Geef eens een kookboek met Kerst!

Untitled
Omdat geschenken aan boeken doen denken, hieronder mijn shortlist kookboeken. En omdat Kerstgeschenken ook aan moestuinboeken doen denken, komt die lijst er overmorgen aan!
Kopen bij kleine handelaars is voor bijna iedereen toffer dan kopen bij grote multinationals, dus hier geen linkjes naar Bol of Amazon, maar gewoon de titel en auteur. Gelijk in toen alles nog analoog was en kerstkadootjes nog in de winkel werden ingepakt door zwaar overspannen winkeliers die zich afvragen waarom je geen week vroeger had kunnen komen.
Alsof wij niet net hetzelfde aan het denken waren.

BOEKEN VOOR GROENTEVRIENDEN

UntitledHeel veel veg! - Hugh Fearnley - Wittingstall
Jeuj, een nieuwe Veg!
Een volledig veganistische Veg! deze keer, en daar pakt Hugh Fearnley - Wittingstall niet mee uit, want je zal het maar voorhebben dat mensen het boek om die reden net niet zouden kopen. Wel ik kan u meteen geruststellen, je mist 400 pagina's lang geen enkele keer room, boter of eender welke andere dierlijke substantie.
Er zijn nog wat andere verschillen met vorige keer, in Heel Veel Veg staan geen pastagerechten en de andere koolhydraatrijke ingrediënten komen ook zo goed als niet voor, geen noedels, geen bloem, geen brood, amper aardappelen. En ... je mist er niks van!
Heel Veel Veg! is een boek vol spannende en vernieuwende gerechten met verrassende smakencombinaties, niet meteen de schotels die je op tafel zou zetten voor een groep jagers, maar ook zeker niet enkel voor de doorwinterde vegetariër.
Doordat er zoveel groenten in alle gerechten gebruikt worden is het een ideaal kookboek voor mensen met een moestuin, in Heel Veel Veg! geen avocado's en mango's, maar pompoenen, aardperen, paksoi en koolraap. En dan mag ook wel eens!

Bij de meeste gerechten staan er suggesties om te variëren met de groenten, peulvruchten of specerijen, altijd tof!
Heel Veel Veg! is een kookboek om heel veel goesting te krijgen, een topper!

Untitled 1 Groente in de hoofdrol - Georgina Fuggle
Nog meer aardperen en koolrapen in dit boek propvol groentegerechten.
Ik was niet van plan om kookboeken te kopen op de boekenbeurs, maar dit boek kon ik echt niet laten liggen: tomatencobbler, regenboogsnijbiet met mozzarella en kruidenpanzanella, prei met dragoncrumble, zoete ui met maisbrood, rode bietstrata met bieslook en camenbert, doperwten crème fraiche en muntgnocci, ... zoveel inspiratie! Waar is mijn moestuin?! En wat is Fuggle een geweldige achternaam. Fuggle heeft ook een blog.








UntitledWorld of veggies - Mirjam Leslie-Pringle
Mirjam zit nu waarschijnlijk niet gelijk ik met een tas thee en een snotneus voor de kachel want Mirjam woont in Ibiza (en ziet er voor de rest ook gewoon feilloos uit). Mirjam maakt zomerse boeken en dat is perfect want wat is er leuker dan uit te kijken naar de zomer met een tas thee en een snotneus?
Eerst was er het mooie Veggie Very much en nu is er dit boek. World of veggies. Hiervoor ging ze op zoek over de hele wereld naar de lekkerste vegetarische gerechten om elke maaltijd van de dag te coveren. Schotse scones, Amerikaanse pancakes, Marokkaans boerenkruidenbrood, Turkse en Mexicaanse eieren voor bij het ontbijt. Noors notenbrood, Duitse kartoffelsalade, Zweedse rodekoolsalade, couscoussalade uit Palestina en Japanse pannenkoeken met kool voor bij de lunch. Libanese labnehballetjes, Chinese dumplings, Scandinavische eadencrackers en Japanse gevulde pannenkoekjes voor bij het aperitief. Zuid-Indiase curry, Vietnamese noedelsalade, Ethiopisch pompoenstoofpotje en Turkse gevulde paprika's voor 's avonds. En Canadese rabarbercrumble, Perzisch ijs en Portugese pasteitjes voor als er nog ergens een plaatsje vrij is. World of veggies is een perfect boek voor iedereen die zijn horizon wat wil verruimen, vegetariër of niet.


