vrijdag 16 mei 2008

Jeuj een oorworm!

IMG_5223.JPGAls kind zette ik 1 juli mijn tentje op in den hof en installeerde me daar met een hoop boeken, strips en papier, rond 31 augustus kwam ik er terug uit. Hoe rommelig mijn huis er nu soms bijligt, hoe proper en ordelijk was mijn tentje, want er lonkte één groot gevaar ... de oorworm.
Oorwormen kruipen in hoekjes en in opgerolde tentdeuren en vallen er met grote hoeveelheden uit als je je tentdeurtje afrolt, niet gezellig! Het was dus de bedoeling dat als er een oorworm in de tent viel/kroop/vloog je zo snel mogelijk de oorworm kon localiseren en afvoeren.
Zoveel jaar later staat er geen tent meer in den hof en heb ik me over mijn schrik voor oorwormen gezet, nog straffer zelfs, ik lok ze en maak er huisjes voor. Dat kan tellen als ommekeer, niet?
Nu is daar wel een reden voor, ik ben niet de Fritzl in oorwormenwereld ofzo.
Oorwormen eten bladluizen, aha!
Oorwormen zijn nog effectiever tegen bladluizen dan lieveheersbeestjes, want waar luizen zijn daar zijn vaak mieren en tegen mieren kunnen lieveheersbeestjes niet op. Lief zijn voor oorwormen dus!
Oorwormen jagen 's nachts, dus als je van de potjes af blijft zal je niet veel oorwormen tegenkomen.
Ik hang de huisjes overal in de moestuin en als er ergens buiten de moestuin een plant last heeft van bladluizen dan hang ik een er potje bij, simpel, niet?

IMG_5213.JPG
Wat heb je nodig?
-Hooi, stro, gras, opgefrommelde kranten, van dat opvulmateriaal dat in postpakketjes zit, die lange houten reepjes, en ga zo maar verder, denk als een oorworm. (Op de foto stro)
-Ijzerdraad of touw
-Een terracottapotje, dat blijft koeler dan een plastieken en zuigt water op zodat de oorwormen niet gaar smoren in de blakke zon.

IMG_5222.JPGNeem een hoopje stro, doe er ijzerdraad of een touwtje rond en trek het touwtje of de ijzerdraad door het gaatje in het potje. trek goed aan en prop alles er goed in.

IMG_5253.JPGIMG_5250.JPGHang de potjes overal in je tuin, wanneer er na een paar dagen geen oorwormen inzitten hang het dan even aan een boom.

11 opmerkingen:

 1. Barbara16.5.08

  Ongelooflijk wat jij allemaal weet. Waar haal je die kennis?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is nog eens een fantastische tip! Mijn arme roosjes, helemaal onder de groene zuigfanaten, en mieren die ze vertroetelen, en lieveheersbeestjes die smachtend naar al dat lekkers zitten tekijken maar er niet bij kunnen door die mieren...
  Oorwurmpotjes, dit weekend!
  Dank je wel, in the name of my roses

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voila, wéér een tip waar een mens wat aan heeft! We're not worthy Madame Zsazsa ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Barbara, tja ik heb gewoon héél goed opgelet in de klas, laat dat een les zijn. ;-)
  Voor de rest: ik dank jullie, lieve lezertjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb geen groene handen, maar zulke potjes kan ik wél maken. Manlief zal tevreden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zeg, stuur die maar even naar Nederland, Roermond:

  http://olijfje.punt.nl/index.php?r=1&id=426776&tbl_archief=0#426776

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem27.8.08

  Lieve, lieve, lieve Mme ZsaZsa,

  Mag ik alsje-, alsje-, alsjeblieft uw mooie en prachtige en duidelijk handleiding over "Hoe wurm ik een oorwurm in een potje?" gebruiken voor de nieuwsbrief van de insectencursus, die volgend jaar in Heeze (Holland, alhoewel, Brabant!) gegeven gaat worden?
  Zo ja, dan kan ik je beloven dat ik je tranentrekkende verhalen over de oorwurmen mama's zal doen toekomen, weetjes die ze op school nooit vertellen...

  Groet,
  Marleen Hoogendam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. sandra21.6.10

  :D papa kreeg van onze zoon een prachtig geverft exemplaar voor vaderdag! Waar het voor was kwam er niet helemaal duidelijk uit jah het was voor wormpjes en er was ook iets verteld over mieren maar main punt was hij is prachtig geverft. Nu ik hier heb gelezen waar het eigenlijk voor dient ben ik helemaal blij want jah het oorwormen en tentjes verhaal was een feest van herkenning, ik zal me dus ook maar over die "angst"voor oorwormen heenzetten en ze gaan lokken want jah elk jaar zitten wij ook met een luizenplaag. water met een druppeltje dreft erin werkt wel maar deze oplossing vind ik vele malen beter en ook leuker.

  Bedankt voor de nttige info

  Groetjes sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik heb last van oorwormen op mijn terras.
  Ik ga ook zulke potjes hangen met de hoop dat ze dan niet meer onder de stoelkussens kruipen, of onder de handdoeken en zwembroeken als die op de tuinstoelen liggen te drogen.
  Mijn kids schrikken zich ook elke keer rot als die beesten daaruit vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem26.2.12

  Ja inderdaad het helpt. Enkele jaren geleden ging ik helpen in een biologische tuin van Velt en daar werden ze opgehangen in de appel-en perenbomen. Ik doe het hier thuis ook en met goed resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen