zondag 4 december 2016

Nog een bananencake

bananencake
Nu zult ge zeggen: Is dat nodig, nog een bananencakerecept?
Wel, ik vroeg het me ook af!
Maar dat ik bij elke overrijpe banaan toch weer op zoek ging naar een ander recept is reden genoeg om dan toch maar het recept uit te schrijven dat ik op een paar maanden tijd al vier keer gebruikte.
Vier keer klinkt niet als geweldig veel, maar de afgelopen vijf jaar bakte ik misschien maar 6 bananencakes, ge moet geen boekhouder zijn om door te hebben dat ik dit recept wel weet te appreciëren.

Dit recept is in tegenstelling tot de meeste andere die ik gebruikte niet te nat, heerlijk luchtig én met gebakken bananen, ttz je stopt de bananen in de oven die aan het voorverwarmen is en terwijl je alles bij elkaar zoekt en hierbij wat treuzelt (check uw facebook, zet een plaatje op via spotify, vul uw laatste uitgaves in bij YNAB, ga eens langs bij Instagram) bakken de bananen het lekker bruin. De boter schuif ik ook in de oven, die mag er weer uit wanneer ze pruttelt, je krijgt dan een wat diepere smaak ofzo, ik weet niet precies hoe ik dat moet omschrijven.

Voor mijn bananencakeobsessie stak ik alle rijpe bananen ongepeld en in stukken in een zakje in de diepvriezer, dat doe ik nu soms ook nog, een mens heeft immers niet altijd drie rijpe bananen op overschot om een cake te bakken. Die ongepelde bananen zou ik nu niet per se eerst bakken, die zou ik dan gewoon laten ontdooien en zo prakken.
In de praktijk wacht ik op drie rijpe bananen voor een cake en maak ik met de diepvriesbananen een heerlijke milkshake met wat melk, een zakje vanillesuiker en wat ijsblokjes. (Daar kan geen bananenijsmilkshake tegenop!)

Ik gebruik in dit recept 200 gram lichtbruine (kinnekes) suiker, in het originele recept van Ottolenghi staat 275 gram, dat lijkt mij eerder aan de tandpijnkant, maar u trekt er uw plan mee!

bananencake
Bananencake (deels afgezien bij Baked by an introvert en Ottolenghi's Plenty more)
- 3 bananen
- 200 - 275 gram lichtbruine suiker
- 3 eitjes
- 140 ml melk
- 70 gram boter
- 275 gram bloem
- 1 tl natriumbicarbonaat
- 1,5 tl bakpoeder
- snufje zout


- Zet boter in een ovenbestendig kommetje samen met de bananen in een oven die je laat voorverwarmen op 200°.
De bananen leg je in een kom of op een bakpapier, ze kunnen gaan lekken.
- Weeg alle ingrediënten op je dooie gemak af zodat de bananen tijd krijgen om zwart te blakeren, het bakpoeder en de natriumcarbonaat mag al bij de bloem.
- Bekleed een bakvorm met een bakpapier.
- Klop de eitjes los met de melk.
- Meng de suiker onder de pruttelende boter en meng het mengsel dan met het ei-melk mengsel.
- Pel de bananen, prak ze op het bakpapier en schep afwisselend wat bananenprak en bloem door het beslag.
- Giet of schep het beslag in de bakvorm en zet de cake in de oven waarvan je de temperatuur naar 170° verlaagt. Na 70° zou de cake volledig doorbakken moeten zijn, maar controleer eerst even met een breinaald/satéprikker.

bananencake
En dan op zo'n warm plakje bananencake pindakaas.
Dat is wel even genieten ja.

16 opmerkingen:

 1. Het recept zelf is niet echt mijn ding maar ik wou toch efkes reageren op de laatste foto, want ooooh ja, pindakaas op een plakske bananencake is inderdaad de max! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Brrr, met pindakaas. En dat zeg ik dan nog wel als Nederlandse :) Ik heb nog een lading overrijpe bananen zag ik. Morgen wanneer de kinderen naar school zijn maar eens bakken. Pakjesavond met bananenbrood in plaats van speculaas, taaitaai en boterletters :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik rijpe bananen heb, dan zoek ik altijd op je blog. Het feit dat ik telkens weer zoek alleen al, is een teken dat het tijd was voor nóg een bananenrecept. We testen het gauw, dikke merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem5.12.16

  en komt dit ook in je nieuwe kookboek waar je aan bezig bent, met een dagelijks recept?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik mij afvraag: zou dit recept ook lukken met niet-overrijpe bananen, omdat je de bananen toch in de oven legt? Heeft iemand dat al geprobeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is er hier eentje die niet kan wachten tot de bananen overrijp zijn!

   Verwijderen
  2. Ja getest van t weekend en dat werkte hier. Zelfs met de helft van de al verminderde suiker maar dat moet je zelf beslissen.

   Verwijderen
 6. Anoniem9.12.16

  Hmm vind dit er wel heerlijk uit zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Na hoeveel minuten? Nu staat er 70°, maar 70 min lijkt me ook te lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het met 80 gram bruine suiker gemaakt en het smaakt heerlijk! Met en zonder pindakaas :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoe kan je de duurtijd van het bakken op 70° zetten??? De bananencake zit nu in de oven, maar heb geproefd van het deeg met 200gr lichte suiker en lijkt mij veel te zoet! Ik heb mijn bloem wel gezeeft, en eiwit apart opgeklopt en laatst zo voorzichtig mogelijk ondergemengd, ook zelfgemaakte vanilleessence erbij en gemalen hazelnoten. Laat jullie straks de smaak weten. Stellake

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik maakte ze met nog nog cacaopoeder eronder en een beetje amandelmeel erbij. Super lekker

  BeantwoordenVerwijderen