Wat er ook al zijn hoofd boven de aarde heeft gestoken zijn de brandnetels. En net nu, in het voorjaar zijn ze heel lekker om er soep mee te maken, de jonge topjes die moeten we hebben, nadien worden ze te hard en zijn ze minder lekker.
Brandnetels zijn heel gezond want ze bevatten veel vitamine C en ijzer en zijn dus zeer geschikt om gegeten te worden, je kan de topjes ook klaarmaken als spinazie of er kokend water opgieten en thee van trekken.
De thee is bloedzuiverend en door zijn hoge ijzergehalte is hij uitstekend te gebruiken als kruidenthee wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Pluk wel op een plaats waar geen auto's passeren en geen honden komen.
Brandnetelsoep smaakt naar kervelsoep.
Je kan op veel manieren brandnetelsoep maken, mijn oma maakt het door een ui te fruiten en redelijk wat boter, daar wat bloem bij, bouillon, de brandnetels en na het koken wat melk toe te voegen, maar ik heb het iets liever op deze manier:
Nodig:
-Twee wortels, geraspt
-Een grote ui, gesnipperd
-Een kleine halve emmer brandneteltoppen, goed gewassen.
-1 tot 1,5 liter bouillon, kip of groente
-Fruit de ui en voeg de wortel toe wanneer de ui zacht is.
-Laat de wortel zacht worden en voeg dan de brandnetels toe.
-Stoof ze tot ze geslonken zijn en voeg de bouillon toe.
-Laat 10 minuten koken en mix.
Meer over brandnetels: hier en hier.
Brandnetelsoep
Labels: Koken