dinsdag 9 september 2008

Risotto

Risotto met eiO, ik eet zo graag risotto, liefst van al met bospaddestoelen en die komen er binnenkort weer aan, maar tot dan is deze versie voldoende. Het idee van het ei er bovenop komt uit de Alle smaken van de regenboog, maar wat komt daar de laatste tijd niet uit?

Nodig:
-Arboriorijst, ik neem 120 gram per persoon ongeveer
-Boter en olijfolie
-een sjalotje per persoon
-Kippenbouillon, 2-3 keer zoveel als het gewicht van de rijst
-een geut witte wijn per persoon
-Parmezaanse kaas, geraspt

Ik maak daar eigenlijk niet veel spel rond, mijn risotto is altijd lekker of ik nu 20 minuten roer, schud met de pan ipv te roeren of niet roer, dus ik doe het op de makkelijkste manier, dat lijkt me evident.
-Fruit de sjalotjes is half boter, half olie, strooi er wat zout bij.
-Voeg de rijst toe en laat even meebakken zodat de rijst al de smaken kan opnemen.
-Giet de wijn erbij en wanneer hij verdampt is de bouillon.
-Laat koken zonder deksel en schud af en toe eens met de pan zodat er niks aanbakt, voeg meer bouillon toe waneer de rijst aan de bodem begint te kleven, risotto moet ten allen tijden smeuïg blijven.
-Rasp er veel parmezaan over.

Vorige week heb ik snijbietbladeren toegevoegd op het einde en dat was ook heel lekker.

Jef deed middagdutRisotto is ideaal om te eten na een middagdutje, ge kunt dat op uw gemak klaarmaken, duurt het middagdutje wat langer dan laat je de pot met het deksel erop gewoon staan tot het slapende kind goed gezind genoeg is om aan tafel te komen.

10 opmerkingen:

 1. 'Goed genoeg gezind om aan tafel te komen.' *proest* Dat klinkt ó zo herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, zo hebben we er ook al ééntje gehad...Al veranderen 'de buien' nog met het ouder worden. Ons derde meisje wordt binnenkort 2 maar die heeft ook haar kuren weleens. Eerst eten ze alles zodat je denkt, amai die gaat alles blijven lusten, maar nee hoor al snel krijgen ze hun 'goestingkes'.
  Rijst voind ik ook heerlijk maar ik moet dat hier niet te veel op tafel zetten. De twee oudsten eten dan NIET. Ik heb al wel eens van overschotjes rijst- rijstkoekjes gebakken. Een ei onder het rijstmengsel doen- zodat het samenhangend wordt ( waar hopelijk ook al wat groentes inzitten) naar smaak kruiden (ook lekker met wat gemalen kaas) en 'burgers van bakken'.

  De appelgelei zit in potten (5). Hopelijk dikt deze goed. Welke suiker is er voorzien in het recept? Ik gebruikte half rietsuiker-half witte suiker. De kleur is al wel prima. Ik had nog wat over. Dat heb ik verdund met water en is straks (hopelijk een lekker drankje voor de meisjes)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij zal dat humeur wel van mij hebben, hoewel hij 's morgens eigenlijk meteen ontzettend levendig is, véél te levendig.

  Tine, ik vermoed witte suiker, geen idee want het is niet mijn recept, ik zou dat met rietsuiker doen denk ik
  Wij eten héél veel rijst, ik vind dat altijd lekker het is alleen zo'n geknoei voor kinderen hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo pas naar school gaan is niet niks voor zo'n kind, he. Niet ongewoon dat hij dan 's avonds wat viesgezind is. Binnen een paar weken is hij het nieuwe ritme gewoon en kan je de risotto direct na zijn dutje opdienen.
  Heerlijk trouwens, vooral als er wel paddenstoelen in kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Risotto is geweldig! Zelf vind ik wat spekjes die vooraf in de pan bakken en wat kerstomaatjes die na 10 minuten sudderen toegevoegd worden ook superlekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem10.9.08

  respect en negeren zijn de beste remedie!
  Bij deze: risotto kan volgens een bevriend michelinster-kok niet echt mislukken. Zelfs het beetje bij beetje water toevoegen blijkt reinste onzin! (bij hem toch)
  slurp

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zie maar tot wat je blog allemaal leidt : http://www.dewereldvankaat.be/2008/09/nieuw-werkjaar-bis.html

  Dank !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De 'appelgelei' is toch appeldiksap geworden (toch maar es pectine gaan kopen). het drankje beviel ze héél goed. En wat de rijstkoekjes nog betreft. Als je de rijstebrij 'grof' mixt is het 'korrelige' er ook wat af en denken ze soms wel echt eens dat ze 'burgers eten maar dan zonder de 'ham'.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tine, mss moet je dan wat langer laten inkoken?

  Kaat, succes hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Virginia16.9.08

  Oh, ik heb overlaatst héérlijke brocolli-risotto gemaakt.
  Met bospaddestoelen klinkt ook heel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen