zaterdag 25 september 2010

Happy veggie hour

Kikkererwtenbrood

Oh la la, nog maar 5 dagen en de maand is om en ik heb nog maar één vegetarisch recept geblogd, dat zit engagementig niet goed.
Daarom geef ik vandaag niet één maar twee recepten weg, happy hour!

Telt dat eigenlijk mee als inzending, brood?
Er zitten groenten in, dan wel zeker.
Is dat niet de definitie van een vegetarisch gerecht: groenten en nog iets?

In ieder geval, het is lekker en past perfect bij ding nr 2, dat nog vegetarischer is.
Het is in één moeite mee gemaakt en je maakt er indruk mee, ik geloof niet dat er dan nog iets anders belangrijk ik.

Oké hier gaan we.

Marokkaans kikkererwtenbrood van Jamie OIiver

Deel 1
-350 gram bloem
-2 dl lauw water
-Een zakje gist (7 gram)
-Zout
-Suiker of honing

Deel 2
-1 kl komijnzaad, gekneusd
-1 kl korianderzaad, gekneusd
-1 handje kikkererwten uit blik, fijngestampt (de rest kieper je bij in de curry)

-Los de gist op in het water, voeg de bloem en rest toe en kneed (ik heb sinds kort een keukenrobot, zo simpel kan dat dus zijn)
-Laat afgedekt met folie een klein uurtje rijzen op een warme en vochtige plaats.
-Strooi wat bloem op je werkblad, sla de lucht uit het deeg en voeg deel twee toe, kneed en druk plat, zo plat mogelijk, denk pizza.
-Bak het brood, zonder ze een tweede keer te laten rijzen op de bakplaat van een op 230 °C voorverwarmde oven.
-Na tien minuten of wanneer het brood een kleurtje krijgt is het klaar.


Next


Kikkererwtencurry
Een kikkererwtencurry, die hadden we nog niet op Bio de Janeiro en ik dacht eigenlijk dat dit een van de Vegetarische Klassiekers was.
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit meestal als bijgerecht eet bij een vlezige curry, maar als je wat bijgerechtjes voorziet is dat absoluut niet nodig.

Dit recept komt uit het geweldige én goedkope Grote Vegetarische Kookboek dat u in boekenwinkels genre De Slegte vindt.

Nodig:
-2 uien, gesnipperd
-4 teentjes knoflook, geperst
-1 el olie
-1 tl chilipoeder
-1 tl zout
-1 tl kurkuma
-1 tl paprikapoeder
-1 el gemalen komijn
-1 el gemalen koriander
-450 gr kikkererwten, uitgelekt
-450 gr tomatenblokjes
-1 tl garam masala

-Verhit de olie in een pan, voeg ui en knoflook toe en fruit alles op middelhoog vuur al roerend glazig.
-Voeg chilipoeder, zout, kurkuma, paprikapoeder, komijn en koriander toe. Bak dit al roerend 1 minuut.
-Roer de kikkererwten en niet-uitgelekte tomaten erdoor. Laat het mengsel afgedekt op laag vuur 20 minuten sudderen, af en toe roeren.
-Roer de garam masala erdoor. Laat het nog 10 minuten met deksel sudderen.

Next , de bijgerechtjes

Tomaten-koriandersalade
Nodig voor 4-6 personen
-4 grote tomaten, fijngehakt
-een bosje koriander, fijngehakt
-1 à 2 uitgeperste limoenen
-2 tl bruine suiker
-peper en zout naar smaak
-5 fijngehakte bosuitjes

-Meng alles en zet afgedekt 15 min in de koelkast alvorens op te dienen.


Raita
-1 komkommer, geschild, zaden verwijderd, fijngehakt en drooggedept
-2 dl yoghurt
-1 à 2 el verse munt, fijngehakt
-1 tl citroenschil, fijngeraspt
-2-3 el citroensap

-Alles goed mengen en meteen opdienen.


Selamat Makan!

13 opmerkingen:

  1. ik ben gek op kikkererwten én op dat kookboek !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat brood ziet er goed uit. Hebt ge geen close-up van dat ander plake?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. een link naar 'kopvlees' kan als statement wel tellen in de veggiemaand.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ziet er heerlijk uit,maar zoveel benodigdheden die niet in mijn kast staan.
    Ik zal het dus houden bij ' watertandend kijken naar de foto'.
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mjam, mjam, Madame Zsazsa, dat ziet er heerlijk uit. Ik heb trouwens vernomen dat je met kikkererwtenmeel ook heel lekker brood kunt maken. Ze verkopen het bij de Indiër onder de naam 'Gram Flour'.
    Gezellige blog, trouwens, ik kom altijd graag langs om een kijkje te nemen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ge hebt goed u best gedaan! Merci daarvoor!
    dit vega-gezinnetje is je dankbaar.
    en amen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vandaag (pas!) jouw blog ontdek, mooi is dat! Ik ga zeker eens een maaksel uitproberen! Hopelijk lukt het met mijn 1 jaartje snit&naad ervaring :) Zo niet, hoor je me nog wel!
    Leuke vegetarische receptjes ook trouwens, daar ben ik altijd blij om als veggie! Ik heb sinds kort ook zelf een vegetarische receptenblog, als je ooit nog inspiratie zoekt: tallore.blogspot.com
    Groetjes,
    A

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Is dit genoeg voor 4 personen?

    PS De boterkoek waarover je ooit blogde was een groot succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oeps, boterkoek was van Elza D. Maar daarom niet minder lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nipt denk ik Ri, alhoewel, met die bijgerechten moet dat lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dank voor je antwoord. Denk dat ik me er zondag op ga uitleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Rozeta18.5.11

    De kikkererwtencurry werd hier op eensgezind enthousiasme onthaald!

    BeantwoordenVerwijderen