dinsdag 26 januari 2010

Macaroni met hesp en kaas

Macaroni met hesp en kaas in de oven
Ik ben met zoveel dingen tegelijk bezig dat ik momenteel niks meer afwerk, of er nog niet toe kom natuurlijk, alleen het avondeten komt elke avond afgewerkt op tafel, niet dat het veel voorstelt, meestal snelle dingen want in de uren dat Abel slaapt "werk" ik, dat heb ik mezelf zo opgelegd.
Dat betekent dat ik kook wanneer hij wakker is, en om nu niet heel de tijd in de keuken te staan wanneer hij wakker is moet het vooruit gaan want ik wil ook nog in de zetel zitten met mijn babyke en wat knuffelen en spelen.
Ovenschotels zijn ideaal, het moet niet allemaal tegelijk klaar zijn, ge kunt het maken op een moment dat het past én eten op een moment dat het past (en de overschot de dag nadien naar binnen schrokken tijdens een 'werkmoment'), dus geef mij al uw snelle (dus geen moussakatoestanden) én lekkere ovenschotelrecepten en ik zal u eeuwig dankbaar zijn.

Nodig 4 personen:
-400 gram macaroni
-12 schellen gekookte hesp (ham dus) in fijne reepjes
-200 gram geraspte kaas
-60 gram boter
-60 gram bloem
-1 liter melk
-Peper en zout


-Kook de pasta in voldoende water, wanneer de pasta al dente is, afgieten en spoelen onder koud water, maak terwijl de pasta kookt de bechamelsaus.
-Smelt de boter, haal van het vuur en doe de bloem erbij, roer goed, laat even bakken.
-Voeg de helft van de melk toe en roer tot al de boter en bloem (roux) is opgelost in de melk.
-Blijf regelmatig roeren, wanneer de saus te dik is voeg je melk toe tot de saus de goede consistentie heeft.
-Laat nog 5 minuten pruttelen.
-Kruid met peper en zout en eventueel nootmuskaat.
-Voeg de geraspte kaas toe, roer goed door en strooi er dan de reepjes hesp bij.
-Warm de macaroni weer op in de saus, roer goed door en giet alles in een ovenschotel.
-Strooi geraspte kaas over de macaroni en zet 10 minuten onder de grill.

Smakelijk

Binnenkort begint de lente en moet ik in mijn hof werken wanneer Abel slaapt, het blijft hier triestig dus, ga gerust efkes op vakantie.

42 opmerkingen:

  1. Iets met knolselder? Zie ook hier: http://veggiesvoorkabouters.blogspot.com/2009/10/knolselder.html
    Daar zitten nog redelijk wat groentjes in....
    Veel kookplezier ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, macaroni iq het lekkerste dat er is op een koude dag. En nadien meestal ' zo mottig als ne prei' omdat ik niet kan stoppen. Zalig wintereten. Peekesstomp met gebakken ajuin eens proberen. De ajuin MOET wel in ringen worden gesneden, dan bengelen ze na het bakken ideaal aan je vork. Lekker , snel klaar ( de wortelen en de patajes samen koken), weinig afwas, gesmaakt door klein en groot.
    Leve de snel-keuken.
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Filosoof!
    Onderaan gebakken gehakt, dan de saus: tomatensaus (met melk!) of appelmoes of... en dan daarboven puree...
    Eventjes laten bruinen in de oven...
    mmmm...
    niets gemakkelijker en toch zooo smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien de moment om alles op te nemen en een film maken. Zo herkenbaar, gelukkig zijn baby's schattig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kabeljauwfilet in een ingevette ovenschotel, besmeren met boursin cuisine, vol leggen met sneetjes tomaat (en nog voller), bestrooien met gemalen kaas, afdekken met folie. Dan de oven in.
    Te eten met patatten(puree), quinoia, ebly (tarwe), rijst,...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mmmmmmmacaroni!
    Veel succes met al het werk, maar laat ons toch niet te lang in de steek he, op bloggebied.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ja sorry he, ik moet het effekwijt: buekest macaroni. Ok sorry, ik ben misschien de enigste...maar ik zal u een alternatief geven: blik tomaten met fijne kruiden, zwarte olijven in kleine stukskes, kappertjes, ansjovis inkleine stukjes en dat allemaal 20min laten sudderen. en die saus dan over een stuk vis doen en in de oven, jummie!
    1 voordeel: mijn kinderen en manlusten dit niet, dus alles is voor mij. 1 nadeel: ik moet voor hen dus iets anders koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je recept klinkt helemaal zoals de 'macaroni mé hesp en kaas' die mijn grootmoeder maakte...
    Zou ik het vegetarisch eten toch maar weer eens een dagje afzweren?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Voor zo'n hardwerkende mama wil ik wel wat receptjes van mijn kookblog kopiëren.

    Vierkazenpasta:
    Ingrediënten:

    500 g penne
    15 g boter
    120 ml room
    125 g gemalen Fontina
    60 g gorgonzola in stukjes
    60 g mascarpone
    6 eetlepels gemalen parmigiano-reggiano
    vers gemalen zwarte peper

    Laat de boter smelten in de room. Laat de 4 kazen daarin smelten, maar houd wel 2 eetlepels parmigiano-reggiano apart. Kruid met vers gemalen zwarte peper. Kook intussen 500 g penne, net niet al dente. Meng de penne met de saus en doe het mengsel in een ovenschotel of in aparte ovenschoteltjes, in een laag van ongeveer 4 cm dik. Strooi de overige 2 eetlepels parmigiano-reggiano erover. Zet 10-15 minuten in een oven van 180°C en bak tot je een goudgeel korstje ziet. Haal uit de oven en laat nog 5 minuten rusten.

    En een groentenovenschotel:
    Snij vier grote aardappelen in vier maantjes. Kook ze vier minuten in ruim gezouten water (zeezout). Doe er brocolliroosjes bij. Laat nog een minuutje koken. Terwijl de aardappelen koken, snij je een ui (of een stuk als het een grote ui is) in grote stukken. Doe die samen met wat stukjes rode paprika en wat halve kerstomaatjes in een ovenschotel. De aardappelen en brocolli erbij. Olijfolie over gieten. Een half uur in de oven. Gemalen kaas en basilicumblaadjes erover strooien en nog 10 minuutjes in de oven.

    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nog nooit zelf gemaakt, wel zelf gegeten, heerlijke aardappel/ spruiten ovenschotel. Ik zal mijn mams eens om het recept vragen!

    Heerlijk met parmezaanse kaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn canneloni met pompoen viel hier ontzettend in de smaak. Geraspte pompoen wordt smeuïg in de oven en da's lekker.

    recept op

    http://oontand.blogspot.com/2009/11/canneloni-met-pompoen.html

    of voor de luierikken:

    Nodig:
    - 400 g gehakt
    - 1 kwart pompoen
    - 2 sjalotjes
    - 3 wortels
    - paprikapoeder
    - room
    - bechamelsaus
    - geraspte emmental
    - kervel
    - p&z

    Bak het gehakt. Rasp de pompoen en de wortelen, doe de ajuin in stukjes erbij. Vermeng met het rul gebakken gehakt, kruid met paprikapoeder, p&z en overgiet met wat room. Vul de canneloni, wat overblijft leg je errond. Overgiet met bechamelsaus, gekruid met kervel en p&z en met de kaas erdoor. Veertig minuten de oven in.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Anoniem27.1.10

    Ovenschotel met lamsvlees.
    Bruin het lamsvlees, gooi het in een ovenschotel (met deksel). Kies wat stevige groenten voor erbij, zoals wortelen, pastinaken, ... Gooi ze in stukjes erbij. Ik doe er ook nog patatten bij, alles in één pot dus. Overgiet met wat rode wijn en lamsfond. In de oven en klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Alleen al door dat bloemetjesbord en die bloemetjestafeldoek ziet het er fantastich lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. patatjes, bloemkool en eieren koken (samen of apart, meteen of eerder, naargelang het uitkomt).
    Alles in ovenschotel zwieren (hardgekookte eieren in partjes of schijfjes), witte (kaas)saus maken en erover gieten. Het geheel nog even in de oven zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Eerst een laagje puree, dan een laagje bloemkool in witte saus,hierbovenop rul gebakken gehakt en om te eindigen een geklutst eitje. Even in de oven, zaalig!
    Als je het op je bord krijgt ziet het er al als gegeten uit (dat wel...), maar iedereen, zeker de kids, zijn er dol op!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wij hebben onlangs een heel goed vegetarisch alternatief gevonden voor de hesp in de macaronischotel: wij maken nu macaroni met kaassaus en quorn Franfurterworstjes in blokjes gesneden. Smaakt bijna net zoals hesp!
    En laat dat nu toevallig zijn wat wij vanavond gaan eten, se.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik vind stoofpotjes ook wel makkelijk maken. Het enige dat tijd vraagt is alles in stukjes snijden maar dat kan idd wanneer je maar wil.
    Daarna alles in een grote pot en sudderen maar.
    Ik gooi meestal de restjes in de stoofpot.
    bvb paprika, champignons, courgette, wortelen, ui,aardapelen,... beetje spek.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik doe altijd erwtjes en wortels bij de macaroni met hesp. Klinkt misschien raar, maar iedereen die het proeft vindt het lekker. 't Is maar een beetje extra werk, maar dan heb je ook groentjes binnen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. eerst groene kool, daarop kaassaus met hesp en daarover puree!mmm...

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Lekker quiche:
    http://madebykk.blogspot.com/2010/01/quiche.html

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Anoniem27.1.10

    Goeiemiddag, bij macaroni met
    hesp en kaas doe ik ook nog stukjes
    gebakken spek en weense worstjes
    in stukjes....dat maakt het geheel
    wat pittiger :)
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  22. wortel-pesto-pasta schotel



    Ingrediënten:
    50 gram boter
    60 gram bloem
    7,5 dl melk
    1,5 dl room
    1 tl grof gemalen zwarte peper
    100 gram (belegen) kaas, geraspt of in plakken
    4 eieren, losgeklopt
    2 goede eetlepels basilicumpesto
    750 gram (winter) wortels, geschild en geraspt (keukenmachine!)
    250 gram lasagnebladen (kant en klaar of zelfgemaakt)
    nog 50 gram kaas, geraspt

    Bereiding:
    Vet een ovenschaal in (vergelijkbaar met 20 bij 30 cm)
    Smelt de boter in een pan met dikke bodem
    Voeg in één keer de bloem toe en meng met vork of garde.
    Laat dit mengsel (roux) 3 minuten garen op laag vuur.
    Meng melk met room en peper, en voeg dit (vooral in het begin) heel langzaam, en al roerend toe.
    Laat de saus aan de kook komen en binden en laat 1 minuut koken.
    Haal de saus van het vuur, roer de 100 gram kaas erdoor tot het gesmolten is en laat het mengsel rustig afkoelen. Roer af en toe.
    Voeg na een poosje al roerend de losgeklopte eieren toe.

    Giet 1/3 van deze saus in een kom (voor het bovenste laagje) en houd apart.
    Voeg pesto en wortelaan de rest toe en meng goed.

    Verwarm de oven voor op 150 graden.
    Doe 1/3 van het wortelmengsel in de ovenschaal, dan lasagne, dan wortel, enz, eindig met een laag lasagne.
    Giet hierover de bewaarde 1/3 saus zonder wortel.
    Strooi de 50 gram gerapste kaas erover.

    Laat de schotel evt. nog een kwartiertje rusten om zacht te worden.
    Bak de schotel 40 minuten in de oven, tot hij gaar en goudgeel is.

    Laat de lasagne evt. nog een kwartier staan na het bakken,
    dan is hij daarna beter te snijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Anoniem27.1.10

    Macaroni met spek en kaassaus en gebakken courgette in stukjes, en evt wat zwarte olijven.
    Of macaroni met hesp en kaasaus met brocoli in stukjes er door. Gemakkelijk en snel maar dan toch met groenten.

    Wat ook lekker is, macaroni met gerookte zalm in stukjes, een fijn gesneden uitje, brocoli en een saus van philadelphia (met tuinkruiden, je kunt ook de light versie nemen). Philadelphia in de pan laten smelten, beetje melk erbij, verse dille, samen met de zalm, ui brocoli door de pasta. Snel klaar en lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Aha!
    Wij houden niet van koken, maar wel van zware ovenschotels. Zoals daar zijn:
    - (laagjesschotel) gehakt (met kurkuma), boontjes, puree, kaas
    - (laagjesschotel) gehakt, prei, kaassaus, puree (en kaas, als het aan meneer naais ligt, doen we overal kaas op)
    - (door elkaar) gehakt (ja, wij eten niks anders), geraspte gestoofde witte kool, puree
    - schijven raapjes en aardappel afgewisseld in de oven, soort gratin-achtig
    - prei, wortel, ajuin, aardappelblokjes HEEL lang samen in de oven laten garen met VEEL olie en wat balsamico-azijn en look, en jawel, liefst nog wat mozarella bovenop
    - pompoenpizza met salie en mozarella (pompoen zoals de oontand zegt: eerst raspen en breed uitsmeren en garen in de oven)

    Voila, ge kunt weer verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Sinds de moestuin (bij jou Hof) eten wij veel aardappelen/ groeten/ vlees/ vis.

    Witerfavoriet. Aardappels (schil ik op rustig moment) met spruiten en daarbij kipblokjes en een blikje kippenragout als jus/saus.

    En allerhande stampotten met aardappel/kool/ gehakt, aardappel/ spruit/ spekblokjes.

    En verzin er zo nog heel wat.

