aka de post met de 254 foto's.
Het begon allemaal bij dit en haar smeekbede om verduidelijking, waarop wij haar allemaal uitlachte, een enkeling nam haar serieus. Allee neen, het is niet waar, Meisjesmama en ik hebben haar keihard uitgelachen, de rest zweeg wijslijk en Tante Hilde begon aan een handleiding. Ik ook, daarom dat ik nu spijt heb dat ik toen niet gewoon zweeg, want het is inderdaad niet zo evident als ik dacht. Ik kende het omkeerprobleem maar alleen bij armsgaten en mouwen, met dit was ik nog niet geconfronteerd, maar dat is alleen maar omdat ik enkel jongens heb en geen kleedjes maak, voila.
Deze handleiding werkt voor alle kledingstukken waar je met een voering te maken krijgt (vesten, jassen, kleedjes en een enkele broek, rokken niet want daarvan naai je de voering onderaan niet vast) het probleem komt voor bij de mouwen, broekspijpen en onderaan mouwloze dingen zoals dit, moest dit nu geen knoopjes aan de schouders hebben zou ook het armsgat een probleem zijn.
Het probleem is het volgende, je stikt de voering aan de buitenstof, wil alles omkeren en het lukt niet.
Je hebt een kledingstuk in een kledingstuk en wat je ook doet dat blijft zo, terwijl het er net nog super uit zag.
Probeer dit niet te begrijpen zonder het mee te doen, haal dit dus pas boven als je met een soortgelijk probleem zit.
En lees dit ook vooral niet als je niks met stikken te maken wil hebben, het wordt echt niet beter dan dit.
Omdat deze handleiding deze week al twee keer is geblogd en de concurrentie dus groot is laat ik u niet 1, 2, 3 maar 4 methodes zien om dit aan te pakken, HA, nu jullie weer!
En ik gooi er nog eens een gratis patroontje bij van een kleedje voor de meiskes en een debardeurtje voor de jongens (maat 62-68), maar dat komt volgende week ergens.
Allee, de handleiding dus, ik ga beginnen *schraapt de keel*.
Het begin is voor elk van de vier methodes hetzelfde.
Knip het patroon twee keer uit of dat nu dit patroon is of een vest in velour met een satijnen voering dat maakt niet uit. (Dit patroon is hetzelfde voor de binnen- en buitenstof, bij een vest heb je natuurlijk twee verschillende patronen en ga je elk patroon maar een keer uitknippen)
En zet de dingen in elkaar, voor dit is het simpel, stik vier keer de zijnaad toe et voila bij een vest maak je een vest van de voering en een vest van de buitenstof, bij broeken hetzelfde.
Leg de dingen met hun goede kant tegen elkaar (draai een stuk binnenstebuiten en steek het andere er met de goede kant in) en naai tegen elkaar, laat de zoom volledig open.
Bij jassen en vesten stik je in een beweging ook de zoom toe, hier laat je de mouw onderaan open, bij broeken laat je de pijpen open.
Knip overal de rondingen in tot op 2 mm van de naad en knip hoekjes weg.
Keer het kledingstuk.
Methode 1
Plooi de buitenstof en voering op een plaats 1 cm naar binnen, speld op elkaar zoals het wordt als je het gestikt hebt.
Keer het kledingstuk binnenstebuiten.
Ofwel verwijder je het speldje en hou je de naad met de goede kanten tegen elkaar zorgvuldig vast tussen duim en wijsvinger en begin je te stikken.
Methode 2
Ofwel speld je de volledige zoom rondomrond.
Dit is geen slecht idee als je nog nooit iets als dit hebt gedaan, je ervaart (en ziet op de volgende foto) dan meteen waarom het niet zo simpel is.
Let wel, je moet dat speldje wat je in de vorige stap hebt vastgestoken eerst wegdoen, dan pas kan je goed vastnemen wat op elkaar moet komen.
Bij methode 1 en 2 geldt: oefening baart kunst.
Methode 3, enkel voor kledingstukken waar het probleem zich aan de zoom stelt.
Omdat ik nooit echt nadacht over dit probleem en een soort van methode 1 gebruikte (nl. ik plooide wat van binnen- en buitenstof naar binnen, hield dat vast tussen duim en wijsvinger, keerde het stuk, nam het over in de andere hand en begon te stikken) wist ik niet hoe dat uit te leggen, ik heb daar dus diep over nagedacht en kwam bij de volgende methode uit, ik denk dat dit de gemakkelijkste manier is, omdat het nogal simplistisch is en je meteen kan beginnen stikken zonder dat uw stuk al meteen opgefrommeld zit, allee ik weet het eigenlijk niet goed, maar ik vind het wel goed gevonden van mijn eigen dus ik ga het u zeker opdringen.
Leg het kledingstuk zoals in methode 1, zet in het midden van de goede kant van de onderste laag stof een streepje in de naadwaarde, doe dit ook op de volgende laag stof zodat de 2 streepkes precies op elkaar komen, ik neem hiervoor het midden omdat hier meestal al een merkteken staat. Je kan hiervoor ook de zijnaad nemen moest je geen benul hebben van waar het midden zich bevindt.
