opzij. De boter giet je in een schaaltje in de koelkast om voor en andere maaltijd te gebruiken.

    Verhit de oven op 250 gr. Halveer de paprika's maar laat de steeltjes zitten. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Zet de paprika's met de snijkant naar boven op een bakblik en sprenkel er wat olijfolie over en wat zout. Zet de plaat in de oven en bak de paprika,s 35 minuten tot ze gaan blakeren. Haal de paprika's uit de oven en schakel de temperatuur terug naar 220 graden.

    Schep het koolmengsel voorzichtig in de paprika's en verdeel de geitenkaas erover. (Ik gebruikte maar een halve plak kaas) Zet de paprika's weer terug in de oven en bak nog 10/15 minuten tot de kaas licht gekleurd is. Haal de paprika's uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. Strooi er peterselie over en serveer.

    De koolraap blokjes kan je ook als bijgerecht serveren zonder de paprika's.

    Ik doe graag mee voor het Forest Feast kookboek voor kinderen. As we speak wordt onze tuin aangelegd en er wordt een plaatsje vrijgehouden voor een moestuin. Het boek zal dus sowieso goed van pas komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier drie moet-dat-nu-echt-altijd-met-zoveel-groenten-??-kinderen in huis dus maak ik het mezelf vaak makkelijk door groententaarten op het menu te zetten. Dan is het eten wat de pot schaft en kunnen ze er niet onderuit :-) Favoriet hier is preitaart met pecans & geitenkaas hoewel de wortelen met kruiden & ei nipt op de tweede plaats komt!

    Het zou dus wel leuk zijn om het de kinderversie van het boek te winnen, kwestie van wat te variëren :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Da's toch geen moeilijke vraag deze keer. Mijn favoriet is gado gado: een gekookt eitje in parten, wat stukken gekookte aardappel en naar gelang het seizoen aanvullen met reepjes komkommer/wortel/opgebakken kool/uitje/pompoen/taugé/wat u nog meer goed dunkt. Alles soort bij soort in een grote schaal opdienen en dan iedereen zelf laten aftoppen met cassave en zelfgemaakte pindasaus (pindakaas+ui+knoflook+sojasaus+sambal+water). Altijd goed! En het ongeboren kind groeit er tot nu toe goed op :-D Ik ga voor het volwassen bosfeestmaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Amai, daar krijg ik goesting van!
    Het is warm, ik maak iets kouds vandaag waarvoor ik niet teveel voor moet bewegen en dat al een paar keer op ons menu stond.
    Veel tomaten in alle kleuren uit de tuin, komkommer, paprika, veel peterselie en nog meer basilicum van het terras, deftige buffelmozarella, olijfolie en balsamicoazijn, peper en wat zout. Alles gaat in een schaal zo fijn gesneden als je maar wil. Als ik nog wat anders heb liggen dat er bij past, mag dat er mee in. Vandaag pak ik courgette in plaats van komkommer, want die is nu goed van grootte. Zeker als je geen echt lekkere tomaten hebt, kan er wat rijp zomerfruit bij.
    Voor mezelf neem ik er een bruine boterham bij om het toch wel lekkere vocht op te nemen.
    Het is wat simpel om een recept te zijn, maar van mij mag dat toch dikwijls op de menu, zeker ook in plaats van brood en beleg.
    Kinderen zijn er niet, dus het is het andere boek dat het water in de mond laat komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik doe niet mee want ik kook niet iedere dag vegetarisch. Mijn favoriet mag je wel weten. Het allereerste veggiegerecht dat ik ooit maakte (2010). Pasta met quornblokjes, broccoli, paprika, ui, room en kruidenkaas. Yammie!

    Maar speculaas met koffie vind ik zelf ook nog altijd heel lekker :-)al mag het eigenlijk niet meer...

    Leuke foto's van Toni. Wat is ze gegroeid al. En die met Nelson. Hilarisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Daar ik mijn gezin probeer om te vormen naar flexitariërs, maar de weg duidelijk nog lang is, zou ik heel blij zijn met 1 van deze boeken. Misschien nog liefst dat voor kinderen (ge weet wel, als de kinders het lekker vinden, kan meneer moeilijk het tegendeel beweren hé 😂). Voorlopig staat een simpele pasta pesto hier op nummer 1 gevolgd door de quiche met prei ,geitenkaas en noten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Met de nieuwe vegetarische vriend van onze dochter betreden we een nieuwe wereld van gerechten. Het recept dat voor herhaling vatbaar is heet gewoon kerrierijst (staat op site van www.vegetarischerecepten) Als groenten hebben we paprika, prei en een ui. Graag het gewone boek want de kinderen zijn al 18 plus. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een mooie boeken! Ons favoriete recept is gegrilde bloemkool (in plakken) met pasta met citroen, ei en parmezaanse kaas. Met vegetarische spekjes. Heerlijke combinatie van hartig, fris, romig en zuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gisteren geprobeerd en goed bevonden: Groenten-tajine met couscous
    Nodig:2 gele of rode Paprika’s, 1 aubergine, 1 courgette, 1 ui, 4 dikke vleestomaten, 400 g gekookte kikkererwten , 2 teentjes look, 4 el olijfolie, citroensap van 1 citroen, een handje vol platte peterselie
    Maak je eigen ras-el-hanout en meng in de vijzel
    1.25 theelepel zwarte peper korrels, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel komijnzaad, 1 theelepel korianderzaad, 1 theelepel gemalen kaneel, 0.25 theelepel geraspte nootmuskaat, 0.25 theelepel kardemomzaad, 0.25 theelepel paprikapoeder, 0.25 theelepel gemalen kurkuma, 0.25 theelepel zout en 4 kruidnagels
    Hoe doe je het: Snij de groentjes (ui, paprika, courgette, aubergine) in gelijke stukken en marineer in 4 eetlepels olie met het sap van 1 citroen met de geperste look teentjes en 2 eetlepels van je eigen ras - el – hanout gedurende een uurtje. Verwarm de tajine en bak de gemarineerde groentjes. Voeg dan de in stukken gesneden tomaten toe en laat even stoven tot de groentjes gaar zijn . Voeg tenslotte de kikkererwten toe en laat ze nog even warmte opdoen. Een beetje voor het oog en meer voor de smaak, bestrooien met platte peterselie.
    Bereid de couscous volgens de verpakking en serveer bij de groeten – tajine.

    Ik doe graag mee voor het grotenmensen kookboek

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Anoniem27.8.16

    Mijn favoriet vegetarisch recept is er eentje dat ik op uw blog vond : pasta met paddestoelen, schorseneren en peterselie. Kan je mooi de schorseneren camoufleren. Dit recept wordt uitermate gesmaakt hier in huis (met of zonder de peterselie)
    Met het gewone kookboek zou ik heeel content zijn. Geniet nog van de zomerse dagen.
    Groetjes Nancy T

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb geen kinderen, dus wat zij het liefst eten, kan ik niet zeggen. Ik scoor wel altijd bij mijn familie of andere gasten met de knolselderlasagne. Supersimpel om te maken, gezond (mits geen 5 kg kaas erop gestrooid, dat durf ik al eens doen) en volledig vegetarisch zonder enige vervanger.
    Ik doe graag mee met het kookboek voor volwassenen, aangezien kinderen hier nog niet meteen op de planning staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heerlijk, wij genieten van gegrilde paprika met ricotta en okkernoten. Met een derde spruitje op komst één dezer dagen ga ik voor de kinderversie

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oei oei oei, moet ik er echt ééntje kiezen?
    Mijn absolute lievelings is boerenkoolchips, maar dat is niet echt een gerecht, dus kies ik voor vegetarische lasagne met spinazie en brie. Gewoon, gelijk ne bolognaiselasagne maar dan tomatensaus met veel kleine blokjes groente (paprika, champignon, courgette, wortel, ...) en tussen de middelste lagen ontdooide spinazie met room en wat in schijven gesneden briekaas. Bovenop laagje bechamel en gemalen kaas. Omnomnom!
    Het liefst wil ik het gewone kookboek, maar met dat voor kinders ben ik ook content. Iets met een gegeven paard enzo ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Onze dochter van 3 is sinds ze naar school gaat en dus niet meer bij de onthaalmoeder eet, een echte viesneus geworden. Daarom willen wij het kinderkookboek wel winnen, zo kunnen we ideeën opdoen en kan ze helpen koken! Met een "stiefvader" die een eigen eetbos aan het aanplanten is, is dat eens zo leuk. Mijn favoriete vegetarische gerecht van het moment: bulgur met gebakken ui, courgette en paprika met lekker veel ras el hanout. Hierdoor nog fijngesneden rauwe ui, paprika en komkommer. Zalig! Morgen op het menu voor het verjaardagsfeestje!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mijn favoriet om mijn overdaad aan courgettes weg te werken én vegetarisch: courgette lasagne met ricotta.

    Courgettes stoven en op smaak brengen met ui, look, kruiden. Dan laagjes maken met courgettemengsel, tomatensaus en lasagnabladen. Als laatste laag de ricotta en dan in de oven. Mmmmm

    Bij voorkeur het gewone boek voor mij:)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Bloemkoolsnacks. Vorige week is geprobeerd en iedereen was er hier wild van.
    http://frame.bloglovin.com/?post=4790293094&blog=5906891&frame_type=none
    Het kinderboek.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hahaha, zo herkenbaar, nooit eens normaal rust als je een foto wilt maken. Die kookboeken zien er prachtig uit. Ik doe graag mee voor het kinderkookboek, we eten hier met de kindjes iets te weinig vegetarisch naar mijn zin.

    Wat er wel goed in gaat hier: Kwarkpannenkoekjes met tuinerwten.

    Meng 500 gr kwark met 2 eieren. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Voeg 150 gr bloem en 1 mespunt bakpoeder toe en roer tot een beslag. Laat dit minstens 20 minuten staan. Voeg dan 100 gr erwtjes en 1 in kleine stukjes gesneden (rode voor de kleur) paprika toe. Bak goudbruine pannenkoekjes hiervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Anoniem27.8.16

    leuke boeken, net iets voor hier! (vooral de grotemensenversie)
    jouw eigenste chili sin carne scoort hier hoog (niemand heeft idd door dat er geen vlees in zit)
    en dan ook spinaziequiche zonder quiche
    spinazie stoven met look en ui
    zwarte olijven, geitenkaas en zonnebloempitten bij kappen en klaar

    ziggy

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ons favoriete vegetarisch gerecht is doperwten falafel met munt. Héééérlijk tussen een pitta broodje met veel sla en tatziki. Het kinderboek lijkt me ideaal. Ik heb het grote mensen boek en de geroosterde groentegnocchi, rood geroosterde wortelen en bosuienquiche zijn blijvertjes.