BOEKEN VOOR DE DOE-HET-ZELVER IN DE KEUKEN

Untitled In stock cooking, koken met wat je op voorraad hebt
Vier Albert Heyn werknemers komen na hun werk bij elkaar om een plan te smeden. (Hoe cool begint dat al gewoon niet!) Dagelijks zien ze grote hoeveelheden voedsel weggegooid worden, voedsel waar nog prima mee gekookt zou kunnen worden, oud brood, lelijke wortelen, geblutste pompoenen, … Ze stellen hun plan voor aan de directie en jawel, ze krijgen groen licht en een budget om aan de slag te gaan. De voedseloverschotten worden dagelijks opgehaald om mee te koken in hun pop-up restaurant in Amsterdam. Elke dag weer andere ingrediënten, elke dag weer een ander menu.
Ondertussen zijn ze nog met drie en runnen ze evenveel restaurants én een foodtruck, hun chefs geven workshops en in 2016 verscheen er een boek. In stock cooking, koken met wat je ‘in stock’ hebt. Ondertussen zitten ze aan druk drie, deze herziene versie.
Een derde van het voedsel dat geproduceerd wordt gaat verloren, niet enkel bij u thuis, maar tijdens het hele proces, van op het veld, over de winkel tot in jouw koelkast. Instock wil de consument bewuster met voeding om laten gaan, eten maken met wat je in huis hebt… wat als het einde van de voedselkeren het begin zou zijn van een voedselrevolutie!
In 7 hoofdstukken vertellen ze de lezer hoe je groenten kan bewaren om voedselverspilling tegen te gaan. Inmaken, fermenteren, drogen, invriezen, konfijten, roken en pekelen. Daarnaast krijg je nog extra informatie over koken met overschotten, wildplukken, koken van kop tot teen en van schil tot pit, tips tegen voedselverspilling en hoe je impact te verkleinen. Tof boek!!


Untitled Pickled - Freddie Janssen
Van hetzelfde laken een boek, Pickled richt zich helemaal op het inmaken van groenten, zowel zoet-zuur als fermenteren. In dit prettig vormgegeven boek leer je zo ongeveer alles (in)maken, van de klassieke zuurkool en kimchi over mosterd tot watermeloen. In het eerste deel vind je alle basisbereidingen waar in het tweede deel uitgebreide gerechten mee gemaakt worden.
Cool boek, perfect kadoo voor wanneer je een hipster zou geloot hebben!








Untitled Meer dan de rest - Steven Desair, Joris Lens, Mathias Dircs
In het voorjaar brunchte ik samen met mijn neefje bij Mary Pop-in, waarvan de overkoepelende organisatie Eatmosphere net zoals In Stock voedseloverschotten ophaalt en er nuttige dingen mee doet, in hun geval zeer nuttig. 75% van al wat ze ophalen doneren ze aan goede doelen en met de overgebleven 25% verzamelen ze geld in door workshops, diners, picknicks en brunches te organiseren.
De drijvende kracht hierachter is Steven Desair en hij bracht eerder dit jaar dit boek op de markt dat hij schreef samen met Joris Lens en Mathias Dircs van het Brusselse restaurant AUB-SVP waar gekookt wordt met seizoensproducten van lokale en biologische oorsprong. Met dit boek willen ze mensen inspireren, bewuster maken en actiever laten koken. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een interview met mensen uit de sector, biologische groentetelers, boeren, slagers en vissers.
In dit boek vind je niet enkel zeer vernieuwende vegetarische gerechten, maar ook vis- en vleesgerechten. Meer dan de rest is een rustig vormgegeven boek dat inspireert en aan het denken zet!
En ga vooral ook eens langs op een van hun avonden of brunches, de grote moestuin achteraan het gebouw is absoluut een bezoekje waard!

Untitled Ambachtelijk culinair - Tim Hayard
Scherp uw messen en rol de mouwen al maar op, in dit boek nog veel meer vlees! Het wordt gepekeld, gedroogd, gerookt en gebakken. Wat bij mijn lief al meermaals de uitspraak "Dit boek is echt fantastisch" teweegbracht. Maar denk nu vooral niet dat dit boek enkel iets is voor de doorwinterde vleesfanaat, je leert ook groenten inmaken, (zuur)desembrood, pizza's en taarten bakken, gin maken, zuivel verwerken en rookovens, bonenkuilen, droogkasten en barbecues bouwen. Een boek voor de doe-het-zelver. Een prachtig boek voor de D-H-Z'er, dat bulkt van de geweldige foto's, illustraties en smakelijk vertelde inleidingen. Onverwacht persoonlijk en geweldig plezant om zo'n dik naslagwerk te zijn. (Dat dan misschien toch eerder het perfecte kadoo voor de vleesliefhebber dan voor de vegetariër is.) Een topper waar je gelukkig van wordt!




BOEKEN VOOR DE VLEESETER

UntitledUntitledUntitled
Het wild kookboek - Jacques Hermus en Eigentijdse wildgerechten - Harald Rüssel en
Werken met wild - Peter Klosse, Theus de Kok en Peter Paul van den Breemen
Omdat ik mij wat wou inleven in de jachtwereld van het lief deed ik prospectie in de boekenwereld.
En omdat de gemiddelde mensch toch geregeld een stuksken vlees op tafel zet en omdat dat standaard niet aan de bomen groeit en met het risico een groot deel van mijn vegetarische volgers kwijt te spelen presenteer ik u de volgende drie boeken.
Drie boeken over de jacht, kan daar veel verschil tussen zitten?
Neen, niet echt dus, alledrie de boeken staan vol prachtige natuurfoto's, waarschijnlijk heerlijke gerechten, mensen in kaki kleding en wapens. Koop Het wild kookboek voor de jager in wording, die nog wil geïnformeerd worden over alle jachtgebruiken, Eigentijdse wildgerechten voor iemand die graag kookt met wild en Werken met wild voor de meer ervaren (of zeer gemotiveerde jager) die al eens een beest ontbeent in zijn vrije tijd.
En voor iedereen die (nog g)een mening heeft over dieren eten, lees deze week De Standaard, Dorien is bezig aan een reeks over dienrenwelzijn (en mijn lief staat er ook in)

BOEKEN VOOR ZOETEBEKJES

UntitledSweet - Yotam ottolenghi en Helen Goh
En dan kan ik niet anders dan afsluiten met Sweet, het eerste (en waarschijnlijk ook laatste) bakboek (wat zou er niet in staan?) van Ottolenghi en Goh. In dit bijna 400 pagina's tellende boek wisselen de koekjes, cakes, taarten, snoepjes en andere zoetigheden en nagerechten in sneltempo af, zonder op een punt ook maar een beetje onduidelijk of onvolledig te zijn. Voor elk wat wils, simpele cakejes en koekjes die je samen met je kinderen kan maken tot indrukwekkende bouwwerken van suiker, bloem, ei en boter. Met Plenty zette hij de vegetarische wereld op zijn kop, met Sweet doet hij hetzelfde voor de bakwereld. Exotische kruiden, complexe smaken en vernieuwende ingrediënten. De sobere vormgeving en prachtige foto's maken Sweet helemaal af!
Aan iedereen die graag bakt: maak al maar een plekje vrij op het boekenrek!