Dit is echt iets voor op zomerse avonden met vrienden, dat het vandaag winter is, daar zien we even over want gebraden kip is nooit te versmaden. Het is effenaf geen werk én je kan het weinige werk zelfs op voorhand doen. In het middelpunt staat de geweldig lekkere, sappige kip met krokante korst, die heel het huis zalig doet ruiken. Daarnaast doet ge wat ge wilt. Ik heb een soort van Griekse sla gemaakt en er lekker stokbrood bij gegeven om de heerlijke jus mee op te deppen.
Ik koop zakjes sla, en de vinaigrette maak ik op voorhand, dus wanneer alles klaar is moet je enkel nog komkommer en feta snijden (eventueel tomaten) maar dat is geen werk. Het brood snijd je aan tafel en de kip haal je voor de gasten arriveren al uit de oven. Kip blijft nog zeker een uur warm buiten de oven en ze wordt er alleen maar sappiger van.
Ik heb vorige zomer een oreganoplantje gekocht, dit in een grote pot uitgeplant en zelfs nu in de winter heb ik nog steeds oregano, het begint zelfs al weer te groeien, ik gebruik dus verse oregano, maar als je dat niet hebt neem dan gedroogde en koop in het voorjaar een potje en doe hetzelfde als ik, oregano ruikt hemels in je tuin én in de keuken.
Nodig per drie personen
-een kip
-twee citroenen
-een busseltje oregano
-olijfolie
-boter
-peper en zout
-Verwarm de oven voor op 200°.
-Leg de kip met de borst naar onder, snij langs de ruggegraat en druk de kip plat, zoals op de foto hier boven.
Ik snij ook langs de andere kant van de ruggegraat en gooi hem helemaal weg, maar dit hoeft dus zeker niet.
-Wrijf de kip in met olijfolie, strooi er peper en zout over en pers er één van de citroenen over uit.
-Zet de kip 20 minuten per 500 gram en een half uur extra in de oven.
-Haal de kip uit de oven leg er wat blokjes boter op, pers de andere citroen boven de kip, bestrooi met ongeveer een eetlepel gehakte oregano en giet een glas water in de ovenschaal, voila.
-Zet de gril op en plaats nog een half uur onder de gril, of tot de kip een krokant korstje heeft.
-Haal de kip uit de oven, dek af met folie en laat minstens een kwartier staan.
De salade
Nodig per drie personen
-een zakje sla
-fetakaas in blokjes
-een komkommer
-een kleine rode ui
-1,5 dl olijfolie
-een citroen
-een teentje look
-Laat de sla en de komkommer voor wat ze zijn tot de kip klaar is om gegeten te worden.
-Snij de ui in ringen en doe ze in een kommetje met zout en water.
De ui wordt hier veel zachter van smaak door en beter verteerbaar.
-Mix het teentje look met de olie en het sap van een halve citroen, proef en doe het sap van de andere citroen erbij naar smaak.
-Wanneer de kip klaar is spoel je de ui af, haal je het zakje sla uit de koelkast, snij je de komkommer in grove stukken, eventueel tomaten of nog andere groenten en kieper je alles samen in een kom. Leg bovenop de fetakaas en giet de vinaigrette erover. Zo, klaar
Nu enkel het brood nog snijden en de wijn inschenken.
Het is een lekker relaxt recept omdat het niet op tien minuten aankomt, geen paniek en geen gerush.
Het zomert in februari
Labels: Koken