Het plooirokje: Proloog, het biaislint

Omdat de uitleg voor het plooirokje een heel verhaal is geworden moet ik in etappes werken, vandaag de onfeilbare biaislintaanstikmethode.
Bij een biaislint zijn altijd de twee zijkanten naar binnen geplooid, als dit niet is moet je het niet kopen want dan is het waarschijnlijk geen biaislint of gaat het u alleen maar miserie geven.
Vervolgens heb je ofwel een biaislint waar de zijkanten in het midden bijna tegen elkaar komen en het lint waar dat niet zo is, beide zijn goed, lint één is het makkelijkst.
Neem altijd stikzijde voor boven- en onderdraad in de kleur of net iets lichter dan het biaislint, niet in de kleur van de stof.

Stap 1 biais
1. Leg het lint tegen de achterkant van de stof, met de randen gelijk, stik vast in het plooitje.

Biais 2
2. Flap het lint naar beneden tot net over of juist tegen het stiksel van stap 1, stik vast, zo dicht mogelijk bij de rand.
Op deze manier komt het stiksel aan de achterkant altijd in de naad of op het biaislint en nooit op de stof en heb je het mooiste resultaat.

Biais 3
3. Als je geen gesloten cirkel maakt zoals bij de zoom een rok bv moet je het begin en einde rond de stof plooien zoals links boven in stap 1, stik het mee vast. Open de biais zodat de verkeerde kant van de biais tegen elkaar komt, plooi samen naar beneden en stik vast zoals in stap 2. Het hoekje is nu netjes afgewerkt.

stap 4 biais
4. Wanneer je wel een gesloten cirkel maakt "sluit" je de biais op deze manier.-Als je met hele dikke stof werkt, stik het lint dan bij stap 1 niet vast in het plooitje maar rechts ervan zodat er meer lint is om de stofdikte te overbruggen en je bijgevolg voldoende lint hebt om het aan de voorkant over het stiksel van stap 1 te kunnen leggen.
-Moest je op bepaalde plaatsen het lint in stap 3 niet tegen of over het stiksel van stap 1 kunnen leggen speel dan vals door een mm van de stof (waar het lint overkomt) af te knippen, op deze manier moet je niet eens je naald uit de stof halen om dit probleem op te lossen (de deftige manier is, het stiksel van stap 1 op die plaats terug losmaken en weer vaststikken iets dichter bij de kant.)

goede kant