dinsdag 10 augustus 2010

Zoek de groente!

Courgettes

Het blijft moeilijk, mooie foto's maken van eten.
Maar zo lelijk dat de foto is, zo lekker was het eten, amai.
Ik was verwonderd, dat merkt u misschien?

Het zit zo, ik wou wel eens gevulde courgettes maken, alles was in huis gehaald, de courgettes in den hof waren nét op punt, maar ik had er geen zin meer in, niet zoals al de rest hier aanwezig.
Normaalgezien zou ik dan zuchten en steunen dat ik toch eigenlijk feitelijk liever iets anders wou eten waarop iedereen instemmend zou zuchten en steunen en we frieten zouden gaan halen, maar nu niet (de reden hiervoor verneemt u misschien later deze week) dus zette ik me zuchtend en steunend voor het www en vond een hoop recepten waarmee ik dit samenstelde.

Ik was van plan om er apart een tomatensaus bij te geven, maar op het laatste moment heb ik de saus over de gevulde courgettes gekieperd en in de oven geschoven.
De halfvolle rijst paste er geweldig bij.

De foto heb ik getrokken met het idee: moest het lekker zijn kan ik het misschien bloggen en amai, dat was het, het is niet vaak zo stil aan tafel.

Elk recept sprak van de courgettes eerst koken, raar want op 40 minuten zouden die toch door en door gaar moeten zijn, Nimsa vertelde dat ze anders uit elkaar vallen dus deed ik dat maar, iemand anders moet maar testen of het echt moet, maar Nimsa lijkt mij nogal een wijze, dus ik zou ze geloven.

Nodig voor vier personen:
-2 gewone courgettes of vier kleintjes
-1 blokje vleesbouillon
-1 ei
-400 g kalfsgehakt
-100 g Parmezaanse kaas
-100 g gerookte ham (cobourg-parma-pancetta-...), fijngehakt
-1 cupje tomatenpuree
-5 el paneermeel
-6 el peterselie, fijngehakt
-2 el oregano, fijngehakt
-zout en peper
-Olijfolie


-Verwarm de oven voor op 200°C.
-Halveer de courgettes in de lengte en verwijder de zaadjes.
Kook de courgettehelften in de bouillon in ongeveer 4 minuten beetgaar.
Laat ze in een vergiet uitlekken.
-Doe het gehakt in een kom en meng met de de andere ingrediënten.
-Vul de courgettehelften met het vleesmengsel en zet ze naast elkaar in een ovenschaal. Bestrijk de vulling met olijfolie.
-Bak de courgettes in de oven in circa 40 minuten goudbruin en gaar.

De tomatensaus is de ordinaire versie: stoof een uitje, kap er een brikje passata bij en laat pruttelen.

Dit moet u ècht proberen!

31 opmerkingen:

  1. Ik kook de courgettes nooit vantevoren. Lekker erbij: biogarde stand, veel knoflook, peterselie, bieslook (of iets anders wat groen is en kruidig smaakt en ruikt), olijfolie, peper, zout... beetje husselen en jammie!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik kook de courgettes ook nooit, dan zijn ze zo net nog een beetje knapperig (voor zover een courgette knapperig kan zijn natuurlijk....)

    Het leest er wreed lekker uit!

    Volgende opgevulde courgette hier is de uwe! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. nimsa11.8.10

    Wel ik zal mijn faam even eer aan doen :-) (ook al noemen ze het elders wijsneuzerig) Het is simpel he, als je er rauw gehakt indoet dat kan het gewoon zo in de oven. Maar op dat www sprak iedereen over eerst spagettisaus maken, wat dus al gaar is, wat dus de nodige gaartijd van de courgettes in de oven theoretisch op nul brengt. En dan is het wiedes dat ze gaar zouden moeten zijn. Maar ze vallen open, dan, de saus loopt er uit en dan ziet het er uit als (euh deze foto?). Dus doe ik ze half en kan de saus wat indikken in de oven, veel geconcentreerder smaak enzo.
    Maar 't ziet er inderdaad wel uit om stil van te worden! En het vlees er rauw inkappen is een goed idee, lijkt mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ah u lacht met mijn foto.
    Goed jong.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik lees jouw blog; surf wat; kom op volgende blog terecht:
    http://www.thecookingphotographer.com/; toeval?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hmm, groenten en gehakt!!
    Ik steek hier in het gehakt fijngesnipperde ajuin, paprika, courgette en aubergine...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem11.8.10

    Hmm gevulde courgette (toch niet voorkoken: al die vitamientjes weg!)...
    Ik zit mij vooral af te vragen wat die reden was dat het geen frieten werden: ik waag een gokje: nog een kindje op komst? (voor ge weet nooit dat ge iets won als ge dat juist wist te raden he)!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bezige bij11.8.10

    Hallo
    De courgettes koken? Dat stamt nog uit de tijd van platgekookte bonen zekers? En aan iedereen die zijn groenten plat kookt, zonde van de vitamientjes!

    Gehakt er rauw ingedaan? Vind ik persoonlijk een beetje raar… Ik bak eerst mijn gehakt af, giet dan alle vrijgekomen vet weg en gebruik dan het gehakt. Courgettes smaken trouwens ook lekker als ze gevuld zijn met lauter groentjes. Mmmmmm…

    In het begin van het seizoen zijn er nog heerlijke tuinbonen die het fantastisch doen in een soort chili-achtige saus. Prima in combinatie met courgette.

    Eten fotograferen is een beroep apart, geloof me!

    Maar ik wou nog steeds…
    dat ik overweg kon met de naaimachine…

    BeantwoordenVerwijderen
  9. dat deed ik vorige week in een zelfuitgevonden versie met tomatensaus voor de spaghetti ipv passata en ook hier bleef het stil. twee dagen lang trouwens. heerlijk, courgetjes uit den oven

    BeantwoordenVerwijderen
  10. courgette koken??/in de oven worden ze toch al goed gaar??/ ik vond het recept dat ik las bij jente erg lekker. ga ik van de week weer eten.. ik deed als variant ipv hamblokjes er spekjes in..mmm

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik kook mijn courgettes nooit voor. Ik vind ze gevuld met lamsgehakt ipv kalfs trouwens ook fantastisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mij hebt ge alvast overtuigd: ik ga het maken. Juist nog een vraagske: kapt ge de tomatensaus er helemaal in het begin al over? (En mag die dus heel de tijd mee in de oven?)

    Oja en @anoniem: 't Is maar dat ik zwanger ben en vaak frietjes ga halen, wat heeft dat precies met elkaar te maken? :D

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Liesbeth, ik heb hem niet, leg eens uit?

    Anoniem, neen niet echt!!!
    Het is iets veel saaiers. ;)

    Bij, allee gij, waarom geen rauw gehakt, in paprikas en toamten gaat toch ook rauw gehakt?
    Ik vind het onnozel om eerst alles apart klaar te maken en het dan op te warmen als je het ook makkelijk kan, zonder te roeren.

    Maar goed, volgende keer kook ik ze niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Lieve, ofwel maak je de saus apart, ofwel stoof je het uitje, giet je de passata erbij en kieper je alles over de courgettes voor het in de oven steken.

    Ik ga volgende keer is het eerst proberen, mss geeft dat bakken een andere smaak aan de courgettes.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als kind luste ik geen courgettes.Mijn moeder maakte een gelijkaardig recept maar zonder ham,en dank zij haar recept leerde ik courgettes eten. Nu ben ik fan en geniet ik van mijn eigen oogst.En nu eens proberen met ham!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Kwijl kwijl.
    Wat dat rauw vlees betreft, hoe meer al die sappen samen pruttelend kunnen mengen, hoe lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Anoniem11.8.10

    als we massaal beginnen raden waarom het een frietloos diner werd dan moet je de winnaar toch verblijden met iets he!!! dieet? neen! frietuur met congé!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. ik vind het er lekker uit zien hoor! hahaha.. :) maar ik hou ook wel van courgette en tomatensausachtigen..

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Patricia11.8.10

    en het was zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. OH, heerlijk ja! Overigens is het ook een idee om de courgettes een paar minuten in de magnetron te doen (heel, maar wel een paar gaatjes geprikt met vork).
    Ze zijn zo íets gaarder dan erg-knapperig en het vruchtvlees is er super makkelijk uit te halen en door de rest van de vulling te roeren.
    En daarna (gevuld en al) natuurlijk nog lekker in de oven!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hmm gevulde courgettes, ik vind het er wel lekker uitzien ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  22. ik zou ze de kost niet willen geven waar ze de laatste dagen gevulde courgettes hebben gegeten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Een heerlijk gerecht dat ik ook al jaren maak. Lekker met lookbrood of vers gebakken stokbrood.
    Ook ik blancheer de gourgetten helften een minuutje in kokend water met zout.Werk zelf ook met klaargemaakte pastasaus en daar dan broodkuim en kaas over en als ik de gourgetten niet zou blancheren zouden ze echt rauw zijn en ik heb ze wel graag 'krokant' maar niet rauw in dit gerecht. Ooit al eens gourgetten cupcakes gemaakt???

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Gevulde courgetten, mijn moeder maakt ze ook vaak klaar! Echt heerlijk. Zeker met een goei tomatensauske.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Bedankt voor dit heerlijk recept! ik heb het vandaag gemaakt, ( we hadden een feestje en de hele fam kwam eten) en iedereen heeft ze goed gekeurd.
    en ik vond door de corgette te koken in een bouilonblokje ze net iets extra's krijgen+ ik heb ze niet gaar gekookt maar beet gaar net zoals jij beschrijft, dus voldoende vitamientjes die overblijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Anoniem19.8.10

    Eergisteren een hele schaal van die "gele gevallen" (volgens manlief) gemaakt, maar inderdaad, schot in de roos. En een dag later smaken ze ook nog prima met macaroni (en een beetje extra kaas). Ipv kalfsgehakt heb ik de vulling van kalfssaucijzen gebruikt, dan geen peper en zout natuurlijk......

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Anoniem15.7.11

    klinkt heel lekker!
    Hierbij nog een tip voor gevulde courgettes : de dwars gesneden courgettes uithollen en even garen in de microgolfoven. Wat kipfilet in stukjes snijden. Uitje snipperen. Kipfilet en ui garen in een braadpan, op het laatste ook wat van het courgettevlees erbij doen. Beetje kruiden met peper en zout. Enkele lepels pesto eronder roeren. De courgettes vullen met het mengsel, geraspte kaas erover en even onder de grill zetten. Lekker met pasta en pesto.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Bedankt voor dit heerlijke receptje! Was heeeeeerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. sylvia29.12.15

    Klinkt heerlijk! Zaterdag nieuwjaarsbuffet voor familie, zou dit graag daar serveren met couscoussalade, tomatenpilav en veggie opgevulde paprika's. Die paprika's (met geitenkaas en kikkererwten gevuld) kunnen makkelijk de dag voordien gemaakt worden. Die courgettes ook??

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Anoniem7.2.16

    Samen met zoonlief van 8 dit receptje in elkaar gebokst vandaag en ik moet het toegeven : het was echt wel overheerlijk ! Wij hebben ook gewoon alles rauw in de oven gezet en dat is prima na 40 minuutjes in de oven. Bedankt !

    BeantwoordenVerwijderen