Als kind zette ik 1 juli mijn tentje op in den hof en installeerde me daar met een hoop boeken, strips en papier, rond 31 augustus kwam ik er terug uit. Hoe rommelig mijn huis er nu soms bijligt, hoe proper en ordelijk was mijn tentje, want er lonkte één groot gevaar ... de oorworm.
Oorwormen kruipen in hoekjes en in opgerolde tentdeuren en vallen er met grote hoeveelheden uit als je je tentdeurtje afrolt, niet gezellig! Het was dus de bedoeling dat als er een oorworm in de tent viel/kroop/vloog je zo snel mogelijk de oorworm kon localiseren en afvoeren.
Zoveel jaar later staat er geen tent meer in den hof en heb ik me over mijn schrik voor oorwormen gezet, nog straffer zelfs, ik lok ze en maak er huisjes voor. Dat kan tellen als ommekeer, niet?
Nu is daar wel een reden voor, ik ben niet de Fritzl in oorwormenwereld ofzo.
Oorwormen eten bladluizen, aha!
Oorwormen zijn nog effectiever tegen bladluizen dan lieveheersbeestjes, want waar luizen zijn daar zijn vaak mieren en tegen mieren kunnen lieveheersbeestjes niet op. Lief zijn voor oorwormen dus!
Oorwormen jagen 's nachts, dus als je van de potjes af blijft zal je niet veel oorwormen tegenkomen.
Ik hang de huisjes overal in de moestuin en als er ergens buiten de moestuin een plant last heeft van bladluizen dan hang ik een er potje bij, simpel, niet?
Wat heb je nodig?
-Hooi, stro, gras, opgefrommelde kranten, van dat opvulmateriaal dat in postpakketjes zit, die lange houten reepjes, en ga zo maar verder, denk als een oorworm. (Op de foto stro)
-Ijzerdraad of touw
-Een terracottapotje, dat blijft koeler dan een plastieken en zuigt water op zodat de oorwormen niet gaar smoren in de blakke zon.
Neem een hoopje stro, doe er ijzerdraad of een touwtje rond en trek het touwtje of de ijzerdraad door het gaatje in het potje. trek goed aan en prop alles er goed in.
Hang de potjes overal in je tuin, wanneer er na een paar dagen geen oorwormen inzitten hang het dan even aan een boom.
Jeuj een oorworm!
Labels: (Moes)tuin, Handgemaakt, Handleiding