    Groetjes Fieke

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hier is een absolute favoriet bruschetta (zowel bij mij en de man als onze kroost). Lekkere geroosterde stokbroodjes met stukjes tomaat in alle kleurtjes uit onze serre (en die van opa natuurlijk) en lekkere mozzarella. Nog wat basilicum eronder, zelfgemaakte knoflookolie, peper en zout en balsamico. We maken meestal zoveel dat we denken het nooit op te krijgen. Maar het lukt steeds. De Maurice (onze viervoeter) eet zelf onder de tafel mee door al de geknoeide stukjes. Je kan dit gerecht namelijk alleen maar met je handen eten. Dat hoort zo!! Smullen maar... voor de kinderen zou ik het Kinderboek willen! Ook leuk om in mijn klasje met de kleuters uit te proberen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hier is een absolute favoriet bruschetta (zowel bij mij en de man als onze kroost). Lekkere geroosterde stokbroodjes met stukjes tomaat in alle kleurtjes uit onze serre (en die van opa natuurlijk) en lekkere mozzarella. Nog wat basilicum eronder, zelfgemaakte knoflookolie, peper en zout en balsamico. We maken meestal zoveel dat we denken het nooit op te krijgen. Maar het lukt steeds. De Maurice (onze viervoeter) eet zelf onder de tafel mee door al de geknoeide stukjes. Je kan dit gerecht namelijk alleen maar met je handen eten. Dat hoort zo!! Smullen maar... voor de kinderen zou ik het Kinderboek willen! Ook leuk om in mijn klasje met de kleuters uit te proberen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Mijn zoon van 6 is absoluut verzot op chili sin carne (recept photocopy ann) waar ik naast de passata, bonen (ik varieer met welke ik in huis heb) en paprika ook nog mais bijdoe. Met cheddar en Griekse yoghurt.
    En broccoli-feta-minitomaatjes-zonnebloem(of andere)zaden-quiche valt hier ook bij zowel dochter- als zoonlief in de smaak. Jouw preiquiche lusten ze, maar is helaas geen favoriet van hen.
    Ook absolute topper bij alletwee: auberginechips aka gegrilde aubergineschijfjes met geel olijfolie en wat pezo, maar dat is niet echt een gerecht te noemen natuurlijk.
    Ben benieuwd naar het kinderkookboek.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Mmmh, mijn dochter weigert elke vorm van groenten. Alles wat niet de kleur heeft van brood of pasta wordt zorgvuldig uit het eten gepulkt. Onze zoon is 11 maanden en die eet nog alles wat je hem voorschotelt (gelukkig). Dus het boek voor kids is zóóó nodig hier om eindelijk die koppige peuter aan het groenteneten te krijgen

    BeantwoordenVerwijderen
  26. de ovenpasta met venkel, courgette en geroosterde tomaten uit 'De Moestuin van Mmeszsza' :-D Er blijft niets meer van over en ook opa en oma zijn er gek van ! Iedereen vegetarisch ! Graag het volwassenen boek :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik doe graag mee voor het volwassenen-boek :) wij eten graag veggie balletjes van de delhaize uit de oven met een snelle microgolf-oven ratatouille: eerst een ui en look fijnhakken en een minuutje in de microgolf met olijfolie, daarna blokjes groenten erbij, vb courgette en champignon, en dan een minuutje of vijf laten draaien. Dan goed kruiden en een blikje tomaten erbij en nog een paar minuutjes in de microgolf. Couscous erbij en dit is echt een heel snelle maar toch gezonde maaltijd. Komt hier vaak op tafel :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh lieve Johanna al zijn al je groentjes supergezond......die bereiding in de microgolf is dat echt niet.

      Verwijderen
  28. Hier zijn ze allemaal dol op Cannelloni met snijbiet uit je moestuin boek. Maar ook op zelfgemaakte tofu-kroketjes met sojasaus en een wokje van broccoli en spinazie met noodles :) Beide boeken lijken me zalig maar de voorkeur gaat uit naar dat voor volwassenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. De pompoenrisotto van een ispeciale dame staat hier hoog op de lijst - zo easy Peacy en nog zalig lekker ook... Indien moge lijk de adult versie Thx !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wat een leuke actie met meteen veel inspiratie voor nieuwe gerechten!
    Het favoriete vegetarische gerecht van mijn kids bestaat uit in de oven gepofte zoete aardappel en bietjes met rozemarijn en knoflooktenen besprenkeld met balsamico azijn, olijfolie en zeezout.
    Omdat mijn kinderen gerechten voor volwassenen ook heerlijk vinden (ik heb gelukkig gemakkelijke eters), zou ik het kookboek voor volwassenen willen winnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. The only vegetarian in the village27.8.16

    Paprika's gevuld met volle rijst, feta kaas, restjes paprika, champignons en ajuin. Eindelijk een vegetarisch gerecht dat ik voor mijn lieve vleeseters 'elke week mag klaarmaken'... Graag je kookboek voor kinderen, om nog meer lekkere gerechtjes met de kleine juffrouw te ontdekken... En haar een klein beetje Veggie-ness bij te brengen!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Moh die boeken ken ik nog niet. Eigenlijk parttime vegetariër omdat de dochters niet volledig mee willen. De tarwegratin uit 'watertanden'gaat er hier wel vlotjes in. Oh ja en als ik zou willen bekoort het gewone boek me wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Hier is courgetteleasagna een toppertje. Zoonlief is niet de makkelijkste eter, dus inspiratie is heeeeeel welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Anoniem27.8.16

    Ui opstoven, daarna spinazie en ev ander groen, feta, room en look. Supersnel en simpel maar vooral superlekker bij pasta. De gewone liefst. Hilde Moens

    BeantwoordenVerwijderen
  35. de courgettenpasta is een topper!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Hoi, bij mijn dochter valt onze ovenschotel met snijbonen, tomaten, kikkererwten, zwarte olijven, ui, munt, gegrilde paprika en couscous erg in de smaak! Een extra pluspunt is dat verschillende van de groenten door haar geoogst zijn! ( mocht ik het boek winnen.....moet ik al wat minder gerechtjes zelf verzinnen! / gewone kookboek).

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Ons favoriet gerecht is een soort Chili sin carne, veel tomaten en bonen en voor de rest een hoop groenten, en zelfgemaakte pita broodjes. Boek voor volwassenen zou top zijn! Duimen!

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Wij eten erg graag, en minstens één maal per week, een home made groenteburger.
    De basis is van kikkererwten en verder gaat erdoor dat wat in huis is of wat in de tuin staat. En kruiden, veel kruiden ;-).
    Beide boeken zien er prachtig uit! De kinderen zijn al volwassen dus ik ga ook voor het "grote mensen' kookboek.
    groetjes
    Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Anoniem27.8.16

    Tomates farcies revisited: Kook linzen (de groene van Delhaize zijn super). Voeg vegetarisch boeljonblokje toe als ze halfgaar zijn zo ongeveer. Laat ze uitlekken als ze zacht zijn. Schuif effe opzij. Snij de hoed van de tomaten (geen te kleine tomaten) en haal ze uit. Fruit ui en look in olijolie. Voeg het tomatenvlees dat je uithaalde (of dacht je dat ik dat weggooi) toe en laat enkele minuten sudderen (niks mag verloren noch weggegooid). Voeg na enkele minuten de linzen toe plus peper&zout. Vul de tomaten met dit mengsel en doe daarboven op geraspte worteltjes gemengd met wat tijm. Twintig minuten op 180 graden. Past bij vanalles!

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Ons favoriete vegetarische/veganistische recept is de rode linzensoep van de groene meisjes. De kinderen vinden het erg lekker. Ik voeg meestal extra groentes toe, zoals wortel en paprika.
    Ik doe graag mee voor het kinderkookboek.
    Groetjes jessie, Stipjes en datjes

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Hier (voorlopig) maar één gerechtje waar alledrie de kids dol op zijn: griekse pastasalade (spirelli tricolore met olijfolie, tomaat(jes), komkommer, olijven en feta - Mmm!...
    Bijkomende inspiratie uit het kinderkookboek is dus zeker welkom ��

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Pompoen pasta! Heerlijk, pasta koken. Pompoen schoonmaken en in verschillende maten blokjes snijden. Ui en knoflook in de pan, pompoen erbij en even bakken. Scheut witte wijn erbij en vervolgens een beetje bouillon toevoegen samen met wat kruiden zoals tijm, rozemarijn, laurier. Laten pruttelentot de pompoen gaar is. mengen met de pasta en serveren met parmezaanse kaas. Eet smakelijk! Wij zouden graag het kinderboek willen, de andere hebben we al ;-) groetjes Manuela, Tim, jasmijn, daantje en maud

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Flexitariers hier in huis, met ondertussen toch aardig wat favoriete vegetarische recepten. De goed gevulde (gepureerde) soepen zijn wel het makkelijkst te slijten bij de kinderen, maar ook de 'nasi' met bladgroenten (http://d-agaraad.blogspot.nl/2016/05/nasi-met-mosterdblad.html) viel goed in de smaak. Mijn eigen favoriet is toch wel een variatie van groenten geroosterd en besprenkeld met een dressing op basis van balsamico-azijn, zoals deze: http://d-agaraad.blogspot.nl/2016/06/balsamico-amici.html#more. Zo heerlijk!

    De boeken van Erin heb ik al vaak ingekeken in de boekhandel. Zo mooi! Kiezen tussen deze twee vind ik dan ook een onmogelijke opgave! Ik laat me verrassen door de uitkomst van de loting!

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Favoriet zijn pannenkoeken met spinazie en maïs, met fetakaas. Kerstomaatjes voor de kinders, salade met lekkere dressing erbij voor de grote mensen, en iedereen hoopt dat de laatste pannenkoek de zijne wordt.
    Graag het boek voor volwassenen, ik ben niet zo'n fan van die voor-kinderen-met-keiveel-verantwoorde-uitleg-kookboeken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Favoriet zijn pannenkoeken met spinazie en maïs, met fetakaas. Kerstomaatjes voor de kinders, salade met lekkere dressing erbij voor de grote mensen, en iedereen hoopt dat de laatste pannenkoek de zijne wordt.
    Graag het boek voor volwassenen, ik ben niet zo'n fan van die voor-kinderen-met-keiveel-verantwoorde-uitleg-kookboeken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Ik doe graag mee voor het gewone kookboek!

    Grote favoriet hier thuis is pad thai (met verkruimelde tofu), doet ons altijd een beetje terug wegdromen naar onze huwelijksreis in Thailand...