De streepjes staan dus beide op de goede kant van de stof.
Haal met je hand de laag stof waar je het laatste streepje op zette omhoog en stop de lagen zonder streepjes tussen beide bestreepjeste lagen zoals op de foto dus. (Kom kom, zelfs Naai-s kon dit en die heeft van dit probleem weken niet geslapen)
Leg de twee streepjes weer precies op elkaar en begin te stikken.
Eventueel kan je eerst alles vastspelden zoals in methode 2
Zorg voor genoeg stof voor je naald tijdens het stikken en laat je naald heel de tijd in je stof zitten, je moet af en toe aan je stof trekken omdat je precies niks meer hebt om te stikken, doe dit geregeld zodat je niet te hard moet gaan trekken en je stof uitrekt.
Ik zei het al, makkelijk is het allemaal niet.
MAAR en ik hoop dat je tot hier gelezen hebt voor er aan te beginnen, stik de zoom niet volledig toe, toch niet als je een omkeerbaar kleedje/debardeurreke maakt. Je moet ergens een gat hebben om alles weer te keren, bij een niet-omkeerbaar iets maak je dat op de minst zichtbare plaats, bij een jas of vest zit dat gat in de mouw, bij een broek in een pijp en bij een kleedje, mouwloosvestje/truitje in de zijnaad, maar bij een omkeerbaar kledingstuk moet zowel de binnen als buitenkant perfect afgewerkt worden en is de minst zichtbare plaats de zoom, ergens achteraan liefst, dus gebruik je deze handleiding om een omkeerbaar kleedje te maken laat dan een gat in de zoom. Je gaat altijd meer niet omkeerbare dingen maken dan omkeerbare, dus meestal ga je toch de volledige zoom rond moeten stikken en het kledingstuk gaan keren langs de zijnaad en is deze MAAR niet relevant.
Als dat gat in de zijnaad zit of op een andere onzichtbare plaats dan moet dat niet zo precies gesloten worden, leg de naden op elkaar en stik op 2 mm naast de kant.
Zit het gat op een zichtbare plaats, dan moet dat met meer precisie gebeuren, ik doe dat op deze manier, daarna stik ik er nog eens over bij het -smal op de kant- stikken.
Je kan dat ook doen zonder het eerst met de hand dicht te maken, maar dan flapt dat soms een paar mm open en dat stoort mij.
Ik noemde dat altijd sierstikken, blijkbaar heet het anders, merci Naai-s, ik wist dat niet.
Methode 4
Heb je alles geprobeerd en lukt het nog altijd niet, dan is er nog altijd methode 4, de losermethode.
Stik meteen langs de goede kant de twee lagen op elkaar, hier zijn verschillende manieren voor, het deftigste resultaat krijg je door eerst een zoom van 1 cm naar binnen te strijken en om helemaal zeker te zijn kan je dan ook nog eens deze twee lagen op elkaar spelden, stik op een paar mm van de kant.
Denk vooral niet dat dit de simpelste manier is, toch niet als je zeer precies resultaat wil hebben, en de snelste is het ook niet eens je een andere methode onder de knie hebt.
Maar het is wel de duidelijkste, buiten wat scheef op elkaar kan er niet veel mis gaan.
De afwerking, voor alle methodes
Ik werk dingen zoals dit altijd af met een extra stiksel volledig rondomrond, de naad blijft dan precies op zijn plaats en bij dikkere stofjes geeft dit een veel mooier resultaat.
Gebruik je deze handleiding om een soortgelijk kleedje te maken dan moet je enkel nog de knoopsgaten maken en de knopen er op zetten.
Dus nog eens samenvatten:
Methode 1: de no-nonsens manier: speld de binnen- en buitenkant op elkaar met de naad van beide stukken wat naar binnen, keer, verwijder speldje en begin te stikken. De durvers gebruiken geen speldje maar houden de naad zoals hij moet komen vast tussen duim en wijsvinger, keren het heel spel en beginnen te stikken.
Methode 2: de ik-speel-op-zeker-manier : speld de binnen- en buitenkant op elkaar met de naad van beide stukken 1 cm naar binnen, keer, verwijder speldje steek het er meteen weer goed in (het zit immers aan de binnenkant) en speld heel de zoom rondom vast. Begin te stikken.
Methode 3: De bestudeerde-manier: trek een streepje op de plaats waar de twee stoffen later op elkaar gaan komen, steek het voorpand tussen het rugpand, leg de twee streepjes weer op elkaar en begin te stikken.
Methode 4: De mij-gaan-ze-niet-liggen-hebben-manier: Plooi/strijk en/of speld de naden 1 cm naar binnen en stik langs buiten vast.
Misschien denk je nu dat je hiermee op veilig speelt maar dit kan zeer frusterend zijn want je moet zeer precies werken en niet gewoon ROEF op 1 cm stikken.
Zo.
Laat ons nu in godsnaam hopen dat tenminste één iemand dit ooit gaat gebruiken.
De week van het omkeerbare jurkje, afsluiter.
Labels: Handleiding, Stik-of patroontips