Smalle Jef showt een najaarsbroek.

Spring!Ik moet hem precies eens wat meer eten geven, mijne smalle Jef, maar eigenlijk is hij alleen wreed gespierd met geen grammeke vet, helemaal de mama.
Maar allee daar gaat het niet over, het gaat over de broek, een broekje uit stevige katoen met hier en daar een wit biezeke en een ingestikt plooike om keurig te starten in het nieuwe schooljaar.
De biezekes zitten onderaan de pijpen en vooraan en achteraan aan de zakken, tof, al zeg ik het zelf.
Ik heb er geen paspelband voor opgeofferd maar gewoon een strook witte stof geknipt en dubbelgestreken want als je niet met bochten zit dan moet zo'n bandje niet zo nodig. Het wit biezeke aan de voorste zakken is eigenlijk de binnenzak die komt piepen, volgens mij veel makkelijker dan met een paspelband te werken.
Een broek .... met zakken!

Wacht, nog wat over die zakken, Eloleo ruilde een tas tegen een broek van Annemie, nu moesten er in dat broekje zakken zitten en in het patroon waren de zakken niet inbegrepen, dus vroeg Annemie of dat moeilijk was om daar toch een broekje met zakken van te maken, ik zei: "Bah, neen" en maakte de volgende handleiding, misschien dat u er ook iets mee bent?

tekenen
Neem een broek met zakken uit de kast zodat je dit er ten allen tijden dit erbij kan nemen om te bekijken.

1. Niet bepaald noodzakelijk, maar op deze manier kan je de exacte vorm van je zak bepalen.
Reconstrueer de patroonlijn, dwz teken op het patroon de lijn waarop je stikt, meestal is dit 1 cm naar binnen, in de stikvolgorde of in de beschrijving staat altijd hoeveel naadwaarde inbegrepen is. Soms is er geen naadwaarde bijgetekend, maar dan staat dit er ook duidelijk in.
Als je hier je hoofd niet over wil breken, vergeet dan de rode lijn en begin bij stap 2.
2.Teken de vorm van je zak (de rechtse rode lijn) dit kan een gebogen lijn zijn zoals hier, een hoekje of een rechte lijn, alles is goed. Teken ook de links rode lijn, tot hier komt de zak. Van deze lijn zie je aan de buitenkant niks.
Maak de zak diep genoeg.
3. Teken parallel met de lijn aan de rechtse kant een tweede lijn op exact 1 cm.
Een geodriehoek is hier handig bij.
Gom de originele lijn weg maar laat de eerste en de laatste cm staan (hier rood), dit worden knipjes.
4. Klaar, haal er nu de 3 patroondelen uit zoals op de tekening.
Neem de knipjes van stap drie over op de inkijkzak.
De broek en tegenzak passen precies op elkaar.
-Knip de patroondelen uit de stof, als je met een stugge of dikkere stof werkt gebruik dan voor de tegenzak een andere stof, dunne katoen of eventueel zelfs voering. Knip de knipjes 5 mm in, in de inkijkzak.

stikken
1. Leg de tegenzak op de broek met de goede kanten op elkaar en stik vast, alleen waar de rode streep staat.
Maak bij al de rondingen knipjes tot op 2 mm van het stiksel.
2. Flap de tegenzak naar achter, strijk eventueel het stiksel plat en stik vast op +/-5 mm aan de goede kant van de broek.
3. Leg de broek met de vastgestikte tegenzak op de inkijkzak, de knipjes moeten exact overeenkomen met de rand van de zak, zowel bovenaan als opzij. Stik vast (boven en links)
Je hebt nu terug het precieze patroon waar je mee begonnen bent.
4. De zak moet nog toegestikt worden, flap hiervoor het broekdeel omhoog/uit de weg en stik of zigzag van boven tot onder vast.

----

Als je een biezeke wil aan je zak zoals hier, dan kan je dat doen met een paspelband of je kan dat (volgens mij) veel makkelijker doen door je tegenzak in de kleur stof te nemen van het gewenste biezeke. Bij stap 2 laat je de tegenzak dan een beetje piepen en stik je het zo vast, je doet dit door de stof wat te rollen tussen je vingers, ook niet teveel want dan gaat de naad opfrommelen. Eerst eens opentrekken en dan fijntjes de tegenzak wat naar boven rollen lukt best goed na wat oefening.
Let wel: Je zakken passen dan niet meer perfect aan elkaar, bij stap 4 ga je zien dat de inkijkzak ongeveer 5 mm langer is, maar dat geeft geen problemen voor het uiteindelijke resultaat.
Bij stap 3 leg je de rand van het broekdeel op de knipjes van de inkijkzak, niet het biezeke, want dat is er extra bijgekomen.

Begrijp je?