Het kan verkeren zou Bredero zeggen

plat plat
Het begon eigenlijk allemaal met de shampoo, die was op dus moest ik naar de winkel. Rap want niet veel tijd, ik moet nog wat schrijven en erwten zaaien en zo ongeveer nog 50 andere dingen doen. In de winkel passeer ik de koekjes, volkorenbiscuitjes met pure chocolade, lekkere koekjes, ineens liggen ze in mijn kar. Maar ik heb een vastendag, dus koekjes, dat mag eigenlijk niet, of toch zeker niet voor het eten. Eten dus! Thuisgekomen de moestuin in. Daar vallen twee dingen meteen op, de rabarber die enthousiast het deksel van de bleekpot omhoog duwt en de koolscheuten die maar blijven geven. En iedereen weet dat wanneer je koolscheuten niet plukt ze beginnen bloeien en dan is het gedaan met de oogst.
Iets met koolscheuten! Eens zien, wat heb ik eigenlijk nog niet gedaan met die scheuten? Gisteren vertelde Dorien nog enthousiast over risotto met geblancheerde scheuten met wat olie en citroen... Lekker, maar risotto, zoveel werk voor een rap lunchke. Eens zien welke snellere granen er in de kast liggen. Bulgur! In dezelfde afdeling van de droge voeding liggen in mijn schap ook de peulvruchten, oh rode linzen ... oh die lekkere soep met koriander, want daar staat de serre vol mee!
Rabarber, rode linzen, koolscheuten en bulgur.
Laat ik rabarbercrumble maken, rode linzensoep en bulgur met geroosterde koolscheuten, dan kan ik die halve bloemkool die nog in de koelkast ligt ook roosteren. Ja, strak plan! Maar die bulgur, gaat dat wel genoeg zijn? Anders moet ik er een blik kikkererwten bij kappen? Oh en dat vocht, daar kunt ge chocomouse en meringue mee maken heb ik eens gelezen, ik zal dat eens rap testen. En die bananen in het rekske, allee weeral bruin, anders ook maar rap een bananencake de oven in nu die toch al opstaat.

Zes uur later.
plat
Bon, als je me even wil excuseren, ik heb een afwaske te doen.

serre

Bulgur met knapperige kool en knoflokerige citroen/pindakaasdressing
Die geroosterde koolscheuten, dat is een succes, de blaadjes worden lekker krokant ware het koolchips en de scheuten zijn dan nog wat knapperig. Fijne combinatie. En broccoli is altijd lekker met wat citroen en knoflook. En pindakaas is eigenlijk ook altijd lekker. Niet waar?

Voor 2 personen
- 2 handen koolscheuten
- 1/2 bloemkool, in roosjes
- 1 blik kikkererwten
- 100 gram bulgur
- olie, zout en peper
- 2 teentjes look, in het velletje
- 5-6 el fijngehakte zachte tuinkruiden: peterselie, dille, koriander en munt

Voor de dressing
- 3 el pindakaas (of tahini)
- 3 el citroensap
- 2 el water
- 1 tl honing
- chilivlokken naar smaak
- peper en zout

- Spoel de bulgur onder koud water en laat de korreltjes dan wellen in voldoende koud water.
- Verwarm de oven voor op 225°.
- Sorteer de koolscheuten, de struisere mogen samen met de bloemkoolroosjes en de knoflook in een ovenschaal, druppel er wat olie over en hussel met wat peper en zout door elkaar. De fijne hou je aan de kant.
- Zet de ovenschaal een kwartier in de oven en maak terwijl de dressing door alle ingrediënten te mengen.
- Giet de kikkererwten af en meng met de gewelde bulgur in de schaal waarin je alles gaat serveren.
- Haal de groenten uit de oven en duw de look uit hun velletjes, plet de zachte teentjes en roer het prutje onder de dressing. Meng 2/3de van de dressing met de bulgur en kikkererwten en roer er dan de kruiden en fijne koolscheuten onder. Schik de groenten over de bulgur en werk af met de resterende dressing.