Een sling met mooie hoeken.

Sling
Mijn nichtje is bevallen dus maakte ik een sling.
Want zo simpel is dat, iedereen die pas (of in de voorbije 2 jaar) bevallen is kan wel iets doen met een sling, zo ook zij redeneerde ik.
Het klopte want de zoon werd erin geschoven en zweeg voor de volgende 3 uur.

Voor mezelf neem ik liefst de meest fantastische kleuren, maar voor een ander ligt dat toch iets gevoeliger, dus opteerde ik voor rood met een extra lappeke bloemen, het is wel een zoon, maar een vrouw die het draagt, toch.
Toch?

Ga ook aan de sling en maak hem zelf of koop hem bij Annelies, Jipie of Lien en bekijk de geweldige filmkes van Eva.

Een sling is eigenlijk gewoon een lap stof met ringen aan.
Als je met één laag stof zit heb je de keuze uit verschillende dingen om de zijkanten af te werken, je kan er een biaisbandje omheen stikken, gewoon overlocken of omzomen, je kan dat dan gewoon omzomen, knal boem, rol om en stik vast of je kan dat netjes doen, het laatste ga ik eens uitleggen sé. Je kan dit niet alleen gebruiken voor een sling maar ook voor placemattekes of tafellakens of een gordijn, of of ...
Terwijl je dit leest moet je mss meedoen met een papiertje, dat maakt het leven wat simpelder.

hoeken.jpg
1. Beslis hoe breed je de zoom wil, voor een placemat is dit maar één cm, maar voor een tafelkleed kan dat 4 cm zijn, doe daar één cm bij en strijk om. Plooi dan die cm naar binnen en strijk nog eens plat, dus je ziet dan de rafelkant van je stof niet meer.Op de foto is de zoom in totaal 3,5 cm, 2,5 die later zichtbaar zijn en 1 cm die naar binnen wordt geplooid. Doe dat aan elke kant, je zit dan met zes lagen stof in de hoeken, druk goed zodat de plooien er in staan.
2. Plooi de hoek zo dat de plooien op elkaar liggen en het vierkantje dat ontstaan is door te strijken in de hoek, mooi in twee is.
3. Stik vanuit dat hoekje recht naar beneden tot één cm voor de rand, dus tot waar je ook een strijkplooi hebt.
Het stiksel staat loodrecht op de stof, als je problemen hebt om loodrecht te stikken teken dan een lijntje met een geodriehoek.
4. Knip de hoek weg tot op 1 cm van de naad, knip het teveel aan stof tot op 2 mm van het hoekje ook weg.
5. Keer de stof om en plooi de cm naar binnen en druk mooi plat, gebruik eventueel een bot potlood om het hoekje mooi te krijgen. Leg de naad onder het stiksel open, dus aan beide kanten een cm naad tot in de hoek.
-Stik vast op 1 of 2 mm, zorg dat de stof altijd mooi plat blijft liggen, dit is niet zo moeilijk maar als je niet zeker bent speldt de stof dan eerst vast.
6. Voila, zowel de voor- als de acherkant zijn nu mooi en netjes afgewerkt.