zaterdag 12 maart 2011

Pancakes op zaterdagochtend in de zon

gereviseerd by elza

Een dikke maand geleden zag ik scones en pancakes verschijnen bij Elza. Vanaf die dag ben ik geobsedeerd bezig geweest met "de edele kunst der pancake bakken".
Ik testte het beslag dat Elza gebruikt had, maar ik vond dat niet luchtig genoeg. Het beslag van Nigella was te bloemig, dat van Jamie te omeletterig en ga zo maar door. Ik zocht het verschil in smaak tussen het gebruik van melk en karnemelk -dat trouwens verwaarloosbaar is- en zo kwam ik vorig weekend ik uit bij deze beslagsamenstelling.
Vandaag was La grande finale, ik ging all the way met pancetta, blueberry's, schijfjes banaan, chocoladedruppels, crème fraîche en -uiteraard- ahornsiroop.
Ik ben er nog altijd wat mottig van, pancakes met pancetta en ahornsiroop zijn écht wel héél erg lekker, neem dat van mij aan.


Nodig voor 4 personen
4 eieren, wit en geel gescheiden
250 gram bloem
half zakje bakpoeder =10 gram
30 gram boter
3 dl (karne)melk
een snufje zout

Scheid de eieren, doe het geel in een grote maatbeker en het wit in een kom. Doe de bloem, het bakpoeder, de boter en karnemelk bij in de maatbeker en mix dit tot een dik, stevig beslag.

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout, giet het beslag bij in de kom wanneer de eiwitten stijf zijn, schep alles door elkaar en giet terug in de maatbeker.

Zet een anti-aanbakpan op een matig vuur en giet wanneer de pan heet is een beetje van het beslag in de pan. Wil je pannenkoekjes met een vulling moet je de die (blauwe bessen, gebakken pancetta, banaan, chocolade, ...) er nu op leggen. Wanneer er kleine luchtbelletjes verschijnen aan de bovenkant van de pannenkoekjes zijn ze klaar om omgedraaid te worden. Laat ze nu nog een minuutje bakken en de pancake is klaar. Houdt ze warm onder wat aliminiumfolie of serveer meteen met opgeklopte room, ahornsiroop, poedersuiker, konfituur, en ga zo maar door.

24 opmerkingen:

  1. mmmm jammie...dat ga ik v/h weekend ook even uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oeh la la. Inspiratie voor de zondagochtend. Lekker. Fijn weekend! Suus

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er zalig uit, en dan nog zo'n opkomend zonneke mmmmm!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ziet dat er heerlijk uit zeg!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oei dat is lekker!!! Dat doet het ook vast als zondags ontbijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ooo lekker zeg.. jaloers! Ja, wat was het een zacht weertje vandaag he. Lang leven de lente

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ohhh heerlijk, ik krijg er nu al zin in! Leuke blog heb je, ik ga je volgen.

    Liefs Pauline

    (www.uitpaulineskeuken.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind de recepten van Martha Stewart altijd lekker, 'k heb nog maar weinig mislukkingen gehad. Ze heeft ook verschillende pancake recepten. www.marthastewart.com
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Mme Zsazsa, tijd om je even te bestoeffen! Ik geniet van je (h)eerlijke schrijfstijl en je eet- en maaktips! Jouw pancakes zullen komende woensdag op tafel komen! Groetjes, An

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Severine13.3.11

    Mmmh, inderdaad héérlijk. Voor wie cups in huis heeft, dit is ook een goed en gemakkelijk recept. Authentiek Nieuw-Zeelands.
    - 1 cup bloem, 1 tsp. bakpoeder, 1 tsp. zout samen zeven
    - 1 ei met 1/4 cup suiker loskloppen
    - bloem- en eimengsel samenvoegen en met houten lepel mengen met 3/4 cup melk

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier smijten we er stukjes Mars bij: njum!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. heleen13.3.11

    ik volg je blog al lang, maar de laatste tijd komen er nog maar weinig creatieve (niet dat ik de kookkunst wil beledigen) creaties op, maar het is zoveel eten en koken en zo weinig naaien, dit vind ik jammer, want ik bewonder jouw voor wat je doet..

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ge hebt absoluut gelijk!

    Vanaf volgende week is er weer het een en ander te zien! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mme Zsazsa bij deze krijg je van mij de stylish blogger award! Omdat je met je eigen stijl weet te lokken naar je blogje! Voor mij zijn de kokeneteke tips welkom want met naald en draad lig ik al snel in de knoop...Bedoeling is dat je 7 weetjes over jezelf vrij geeft en 7 anderen de award toe kent, tuurlijk mag je er van mij ook gewoon van genieten! Groeten, An

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Anoniem14.3.11

    Ik volg je blog al erg lang en ga meestal met je akkoord. Maar deze keer niet. Karnemelk en melk proef je echt wel het verschil in een pancake. Of het moest liggen aan mijn recept natuurlijk. :D

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mijn mama maakt pannenkoeken met sojamelk!
    Ook vreselijk lekker, de pannenkoeken zijn lichter en je krijgt er zeker dubbel zoveel van naar binnen. (of is dat geen voordeel)
    Ik verkies in ieder geval altijd sojamelk boven gewone melk daarvoor.
    Hoewel verse melk ook wel aan te raden is.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. doe je geen (vanille)suiker in je beslag? heb je ook geëxperimenteerd met suiker in je beslag en vond je dat overbodig omdat er dan toch nog zoets bijkomt? 't is omdat ik dat ook eens ga proberen en in een ander receptje staat er wel vanillesuiker ín het beslag en nu doe je mij twijfelen... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mmmmmme zsazsa zou beter klinken nu!
    Ps: die van Bill Granger zijn ook overheerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mmmmmmmm... ik ga ze morgen proberen te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Anoniem16.3.11

    Waar haal je de blauwe bessen vandaan?
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Anoniem21.3.11

    Hier met ingebakken schijfjes banaan en véél ahornsiroop, was zeer lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. tip van mijn schoonmoeder: vervang boter door een eetlepel maisolie (ook een ei minder) en laat je deeg een uur staan voor je bakt. Maakt écht een groot verschil!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Tippi26.6.11

    Net uitgeprobeerd (wel met gewone melk en wat vanillesuiker, want had geen geschikte hartige belegsels in huis), Mme, da was een lekkere zondagsbrunch, Merci!

    BeantwoordenVerwijderen