dinsdag 11 oktober 2016

De moestuin in oktober, bergaf vanaf nu

Moestuin oktober 2016
De moestuin, ik heb het daar dit jaar nog niet veel over gehad.
En ik praat daar nochtans zo graag over.
Gisteren deed ik een rondje met de kodak, dus bij deze Het Verslag voor de Moestuingeïnteresseerden.
(Ik zou daar persoonlijk keihard in geïnteresseerd zijn.)

Moestuin oktober 2016
Kijk eens hier! Tjakaa, dat hebt gullie nu waarschijnlijk niet in de moestuin staan, niewaar!
Jonge tuinbonen, in de zomer gezaaid, nu klaar om te oogsten!

Moestuin oktober 2016
Met voor de gelegenheid geen zwarte maar groene bladluizen!

Moestuin oktober 2016
En nog jong geweld, peultjes!
Ik ben eigenlijk helemaal ontregeld, moet ik nu pompoenen met voorjaarsgroenten gaan klaarmaken?
Ah ja hé, er zit niks anders op.

Moestuin oktober 2016
Maar de klassieke najaarspeulen zijn er ook, aanschouw de boerentenen!
(Als ge ze vindt.)

hoog
En hier de schone borlotti's, sommige al droog andere nog vers.

Moestuin oktober 2016
En dan zijn er nog snijbonen (en struikbonen, die zijn er ook, maar daar heb ik geen foto van.)
Op de achtergrond zie je de kalebassen, (allee ze zijn ondertussen al geoogst, het vriest hier namelijk al.) dat is geen peulgroente maar een vruchtgroente gelijk courgettes en pompoenen en kalebas zit daar dan ergens tussen. Bij Lieven lees je er meer over.

Moestuin oktober 2016
Eindelijk hangen (hingen) er groenten aan mijn Arne Quinze.

Moestuin oktober 2016 Vreemde groenten.
(Niet echt lekkere groenten ook.)
Maar dat is het voordeel van een groentetuin, de lekkere dingen mogen blijven, de andere vliegen en het jaar nadien is er dan plaats voor iets anders.
En soms komen ze dan na een paar jaar toch nog eens terug omdat ik niet doorhad wanneer ze moesten geoogst worden of hoe je ze best klaargemaakt en ze eigenlijk toch wel meevallen.

plat
Met dat in gedachten blijf ik elk jaar spaghettipompoen zaaien, hoewel ik dus nog altijd niet het recept gevonden heb.
Vertel mij snel uw succesrecept!

plat
Dan is neefje courgette toch de gemakkelijke van de familie seg. Dat gaat er altijd wel in, in die mate zelfs dat ik halverwege de zomer nog eens bijzaai zodat er courgettes zijn tot aan de vorst.
En ziet eens wat een schoon courgettekes dat laatste is, ooit zo'n fier courgette gezien?

plat
Deze gasten hun tijd in de moestuin zit er ook op, dra zal ik ze allemaal oogsten en dan gaan ze de serre in waar ze nog een paar maand kunnen bewaard worden.

plat
De citroenverbena gaat ook mee naar binnen, gesnoeid dan wel, de blaadjes droog ik en volgend jaar kan hij terug van start gaan voor nog een jaartje rond keilekkere thee.

plat
En ziet den deze eens! Spontaan opschoten tussen de aardbeien en de wortelen, nog maar pril aan de leg en nu al bijna aan zijn eind. Altijd spijtig om zo'n enthousiasme slecht zien af te lopen.
Ik heb er wel zaad van bewaard, want lekker waren ze ook al!

plat
Maar er zijn ook groenten die mogen blijven staan, de winterprei is niet bepaald indrukwekkend van formaat maar kan wel gewoon buiten blijven tijdens de vorst.

plat
Hetzelfde voor de oerprei die al een tijdje terug komt piepen.
Een hele winter de tuin in kunnen voor verse prei, ik vind dat een luxe ja!

plat
En wat komt er daar nog piepen?

twee twee Een witte kool, die verdwijnt ook snel keuken in, maar de koolrabi, die kan er nog heel efkes tegen.
Toch al maar een receptje bedenken.

plat
De bladkolen die mogen dan weer wel buiten blijven, alleen spijtig dat de cosmos straks ten onder gaat aan de vriestemperaturen. Wat een geweldige kleurencombinatie!

plat
En die hommel moet straks ook al een ander bloemmetje zoeken.

plat
Hetzelfde voor de bij, want komkommerkruid en Oost-Indische kers zijn niet meteen heel bestand tegen de vrieskoude.

plat
Ach ach ach, de zomer is weer voorbij.
Het verval is ingezet.

23 opmerkingen:

 1. Moh, die bloem op de laatste foto, zo geweldig mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe schoon allemaal! Ik wacht mee op een goed spaghettipompoenrecept. En ondertussen keiblij verrast toen ik vorige week de oerprei die ik van jou kreeg op de ruilbeurs opnieuw zag staan in ons tuintje: ik dacht dat hij helemaal verloren was gegaan door de regen en de slakken en al. Maar ze hadden zich gewoon in de grond verstopt. Zotcontent! Merci nog eens he! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem11.10.16

