dinsdag 13 mei 2008

De moestuin in mei, over vocht en vruchtwisseling.

Moestuin in meiDeze foto's zijn van een week geleden, in het midden van de droogte, morgen zou het naar het schijnt gaan regenen. Je moet boerin zijn om content te zijn met regen zeker? Ondanks de grote droogte heb ik toch amper water gebruikt in de tuin, alleen de sla en de broccoli die uitgeplant werden kregen op voorhand en nadien veel water. Het geultje waar zaadjes in gestrooid werden werd ook begoten voor het zaaien, maar voor de rest heeft er niets water gekregen. Door het voortdurende mulchen houdt de grond goed vocht vast, twee cm onder de droge bovenlaag is de grond vochtig genoeg om de planten te doen groeien.
Waterschaarste zorgt ervoor dat de wortels van planten dieper moeten gaan zoeken naar water en dat zorgt dan weer voor sterkere planten. Let wel, watertekort is niet goed, watertekort kan planten een groeistilstand bezorgen en kan bv bij bloemkolen leiden tot een te klein kooltje.

De peultjes, in een cirkeltje gezaaid met in het midden maïs. Doordat maïs als enige thuishoort in de grassenfamilie mag je deze plant overal zaaien, hij mag zelfs twee jaar achter elkaar op hetzelfde perk staan. Normaal gezien zaai je maïs op het perk van de vruchtgewassen omdat maïs veel kompost vraagt en peulvruchten niet bemest worden. Maar in de combinatieteelt worden peultjes meestal bij maïs gezaaid omdat deze een positieve invloed op elkaar hebben, de peultjes gebruiken de lange, stevige stengel van de maïs als steun en de maïs profiteert van de extra stikstof die de peulvruchten in de grond brengen.
De wedstrijd kan beginnen want ik heb ook op het perk van de vruchtgewassen maïs gezaaid, en als deze maïs zwaar verliest dan hebben de peultjes er toch hun voordeel van gehad.
Voor wie meer wil weten over combinatieteelt vindt zeker iets op Google, deze site bv geeft al veel informatie. Ik realiseer me nu dat ik nooit openlijk over mijn liefde voor de vruchtwisseling heb gesproken, later meer.

Vorige week heb ik ook de sla uitgeplant, deze twee rijtjes is het enige dat ons nog rest van vier rijen sla: ijsberg, batavia, krop- en snijsla. De twee eerste waren zeer succesvol, maar de kropsla liet het zelfs helemaal afweten.
Deze "overschot" wordt geoogst als snijsla en tegen dat de "snijsla" op is, zijn de uitgeplante kroppen klaar om geoogst te worden.
Ik streef er naar om van eind april tot aan de eerste vorst drie soorten sla, oogstklaar in de tuin te hebben. Door regelmatig te zaaien zou dit moeten lukken. Na het uitplanten heb ik dus meteen weer sla gezaaid.
O, de raketsla is ook oogstklaar, wat een geur, fantastisch!

Edit: De vruchtwisseling

8 opmerkingen:

 1. Maar zeg, ben jij écht een boerin?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stien14.5.08

  Ik vind jouw moestuinposts altijd geweldig. Ben zelfs een beetje jaloers op je kunnen in de tuin. Zelf zou ik het ook wel willen, maar ik heb er zo weinig geduld voor: zaaien gaat nog, maar dan al dan niet uitdunnen of uitplanten (als het niet direct in de tuin kan, houdt het feitelijk al op voor mij, want daar komt toch niks van), bemesten, de grond voorbereiden, niet altijd op dezelfde plek zaaien, combinatieteelt,...

  Respect. Effenaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "de liefde voor de vruchtwisseling"
  Ik kan haast niet wachten om hier meer over te lezen! ;-)

  Nee, serieus, ik vind de moestuinposts ook geweldig en hoop nog steeds je voorbeeld volgend jaar te kunnen volgen.

  De zelfvoorzien-website is evenveens gebookmarked.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. welwel14.5.08

  Ik zag iets leuks dit weekend : te midden van de peultjes had met (gesnoeide) takken van berkenbomen ed gezet .... dus met alle zijtakjes er nog aan ... heerlijk voor die peultjes om in te klimmen ... Alhoewel ... een mais om in te klimmen als erwt, lijkt mee ook wel super !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is nog best een grote moestuin! Zo te lezen heb je er wel hart voor. Nog bedankt voor het compliment over mijn kussens :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Altijd leuk om te zien dat er nog andere vrouwen van mijn leeftijd zo begaan zijn met hun moestuin. Ik vind het ook zalig om te doen. Maïs heb ik nog nooit gezaaid, misschien volgend jaar eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk, een eigen moestuin. Spijtig genoeg heb ik er de grond niet voor (bos) en in potten zijn de oogsten steeds mislukt (slakken waren ons voor) maar ik geniet van jou moestuin! Kan haast niet wachten op meer nieuws erover

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lila, ja jom, af en toe toch.

  Welwel, ja dat is ook leuk hé, vorig jaar heb ik zoiets gebruikt, maar ik had alles te dicht op elkaar gezet en alles groeide door elkaar, nu heb ik een pak minder peujtjes gezaaid en probeer ik het zo eens.

  BeantwoordenVerwijderen