Passata

passata passata Het was hier inderdaad erg rustig.
Dat had zo zijn redenen, een van de redenen is dat er ergens tussen het kaartje waar de foto's van mijn camera op staan en de usb-poort van mijn computer een mankement is waardoor ik 685 foto's lang geen foto's kon opladen.
Verwijder apparaat met te hoog verbruik om USB te heractiveren kwam er op.
Ik zat de afgelopen weken vaak maar wat te staren naar mijn computer.
Maar ook dat hielp niet. Een buurman wel, dus hey, hier zijn we weer!

passata Op elk van de 685 foto's staat er minstens één groente, soms nog aan de plant, vaak klaargemaakt.
Helaas zit ik nog altijd in de fase waarin ik 137 foto's moet trekken van hetzelfde gerecht voor ik één foto heb die ik kan gebruiken.
(Ik krijg deze week bijles van elza_d, dus misschien komt alles toch nog goed.)
Maar er komen binnenkort dus wel een paar gerechtjes aan die ik met u wil delen want ik heb mij voorgenomen weer wat beter alle succesgerechten te archiveren, en waar gaat dat beter dan hier?
Aha!
Dat dacht ik dus ook.

Het eerste recept dat ik gaarne met u wou delen is passata, alle credits voor Dorien, want sinds zij het mij op deze manier leerde maken heb ik het niet meer anders gedaan (en velen met mij). Het recept is ook terug te vinden in ons moestuinboek, neem dat er zeker bij als u grote hoeveelheden wil inmaken, alle tips en tricks vind je daar terug.

passata Alles begint met een bakplaat en een voorverwamde oven (200°).
Met deze bakplaat vol tomaten maak je genoeg passata om met 6-8 man een keer pasta te eten.
Ik vulde met alle tomaten op de eerste foto 8 ovenschalen en had aan het eind van de dag ongeveer 12 liter passata in flessen zitten.

Leg de schaal vol tomaten met hun snijkant naar boven, prop de tomaten niet te dicht op elkaar, want dan heb je na een uur een bodempje water in de ovenschaal, als de tomaten wat verder uit elkaar liggen hebben de sappen die vrijkomen voldoende tijd om in te koken tot een zalige zoete jus.
Over de tomaten strooi je een dikke gesnipperde ui, een gehakt rood pepertje, wat (4-8) ongepelde teentjes knoflook, een hoop kruiden (tijm, oregano, rozemarijn), een koffielepel zout, zwarte peper, desgewenst wat suiker of ahornsiroop en dan een geut olijfolie.
Zet de schaal in de oven voor minstens een uur, haal ze er pas uit als de tomaten zwarte randjes beginnen te krijgen.

Ik maak ook geregeld een extra vullende passata door er een courgette, aubergine of paprika bij te leggen. Je doet dan net zoals bij de gewone passata verder zoals hieronder.

passata passata passata Hang een puntzeef in een diepe pot en schep hem voor tweederde vol met de gare tomaten, duw de staafmixer voorzichtig naar beneden en zet hem dan pas in gang (toptip!). Blijf tomaten aanvullen tot de ovenschaal helemaal leeg is (uitschrapen!!). En blijf op en neer gaande bewegingen maken tot het volume niet meer zakt.

passata passata
Duw het laatste beetje passata met een pollepel door de zeef en gooi dan de zaadjes en velletjes weg.

passata Je hebt nu een vrij dunne - maar al heel smaakvolle- tomatensaus die je best nog even inkookt.
Het moment om nog wat extra smaak toe te voegen, dat doe je met een tomatenblad en de steeltjes van een bosje basilicum.
Laat de saus inkoken tot ze de gewenste consistentie heeft en vis er dan het blad en de takjes uit.

Wil je de saus inmaken zorg dan voor wat propere weckbokalen die je nog even uitkookt, vul ze met de hete saus en sluit ze meteen af.
Zet de potten onder in warm water, verhit het water langzaam in 25 minuten tot het sudderpunt (88°). Laat het daarna nog 25 minuten sudderen.
(Uit De Moestuin van Mme Zsazsa)

Ik heb geen weckpotten en deed de saus heet in steriele glazen flessen. Elke keer we een fles passata eten ben ik dus nu bevreesd voor enge ziektes die kunnen ontstaan door foutief inmaken. Maar ik ken mensen die het al jaren zo doen en beweren dat de passata ook zo maanden (zo niet jaren) goed blijft, ik ga er voor zorgen dat de flessen eind dit jaar zeker op zijn. Dat zou normaal geen probleem mogen zijn.
Uiteraard gooi je flessen die tekenen vertonen van bederf weg (of de inhoud dan toch.)

passata Maak je passata om direct op te eten dan kan je het inkoken overslaan door de pasta meteen in de saus te koken.
Geniaal, al zeg ik het zelf.
Korte pasta gaat uiteraard een pak makkelijker dan spaghetti.
Hou de saus goed in de gaten en giet er indien nodig wat water bij zodat er niks aanbakt.
Geef er wat kaas en pittigheid bij voor degene die willen.

Heb je nog een restje saus over dan kan je er de dag nadien een heerlijke soep van maken door wat bouillon toe te voegen.

passata Mar veel zal er niet overschieten.