    BeantwoordenVerwijderen
  47. wegens geen kinderen meer in huis : mijn succes vegetarisch gerecht, dat ik vaak als kraamkost maak in de gezinnen waar ik mag gaan werken (ik ben kraamhulp) : lasagne met spinazie , pesto en geitenkaas. Overheerlijk !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nog vergeten :
      het kinderboek zo ik het leukst vinden

      Verwijderen
  48. Awel, voor ons mag dat gewoon de courgettestoofschotel van Dorien Knockaert zijn. Zeker op warme dagen als vandaag, met verse courgette en tomaten die nog warm zijn vanuit de serre, daarbij verse kruiden en zelfgebakken brood. Heerlijk!!
    Het grote mensen kookboek alsjeblieft ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Hier is dat beslist een ratatouille van Julia Child meets de ratatouille van Eric Ripert: Julia Child bakt eerst de plakken aubergine alvorens ze in blokjes te snijden, en dat is echt 20x lekkerder dan ze bij voorbaat in blokjes snijden - Ripert dient zijn ratatouille op met een ei-in-een-kuiltje en flinke partije parmezaanse kaas: ik vind beide aanpakken zo geniaal dat ik ze combineer. En dan geserveerd op een flinke schep orzo. Of rijst. Of penne. Of brood.
    Mocht ik 'm winnen, dan liefst het volwassenenboek!

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Ik verslik mij hier in mijn vegetarische chips bij het zien van de foto met uwen hond. Die had ik niet zien aankomen (gij waarschijnlijk ook niet). Mijn favoriete vegetarische recept is de pasta met asperges uit uw moestuinboek. Zalig lekker! Ik heb 3 kindjes dus weet niet of ik nu lekker egoïstisch voor het grotemensenboek zou kiezen of niet. Ik geloof van wel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Bij ons is het elke dag weer een uitdaging om iets op tafel te zetten wat we alle vijf unaniem lekker vinden....maar voor de guacamole met speltbrood van mijn 8jarige dochter zouden we vechten....we doen zelfs lotje trek om wie er deze week de pot mag uitlokken :) oh ja wij willen om samen verder te koken op een niveau hoger dan...de kinderversie

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Bij ons is het elke dag weer een uitdaging om iets op tafel te zetten wat we alle vijf unaniem lekker vinden....maar voor de guacamole met speltbrood van mijn 8jarige dochter zouden we vechten....we doen zelfs lotje trek om wie er deze week de pot mag uitlokken :) oh ja wij willen om samen verder te koken op een niveau hoger dan...de kinderversie

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Charloewie & Mistengette27.8.16

    Lekkere quiche met paprika, wortel, ajuin en feta. Bovenop nog een rijkelijke mengeling van zaden...
    Ik maak zeker graag kans... ;-) gewone boek graag...

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Wat een boel reacties al! Hier is de spinazietaart (quiche) favoriet, wel met Boursin erdoor :)
    De kinderversje zou dus welkom zijn met 3 jonge meiden aan tafel ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Mijn kinderen haten vegetarische maaltijden. Wat ik ook probeer, als ik het woord vegi nog maar durf uit te spreken is het hek van de dam. Ik tracht hen nochtans te overtuigen van de ecologische noodzaak van af en toe een dagje vegetarisch door het leven te gaan maar niets helpt. Ik vrees dat ik drie echte carnivoren op de wereldbol heb gezet. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Misschien komt een goed kookboek van pas?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaha, ik wil wel het kookboek voor de Grote Mensen! Wij zijn des winters zot van pompoenlasagna!

      Verwijderen
  56. Wat ziet dat er een heerlijk boek uit. Ons favoriete gerecht is een curry-kokos-bloemkool stoofpotje, afgewerkt met geroosterde cashewnoten, granaatappelpitjes en koriander. Dat kookboek voor de grote mensen zouden we leuk vinden, maar de kinderpret is ook fijn natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Gisteren voor een 14-jarige carnivoor gemaakt, (een logee, mijn kinderen zijn helaas zo perfect dat ze álle groenten lusten en lekker vinden.) en hij vond het vree lekker, een opluchting na eerdere fiasco's met veggie hamburgers.
    Pasta koken en mengen met rode pesto
    Paprika, champignons, courgette en ajuin (of wat in de ijskast ligt te verpieteren) in grote stukken hakken en ruim olijfolie, citroen, peper en zout door mengen, en look, veel look. Oregano, majoraan, tijm en wat nog staat te verpieteren in de ijskast door gooien. Roosteren op de bbq (in een pan, of op stokjes rijgen) of in de oven. Twee stukken haloumi op de bbq roosteren en in blokjes snijden. Groenten en haloumi opnieuw mengen in marinade, die dan dressing is geworden. Opdienen met de pasta van in het begin.
    Succes!
    (Oh, en dat voor grote mensen graag. Omdat ik vind dat kinderen hetzelfde moeten eten als grote mensen.) (Nee, veel logeetjes krijg ik niet over de vloer.)

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Ons lievelings-vegagerecht is groentenlasagne. En dan niet met pastavellen ertussen, maar met plakken courgette, liefst gele van de tuin. Daar gaan héééél veel groenten in: spinazie, wortel, tomaat, champignons, sperziebonen en alles wat er verder nog in de koelkast te vinden is en op moet. Rijkelijk 'aftoppen' met mozzarella en zelfgemaakte pesto. Ik heb geen zelfgebakken koters, maar deze lasagne is altijd een succes, ook bij de logeerkinderen. Mijn voorkeur zou uitgaan naar het gewone boek. En wat heeft die hond van u een lief wit hartje op zijn voorhoofd! Of lijkt dat maar zo?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oja, en daar eten we dan wat basmatirijst bij. :D

      Verwijderen
  59. Ah wel, ik zal nog eens mijn kans wagen, want dat is hier echt wel welkom. Vermits ik voor de kinderversie ga, vernoem ik hun favoriete vleesloze gerecht, en dat is werkelijk 'platter dan plat'. Ofte vegetarisch fastfood: erwten bakken met ajuin, daar een ei doorheen roerbakken, en dat mengen met een hoop gekookte rijst. Ofte de meest basic nasi die er bestaat (1 groente was genoeg, zei je) maar dat gaat er hier in als frietjes, en dat kunnen we niet van alle potjes zeggen...

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Reacties
    1. maar ik hu wel van de tomatenauberginefetakaastaart die ergens op mijn blog staat en ik al véééél te lang niet meer gemaakt heb wat zonde is omdat ze zooooo superlekker is en het is nog wel zomer dedju! En als ik win voor mij de versie zonder kinderen graag, of ge moest toni er bij doen ;)

      Verwijderen
  61. Moussaka! Of toch iets wat er op lijkt... een ovenschotel met onderaan gekookte patatjes, vervolgens een laagske tomaten-groentensaus (ajuin/wortel/paprika/courgette/...), dan gegrilde aubergine, gestoofde champignons en vervolgens wat fetakaas over verkruimelen. Alle laagskes nog eens herhalen en in de oven schuiven!
    Dat dikke (volwassen) kookboek is hier zeker welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  62. Anoniem28.8.16

    courgettekoekjes op zijn Libanees. Geraspte courgetten met ei, bloem baharatkruiden , look etc. naar smaak( KEILEKKER) en dan kleine platte pannekoekjes bakken. Ze nemen dat mee naar school ipv boterhammen.

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Ik geef hier zomaar efkes twee gerechten. Niet dat ik denk dat ik dan dubbel kans maak om te winnen, maar ik kan niet kiezen. Het eerste is spaghetti met linzen, kerstomaatjes en feta. Jammies seg! Het tweede is een mémékes-gerecht: patatjes met boontjes, eitjes en zoetemelksaus. Nog eens jammies! Ik zou wel zo'n kindjeskookboek willen winnen. Alstublieft natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  64. Katrien, die ovenpasta is dus ook echt de 'MAX'. En daar kan je werkelijk alles van groenten indraaien.
    Dus ja, mme Zsazsa, wij eten hier ook regelmatig de recepten uit jou boek en vegetarische inspiratie is steeds welkom.
    En verder tracht ik als ik moet koken voor kindjes een heleboel groenten te verbergen in dingen die ze wel lusten. Zo zijn mijn gehaktballetjes voor kinderen bijzonder 'vleesarm' door alle gehakte courgettes en worteltjes die er doorheen zitten. Zo leren ze uiteindelijk wel smaken kennen en kan je na verloop het gehakt weglaten en balletjes maken van kikkererwtenmeel met groenten. Kwestie van om te tuin te leiden om zo toch in de 'moes'tuin te geraken. ��

    BeantwoordenVerwijderen
  65. Hier thuis doen ze niet moeilijk over groenten. Gelukkig! Maar onze favoriet is de pompoen lasagne uit jouw grote moestuin boek! Beetje bewerkelijk, maar echt heerlijk!!! Het is weer bijna pompoentijd... Ik verheug me er al op.
    En, mocht ik winnen, dan graag het kinderboek. Ik heb wen zoontje van vier die enorm graag kookt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Ik wil graag meer vegetarisch gaan koken en dat wordt mij niet in dank afgenomen door man en drie zonen (17, 13 en 11). Alle hulp is dus welkom. Mijn favoriet is vooralsnog de soep met zoete aardappel, puntpaprika's, uien en knoflook en verder alle restanten groente die er in huis zijn. Uit de blender, ook een heerlijk luchgerecht. Het gewone kookboek heeft mijn voorkeur.

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Dat ziet er een leuk kookboek uit... Onze favoriet hier is pasta met rode linzen en paprika. Snel klaar en heel lekker! Ik wil wel graag kans maken op het kinderkookboek.

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Oh zoveel lievelingsgerechten met groenten sinds we bij een plukboerderij zijn. Een van onze favorieten van Yotam Ottolenghi zijn de gevulde portobellos met selder, zongedroogde tomaten,... En talegio. Wij willen het grote kookboek

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Oh zoveel lievelingsgerechten met groenten sinds we bij een plukboerderij zijn. Een van onze favorieten van Yotam Ottolenghi zijn de gevulde portobellos met selder, zongedroogde tomaten,... En talegio. Wij willen het grote kookboek

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Fleur Simillion28.8.16

    1 van de favorieten van mijn kids: gevulde paprika! Groene olijven en een klein beetje groentebouillon mixen, flinke draai zwarte peper toevoegen. Mengen met vegetarisch gehakt (seitan, quorn,...) en gehalveerde paprika's vullen en een schijfje mozzarella er bovenop leggen. Lekker met couscoussalade, bulgur,... Daarnaast zijn ook de maïspannekoekjes met mangosalade een topper. Ik verkies het volwassenenkookboek!