    Lasagne vinden ze hier ook lekker, ovenschotel met bladerdeeg vinden ze lekker, zelfgemaakte pizza (kan ook met een turkse pide als bodem).

    Hm, krijg nu al weer trek :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Yammie. Wij gaan dit vandaag eten.

    Maak eens een quiche van spek en prei. Om je vingers van af te likken. Ik zeg tegen de kids dat het pizza is! Voor veggies: je kan de spek vervangen door tofu blokjes of gekruide filetreepjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik ben ook zot van ovenschotels en stoofpotjes. Ik probeer op de dagen dat ik thuis ben al te koken in de voormiddag. Dan is dat al gebeurd en hoef ik mij niet af te jakkeren na schooltijd.

    Heel lekker is een stoofpotje met stukjes kip, aardappel (zoete of gewone), wortelen, paprika, courgette, pastinaak,...naar keuze dus. Wat groentenbouillon en wat room. Kruiden met komijn en dan een laagske kaas erop. Hmmmm!

    En eergisteren maakte ik sinds lang nog eens een tajinneke klaar! Met pompoen, knolselder, wortel, ui en raap...manman! Wat was dat lekker! Met tofu reepjes en couscous. Maar receptje blog ik nog wel (al kan ik nooit zo geen smakelijke foto's pakken als gij, heb er teveel honger voor meestal haha)

    BeantwoordenVerwijderen
  28. KreaK28.1.10

    he, Mme ZsaZsa, je zocht toch een borduur en lock-machine, wel verdraaid dan moet je dringend eens surfen naar http://hanniemars.blogspot.com/
    ze biedt het aan in haar inleiding !

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hete bliksem. Er bestaan een miljoen versies van volgens mij, maar deze is lekker de lekkerste :p

    - 200 g spekblokjes bakken
    - Uit de pan halen en half kilootje gemengd gehakt rul bakken in het overgebleven vet
    - Vlezekes mengen en onderaan in een ovenschotel doen
    - Een stuk of 4 grote appels schillen en klokhuis verwijderen, in dunne schijfjes snijden
    - Deze schijfjes bovenop het gehakt schikken
    - Zachte puree maken en dit daar nog eens bovenop doen
    - Gemalen kaas helegans vanboven

    Het moet toch wel een uurtje in de oven aangezien de appels moeten garen. Maar je kan het ook perfect op voorhand maken. Het is zowat het enige waar ik mij echt mottig in eet.

    En mijn lief lust geen macaroni, bleit!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. parmentier gehakt !
    (google op haché parmentier)

    bij ons is dat dit :
    rul gebakken gehakt
    spinazie uit de diepvries erop
    en dan puree

    DE favoriet van de kinderen !!
    mmmm
    (ook lekker met wortels)

    en de lasagne met zalm en spinazie uit de colruyt boek is ook super lekker !! wat meer werk...
    om vqn witloof in hesp en kaas saus nog maar te zwijgen !

    mag ik zo nieuwsgierig zijn wat je 'werk' dan wel is ;-p

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hmm.. heerlijk allemaal!!

    Mijn favorieten?

    Tomatensaus maken (knoflook en uitje fruiten, paar blikjes gepelde tomaat in blokjes erbij, basilicum, en pureren). Pasta koken, en dan samen met rul gebakken gehakt en mozzarella in blokjes en veel parmezaan erover in de oven! De dag erop nóg lekkerder!!

    Of rulgebakken gehakt gekruid met tacokruiden, uitje en knoflook meegebakken (evt ook nog wat champignons en rode bonen), onderin een ovenschaal. Nachochips erover verdelen, geraspte kaas erover en de oven in. Als 't uit de oven komt lekker wat ijsbergsla, tomaat, maïs en natuurlijk salsa erover!!!

    Hmmmm.. water loopt me in de mond, en tis nog geen tien uur.. :P

    BeantwoordenVerwijderen
  32. sarah29.1.10

    Geen vlees of kip eters hier, maar dit is 1 van onze rappe ovenschotels:
    *laag gekookte patatjes (kan ook wat van de dag ervoor zijn)
    *laag diepvriesspinazie (van die bolletjes ofzo, van die porties)
    *in 4 gesneden gekookte eieren
    *stukjes mozzarella
    Kruiden naar wens.

    De oven in.
    Lekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkker!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Deze week heb ik toevallig dit recept gemaakt:

    http://www.ah.nl/recepten/recept?id=607444&rq=wortel+quorn

    Had wel de quorn vervangen door gehakt wegens de 'vleeseters' alhier.

    iedereen vond het lekker!!

    BeantwoordenVerwijderen
  34. - witlofstronken stoven, laten uitlekken en in plakes gerookte zam wikkelen
    - in ingevette ovenschotel schikken
    - overgieten met saus die je zo maakt: paar sjalotjes aanstoven, blussen met witte wijn, 5 minuutjes pruttelen, sojaroom toevoegen, peper & zout, kwartiertje pruttelen op zacht vuur
    - en hop, 25 minuten op 220 graden in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Anoniem30.1.10

    hoi twee receptjes
    gestoofde prei gebakken gehakt en puree laag om laag laatste puree en in de oven klaar simpel en lekker
    2) witloof stoven room erbij dan een flink stuk cambozola en over vis en in de oven puree erbij en klaar smakelijk idereen!!
    groetjes jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen
  36. ratatoej (heeft niets met ratatouille te maken maar wij vonden de naam wel passen bij deze kleurreijke schotel) men koke rijst en men stove ondertussen prei en wortelen !wij snijden de prei dwars en dan nog eens dwars door en dan in flenten van zo'n 5 à 8 cm en de wortelen snijden wij zelfs niet maar met de dunschiller ook in flenten: lekker snel) en dan gehakt opbakken en alles bijeenkappen: KLAAR! opdienen en voor saus kan je kiezen: met een klein beetje room overgietenof-en da's nog altijd dé topper-ketchup!!!! smullen is dat!! mmmmmmmmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Amaai, met de reacties hier kunt ge wel even verder waarschijnlijk? Maar allez, hierbij nog twee ovenschotels:
    - Schik in een ovenschotel roosjes gekookte bloemkool. Hierop schijfjes gerookte zalm leggen en alles goed overgieten met bechamelsaus. Nog geraspte kaas erover en in de oven. Te eten met patatten of puree.
    - Onderaan een laag gebakken gehakt, gekruid met look en peper en zout. Hierop een laag gestoofde wortelen, courgetten en paprika, goed gekruid met provençaalse kruiden. Geraspte kaas erover en in de oven. Lekker met rijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Anoniem31.1.10

    Variaties op je macaronischotel:

    - voeg er een laag (vooraf ontdooide/opgewarmde) diepvriesspinazie aan toe, eventueel nog een laag met tomaatschijven ook
    -of voeg er heel veel erwtjes bij!

    Sudder ze,

    Belle

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Dat ziet er weer lekker uit!
    Ik heb een leuke Give away op mijn blog, als je interesse hebt ...

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Nog eentje: voeg aan de overschot van de spaghettisaus een blik bruine bonen, een blik witte bonen in tomatensaus en een flinke lepel sambal toe. Doe deze chili-con-carne in wraps en laat met wat kaas erover warm worden in de oven. Voila, hele snelle burrito's.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Voilà...en als je bovenstaande allemaal geprobeerd hebt en je wil weer 'ns iets anders, moet je deze eens proberen:
    Aardappelwaaiers:
    Snij middelgrote aardappelen (evt.gewassen maar ongeschild) over de breedte telkens in met 4-5 mm tussenruimte; snij ze niet helemaal door. Vul de inkepingen met stukjes lekkere parma(of andere)ham en verse thijm & rozemarijn. Bestrijk met olijfolie en bak in een op 200° voorverwarmde oven in 40-50 min gaar.Bestrooi met wat zeezout en peper uit de molen.

    > Je kan eindeloos variëren:
    Vervang de ham door gerookte zalm en de thijm&rozemarijn door dille.
    Deze kan je evt. serveren met een dot(je) zure room en partjes citroen.
    Of veggie met geitenkaas en gegrilde groenten - mmm!

    Succes gegarandeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. de vegetarische versie van een gehakt schotel : maak wat vastere aardappelpuree , maak een witte kaas-bechamel saus (beiden kruiden met peper, zout en muskaatnoot); en een klassieke ajuin-wortel-paprika-courgette-tomatensaus (dat wat pittiger mag gekruid zijn). Bak het tofu gehakt of quorn gehakt in een pan met weinig olie. giet het gehakt in een ovenschaal, daarna een laag tomatensaus, daarna de puree; en daarna de kaassaus. gooi er parmesaanse kaas, geraspte kaas (mengeling van verschillende soorten), paneermeel en kleine boterklontjes over en zet +/- 30 minuten in een oven op 200graden.... en nog 5 a 10 minuutjes onder de gril. eindeloos variëren: seizoensgroenten in de tomatensaus; of pompoenblokjes los toevoegen in deze laag (fijne kubusjes) let wel op dit maakt het gerecht zoeter. Hoe groter en grover je de blokjes gesneden groenten maakt; hoe langer de schotel in de oven moet staan. Serveer met fris slaatje ernaast in de lente. Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen