woensdag 7 april 2010

Jef gaat ecologisch.

Groendak

Wij experimenteren hier wat af ten huize Zsazsa, deze keer met groendaken. Stel dat het blijft liggen gaan we helemaal door het dak met vetplantjes of misschien wel volledig gras met madeliefjes of wat beveelt u aan, ecologische medemens?

Aan de draad het debardeurreke van Tante Hilde.

33 opmerkingen:

 1. Wij hebben juist zo'n huizeke in de garage staan en het plan is het voor deze vakantie ineen te steken. Een ecologisch groendak is natuurlijk wel een prachtig idee!! De hubby opteert zelfs voor zonnepanelen. Lol Eerst moet ie 'm nog maar 's bouwen. Ik volg de reacties op de voet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem7.4.10

  Over ecologische daken weet ik niets, maar ik moet toch zeggen dat ik dat zelfgemaakte tuinhuisje echt nog altijd super vind. Persoonlijk zou ik gaan voor de madeliefjes, geeft nog wat kleur. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat groeien...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij kan daar subsidies voor aanvragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem7.4.10

  Dit is – by far – het mooiste kinderspeelhuisje dat ik ooit al heb gezien. Is dat een pakket? Of zijn jullie echt zo handig? De houten pakketten die ik al gezien heb, zijn meestal pokkeduur…

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai als je mijn tuinhuisje van vroeger vergelijkt met dat wondermooie van Jef... Bij mij waren dat een paar palletten en een tafeltje dat ik zelf ineen geklopt had. Ik word er zowaar jaloers van!

  En een groendak, wat een superidee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat zit ie daar leuk in dat huisje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Octavie7.4.10

  Onze ecobuurman heeft het helemaal volstaan met vetplantjes ja, allerlei soorten. Volgens mij is dat van vroeger uit de gewoonte. Wat ik ook echt iets voor jullie Jef vind: een hut van wilgentenen. Maak een cirkel en poot daar de versgesnoeide tenen in, laat ze naar elkaar toe wijzen en bind ze bovenaan vast, als een wigwam zeg maar. Dat doen ze bij Dochter in de schooltuin en ik vind het zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vergeet uw subsidies niet aan te vragen! Ik zou het volzetten met sempervivum, dat pakt op alles. 't Enige nadeel is dat als ze in bloe komen daar mottige lange bloemen uitschieten. Ik zou het vanavond ook kunnen vragen aan de man maar die gaat dan weer een spreekbeurt van jewelste afsteken en daar heb ik nu precies geen goesting in.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hangt af van uw ondergrond he. Iets wat niet te veel absorbeert, dan best plantjes die niet te veel vocht nodig hebben. Vetplantjes zijn in dat geval de veiligste oplossing. Ik typ straks iets meer maar de middagpauze is afgelopen en dus gaan we verder doen met de isolatie (om in de ecologische sfeer te blijven).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Manmanman, ik ben zo jaloers op de Jef zijn huizeke... zoiets heb ik écht gemist als kind! Ik moest mij beredderen met een plank, wat plastieken vuilniszakken en een paar gebroken bloempotten om huishoudentje mee te spelen :-(

  Als ik ooit ne Jef krijg, dan liefst met zo'n huizeke erbij alstublieft!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. bosaardbeien, kan Jef er nog van eten ook. (en houdt de grond goed vast)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. of wat dacht je van dit:
  http://www.inhabitat.com/2009/10/07/green-roofs-are-changing-the-way-architects-design-buildings/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben hier al dikwijls eens geweest om te lezen, maar nog nooit om te reageren...voor alles een eerste keer he! Wij hebben zelf ook een groendak en dat hebben wij volgeplant met alle soorten sedums (vetplantjes). Het leuke is dat die allemaal op een ander moment bloeien en het dak dus iedere keer een andere kleur heeft, geel, wit, roze, oranje. Gras vonden wij niet zo handig, want als je dat niet kan maaien wordt dat al gauw een vergeeld 'strodak'. Nog een praktische tip: voorzie wel iets van worteldoek of folie, want sommige al te enthousiaste wortels kunnen door uw dakbedekking groeien en een lek veroorzaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. geweldig! ik heb nog geen ervaring met groendaken, maar volg het hier op de voet. veel lenteplezier in de tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb hier toevallig een nota over groendaken liggen. Veel leesplezier!

  Extensieve groendaken zijn te vergelijken met begroeiingen van rotsen en zeer ondiepe bodems (1-6 cm) en worden gedomineerd door mossen, vetplanten en (vooral eenjarige) kruiden. Ze vergen geen of weinig onderhoud omdat de begroeiing door de droogte beperkt blijft. Het gewicht is relatief gering (ca. 30 tot 100 kg/m²) waardoor er doorgaans geen aangepaste dakconstructie nodig is.

  Argumenten pro
  1. Thermische isolatie: temperatuurbuffering, zowel in de zomer als in de winter (dit laatste beperkt bij extensieve vegetatie).
  2. Akoestische isolatie
  3. Dakbescherming: tegen neerslag (hagel), UV, wind, vorst, felle zon, temperatuursschommelingen, …
  4. Waterregulatie: bij groendaken met een dikte van 4 tot 6 cm wordt ca. 40 % van de neerslag tegengehouden. Bij zware regenval fungeert het dak dus als buffer voor piekafvoeren. cf. watertoets-toestanden
  5. Biodiversiteit: een stuk compensatie voor open ruimte die we inpalmen.
  6. Esthetiek: groendaken blijven ook hun esthetische waarde behouden. Andere dakbedekkingen gaan na verloop van tijd verkleuren, oxideren, …
  Contra
  Belangrijkste nadelen zijn prijs bij aanleg en grotere ingrepen bij lekken.


  Hoe ziet zo’n dak er uit?
  Een groendak bestaat uit verschillende laagjes. Door de hellingsgraad (ca. 10 % of is het °?) is er wellicht een erosiebescherming nodig maar geen drainerende laag. Dat maakt de opbouw relatief eenvoudig. Een overzicht van de lagen van boven naar beneden, tot de bestaande dakconstructie afgewerkt met EPDM.

  1. Vegetatielaag: vooral vetplanten (Sedum soorten) maar ook kruiden, grassen en mossen. Kan worden ingezaaid, aangebracht in vegetatiematten of via plantendelen (sedums breiden zich snel vegetatief uit).
  (2. Erosiebescherming: beschermt de substraatlaag tegen erosie op momenten dat de vegetatielaag nog niet volledig ontwikkeld is (bv. uit een fijnmazige mat). Indien de begroeiing onder de vorm van een volgroeide vegetatiemat aangebracht wordt, is de substraatlaag reeds beschermd tegen erosie.)
  3. Substraatlaag: zorgt voor verankering, voedingsstoffen en watervoorziening/drainage van de vegetatie. Bij voorkeur mineraal materiaal zoals lavasteen, puimsteen, geëxpandeerde kleikorrels, geëxpandeerde schist, leem of rijnzand.
  (4. Drainagelaag & filterdoek: niet nodig bij hellende daken)
  5. Beschermlaag/Wortelkerende laag: beschermt de dieper gelegen lagen tegen bijvoorbeeld scherpe delen van de bovenliggende lagen of wortels. Doorgaans is dit een polyethyleenfilm (≥4 mm). De waterkerende en wortelkerende laag kunnen ook uitgevoerd worden in één laag, wat tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is. Bij EPDM is zo’n beschermlaag in principe niet nodig mits de naden gelast zijn en niet enkel gelijmd?
  Aan de dakranden en afwateringspunten is een bijzondere opbouw nodig. Hier wordt de vegetatie/substraatlaag vervangen door een grindlaag. Deze beschermt de waterafloop tegen verstopping en verhindert dat vegetatie over de dakrand naar beneden hangt.


  Wat kost het?
  Goedkoopste groendak kost ca. 25 euro/m² . Hogere prijzen zijn doorgaans voor intensieve groendaken met meerdere, dikkere lagen en hogere begroeiing.

  Sedumpakket: vegetatie: 25 euro/m²; substraat (40l/m²): 4 euro/m² (big bag); beschermvlies: 2 euro/m² en anti-wortel: 2,5 euro/m²
  Totaal: 33,5 euro/m²

  Groenedaken.net (Nl): Drainage -en waterbufferplaat, 25 mm hoog; Substraat (voedingsbodem) in zakken; Sedumstekjes om uit te strooien (4-7 soorten sedum); Gewicht 40 kg per m2
  35 euro/m²; boven de 50 m2 kortingsopgave.