    BeantwoordenVerwijderen
  71. Hallo Mme Zsazsa,
    Wat een heerlijke blog... ik geniet van uw mooie dochter een poepie om te zien... heerlijk die onverwachtse momenten! En dan zo'n super toffe Give away.im moest 2 keer lezen en ja 't is waar het toffe kinderen kookboek geef je weg!! Wauw hoe mooi is dat... wij zijn dol en helemaal gek van de nectarine tomaat salade... in het nectarine seizoen eten we die bijna dagelijks en mijn meiden genieten er volop van mee! Dus een gokje wagen voor 't toffe kinder kookboek van Erin Gleeson ja daar doe ik zeker aan mee... heb ook al het nieuwe recept tomaat met pruimen van haar blog geplukt!!! Succes met verloten van het boek! Groet Conchita (@kraanc)

    BeantwoordenVerwijderen
  72. Hallo Mme Zsazsa,
    Wat een heerlijke blog... ik geniet van uw mooie dochter een poepie om te zien... heerlijk die onverwachtse momenten! En dan zo'n super toffe Give away.im moest 2 keer lezen en ja 't is waar het toffe kinderen kookboek geef je weg!! Wauw hoe mooi is dat... wij zijn dol en helemaal gek van de nectarine tomaat salade... in het nectarine seizoen eten we die bijna dagelijks en mijn meiden genieten er volop van mee! Dus een gokje wagen voor 't toffe kinder kookboek van Erin Gleeson ja daar doe ik zeker aan mee... heb ook al het nieuwe recept tomaat met pruimen van haar blog geplukt!!! Succes met verloten van het boek! Groet Conchita (@kraanc)

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Mijn luie lasagne: groenten in blokjes snijden en in de oven laten roosteren, ondertussen ricotta met spinazie en parmezaan mengen, als de oven zijn werk gedaan heeft die groenten mengen met wat passata die ik op het vuur opwarm en kruiden, de twee mengsels afgewisseld met wat lasagnebladen in een ovenschotel leggen, afwerken met heel veel geraspte kaas en de oven terug zijn werk laten doen.

    Ik wil graag de gewone versie aangezien er hier geen kinderen in huis zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  74. heerlijk zomers tafereel!
    favoriet van onze dochter van 2.5 is krokantje (=veggieburger) met couscousslaatje (kan met vanalles, afhankelijk wat je in huis hebt: bvb. mais, pompoenpitten, rozijnen, komkommer, rode bonen, ... easy peasy!! En onze man van 10 maanden kunnen we uuuuuuuuren laten prutsen om de couscous naar zijn mond te brengen. Wil wel graag het kinderkookboek!

    BeantwoordenVerwijderen
  75. Haha hilarisch met jouw hond.
    Het lijken mij superleuke kookboeken.
    Ik zou voor de volwassen versie gaan want ik heb geen kleine kinderen meer.
    Mijn recept is Egptisch het heet mahshi. In dit recept alleen paprika's maar je kunt ook kleine aubergines, courgettes, aatdappelen en druivebladeren gebruiken. Mahshi betekent gevulde groenten.
    Dan nu het recept.
    Benodigdheden:
    12 kleine dunne paprika's (bij voorkeur uit de Turske winkel)
    1 grote of 2 kleine uien
    Half bosje platte peterselie
    1 tot 1 1/2 kop kort korrelige rijst
    2 blikjes tomatenpuree
    1tl zeezout, 1/2 tl cayennepeper, 1/2 tl zwarte peper.

    Bereiding:

    Snijd van alle paprika's heel voorzichtg aan de bovenkant een klein rondje eruit om de steel heen.
    Verwijder de zaadjes uit de binnenkant en spoel ze om.
    Snijd de ui en peterselie heel klein.
    Meng dit in een kom met het zout, de twee soorten peper, en 1 blikje tomatenpuree.
    Deze vulling doe je met een theelepel in de paprika's tot 1cm ondrr de rand (want de vulling zet nog uit) en zet ze rechtop in een pan klem tegen elkaar.
    Meng dan het 2e blikje tomatenpuree met water en schenk het tussen de paprika's tot ze 2/3 onder staan.
    Leg er dan een bord op en zet daar iets zwaars op. Dan blijven de paprika's tijdens het koken op hun plaats.
    Breng het aan de kook op het fornhuis en laat 30-40 minuten koken.
    Eet smakelijk. In Egypte zeggen ze:
    bil hana wa sheefa

    Groetjes, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  76. Oh, ik heb dat boek laatst ingekeken, zo prachtig! Tja, daar vraagt u wat: vegetarisch en kinderen. Mijn twee puberjongens eten het liefst van die kindergroenten zoals tomaatjes en komkommer. Maar de oudste van 17 jaar eet die ook al steeds minder. Potverdorie, je kunt toch niet leven op hamburgers en cola? En toch lukt dat, want hij is inmiddels 1.95 meter lang. Genoeg gezegd. Deze moestuinmoeder maakt vooral gepureerde soepen met veel knoflook, kurkuma en komijn. Van zoete aardappel bijvoorbeeld, dat is heerlijk. En voor de vulling pureer ik een pot gekookte witte bonen mee! Dan heeft iedereen weer een portie gezonde plantaardige eiwitten binnen. Echt een goede truc! Voor mij het liefst het volwassen boek, want die kids gaan over een paar jaar toch op zichzelf wonen... Groetjes, Susan, moestuinmoeder.

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Favoriet zijn pannenkoeken met spinazie en maïs, met fetakaas. Kerstomaatjes voor de kinders, salade met lekkere dressing erbij voor de grote mensen, en iedereen hoopt dat de laatste pannenkoek de zijne wordt.
    Graag het boek voor volwassenen, ik ben niet zo'n fan van die voor-kinderen-met-keiveel-verantwoorde-uitleg-kookboeken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  78. Ellen28.8.16

    Onze lievelings zomerdish is VLEERMUIZENSNOT oftewel ‘Liguine met Honing-basilicumsaus’. Te maken zodra de basilicum in de hof in grootte ontploft. Bereiding:
    pluk min. 250g basilicumblaadjes. Meng deze in blender met 1 rode chili, 3 tenen look, 3 el geroost. pijnboompitten, 3 el geraspte Parmezaan, sap van 1 citroen, 1,25dl smaakvolle olijfolie en 3el honing. Breng dit mengsel met 1,25 dl kip of groentebouillon & 3,75 dl sojaroom zachtjes aan de kook (15-20min). Op smaak brengen met zwarte peper en ev. chili vlokken. Heerlijk met linguine al dente, krakend stokbrood en Parmezaan schilfers. Extra lekker als je’t ‘Snot’ doopt dan lusten klein mannekes 3 kommen. True story…

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Tita Teljora28.8.16

    Als er in het boek gerechten staan die ei -en melkloos zijn dan doe ik mee.De jongste die drinkt enkel uit borsten en dat is dus niet echt vegetarisch maar moet niet hebben van melk -en kaas dus dat wordt een veganist. De andere twee die eten niet graag gerechten maar wel een teljoor vol groenten. Mijn deelnemend recept is dus: Groententeljoor op moeders wijze. Neem een wortel en een paprika en versnij deze in kleine blokjes. Eet puur op zonder enige saus. Voor de andere dochter is het deelnemende recept het volgende: Teljoor met spruiten. Stoom uw spruiten en serveer op een teljoor. Smullen maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  80. Ons favoriete vegetarische gerecht is vierkazenpasta. Maar dat telt niet, want er zit geen groente in. Vierkazenpasta met erwtjes dan. En ik zou graag het gewone boek willen, omdat ik er onlangs een heel interessante review over heb gelezen, die me nieuwsgierig maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  81. Mijn recept en nu ga ik kei hard slijmen maar het is waar: komt uit jouw boek! Die radijzenpasta is zooo zalig! En dat vindt Karel, mijn man ook. Terwijl hij er de eerste keer bijna niet van wou eten wegens 'warme radijzen is vies'. En ik dreigde toen met bleiten wegens eindelijk eens een recept uit een 'kookboek' gemaakt en dan wilt gij het niet eten...Kei volwassen ;) En omdat wij beide hier zo kei volwassen zijn graag het niet-kinder-kookboek voor ons :)

    BeantwoordenVerwijderen
  82. Tita Teljora28.8.16

    Omdat ik daarnet niet weg kon om mijn receptuur te bekijken doe ik nu nog een keer mee. Een simpele favoriet die er hier ook ingaat is er eentje díe ik op een blog las, ik weet niet meer welke maar ik dacht die van Ann Fotokopie.
    500 gr erwten
    500 gr pasta
    4 el witte wijn maar ik drink niet dus neem ipv groentebouillon
    ¼ groentenbouillonblokje: mag ik niet eten want bevat melk dus ik maak verse.
    1 verhakte sjarlot.
    2 teentjes look:lekker maar dan kan ik niet kussen dus doe ik er niet in.
    50 ml olie
    30 gr geraspte parmezaan mag ik niet eten dus zonder.
    8 blaadjes munt, goed voor de welriekende asem dus een paar blaadjes meer.
    peper en zout

    Pasta koken
    Een halve liter bouillon laten koken met daar uw erwten in tot ze gaar zijn. Dan afgieten en HET KOOKVOCHT OPVANGEN dus niet weggieten zoals ik altijd voorheb.
    De sjalot stoven en 4 lepels bouillon aan toevoegen.(of wijn voor de drinker)
    De helft van de erwten in een mixpot+het sjalottenbouillonaftreksel Ook hier 4 lepels bouillon toevoegen. Ook 4 blaadjes munt mogen erbij. Mixeren tot het eruit ziet als pesto . Dan de kaas erbij als ge dat moogt eten en peper. Zout ook als ge dat wilt maar ik doe dat niet.
    Roer dit groene geheel onder de pasta.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tita Teljora28.8.16

      EN VERGEET ER ZOALS IK DE ANDERE HELFT VAN UW ERWTEN DIE GEEN PUREE WERDEN NIET ONDER TE ROEREN...dank u.

      Verwijderen
  83. Tita Teljora28.8.16

    Ps als ik win Schenk ik het boek aan mijn buurvrouw die in haar hof staat te springen in blote pannenkoekentetten en ondertussen VEGETARISCH!!! roept. Ik ben geen robot.

    BeantwoordenVerwijderen
  84. Oh oh, dat boek lijkt me fantastisch. Hier is vegetarische panlasagne favoriet. Ik tekende het recept al eens voor mijn blog: http://www.happyacorn.nl/receptje-panlasagne/ Het is supermakkelijk om te maken en je kunt er alle groente in kwijt die je nog hebt liggen :-) We hebben geen kinderen (behalve ons konijnenkind), dus wij zouden voor het gewone boek gaan. Nou ja, gewoon, buitengewoon bijzonder denk ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  85. Het vegetarisch gerecht dat hier zowel door volwassenen als door de kindjes worden gesmaakt is: "Vegetarische balletjes met noten, in tomatensaus en een gemengde salade".

    Ingrediënten
    2 eieren
    150 g geraspte kaas
    100 g cottage cheese
    1 ui, fijngesnipperd
    100 g mix van noten en rozijnen, gehakt
    100 g paneermeel
    ½ tl cayennepeper
    olijfolie
    zout, peper

    Voor de tomatensaus:
    2 sjalotten, fijngesnipperd
    1 teentje knoflook, geperst
    1 El tomatenpuree
    1 blik tomatenblokjes of verse tomaten
    1 theelepel suiker
    1 handvol basilicum, gehakt
    peper, zout

    Gemengde salade, naar keuze

    Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren los, voeg de twee soorten kaas en daarna de rest van de ingrediënten toe, meng en giet er tot slot een scheutje olijfolie bij. Voeg eventueel extra paneermeel toe als het mengsel te vochtig is. Zet het mengsel koel.