  Je foto's zijn heel mooi. Die met je serre op vind ik de mooiste. En zoals steeds... Een fijne tekst om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk allemaal zo! Echt even genieten, net of je mee wandelt in je mooie tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke en grote moestuin! Heerlijk om zoveel groenten uit eigen tuin te kunnen eten! Dit jaar bij ons geen eigen groentjes wegens tijdsgebrek maar hopelijk lukt het ons volgend jaar wel 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had minder kleuren- en bloemenpracht verwacht, eigenlijk. Smakelijk alvast! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor ons is het een moestuinjaar om heel snel te vergeten. Dat zal niet moeilijk zijn want terwijl andere jaren diepvriesvoorraadjes ons tot ver in het volgende voorjaar herinneren aan veel zomerovervloed is alles nu al op en de diepvries en voorraadkast even leeg als 4 maanden geleden.
  Maar een spaghettipompoenrecept heb ik wel :)
  Pompoen in 2 snijden (in de "verkeerde" richting omdat ik graag lange spaghettislierten heb), de zaden eruit en gaar stomen. Als vulling maak ik een mengsel van gebakken ui, gehakt of sojabrokken, champignons, look, oregano, rozemarijn en een beetje room. De pompoen opvullen, met kaas bestrooien en gratineren.
  Na veel spaghettipompoenfiasco's vonden we dit wél lekker. Het stomen en de room in de vulling maken volgens mij het verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn te horen dat jij de citroenverbena (gesnoeid) binnenhaalt. Ik was dat ook van plan, maar volgens mijn moeder - die nogal graag denkt dat ze alles beter weet - zou dat niet lukken. Nu ga ik het zeker doen! Heerlijk plantje ��.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mirjam12.10.16

  https://www.eetpaleo.nl/groente/winterse-paleo-spaghetti/ Misschien zoiets? Lekker winters!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mor alle, spaghettipompoen is mijn favoriet! Dit recept maak ik tot vervelens toe thuis: http://www.myrecipes.com/recipe/spaghetti-squash-lasagna-spinach en lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hm. Gij hebt verbazend weinig onkruid in uwen hof. Hier is dat nogal wat anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hebben jullie de citroenverbena in de volle grond staan? En dan zet je 'm in de winter in een pot binnen? Ik heb hem in een pot in de tuin staan, gaat nu zo ongeveer naar binnen, maar die van mme ZsaZsa is vééél groter dan de mijne!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat recept van Wim Lybaert is hier wel in smaak gevallen: http://www.vier.be/demoestuin/recepten/spaghettipompoen-bianco/70802 Simpel en lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Anoniem13.10.16

  Spaghettipompoen in twee snijden, zaden eruit, op bakplaat leggen met de holle kant naar boven, olijfolie en look, in de over gedurende zo'n 20 minuten met aluminiumpapier bedekt, het vruchtvlees eruit schrapen met een vork, mengen met spaghettisaus en smakelijk. Of nog gemakkelijker: de halve pompoenen vullen met spaghettisaus en zo in de over, leg op je bord en eet direct uit de pompoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem13.10.16

  Spaghetti pompoen is gelijk tofu, of patatten, of spaghetti... het wordt vooral lekker door wat je erbij serveert, of waarmee je het op smaak brengt... Waar ik woon maakt men een spaghettipompoen klaar in de oven als volgt: in twee kappen met het grootste mes en de dikste forsballen die er in je keuken te vinden zijn, zaad eruit schrapen, beetje zout, beetje olie of boter en met gesneden kant naar beneden op een bakplaat of ovenschaal leggen in een warme oven van 180 graden. Tot 2000 tellen. Terwijl je telt maak je klaar wat je erbij wilt. Mijn favoriet is gestoofde prei in witte saus ( soort van bechamel maar met bv. gesmolten kruidenkaas of zoiets, gewoon om het wat te smeren) met veel peper.
  Als ik de tel niet ben kwijtgeraakt, dan haal ik mijn pompoenhelften uit de oven en draai ze om zodat ik de spaghettidraadjes met een vork kan loswriemelen en kan mengen met de prei-brij. Pompoenschalen weer opvullen en dan nog wat terug in de oven, ongeveer tot 600 tellen. Soms doe ik gesneden heps bij de prei in de saus, soms bak ik spek goe krokant en strooi dat er op het einde over. Soms maak ik de spaghetti niet los maar kwak ik de saus gewoon in mijn pompoenhelften en schuif ze zo weer de oven in. Snel in de keuken, maar ook meer gesmos achteraf vind ik.

  Spaghettipompoen verliest veel water, dus als je ze in een ovenschaal maakt kan er een slaagje sap in komen, ik giet dat weg, of in de soep, of in de bloempot op de vensterbank.
  Om op te eten: bereid u voor op snel weer honger, want spaghettipompoen is verrassend licht en verteert heel snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Anoniem14.10.16

  bij ons is het spaghettipompoen met tomaten en feta in de oven.
  Snel klaar en heel lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beste mme, die blauwe bloempjes met de hommel op staan in monsterformaat ook mijn moestuin maar ik heb geen flauw idee welk plantje dat dat is. Enig idee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valoul4.11.16

   Komkommerkruid, eetbaar en super aantrekkelijk voor bijtjes en vlinders

   Verwijderen
 18. Anoniem18.10.16

  Amai indrukwekkend.
  wij gaan onze tuin laten aanleggen binnenkort, en ik twijfel echt of ik ook een moestuin zou beginnen... Mijn schoonmoeder zegt Te veel werk!! T is al gewoon een superklus om het huishouden het werk en de zorg voor het kindje allemaal rond (of eigenlijk niet helemaal) rond te krijgen. Maar jouw blog en ook het programma van t goeie leven, dat ziet er me zo tof uit. groeten eten uit je eigen tuin...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Valoul4.11.16

  Komkommerkruid, eetbaar en super aantrekkelijk voor bijtjes en vlinders

  BeantwoordenVerwijderen