zaterdag 5 december 2009

De week van het omkeerbare jurkje, afsluiter.

aka de post met de 254 foto's.

21

Het begon allemaal bij dit en haar smeekbede om verduidelijking, waarop wij haar allemaal uitlachte, een enkeling nam haar serieus. Allee neen, het is niet waar, Meisjesmama en ik hebben haar keihard uitgelachen, de rest zweeg wijslijk en Tante Hilde begon aan een handleiding. Ik ook, daarom dat ik nu spijt heb dat ik toen niet gewoon zweeg, want het is inderdaad niet zo evident als ik dacht. Ik kende het omkeerprobleem maar alleen bij armsgaten en mouwen, met dit was ik nog niet geconfronteerd, maar dat is alleen maar omdat ik enkel jongens heb en geen kleedjes maak, voila.

Deze handleiding werkt voor alle kledingstukken waar je met een voering te maken krijgt (vesten, jassen, kleedjes en een enkele broek, rokken niet want daarvan naai je de voering onderaan niet vast) het probleem komt voor bij de mouwen, broekspijpen en onderaan mouwloze dingen zoals dit, moest dit nu geen knoopjes aan de schouders hebben zou ook het armsgat een probleem zijn.
Het probleem is het volgende, je stikt de voering aan de buitenstof, wil alles omkeren en het lukt niet.
Je hebt een kledingstuk in een kledingstuk en wat je ook doet dat blijft zo, terwijl het er net nog super uit zag.

Probeer dit niet te begrijpen zonder het mee te doen, haal dit dus pas boven als je met een soortgelijk probleem zit.
En lees dit ook vooral niet als je niks met stikken te maken wil hebben, het wordt echt niet beter dan dit.

Omdat deze handleiding deze week al twee keer is geblogd en de concurrentie dus groot is laat ik u niet 1, 2, 3 maar 4 methodes zien om dit aan te pakken, HA, nu jullie weer!
En ik gooi er nog eens een gratis patroontje bij van een kleedje voor de meiskes en een debardeurtje voor de jongens (maat 62-68), maar dat komt volgende week ergens.
Allee, de handleiding dus, ik ga beginnen *schraapt de keel*.

4
Het begin is voor elk van de vier methodes hetzelfde.
Knip het patroon twee keer uit of dat nu dit patroon is of een vest in velour met een satijnen voering dat maakt niet uit. (Dit patroon is hetzelfde voor de binnen- en buitenstof, bij een vest heb je natuurlijk twee verschillende patronen en ga je elk patroon maar een keer uitknippen)
En zet de dingen in elkaar, voor dit is het simpel, stik vier keer de zijnaad toe et voila bij een vest maak je een vest van de voering en een vest van de buitenstof, bij broeken hetzelfde.

56
Leg de dingen met hun goede kant tegen elkaar (draai een stuk binnenstebuiten en steek het andere er met de goede kant in) en naai tegen elkaar, laat de zoom volledig open.
Bij jassen en vesten stik je in een beweging ook de zoom toe, hier laat je de mouw onderaan open, bij broeken laat je de pijpen open.
Knip overal de rondingen in tot op 2 mm van de naad en knip hoekjes weg.
Keer het kledingstuk.

Methode 1
78
Plooi de buitenstof en voering op een plaats 1 cm naar binnen, speld op elkaar zoals het wordt als je het gestikt hebt.

9Keer het kledingstuk binnenstebuiten.

Ofwel verwijder je het speldje en hou je de naad met de goede kanten tegen elkaar zorgvuldig vast tussen duim en wijsvinger en begin je te stikken.

Methode 2
10
Ofwel speld je de volledige zoom rondomrond.
Dit is geen slecht idee als je nog nooit iets als dit hebt gedaan, je ervaart (en ziet op de volgende foto) dan meteen waarom het niet zo simpel is.
Let wel, je moet dat speldje wat je in de vorige stap hebt vastgestoken eerst wegdoen, dan pas kan je goed vastnemen wat op elkaar moet komen.
Bij methode 1 en 2 geldt: oefening baart kunst.

11

Methode 3, enkel voor kledingstukken waar het probleem zich aan de zoom stelt.

Omdat ik nooit echt nadacht over dit probleem en een soort van methode 1 gebruikte (nl. ik plooide wat van binnen- en buitenstof naar binnen, hield dat vast tussen duim en wijsvinger, keerde het stuk, nam het over in de andere hand en begon te stikken) wist ik niet hoe dat uit te leggen, ik heb daar dus diep over nagedacht en kwam bij de volgende methode uit, ik denk dat dit de gemakkelijkste manier is, omdat het nogal simplistisch is en je meteen kan beginnen stikken zonder dat uw stuk al meteen opgefrommeld zit, allee ik weet het eigenlijk niet goed, maar ik vind het wel goed gevonden van mijn eigen dus ik ga het u zeker opdringen.

12
Leg het kledingstuk zoals in methode 1, zet in het midden van de goede kant van de onderste laag stof een streepje in de naadwaarde, doe dit ook op de volgende laag stof zodat de 2 streepkes precies op elkaar komen, ik neem hiervoor het midden omdat hier meestal al een merkteken staat. Je kan hiervoor ook de zijnaad nemen moest je geen benul hebben van waar het midden zich bevindt.
De streepjes staan dus beide op de goede kant van de stof.

13
Haal met je hand de laag stof waar je het laatste streepje op zette omhoog en stop de lagen zonder streepjes tussen beide bestreepjeste lagen zoals op de foto dus. (Kom kom, zelfs Naai-s kon dit en die heeft van dit probleem weken niet geslapen)

14
Leg de twee streepjes weer precies op elkaar en begin te stikken.
Eventueel kan je eerst alles vastspelden zoals in methode 2

17
Zorg voor genoeg stof voor je naald tijdens het stikken en laat je naald heel de tijd in je stof zitten, je moet af en toe aan je stof trekken omdat je precies niks meer hebt om te stikken, doe dit geregeld zodat je niet te hard moet gaan trekken en je stof uitrekt.
Ik zei het al, makkelijk is het allemaal niet.

18
MAAR en ik hoop dat je tot hier gelezen hebt voor er aan te beginnen, stik de zoom niet volledig toe, toch niet als je een omkeerbaar kleedje/debardeurreke maakt. Je moet ergens een gat hebben om alles weer te keren, bij een niet-omkeerbaar iets maak je dat op de minst zichtbare plaats, bij een jas of vest zit dat gat in de mouw, bij een broek in een pijp en bij een kleedje, mouwloosvestje/truitje in de zijnaad, maar bij een omkeerbaar kledingstuk moet zowel de binnen als buitenkant perfect afgewerkt worden en is de minst zichtbare plaats de zoom, ergens achteraan liefst, dus gebruik je deze handleiding om een omkeerbaar kleedje te maken laat dan een gat in de zoom. Je gaat altijd meer niet omkeerbare dingen maken dan omkeerbare, dus meestal ga je toch de volledige zoom rond moeten stikken en het kledingstuk gaan keren langs de zijnaad en is deze MAAR niet relevant.

Als dat gat in de zijnaad zit of op een andere onzichtbare plaats dan moet dat niet zo precies gesloten worden, leg de naden op elkaar en stik op 2 mm naast de kant.

met de hand
Zit het gat op een zichtbare plaats, dan moet dat met meer precisie gebeuren, ik doe dat op deze manier, daarna stik ik er nog eens over bij het -smal op de kant- stikken.
Je kan dat ook doen zonder het eerst met de hand dicht te maken, maar dan flapt dat soms een paar mm open en dat stoort mij.
smal op de kantIk noemde dat altijd sierstikken, blijkbaar heet het anders, merci Naai-s, ik wist dat niet.

Methode 4
Heb je alles geprobeerd en lukt het nog altijd niet, dan is er nog altijd methode 4, de losermethode.

16
Stik meteen langs de goede kant de twee lagen op elkaar, hier zijn verschillende manieren voor, het deftigste resultaat krijg je door eerst een zoom van 1 cm naar binnen te strijken en om helemaal zeker te zijn kan je dan ook nog eens deze twee lagen op elkaar spelden, stik op een paar mm van de kant.
Denk vooral niet dat dit de simpelste manier is, toch niet als je zeer precies resultaat wil hebben, en de snelste is het ook niet eens je een andere methode onder de knie hebt.
Maar het is wel de duidelijkste, buiten wat scheef op elkaar kan er niet veel mis gaan.


De afwerking, voor alle methodes
19
Ik werk dingen zoals dit altijd af met een extra stiksel volledig rondomrond, de naad blijft dan precies op zijn plaats en bij dikkere stofjes geeft dit een veel mooier resultaat.


20
Gebruik je deze handleiding om een soortgelijk kleedje te maken dan moet je enkel nog de knoopsgaten maken en de knopen er op zetten.


Dus nog eens samenvatten:
Methode 1: de no-nonsens manier: speld de binnen- en buitenkant op elkaar met de naad van beide stukken wat naar binnen, keer, verwijder speldje en begin te stikken. De durvers gebruiken geen speldje maar houden de naad zoals hij moet komen vast tussen duim en wijsvinger, keren het heel spel en beginnen te stikken.

Methode 2: de ik-speel-op-zeker-manier : speld de binnen- en buitenkant op elkaar met de naad van beide stukken 1 cm naar binnen, keer, verwijder speldje steek het er meteen weer goed in (het zit immers aan de binnenkant) en speld heel de zoom rondom vast. Begin te stikken.

Methode 3: De bestudeerde-manier: trek een streepje op de plaats waar de twee stoffen later op elkaar gaan komen, steek het voorpand tussen het rugpand, leg de twee streepjes weer op elkaar en begin te stikken.

Methode 4: De mij-gaan-ze-niet-liggen-hebben-manier: Plooi/strijk en/of speld de naden 1 cm naar binnen en stik langs buiten vast.
Misschien denk je nu dat je hiermee op veilig speelt maar dit kan zeer frusterend zijn want je moet zeer precies werken en niet gewoon ROEF op 1 cm stikken.


Zo.
Laat ons nu in godsnaam hopen dat tenminste één iemand dit ooit gaat gebruiken.

34 opmerkingen:

 1. Inderdaad, dit is een handig als je het nodig hebt, want als ik nu op het geheel zit te kijken, begrijp ik er niets van. Maar ik ben er zeker van dat het nog wel van pas zal komen. Bedankt in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, merci!
  Ik heb nog een uitdaging voor "keerland": dit overgooiertje:
  http://levenmetliv.blogspot.com/2009/11/neverending-story.html
  maar dan in één keer en niet met knoopjes op de schouders. Dat lukt niet. Echt niet. Dat wordt gewoon een oneindige lus.

  Mét de knoopjes is het dan weer een zaligheid voor 'keerlosers'. Dus als het echt niet lukt is dat ook een optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar dat is altijd met knoopjes op de schouders volgens mij, hoe krijg je dat anders uit je stof geknipt?

  Dat patroon ziet er altijd uit zoals jij dat nu gemaakt hebt denk ik.

  (ge ziet ik ben al veel voorzichter geworden in mijn beweringen ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooit, als ik kinderen heb en ik me nog kan herinneren waar ik ooit eens een goede handleiding voor omkeerbare kleedjes zag, dan zal ik je zo dankbaar zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Olala, zoveel uitleg, enfin, ik moest niet onderdoen, ik had ook 245 fotos voor slechts 1 methode...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knippen wel! Maar ik wou dat in één deel aan elkaar maken, en dat gevoerd. Dat gaat dus enkel als je met bias werkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prima uitleg! en als je een jurk voor jezelf maakt, op deze manier, maar de zomen onderaan voor een derde ongeveer 'verschuift' krijg je een zwierig, drappage-achtig effect. wel de voering korter nemen als de jurk zelf. een beetje Hussein Chalayan spelen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oh my god!!
  zoiets koop ik dan wel... daar begin ik niet aan.
  Maar ja, ik kan nog maar amper recht stikken dus dit is nog verrrrre toekomstmuziek.
  groetje
  anne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Man, mijne man,
  Lach maar, maar ik snap het nog niet!
  Ik zal het eens moeten proberen met minder mooie stofjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik weet weer waarom ik niet wilde leren naaien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Maar allé seg...een patroontje in maat 62-68, daar ben ik niks mee!
  Dit ter zijde...hallelujah, ik snap het nog niet, maar dat komt zeker als ik er eens aan begin.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 't Is precies wel echt de week van het omkeerbaar jurkje. Ik heb er van 't weekend eentje gemaakt voor Kleine Pruts. Eigenlijk wou ik zo'n model zoals dat van jou, maar dan met drukknoopjes. Want anders moet je volgens mij twee paar knopen zetten, en zou dat niet vervelend zitten op de schouders? Maar ik had geen drukknoopjes meer en toen ik er eindelijk aan kon beginnen was de winkel al lang dicht. Al chance, want als ik dit zo allemaal lees, vrees ik dat ik ook in zo'n oneindige lus zou vastgeraakt zijn (ik had toen deze handleiding nog niet hé). Ik heb nu de beschrijving van tante Hilde gevolgd (met een lintje ipv knoopjes) en dit werkt perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De geschiedenis van de omkeerbaarheid, zoiets? Ja, op basis van deze post vind ik toch wel dat je een soort Meesterschap waardig bent.