    Fruit voor de saus de sjalotten en de knoflook in een beetje olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en laat even bakken. Voeg de tomatenblokjes en de suiker toe en kruid met zout en peper. Laat 10 min sudderen en strooi er dan basilicum bij.

    Rol balletjes van het notenmengsel en bak ze in olijfolie. Zet ze 10 min in de oven. Dien op met de tomatensaus en een groene salade.




    Mocht ik een van de gelukkige winnaars zijn, dan gaat mijn voorkeur uit naar het gewone boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  86. Helga A28.8.16

    Als ik eens lekker zin en tijd heb om langer te koken dan maak ik veganistische moussaka. Zowel volwassenen als kinderen vinden het heerlijk. Ik kom altijd te kort hoeveel ik ook maak, het gewoon te lekker.
    http://www.vegetariantimes.com/recipe/vegan-moussaka/
    En mocht ik het geluk hebben om te winnen dan ga ik voor de volwassen versie.

    BeantwoordenVerwijderen
  87. Sofie Neyens28.8.16

    Wij eten hier thuis graag 'varkenseten'. Dat zijn gekookte aardappelen, sperzieboontjes, melksaus (boter smelten, melk erbij, peper en zout in en ook tikje nootmuskaat), rauwe ajuin in stukjes gesneden (of in ringetjes, zo je wil) en een gebakken eitje (omelet) erop. De aardappelen en de boontjes prak je met een vork, je doet er de ajuintjes bij en de omelet (kan ook in reepjes) en je overgiet dat met melksaus. Best in een diep bord, zo lijkt het het meest op een trog (van een varken, vandaar varkenseten). Je eet het met een lepel, maar het mag ook zonder bestek (en slurpen is toegestaan). 'Varkenseten' is hier elke keer een feest. Tijd om het bij jullie thuis te introduceren. Als je dit graag wil proberen en wij winnen, dan willen wij het kinderboskookboek. Dankuwel!

    BeantwoordenVerwijderen
  88. Waauw, dat zien er leuke boeken uit!! Handige inspiratie, en ik zou ze zeker kunnen gebruiken omdat we met ons gezin echt werk willen maken van minder vlees eten. Niet zo makkelijk met die carnivoor-dochter(S) van mij... Maar waar een wil,is, is een weg! Veel heeft volgens mij ook net te maken met het feit dat ik niet gewend ben om vegetarisch te koken, dan grijp ik gewoon heel snel terug naar het bekende... Wat hier wel werkt is gewoon vegetarische Lasagna (je ziet duidelijk daaraan dat ik niet veel veggie-ervaring heb!) waarbij ik gewoon vanalle groentjes (vooral tomaat, aubergine, courgette, en afhankelijk van wat ik heb doe ik er ook paprika en/of wortel of zo bij) erin steek, kaassausje en zo, je kent het wel. Maar geen vlees ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  89. Kathleen28.8.16

    Rulders... Wintergerechtje waarvoor ik altijd alle ingrediënten in huis heb.
    In één pan : schijfjes gekookte aardappelen bakken + blikje bio-doperwtjes erbij + zout/komijn.
    Noodrantsoen want altijd in huis + comfortfood op koude winteravond.:)

    BeantwoordenVerwijderen
  90. Favoriet:Cannelloni met spinazie en ricotta!!!
    Graag het boek voor volwassenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  91. Wij eten vaak vleesloos. Mijn favoriete winterse schotel maak je als volgt: laat uien en wat mooi even stoven, voeg er dan groene linzen aan toe met een laurierblad. En water. Af en toe water bijvoegen tot de linzen uit elkaar vallen. Eten met rijst en een gebakken eitje.
    De kinderen hun favoriete kost is spaghetti zonder vlees. Gewone spaghettisaus met een heleboel groenten. Wel met kaas.
    Of simpel: kook tagliatelle, en gooi wat goede mozarella, tomaten en veldsla in 1 kom. Wat olijfolie erop en klaar!
    Als we zouden winnen graag het kinderboek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat look ipv "mooi" uiteraard ;-)

      Verwijderen
  92. Ik herken het boek! Onlangs waren we op een housewarming van een vegetarische vriendin en zij kreeg het daar cadeau. Ik mocht daar al eens in piepen en het leek me echt een heel leuk boek!
    Ons vegetarische lievelingsgerecht is vegetarische lasagne, uit een kookboek voor kids van AH, genaamd Opperdepop ;) Er is aubergine in, en courgette, en tomaten en wortelen heb ik er ook al bij gedaan. Kindjes blij, mama blij. Papa iets minder, want die houdt wel erg veel van zijn vlees :p

    BeantwoordenVerwijderen
  93. Een van de meest recente vegetarische gerechten die ik probeerde was een schot in de roos : http://de-tafel-van-elise.tumblr.com/post/140227066747/pitabroodje-met-crispy-courgetteschijfjes-dzv Ik doe graag mee voor het kookboek voor kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  94. Ons favo gerecht zijn schijfjes van courgette, aubergine, tomaat en mozzarella overgoten met olijfolie en pijnboompitten in de oven. Als bijgerecht eten we er vaak couscous met gebakken champignons bij. Heerlijk eenvoudig! Ik vind beide boeken leuk, dus je kunt me altijd blij maken, maar als ik er een moet uitkiezen dan het volwassen boek.

    Ohja, heerlijk pamperbroekje!

    BeantwoordenVerwijderen
  95. Anoniem28.8.16

    Super. Ons favoriete vegetarisch gerecht is spagetti met spinazie, citroenzeste, cherrytomaatjes, knoflook en pijnboompitten. Alles in 1 pan klaar te maken en het vlees mis je echt niet. Overigens behoord Falafel ook tot de favorieten. Dus nog moeilijk kiezen. Ik zou gaan voor het Forest Cook book voor grote kinderen :-) Dus de volwassenen. Leuke actie trouwens. Liana

    BeantwoordenVerwijderen
  96. Zalig, die tweede foto!
    Ik heb geluk, de kids eten ALLES! Ik heb wel nog superveel bij te leren op lekker veggie, maar een pompoenlasagne zoals deze: http://www.evavzw.be/recept/pompoenlasagne is hier altijd een groot feest! Mocht ik winnen, dan zou ik voor de volwassen versie gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  97. Katrien Blindeman28.8.16

    Cannelloni met (Nieuw-Zeelandse) spinazie (of snijbiet) en ricotta uit "De Moestuin van Mme Zsazsa" Iedereen lust dat hier zeer graag !
    Ik heb hier 2 tieners in huis maar ik vermoed dat ze ook nog wel gerechten zullen lusten uit het kinderkookboek. Het maakt dus niet zo uit welk boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  98. Saarsmis28.8.16

    Haha, die Toni!
    Een van de favoriete recepten van mijn man en mezelf is er eentje uit het boek van Dorien, de tarte tatin met witloof en knolselder. Onze dochter van 6 maand oud eet voorlopig enkel nog maar groenten uit het vuistje, telt dat ook als vegetarisch gerecht? ;-) Als ik win kies ik het boek voor de kinderen, waarbij ik wel efkes wil onderstrepen dat ik de kriebels krijg van het woord kids in de ondertitel! Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  99. Zelf ben ik geen keukenprinses, dus aan eigen creaties waag ik me niet. Absolute topfavoriet hier bij man en tieners is als ik falafel maak, en dan wel volgens dit recept : http://biodejaneiro.blogspot.be/2011/03/dagen-zonder-vlees-12-falafel.html
    Ondertussen maak ik dubbele porties, wel veel rolwerk maar dan vries ik direct een portie in voor later. Recept is ook wat aangepast aan eigen smaak (meer look, geen koriander) en met een lekkere looksaus bij is het altijd feest. Wat je erbij eet kan variëren van alledaags patatten en appelmoes, tot gevuld in pittabrood met ananasstukjes. Altijd feest, no matter what.
    Als ik geluk heb en win, ga ik voor het volwassenen-exemplaar. Of wat overblijft! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  100. Lasagne met gepureerde bloemkool in plaats van witte saus, en champignons is een echte winnaar hier.
    Al wil mijn vierjarige "spaghetti of lasagne zoals op restaurant", het is te zeggen met rode saus.
    Ik doe niet aan kindereten, dus voor mij graag de volwassen versie.

    BeantwoordenVerwijderen
  101. Ongetwijfeld de vegetarische lasagne uit een quick & easy box van Smartmat. Wortelen, courgette, tomaten en ajuin. Zelfs de kinderen zijn dolenthousiast als die weer pp tafel verschijnt!! Ik heb wel interesse in dat kookboek voor kids...

    BeantwoordenVerwijderen
  102. Groentequiche doet het hier altijd goed:
    rol een vel bladerdeeg uit, prik er gaatjes in
    strooi er paneermeel op
    snij 2 stronken prei fijn
    strooi die op het bladerdeeg
    snij kerstomaatjes in de helft
    leg die bovenop de prei
    kruid met provencaalse kruiden: bieslook, oregano, thijm, ..., peper en zout
    strooi er kaas bovenop en bak in de oven.
    Omdat het grut hier toch bijna "volwassen" is, gok ik mee voor de grote-menseneditie

    BeantwoordenVerwijderen
  103. Mijn kinderen zijn opzich alle 4 niet moeilijk met eten. Wat de oudste 2 eigenlijk echt niet willen zijn champignons. Maar zelfs al krijgen we wat protest, zelfs die eten ze op als het echt moet.
    Een vegatarisch gerecht wat er hier goed in gaat is lasagne met daarin courgette, champignons, paprika, tomaat. Mjammie. Tijd om dat hier weer eens op tafel te zetten :)
    Ik heb wel interesse in het kookboek voor de kinderen. Om ze eens te verwennen met kindereten ;) En grote kans dat ze dan willen meehelpen met koken!

    BeantwoordenVerwijderen
  104. zijt blij, ik kan hier tegenwoordig enkel wazig foto's trekken. Die bende kinders zit geen seconde meer stil :)
    Zo'n kookboek zie ik helemaal zitten, handig om de kids meer bij het koken te betrekken (iets wat ik me had voorgenomen)
    duim, duim, duim :)

    BeantwoordenVerwijderen
  105. Echt favoriet is hier het voorgerecht dat we ooit in een poepiesjiek restaurant aten. Ik heb het toen helemaal ontleed en thuis proberen na te maken. En naar onze smaak te perfectioneren. Geitenkaassalade is het.
    Men neme sla (maakt niet uit welke soort, een mix is ook lekker), doe er wat van op een bord. (niet te veel, we zijn geen konijnen). En daarover heen komen allerlei lekkere dingen, zoals cherrytomaatjes (gehalveerd met met italiaanse kruiden bestrooidt), stukjes geitenkaas (naturel of met kruiden), eventueel Feta of andere kazen, of meerdere soorten in een salade, zilveruitjes (niet te veel, smaak overheerst). En niet te vergeten noten. Kies de soort die je lekker vindt, walnoten, pecannoten, of lekker gemakkelijk een mix. Hussel de hele boel door elkaar, en garneer met een lekkere dressing. Helemaal perfect past er een mosterddressing over. En als allerlaatste, een flinke zwik honing uit zo'n knijpfles.
    Ooit is dit dus begonnen als voorgerecht, maar het is opgewaardeerd naar hoofdgerecht. Helemaal lekker als het warm is.
    Een ander leuk idee dat ik ook al uitprobeerde, is iedereen een bord met de sla(mix) te geven en dan diverse groentes in schaaltjes op tafel te zetten, naast de honing en de dressing. Zo kon iedereen zijn/haar perfecte gerecht maken. Dus de feta, geitenkaas, mozzarella, cherrytomaatjes, uienblokjes, zilveruitjes, komkommertjes uit zuur, paprikablokjes, noten, enz. enz. enz. in bakjes. Een echt feestje vinden ze dat hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  106. Oh, en mocht ik het geluk hebben te winnen. Dan graag het gewone kookboek.

    BeantwoordenVerwijderen
  107. Doortie29.8.16

    Op de eerste plaats in de top-10 van onze familierecepten staat : kaassoezen met bloemkool en kruidensaus.
    Voor de kaassoezen doe je 375cl water en 150gr boter in een steelpan. Laat de boter smelten en alles even opkomen. Doe dan in één keer 225gr meel erbij en roer tot je een mooie pasta hebt. Hier roer je 4 eieren één voor één door (dit gaat heel goed met een vork). Kruid met peper, zout en nootmuskaat. En roer er tot slot 200gr gemalen kaas door (het is het lekkerst met oude kaas). Schep met een ijslepel mooie bollen in een ingevette ovenschaal en bak op 200°C tot ze mooi opgekomen zijn en bruin en krokant aan de buitenkant.

    Ondertussen stoom je een bloemkool bijtgaar.
    De kruidensaus is heel eenvoudig. Verzamel allerlei groen uit de tuin bvb zevenblad, netels, daslook, winterpostelein, rucola, peterselie, jong spinazie- of warmoesblad,... en hak dit fijn. Vermeng met wat citroensap, peper en zout. Als de soezen bijna klaar zijn doe je de bloemkool in een ovenschaal, strooi er het groen over en giet er een kartonnetje haverroom bij. Strooi er nog wat geroosterde pompoenpitten of geroosterde, gehakte noten over en zet het nog even in de oven om goed door te warmen.
    Het lijkt een ingewikkeld recept maar één keer gemaakt vraagt naar meer.

    als ik win, graag het gewone kookboek.

    BeantwoordenVerwijderen
  108. All time favourite van vegetarische gerechten hier in huis: Spinazie-Ricotta Cannelloni met tomatensaus. Ik probeer geregeld vegetarisch te koken wat behoorlijk uitdagend is met 2 echte vleeseters in huis, het vlees(je) wordt hier gauw gemist.
    Het gewone kookboek (de volwassenen versie) zou hier dus zeker nog van pas komen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  109. Anoniem29.8.16

    volgend recept is hier favoriet: http://www.libelle-lekker.be/recepten/eten/5807/quiche-met-broccoli-en-rookworst.
    Je vervangt de rookworst door vegetarische worst, en in ons geval eten de kinderen dan toch al korst en worst, de broccoli vissen ze er vantussen... :-)
    Een kinderkookboek zou hier wel welkom zijn!
    groetjes, Barbara

    BeantwoordenVerwijderen
  110. Geweldig grappige foto's :-)

    Favoriet bij verschillende tafelgangers (vleeseters, kinderen, ...) is hier 'quornschotel': een pasta-ovenschotel met (Italiaanse) quorn (of gewone met meer kruiden), tomaat, champignons (of paprika, of beide), basilicum, mozzarella, kruiden en geraspte kaas. Steeds een topper, en vaak op het menu bij bezoek, wegens goed te doen voor wat meer volk.
    Specifiek voor kinderen: zelfgemaakte pizza's is bij ons steeds goed!

    Indien ik bij de gelukkige winnaars ben een lichte voorkeur voor de volwassen versie.

    En leuke opdracht, ik kom hier nog eens inspiratie opdoen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gewone kookboek bedoel ik dus :-)

      Verwijderen
  111. Ohw... de kinderversie lijkt me super!
    Onze dochter is dol op stamppot pompoen! We gaan het goede seizoen weer in!!
    En wij houden erg van:

    Krieltjessalade met oude kaas

    Ingrediënten:
    - 1 l water
    - 1 groentebouillonblokje
    - 500 g krieltjes met schil
    - 20 ml witte wijnazijn
    - 2 tl gladde mosterd
    - 60 ml zonnebloemolie
    - 1 el halvanaise
    - 100 g pijnboompitten
    - 1 bosje radijs
    - 250 g cherrytomaten
    - 100 g cornichons
    - 1 bakje tuinkers
    - 200 g oude kaas
    - 75 g veldsla

    Bereiding:
    Breng een pan met het water en het groentebouillonblokje aan de kook.
    Halveer de krieltjes. Kook de krieltjes in circa 10 minuten gaar. Giet af, stoom droog en laat uitdampen op een bordje.

    Meng voor de dressing de witte wijnazijn en de mosterd in een grote kom. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Schenk al roerend met een garde de zonnebloemolie erbij en roer de halvanaise erdoor.

    Rooster de pijnboompitten in een droge pan in circa 3 minuten goudbruin.
    Snijd de radijsjes in vieren.
    Halveer de cherrytomaten.
    Snijd de cornichons in gelijke stukjes.
    Snijd de tuinkers los.
    Snijd de oude kaas in blokjes.
    Meng de krieltjes, pijnboompitten, radijsjes, cherrytomaten, cornichons, tuinkers, oude kaas en de veldsla door de dressing.

    Heerlijk om 's ochtends al te maken op een warme zomerdag en 's avonds zo lekker op te eten!! Jummie, jummie!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  112. Ik ga hier zeker alle reacties nog nalezen want ik kan vast en zeker nog ideetjes opdoen. En voor het kinderkookboek deel ik ook een van onze toppers: linzen gestoofd met preien groentebouillon, in een ovenschotel bedekt met een laagje puree bestrooid met een mengsel van paneermeel (gemalen van een overschotje oud brood, wat geraspte kaas en de verse kruiden van de dag die op moeten, gegratineerd in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  113. Onze oudste (4 jaar) zijn lievelingseten(echt!) is tomaat met feta volgens het recept van Pascale Naessens: http://www.purepascale.com/nl/recept-pascale-naessens-tomaten-met-kruiden-en-feta
    Zelf ben ik het intussen een beetje beu gegeten, mijn voorkeur gaat naar de bloemkool curry met kikkerwerten uit het kookboek Veg!

    Ik doe graag mee voor het kinderkookboek :)

    BeantwoordenVerwijderen
  114. Oi oi, dat 'gewone' kookboek ziet er geweldig uit!

    Mijn favoriete eenvoudige (want zelf bedachte) vegarecept is het volgende:

    Een aantal paprika's in reepjes snijden (bijvoorkeur verschillende kleuren, want mooi), een ui grof snijden, teentje knoflook persen. Dit alles bakken in de koekenpan. Evt. nog dunne reepjes courgette erbij. Kruiden met wat ik op dat moment maar kan vinden (zout, peper, paprikapoeder, kerrie, chilipeper). Beetje groentebouillon erbij, beetje bloem en aan het eind nog wat crème fraiche en cashewnoten. Lekker met rijst en een salade!

    BeantwoordenVerwijderen
  115. Wauw, ziet er zo mooi uit!
    Nu mogen we nog heel echt vegetarisch doen (met linzen en peulvruchten en tofu enal...), het lievelingsgerecht van ons en vooral zoonlief blijft: courgettepuree met veggie vleesvervangers (liefst gepaneerde burgers) :-). Met als hoofdingredient - superbelangrijk om te slagen!- Courgettes uit de tuin van oma en opa die hij zelf mag in de kruiwagen leggen. In de categorie dessert (nee, geen groentes): chocolate chip cookies, want ein-de-lijk erin geslaagd om lekkere veganistische koekjes te bakken. Onze dochter is allergisch aan alles wat van ver of dichtbij op koemelk lijkt, dus we eten nog flexi'er als tevoren!
    Ik vind beide boeken leuk om te winnen! Mag het ook om geen voorkeur te hebben en gewoon heel blij te zijn met wat dan ook (het kinderboek, het 'grotemensen'boek of deze blog als troostprijs)?

    BeantwoordenVerwijderen
  116. Anoniem29.8.16

    Recent ontdekt en goedbevonden: wortelcannelloni! Worteltjes stoven, fijnpureren en kruiden, met het mengesel cannellonibuisjes opvullen, afwerken met saus/kaas naar keuze. Omdat we een doos cannelloni gekocht hadden om het recept van Talesfromthecrib te proberen... Dat was dus in 2 dagen tijd 2 nieuwe, geslaagde gerechten erbij.
    We experimenteren graag verder met het 'Het Forest Fest kookboek' (niet voor kids)!

    BeantwoordenVerwijderen
  117. Avocado fried rice! Zilvervliesrijst koken. Uitje bakken in olie, eitje even meebakken en dan je rijst bakken. Op het laatst grote avocado in stukje, bakje kerstomaatjes in halfjes voorzichtig even meebakken. Ik doe er zelf nog sambal en een hand koriander bij maar dat vinden de kids niks. Peper en zout, KLaar! Blije gezichten, makkelijk en gezond!

    BeantwoordenVerwijderen
  118. Dag Mme ZsaZsa,
    Deze zomer is de oogst in onze groentetuin niet spectaculair, maar de tomaten en courgetten zijn dit jaar bijzonder goed gelukt. Vandaar een actueel lievelingsgerecht (vooral van onze zoon Lee die vorige zomer als eerste "vast" voedsel ook al courgette voorgeschoteld kreeg) : zucchini-puffer met tomatensalade ("puffer" zijn iets tussen pannekoekjes en rösti's, maar kan het niet precies vertalen).
    Daar gaan we: oven voorverwarmen op 100°. 200g geraspte courgette met een ei, 100g ricotta, optioneel 3 eetlepels parmezaan, 4 goeie eetlepels bloem, peper en zout tot een beslag mengen. Voor de tomatensalade snijd ik de tomaten (coeur de boeuf, marmande etc...) in dunne plakjes en leg ze op een groot bord. Peper en zout uit de molen erover, rode uien in dunnen ringetjes, rode wijnazijn, olijfolie, basilicum of verse oregano erover en laten staan. Dan de "puffer" bakken in een hete pan, en wel met een eetlepel ongeveer vijf porties per keer, een paar minuten per kant laten goudbruin bakken en in oven warmhouden. Guten appetit!
    De boeken zien er inderdaad prachtig uit. Wij dingen graag mee voor het gewone kookboek.

    BeantwoordenVerwijderen
  119. Oeoeoeoh mooie kookboeken :), vooral kinderversie kookboeken zullen het hier goed kunnen doen over een tijdje.
    Kleine Lova is nog net een beetje te klein om geheel mee te smullen van het gerecht, maar de bataat en linzen gaan er al goed in. Manlief is er ook blij mee, aangezien het net wat meer op belgische kost lijkt, dan al het andere wat ik klaar maak.
    Het gaat om het recept van EVA - ovenschotel van zoete aardappel en linzen. Zelf doe ik nog wat extra paprika bij de linzen voor wat meer vulling. (Ook heerlijk met knapperige vega spekjes!)
    Groetjes uit Gent!
    Lisette en Lova

    BeantwoordenVerwijderen
  120. Nele Pele29.8.16

    Ok, ik doe ook mee...
    Wij hebben regelmatig (internationale) HelpX-ers of Workaway-ers over de vloer (die hier dan enkel végé krijgen voorgeschoteld), en zelfs de meest verstokte vleeseters vallen voor de volgende receptjes:

    gevulde aubergine:
    aubergines in 2 snijden - koken - uithollen - opvullen met een mengsel van gefruite ui, look, auberginevlees, tomatenblokjes, enkele EL geraspte kaas en paneermeel, gekruid met p&z, gerookte paprikapoeder, tijm, oregano - bestrooiende kaas en paneermeel - in de oven tot er een korstjes is gevormd - serveren met basmatirijst (waar je zout, een snufje kaneel, enkele kruidnagels en kardemonpeulen aan hebt toegevoegd) en een slaatje van jonge spinazie
    (de kaas kan vervangen worden door gistvlokken voor vegan versie)

    gevulde tomaten:
    tomaten uithollen - bestrooien met zout - laten uitlekken - opvullen met een mengeling van gekookte bulgur & quinoa, gefruite look + ui, pijnboompitten, gehakte zwarte olijven, gehakte gedroogde tomaatjes, groene kruiden (tijm, oregano, marjolein, peterselie) - beleggen met fijne plakjes feta (of zonder voor vegan versie) - in de oven laten warmen

    De vegetarische versie van stoofvlees (met vegetarische balletjes) of coq au vin (met végé balletjes of kipstuckjes en speckjes van de vegetarische slager) en frietjes vallen hier ook altijd in de smaak.

    Ik ben geïnteresseerd in het 'gewone' kookboek... kinderkookboeken zijn er volgens mij vooral om moeilijke eters te kweken ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  121. Nele Pele29.8.16

    Hmmm, ikke en schreifvauten...
    Dus ter verduidelijking: bij de gevulde aubergines doe je dus zowel wat kaas en paneermeel onder het mengsel om wat te binden) als er nadien bovenop (voor het korstje).

    BeantwoordenVerwijderen
  122. topveggiegerechtje van de kinderen is mama's lasagne met tofugehakt en groentjes zoals courgette, paprika, wortelen, champignons en tomaat. Maar nieuwe inspiratie is altijd welkom. Mijn twee gretige helpertjes zouden zeer tevreden zijn met het kinderkookboek mocht ik winnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  123. telt pizza margarita als vegetarisch topgerecht :-)? want ik heb hier moeilijke groenteneters dus het kinderkookboek zou me een heel eind op weg helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  124. Ons favoriete gerecht is de savooigalette van Jonge Sla, yummmm! De dochter is nog maar zes maand, dus die heb ik daar nog niet van laten proeven, zot! Maar die is wel al dol op courgette, broccoli en komkommer, dus dat komt goed :) Voor mij graag de kinderversie, voor na de Rapley-fase.

    BeantwoordenVerwijderen
  125. Mme zsa zsa mss kan u al deze recepten bundelen tot n mooi kookboek :) onze favoriet is n snelle pasta van Anna Jones, wiens boeken ik aanschafte na het lezen v jouw blog. Kerstomaatjes, citroenrasp, olie, kokend water gedurende 6 min omscheppen, dan spinazie toevoegen en nog 2 min omscheppen. Opdienen met parmezaan of vervanger. Kindjes eten het heel graag en weinig werk voor mama:) ik doe graag mee aan de wedstrijd voor het grote mensen boek .

    BeantwoordenVerwijderen
  126. Wij gaan voor Chili sin carne en aangezien dochterlief sinds Pasen is gestopt met het eten van gelijk welke groente zou de kinderversie van Forest Feast misschien voor nieuwe inspiratie kunnen zorgen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  127. Da's wel een beetje ambetant he Mme. Mijn kinderen zijn carnivoren en walgen van groenten in gerechten (rauwe groenten/fruit in 't handje zijn geen probleem), ik ben een 'preutse' vegetariër die zeurt over snoepjes met gelatine. Maar ale, ik ga mijn best doen. Spaghetti met tomatensaus en veel kleingesneden groensels krijg ik ook wel zonder gezeur onder hun neus geschoven (zo cliché maar mijn all time favourite). Een watermeloenijsje, telt dat ook als gerecht? Want dat vinden we allemaal ook zeer lekker. Gho, da's hier precies wel een zeer triestige bedoening aangezien ik al een dikke 7 minuten mij aan het afvragen ben welke veggiegerechten mijn kinderen lekker vinden. Mocht ik iets winnen, dan graag het kinderboek. Misschien kan ik u dan bij de volgende giveaway wel een deftig antwoord geven. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  128. Ik doe heel graag mee voor de volwassen versie aangezien we de kinderversie al hebben en daar met zijn allen heel erg fan van zijn! De veggie favoriet van de kinderen is een ovenschotel met schijfjes courgette, tomaat en patat, wat tijm ertussen, olijfolie en parmezaan erover, even de oven in en klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  129. Anoniem29.8.16

    Wat veggie gerechten betreft zijn de meningen in ons gezin meestal niet unaniem.
    Maar datgene wat iedereen wel lekker vindt is hier de rode bieten quiche met geitekaas en bovenop pompoenpitjes. Vooral leuk omdat we er een rode- tongenwedstrijd aan knopen:) We combineren het vaak met een venkelslaatje met appeltjes, rozijntjes en nootjes en of met wat restjes van de vorige dag. Helemaal af wordt het wanneer we rietjes maken van de venkelsteeltjes en zo ons water opslurpen:)
    Bij voorkeur het kinderkookboek
    mmmm, tijdens het lezen alweer wat ideetjes, gekregen.
    Jolien.

    BeantwoordenVerwijderen
  130. 1. Ik vind uw toni precies groter geworden dan mijn kind, en volgens mij was mijn eigen kind nochtans anderhalf of zo toen T een baby was

    2. Ik kook eigenlijk gewoon heel veel groenten, veel kaas en veel pasta. En veel olie. Daar zowat alle mogelijke variaties op. Ik, toe aan een kookboek? (gewone, als ik écht mag kiezen, ik die nog nooit iets gewonnen heb) (ben daar oké mee!!).

    Mijn lievelings is zelf tomatensaus maken: tomaten, knoflook, ajuin. Eindeloos, echt eindeloos laten sudderen. Bij elke twijfel meer olie. Meer olie. Zacht vuurtje. Roeren. Twintig minuten later kijken. Roeren. Olie? Kind afhalen van school (één keer echt gedaan). Daarbij eventueel nog wat in huis ligt. En pasta. En parmeggiano. C'est tout.

    BeantwoordenVerwijderen
  131. Helena30.8.16

    Wat ik heel lekker vind is een ovenschotel met grote stukken bloemkool, reepjes rode paprika en quornblokjes. De bloemkool moet je vooraf wat blancheren. Dan witte saus maken met geitenkaas erdoor, en die erop gieten, en ook wat harde geitenkaas (of een sneetje) erdoor of erbovenop leggen.
    Je kan er puree bij eten (of die er eventueel ook nog bovenop leggen). hmmm ideaal eten voor in de herfst of in de winter.

    Omdat wij eigenlijk altijd appelmoes met veggieworsten eten wil ik graag meedoen voor het kinderkookboek!

    BeantwoordenVerwijderen
  132. Mijn kind is ongeveer zo oud als uw jongste en eet de laatste tijd heel smakelijk de groenten op, terwijl de rest blijft liggen of de grond op vliegt "voor de kippen". Het helpt misschien dat het kind nog nooit vlees van dichtbij gezien heeft.
    Favoriete kinderrecept, waarbij alle componenten van het gerecht vlot binnengaan, is:
    - pasta
    - hummus van kikkererwten (zelf geweekt en gekookt, niet uit pot of blik) met veel okkernotenolie erin gedraaid. aan de lopende kant, zodat het een soort saus is bij de pasta.
    - een bruin gebakken ajuin met de groentenoogst van de dag erbij gestoofd. meestal iets als (snij)bonen, rode biet, stukjes brocolli, venkel en courgette. in stukjes of in frieten gesneden.
    - als we in een luxueuze bui zijn, nog geroosterde nootjes erbij

    Beide boeken zijn welkom, de volwassen versie nog het meest.

    BeantwoordenVerwijderen
  133. Vind ik ook supervies: zompige duikboten in je drank.
    Als je superseizoensgebonden wil werken, dan is de ratatouille van Anna Jones hier favoriet. Met veel courgettes en tomaat. Recept: http://deluievegetarier.com/kikkererwten-ovenschotel-tomaat-courgette/

    Maar dé topfavoriet tot dusver zijn de wontons, waar ik zelfs 'vieze tofoe' in verpakt krijg. Lekker om te eten, superleuk om samen met de kindjes te maken!

    Recept:Wat wij erin stopten:
    •250 g tofoe natuur
    •1 pijpajuin
    •1 paprika,
    •150 g sperzieboontjes, getopt
    •1 ei
    •zout en peper
    •1 el sojasaus
    •1 tl suiker
    •2 el gember, fijngehakt
    •1 tl sesamolie
    •+- 45 wontonvelletjes (voor de Bruggelingen: wij gebruikten diepvriesvelletjes van Raanasia, die we eerst lieten ontdooien)
    •groentebouillon met een beetje kurkumapoeder
    •koriander (optioneel)

    Zo maakten wij het klaar:

    Snij groenten en pijpajuin fijn, in blokjes van 0,5 cm. Plet de tofoe met een vork tot kleine brokjes. Klop het ei lichtjes op met zout en peper. Meng de groenten met de tofoe en het ei en voeg gember, sesamolie, sojasaus en suiker toe.

