zondag 18 mei 2008

De moestuin in mei, plantgoed kopen

KruidenDe ecologische plantgoedwinkel stond weer op het schema, deze keer voor prei en courgettes. Vorig jaar stond het binnen vol met zaaigoed: courgettes, maïs, kruiden, pompoenen, venkel, enfin, noem maar op. Maar dat staat in de weg jong, niet te geloven, dus tot ik ooit een serre heb stop ik met binnen zaaien, ik koop gewoon alles. Nu is dat echt niet overdreven om alles in een ecologische plantgoedwinkel te kopen, want als je plantgoed koopt bij iemand die geen vruchtwisseling toepast kunnen er wel eens ziektes in de grond of plant zitten, kolen kunnen bv last hebben van knolvoet, een koolziekte die je nooit meer uit je grond krijgt.
Om prei te zaaien ben ik ook al maanden te laat dus dat stond ook op het lijstje, toevallig was er ook vanalles dat niet op mijn lijstje stond, ik vertrok met het volgende in mijn koffer.

-Courgette Zucchini voor in al de courgettegerechten
-Courgette Ronde de nice om te vullen
-Pikante pepertjes
-Kerstomaatjes met de vreselijk belachelijke naam Tiny Tim
-Marokkaanse munt voor in de thee en voor de geur.
-Citroenkruid voor, allee tegen de muggen.
-Cirtoenverbena voor in de thee en nog maar eens voor de geur.
-Bonenkruid voor in al de gerechten met peulvruchten.
-Mierikswortel voor bij de zalm en
-En 26 preikes voor in de soep enzo.

Ik weet het niet jong, maar als ik kruiden zien moet ik die gewoon kopen.
Ik kijk uit naar de dag dat ik mijn moestuin kan verhuizen naar een groter stuk tuin en de huidige moestuin kruidentuin wordt, jeuj!
Nog een jaar of twee helaas.

8 opmerkingen:

 1. Anne-Belle19.5.08

  Waar is deze plantenwinkel? Ik ben al lang op zoek naar mierikswortel maar vind het nergens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar het kriebelt, moet je krabben, hè! Ik krijg gelijk trek in een slaatje als ik al dat groen zie. Hoop dat je er veel plezier aan gaat beleven, en dat het een jaar wordt met niet al te veel onkruid om te wieden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken dat gevoel, gisteren naar Herckenrode geweest en dat moet ik me zó inhouden om niet ieder kruid dat verkocht wordt, ook te kopen. Maar den hof staat al zo vol en ik heb nog zoveel te planten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mma Zsazsa!

  Dit is een reactie die niet echt past op het postje, maar ik wist niet goed hoe het anders te vragen.
  Ik heb gezien dat je ook een counter staan hebt op je Blog. Ik heb een beetje zitten prutsen en het lijkt of je dat met SiteMeter doet. Klopt dat? En is dat volledig gratis zonder addertjes onder het gras? En betrouwbaar en al? :o)
  Ik ken er allemaal niets van en ik ben dan ook bang iets verkeerd te doen en plots met een superduur abonnement opgescheept te zitten :-).
  Alvast bedankt!

  Eén van je trouwe lezertjes,
  Janina Modaal

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja hoor, dat is gratis en betrouwbaar en al. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Okido, dan zal ik dat eens proberen installeren :).

  Merci he!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben een beetje laat met reageren, maar ik ben nu pas 'into eco' geraakt en heb al geweldig veel bijgeleerd dankzij jouw blog, waarvoor zeer veel dank! met het enthousiasme van een beginner ben ik van plan om wèl te zaaien. maar nu even een domme vraag: als je mag zaaien 'achter glas'. Bedoelen ze dan werkelijk een serre? Of is een kamer in huis waar de verwarming niet opstaat ook ok? Of moet er net wel een beetje warmte zijn?
  Met excuus voor de vele vragen; deze avond haal ik alvast het handboek van Velt uit de bib ('t is er eentje van '97 en het is nog 'ekologie', maar de inhoud zal wel hetzelfde zijn, veronderstel ik).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Achter glas betekent in een koude serre, maar dat kan idd evengoed een vensterbank zijn, of een oude visbak die je over een bakje zet.

  Sommige groenten moet je wel warm zaaien, zoals aubergine, peper, paprika , ...
  Maar meestal staan deze gegevens op de verpakking van het zaad.

  BeantwoordenVerwijderen