  Nog een extra vraag: wat doen we dan met die knoopjes, he? Want nu is jouw sexy hot-debardeurke toch niet echt langs twee kanten draagbaar, of toonbaar, met die knoopjes?

  En serieus, gij gaat nog ruzie krijgen met meisjesmama en tante hilde, he: 'de methode voor losers'... (http://naai-s.blogspot.com/2009/12/oef-ende-amai.html#comments)

  Naais (dus zonder van die arige door blogspot opgedrongen streepjes)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Polkadotjes, dan moet ge een boeleke maken hé, ik kan daar toch ook niet aan doen. ;-)

  Riet ah ja, dat lijkt me idd niet echt simpel, ik wil het wel eens proberen eigenlijk.

  Marleen ja idd en dan niet platstrijken. :-)

  Prutsen, ja op dat debardeurreke staan aan beide kanten knopen, ik heb niet de indruk dat het stoort hoewel ik megaknopen heb gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. haha, dit komt zeker nog eens van pas maar voor niet-naaiers moet dit wel een heel onnozel zicht zijn (maar ja, wat komen die hier dan ook doen). merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ja lap he seg! De methode voor losers ofwa?
  Tsss, ga maar wat op uwe milieuvrindelijke kerstboom kijken!

  Ondertussen snap ik nog altijd die heisa niet zenne...hoe moeilijk kan da nu zijn?
  Het kriebelt bij mij nu al tijden om zo'n kleedje te maken, alleen maar om aan de lijve te ondervinden wat daar nu zo ingewikkeld aan is!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Komaan Meisjesmama we wachten al een week.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Godzijdank kan ik niet met de naaimachine overweg.
  Laat mij maar breien!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. as if!

  Ik heb wel wat beters te doen...iets voor losers!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik denk dat ze sneller uit dien 62-68 gegroeid zijn dan dat je het kan maken :-)
  Misschien ooit.... maar het zal toch niet voor direct zijn.. haha

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik denk dat ze sneller uit dien 62-68 gegroeid zijn dan dat je het kan maken :-)
  Misschien ooit.... maar het zal toch niet voor direct zijn.. haha

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Pfff, dit is wel iets voor gevorderden zeg! Het ziet er nogal ingewikkeld uit!
  Het is maar goed dat ik geen dochters heb denk ik (hoewel, een omkeerbare broek is misschien ook wel leuk..).

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anoniem7.12.09

  no problem, ik maak het volgende week met de laptop naast het naajmasjien.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Schitterend bedankt, ik heb alleen nog problemen met de onderuit komende voering als ik het kleedje omdraai. Die onderkant moet ik blijkbaar loslaten en misschien een frulletje aannaaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. dat kleedjes van Riet is niet altijd met knoopjes hoor, ik heb op mijn versie knoopjes tegevoegd aan het patroon...
  Wil er eigenlijk nog eens ééntje proberen zonder knoopjes... maar of dat keerbaar gaat zijn weet ik nog niet...
  dat keren is eigenlijk altijd hokuspokus vind ik... je wil niet weten hoe lang ik gezocht heb op hoe ik mijn babyoveral moest keren...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Alé, blijkbaar deed ik het ook op de losermethode merci :o) Welke methode zoude gij prefereren? In de naailes noemen wij dat doorstikken ook een sierstiksel trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Aahja, ik lees hier nu al een tijdje mee en het wordt toch tijd dat ik mij ermee ga tegenaan bemoeien. Na de post van Naai-s, moest ik zo hard lachen omdat ook ik mezelf in een soortgelijk keerdrama bevond. namelijk met het kleedje van Liv!!! Inderdaad Riet, een oneindige lus is precies wat ik had. De ene lus in de andere, amaai wat een drama!

  Uiteindelijk heb ik het als volgt aangepakt:
  De schoudernaden stikte ik nog niet, maar ik stikte gewoon beide kleedjes tegen elkaar. Niet helemaal rond dus he!
  Ik liet drie openingen: een in de zijnaad en een in elk van de schouders. Laat genoeg ruimte bij de schoudertjes anders kun je niet meer keren.
  Daarna keerde ik het geheel en naaide ik de schoudernaden tegen elkaar, dat is wat gepruts. Je hebt dan nog een opening een beide zijkanten van elke schouder. Strijk de naden (ook van het keergat in de zijnaad) mooi plat naar binnen en naai met onzichtbare steek met de hand dicht. Stik dan alles smal op de kant door. Voila, een omkeerbaar jurkje uit een stuk!!
  Was dit te volgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Marijke8.12.09

  een omkeerbaar jurkje zonder knoopjes is ook te doen. Maar wij leren dat pas in januari op de naailes. Misschien kan ik dan ook eens een fotoles geven.

  greotjes,

  marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Seg madammen,
  Kunnen jullie ook grotere jurkjes maken? Voor meisjes met maat 116?
  Ik zoek naar mooie patroontjes en handige tips!
  Ik heb een ballerina/prinses. Hangt van haar humeur af en een sportieve "ik ben de eerste" meid. Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @emma en mona: http://www.tantehilde.be/wrdprss/?page_id=255

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Khad toch nog graag nog meer foto's gehad, zo waar iemand dat schoon ding aanhad om er echt een perfect beeld van te krijgen :)

  En zo'n dingen, dat is niet voor mij. Ik hou het wel bij tekenen enal.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Awel, dat kleedje van Riet met de oneindige lus was bij mij lekker toch geen oneindige lus. 't was klaar op een uurke ofzo, slechts 1 patroondeel, zonder knoopjes en perfect omkeerbaar! Ha! En nikske losermethode!

  http://meisjesmama.blogspot.com/2010/02/lili-langkous.html

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Anoniem4.9.10

  ik kom hier heel toevallig terecht, heb enkel de 3 methodes v Mme Zsazsa gelezen en werd er niet veel wijzer van.. omdat ik momenteel niet met een werkstuk voor me zit, en dan is het idd onvolgbaar allemaal :)
  Ik deed het ooit zo, en het lukte best.. simpel kleedje zoals het débardeurke..
  Ik knip mijn patroon en dus stof vanaf de oksel tot onderaan een cm te breed.. ik stik mijn voor en achterstukken averechts op elkaar, dicht aan de naad, en keer ze om.
  Voor en achterstuk zijn dan klaar.
  Ik plooi beide zijkanten van het achterstuk 1cm om NAAR VOOR en die vh voorstuk NAAR ACHTER en strijk dit superplat!
  Dan leg ik voorkant naast achterkant en steek ik mijn vouwen in elkaar, beetje harmonica-systeem. Deze naai ik met dubbele naad vast.. Dan hetzelfde met de 2 andere zijkanten, maar daar steek je de vouwen in de andere richting in elkaar en stik je dubbel vast.. Als je het twee keer in dezelfde richting in elkaar haakt krijg je een smaller voor dan achterstuk of andersom, en zo zit de dubbele zijnaad gewoon in het midden. En door het vooraf een cm breder te knippen, kom je nu op de juiste breedte uit van je patroon..
  Dit klinkt waarschijnlijk even onbegrijpbaar als al de rest hier, maar het werkt echt! met een katoentje ofzo he, niet met dikke stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Yayalies20.4.12

  Hoi !!
  Ik heb een omkeerbaar rokje willen maken en dacht dat ik het wel wist hoe het moest...niet dus.. k zat met zo'n oneindige lus...gelukkig had ik het eerst gedriegt en nog niet gestikt...
  dus op internet gezocht en ik kwam op jouw beschrijving!
  methode 3 leek voor mij de meest logische en "memoriseerbare"

  jouw beschrijving is TOP! Ook al vind ik het Chinees om te lezen, gewoon hersenen op NUL en doen. En ook al wou ik het niet geloven dat het zou lukken, is het toch gelukt!

  Het moment van het omdraaien van het kleedje (in mijn geval: omkeerbaar rokje) is wel zeer spannend!

  Dus, wat mij betreft: methode 3 !!

  BeantwoordenVerwijderen