    Vul de wontonvellen. Jasper en Kate namen dit taakje gulzig van ons over en gingen daarbij als volgt te werk: bestrijk de randen van het wontonvel met water. Schep op het midden van het wontonvel een royale koffielepel van het groente-tofoemengsel. Vouw het vel dicht, zodat je een driehoek krijgt. Frommel de twee korte zijden van de driehoek naar elkaar toe, zodat je een hersenachtig uitziend zakje verkrijgt.

    Kook de wontons gedurende een drietal minuten in groentebouillon, werk af met koriander, leg er desgewenst nog wat extra gestoomde groenten bij en smullen maar!

    Mijn boekenfavoriet? Dat voor de kindjes!

    Groetjes,
    Ann

    BeantwoordenVerwijderen
  134. Anoniem30.8.16

    Nauwelijks nog een kookboek nodig, na alle recepten hier, maar toch wil ik graag meedingen naar de volwassenenversie, al was het maar voor de mooie foto's en nog wat meer variatie.

    Het favoriete kinderveggie recept alhier: penne met ricotta, zure room, paprika en zongedroogde tomaten (Jeroen Meus): 2 paprika's in stukken snijden en onder grill roosteren, vel verwijderen. Sjalot snipperen en stoven, paprika's toevoegen, 200 gr (half)zongedroogde tomaatjes toevoegen en mee laten stoven.2 koffielepels tomatepuree en 1 koffielepel harissa toevoegen. Alles mixen in blender en 125 gr ricotta en 125 gr zure room toevoegen. Goed kruiden met oregano en evt. wat pezo. 200 gr kerstomaatjes in partjes snijden en in de saus/tapenade mengen. Afwerken met basilicum en pecorino.

    Ellen Degrande

    BeantwoordenVerwijderen
  135. Het favoriete recept voor mij en Zoon. Is couscous salade. Men neme 2 paprika's en een courgette, die snijd je beide in blokjes. Dan neem je feta in kruidenolie. Je laat de feta uitlekken en in die olie marineer je de groente. Je maakt couscous klaar met bouillon. Je roerbakt de groente met de aanhangende olie. dan alles mengen en lauwwarm eten.
    Ik zou het kidsboek erg leuk vinden!

    BeantwoordenVerwijderen
  136. Riet Van den Abbeele30.8.16

    Heerlijk zomers en totaal geen werk: watermeloensalade met verkruimelde feta, rode ajuinringetjes en basilicum of munt... Zie, het water komt me alweer in de mond, bij het schrijven van deze reactie. Forest Feast spreekt me ook aan. Voor volwassenen of voor kinderen, maakt niet uit! *

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Riet Van den Abbeele30.8.16

      Uit: "Plenty" , Ottolenghi

      Verwijderen
  137. Toen wij, vòòr we wat op onze lijn gingen letten, nog meer dan eens per week room gebruikten, was dit een favoriet herfstig recept. Kook verse pasta, giet af en meng er een beetje olijfolie onder zodat het geen kleverige boel wordt. Doe schoongemaakte, gehakte champignons (eender welke champignons, wij zijn nogal gek op kastanjechampignons) in een grote pan met een royale hoeveelheid olijfolie en bak ze bruin. Houd ze daarna warm (in de warmschuif bijvoorbeeld of in de oven op 100°). Je laat de rest van de olijfolie gewoon in de pan en doe er gorgonzola bij. Die smelt tamelijk snel. Giet er een brikje room over. Meng er de pasta onder en daarna de champignons. Kan zo op tafel, of je doet er een beetje brood bij. Een klein slaatje maakt het zelfs feestelijk. En als je dan toch een doorgewinterde vleeseter aan tafel hebt, zoals onze Elisabeth, smaakt een koteletje ook! Voor elk wat wils!
    Indien dat prachtige kookboek mij te beurt valt, graag de volwassen versie. Alvast hartelijk dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  138. Valérie30.8.16

    Courgette en tomaatjes, verbrokkelde feta erover en dan nog een handvol hazelnoten; dit alles in de oven en hop klaar is kees en smullen maar!

    Graag de kids-versie, de andere heb ik al. hopelijk nog net op tijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  139. Waar mijn kindjes van smullen is opgevulde courgette met tofu. Makkelijk te maken en snel klaar. Het volledige receptje kan je hier (http://floddergatje.blogspot.be/2016/02/opgevulde-courgette.html)vinden.
    Graag had ik de volwassen versie gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  140. De appel- en walnootrisotto van Jamie Oliver is hier al enkele jaren een topper! (http://www.jamieoliver.com/recipes/rice-recipes/apple-and-walnut-risotto-with-gorgonzola/#KDWeVStDTEhHxrIL.97). Ik vertelde de eerste keer pas achteraf aan de kinderen dat er blauwe kaas in zat ;-) Het maakt de boel smeuïg en geeft een zoute toets, zonder overheersend te zijn. De kinderen vinden het nog steeds echt lekker - ook na mijn bekentenis, enkel de man vindt het idee dat er een vieze soort kaas in zijn risotto zit nog steeds wat moeilijk te verwerken :-)

    Ik heb geen van beide kookboeken, ze zien er allebei prachtig en uitnodigend uit.

    Veel succes met het lezen van alle reacties :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  141. Ons favo recept zijn er meer, maar in de herfst en winter eten we graag palmboom-stamppot met gebakken uien en een zelfgemaakte vegaburger erbij en natuurlijk een beetje jus erbij. Palmkool stamppot laat zich raden, das te simpel. Gebakken uien idem. Ik wens het kinderboek. Leuk om met mijn zoon te gaan kokkerellen, zou super zijn! Maar de vegaburger maak ik zelf, witte bonen pureren, paprika en ui en courgette in stukjes erdoor en knoflook en chilipeper en ook parmezaanse kaas. Gewoon alles door elkaar roeren, ei erdoor en paneer of Panko om de burgertjes en in de vriezer. Als je ze nodig hebt bevroren in de pan en rustig beide kanten bruin bakken. Eet smakelijk ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  142. Marieke30.8.16

    Hier veel favoriete vegetarische gerechtjes, ondanks een peuter-carnivoor in huis die bovendien graag doet alsof hij geen groenten lust (en dan stiekem groenten eten als wij niet kijken, maak dat mee, die koppigheid, aaaargh!). Maar hij kan echt nooit weerstaan aan mijn pasta met verse pesto (maakt niet uit van welk groen). Voor mij graag de kids-versie.

    BeantwoordenVerwijderen
  143. Jiska30.8.16

    Chili sin carne met verschillende soorten bonen en paprika's

    BeantwoordenVerwijderen
  144. Salamander30.8.16

    Mijn 2-jarig dochtertje wordt vleesvrij opgevoed en is dol op zwarte bonen. Favo recept is hier gallo pinto, eigenlijk een typisch Costaricaans ontbijt. Uitje lekker lang laten stoven, beetje knoflook erbij. Gekookte rijst en een blik zwarte bonen erbij, en kruiden met komijn, gember, korianderzaad, zout en zwarte peper. Voor de liefhebbers wat verse koriander als finish. Serveren met een omeletje. Snel klaar en lekker.
    Ik zou graag de volwassen versie winnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  145. Annemarie Vinken30.8.16

    Risotto met tomatensaus, courgette, zwarte olijven en ui. Die gaat er altijd in!
    Van deze mooie boeken zou ik graag de volwassen versie willen winnen.

    Groet, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  146. Een veggierecept (persoonlijke toets aan gevonden recept) waar ik en mijn jongens (3 zonen en 1 grote jongen) verzot op zijn! Heel verfrissend op een zwoele zomeravond! Indien we winnen, graag het kinderkookboek.

    Salade met rode biet, krielaardappelen, ruccola en boontjes verfijnd met munt en feta en olijven.

    Ingrediënten voor 4 personen;
    • 1 of 2 dikke rode bieten
    • 250g krielaardappelen
    • 100g ruccola (of pluksla)
    • 150g prinsessenboontjes (of doperwtjes)
    • 1 à 2 handen vol blaadjes munt (naar smaak)
    • 50g ontpitte olijven op olie (mag ook met look)
    • 200g feta
    • Scheut olijfolie
    • Peper en zout voor de patatjes

    Bereiding
    •Kook de rode biet(en) gaar, schil en snij in blokjes, laat afkoelen (spoel onder koud water).
    •Was de krieltjes en snij nog in hapklare stukken, bak ze in de pan met peper en zout mooi krokant (niet schillen!)
    • Kuis de boontjes en kook ze beetgaar, laat afkoelen.

    • Doe ondertussen de ruccola (gewassen) in een platte schaal.
    • Doe er dan de bietjes, de olijven en de feta in blokjes bij, meng alles voorzichtig.
    • Vervolgens doe je er de lauwe boontjes en patatjes bij.
    • Tenslotte snipper je er de munt over en meng je nog alles voorzichtig.
    • Indien nodig mag er nog een goeie scheut olijfolie bij (de olijfolie van het schaaltje olijven kan er ook bij, dit geeft een lekkere smaak!)

    Smakelijk!
    Godelieve

    BeantwoordenVerwijderen
  147. Wij zijn allemaal gek op de linzenbolognaisesaus met rode paprika's (http://www.connoisseurusveg.com/20-minute-red-pepper-lentil-bologneise-sauce/). Meestal combineer ik die met courgetteslierten uit de oven (met olijfolie en look). Zelfs vleeseter-husband en kindjes van 3 en 1 smullen ervan. Eigenlijk wil ik allebei de kookboeken wel :) Maar laten we zeggen dat ik meedoe voor het 'volwassen' kookboek. En nu eens de andere receptjes hier lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  148. Pompoen aubergine blik tomaten, blik kokosmelk, geraspte gember gaar stoven
    Serveren met rijst met een paar lepels misopasta en veelKoriander. Heerlijk!
    Te laat voor de loterij( van het grote mensen boek) maar ik wilde toch graag dit gerecht delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  149. Hilke31.8.16

    Oei, ben ik nu echt te laat? Toch nog een poging voor de volwassen versie van het kookboek: wij zijn niet vegetarisch, maar proberen wel regelmatig vlees- en visloos te eten, al is gebrek aan inspiratie vaak wel een probleem. Een eenvoudige quiche met de groenten die we in huis hebben blijft wel altijd een topper, bvb. laagje mosterd op de bodem, schijfjes geitenkaas erop, broccoli en kerstomaatjes, smullen voor jong & oud!

    ps. wij zetten tegenwoordig altijd een extra (deca) koffie voor de kinderen om hun speculoosjes in te doppen, geen brokken in onze koffies! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  150. jaaaaaaaaaaaaaaaaa, ik wil graag meedoen voor het kinderboek. Wij hebben een topfavoriet hier in huis. Omdat het superlekker is, omdat het supersimpel is en in geen tijd klaar .... Ooit, lang geleden hier gevonden zelfs :-))) http://madamezsazsa.blogspot.be/2007/07/pesto-met-courgette-en-pesto.html

    BeantwoordenVerwijderen