  Ecoflora bijvoorbeeld verkoopt zaadmengsels voor groendaken: 1kg, goed voor inzaaien van 500 m² kost er slechts 589 euro (een goeie euro per m²). Wat verder opvalt is de relatief lage prijs van beschermlagen en substraat (samen minder dan 10 euro/m²).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Doe dan inderdaad maar de vetplantjes! Die krijgen immers ook bloemekes. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. cool huisje! Wij hebben er ook zo ééntje in de tuin staan (gemaakt van afvalhout). Zelfs nu ze wat ouder zijn trekken onze 3 kids er af en toe nog naartoe, vooral als er andere kinderen op bezoek zijn, dan pakken ze er nog eens graag mee uit. Alleen moet het "clubhuis" dring-end opnieuw opgeknapt worden, een voornemen dat ik me de voorbije week ook al maakte. Zo'n groen dak is een super idee als het lukt post je wel een fotootje hé?!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bombilla heeft alles getypt wat ik wou typen (allez, ik zou mij beperkt hebben tot een link met de verschillende lagen van opbouw.) Jefs dak is wel erg hellend om er een groen dak van te maken.
  Dit nog even gepikt van de Floradak-site:
  Welke planten kan je op een extensief groendak?
  1. sedum (vetplantjes dus)
  2. bloemen
  3. kruiden
  4. grassen
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ...ook ik ga voor sedumsoorten!
  Leuk blog hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wauw! Het lijkt wel een sprookjeshuisje van Hans en Grietje, of nee, sneeuwwitje.... Prachtig hoor! Over het dak kan ik geen advies geven, geen idee. Maar volgensmij heb je al aardig wat info verzameld. Het is wel toevallig want ik zag vorige week nog een programma over http://www.selfbuild-central.co.uk/design/timber-frame-design/post-and-beam/
  Waarbij ze ook gras op hun dak lieten groeien. Vond het erg inspirerend. Wie weet, later... Succes iig!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ons kot voor de jongens krijgt ook een groendak en langs de gevel een klimplant om het op te fleuren.
  Maar bij ons is dat zo geen schoon huis, maar het ex-geitenkot ;-) dus dat groen is wel nodig om het wat te camouffleren.
  Bij ons zijn het ook vetplanten en geen grassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zo leuk laat me denken aan mijn kindergarden, toen mijn opa zoiets voor ons had gemaakt.
  Ik zou u bevelen en gaan voor madeliefjes is kleurrijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een supermooie foto!n Dat is er eentje om uit te vergoten!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. jaaj, het is gelukt... het eerste zsazsarokje is klaar. ipv te kuisen deze voormiddag ben ik eraan begonnen. Supertof en mooi. Dochterlief vindt het super! ( vooral omdat het hetzelfde is als op de foto: groen met witte bollekes)Daarom vlieg ik er nu maar in ( in de kuis)
  anne

  BeantwoordenVerwijderen
 25. ja,ben ook fanvan de vetplantjes, die bloeien heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. annelies9.4.10

  gras moet ge maaien, water geven, en hun wortels groeien dwars door uw dak heen. vetplantjes niet (alles)... en krijgt bloemekes!
  uwe foto komt precies uit een sprookje!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Flavie, het huisje is een pakket van 100 euro uit de Gamma!

  Octavie, ik vind wilgenhutten super, maar ik heb nog nergens tenen gezien, hier groeien geen wilgen en als ik er op kom om ze te kopen dan vind ik het nergens meer.

  Ella Montella, Tess ik had zelfs geen huizeke, ik had alleen een kartonnen doos, hoe zielig is dat?

  Merci Bombilla, moest ik ooit een volwassen groendak overwegen, kom ik hier zeker terug. :-)


  Ik ga dus voor vetplantjes met een anti-worteldoek en vraag subsidies aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. bij mij moogt ge gratis en voor niks wilgentenen komen halen. we weten soms gene blijf met het snoeihout...ge moogt komen knippen zoveel ge wilt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Oh keigoe en ik mag dat heel het jaar door komen doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. wanneer ge maar wilt, maar breng wel uw botten mee tegen de modder

  BeantwoordenVerwijderen
 31. zowel tijdloos als trendy, die zoon van u!

  BeantwoordenVerwijderen