dinsdag 15 maart 2011

Prikkelend postje

taart voor

Hahaaaa, nu heb ik u hé, want ook dit postjen gaat over koken, ahaaa!
Dit werd nl ons avondmaal, en ik heb dat uiteraard niet gezegd op voorhand, spinazie heb ik gemompeld.

En als je ook niks over mijn hof wilt weten kan ik u al waarschuwen dat het volgende postjen ook al niet interessant is want dan gaat het daarover, maar ... er zijn veranderingen op til, ik heb bij matri een overlock gekocht en die is as we speak op weg naar hier, mijn stof is zelfs al geknipt, zo hard zit ik te wachten.

Maar eerst koken dus, zo gaat dat.

Week 11

Weekmenu 11
Week 11, die met de mislukte planning

Dinsdag: Voorgerecht: Neteltaart met bacon en parmezaan, hier ging het al mis, ik maakte nog rap een slaatje bij de taart van waterkers, geroosterde, geschaafde amandelen en parmezaan en we waren al voldaan. De linzenschotel staat bijgevolg in de frigo tot morgen.
Woensdag: Indiase linzenschotel met bloemkool, zo stond het in het Handboek ecologische voeding ik wou daar een van de vijf venkels bijdoen die mijn groentepakket rijk waren, maar toen zag ik de achtergebleven koolrabi en courgette liggen en besloot ik nog ecologischer te zijn dan dat de bedoeling al was, Indiase linzenschotel met koolrabi, venkel, courgette en zonder bloemkool, het zag er niet uit maar het was heel lekker, hopelijk morgen ook nog.
Donderdag: Zalm met bietjes en mierikswortel, deze schuift geen dag door, donderdag visdag in dit dorp. Een paar weken geleden heb ik dit nog eens gemaakt, goed zunne!
Vrijdag: Canneloni met bloemkool en broccoli, recept van Jamie Oliver, ik hoop dat het lekkerder smaakt dan het klinkt. Maar als ge eens iets anders wilt doen met bloemkool is dit wel representatief, toch?
Zaterdag of zondag: Quinoia met prei en champignonnen, ofwel gaat deze er van tussen ofwel de gnocci van maandag, hoe lekker die gnocci ook was, denken aan prei doet mij nog altijd wat walgen.
Van nu af aan plan ik nog maar een gerecht in het weekend, want meestal komt er iets tussen en uiteindelijk is een keer in de week gaan eten wel leutig, dus misschien vallen ze er beide van tussen.
Maandag: Vistaart met knolselderpuree, vis uit den diepvries dan, want op zondag wordt er niet gevist neem ik aan.

taart


Vandaag heb ik de moestuin onkruidvrij gemaakt, buiten een klein beetje snijbiet stond er niks eetbaars meer in, of toch wel, netels! Ik dacht: ik doe daar iets mee! Netelquiche met dat klein beetje snijbiet, en écht waar, de lekkerste quiche die ik al at, ik zou nog een uitroepteken gebruiken maar dat zou erover zijn.

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen
2 uien, gehakt
teentje look, gesnipperd
groen uit den hof (netels, snjbiet, spinazie, zevenblad, ...), fijngehakt
100 gram bacon in blokjes (van Herta bv)
100 gram parmezaanse kaas, geraspt
2 eieren
brikje room
kruimel of bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200°, bak het deeg blind zodat de bodem niet wak maar lekker krokant wordt.
Stoof de uien in olie en voeg de knoflook en het groen toe wanneer de uien zacht zijn. Laat een paar minuten meestoven.
Klop de eieren los met de room en de helft van de kaas.
Verdeel het groentemengsel over de taartbodem, strooi er de baconreepjes over en giet er dan de room over.
Rasp er de kaas over en druppel wat olijfolie op de taart en zet zo'n 20 minuten in de oven.

12 opmerkingen:

  1. en dit vind ik dan toch een lekker postje ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Zsazsa,
    ik vind uw vlaamse schrijven bekant nog sappiger dan uw receppekes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had efkes, prikkelend pootje gelezen ( nog niet goed wakker).
    De jonge brandnetels geven het meest smaak, buiten soeptoestanden heb ik er verder nog niets mee gemaakt, maar dit lijkt een aanrader en je tuin is binnen de korste keren brandnetelvrij :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik weet al wat wij gaan eten vanavond!
    Maar dan toch met spinazie, peins ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maar Madame Mouton, komaan, leef eens wat gevaarlijker!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. zie hé, nu zen ik nog meer gefrustreerd dat al het eetbaar groen in den hof geteisterd wordt door iets luis-achtigs....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. bij ons is woensdag marktdag en dan koop ik dus mijn weekportie biogroen aan het kraam (dat is eig. hetzelfde als het halen van een groentemand, maar je mag dan zelf kiezen wat er in zit!). Enfin, gisterenavond waren er dus enkel nog groeten over waar 't leven al een beetje uitwas, maar... ik heb ze professioneel gereanimeerd en we aten -met mmezsazsa in 't achterhoofd - vegetarisch en lekker (puree van pastinaak, ui en aardappel - snijboontjes met brocolli - en couscouskroketjes met sesamjasje). Merci voor d'inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. las ik daar dat zevenblad ook best eetbaar is. Mooi heeft dat woekerend onkruid ook nog zijn nut.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hé Mmz Zsa Zsa,

    Ik heb hier net een pak waterkers, amandelen en parmezaan liggen en wel zin in dat slaatje van jou.

    Hoe doe je dat precies? Welk vinaigretje erop?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gewoon met olijfolie en citroensap of balsamico, kan beide.
    Plakjes rijpe peer erbij is ook héél lekker, een stuk rijpe peer geraspt en de rest in plakjes, nog lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Die zalm met rode bietjes is idd heel lekker. Stond hier vandaag toevallig op het menu.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ah, gelukkig! Jij hebt dat ook wel eens...doorschuivende weekmenu's!!! Ge zijt geprezen...mijn minderwaardigheidscomplex rondom mijn weekmenu's lost hierbij op als de ochtendmist zojuist in het zonnetje. Het hoort er dus bij (zeg ik dan maar voor het gemak, ik bedoel, als ik het heb en jij, dan moet het wel gewoon niet te voorkomen zijn). Oh, ik ben Mandy, trouwens, een nederlandse madam met Vlaamse wortels en heb zojuist jouw vreselijke smulzinnige blog ontdekt en voel de 'start een moestuin van scratch'-kriebels vreselijk jeuken...heb helaas geen ruimte bij mijn huis, en weet niet of zo'n tuintje verderop een goed plan is...maar ik vrees dat dit blog me nog eens zou kunnen overhalen met de schop en een emmer op mijn fiets te springen elke dag (ook als het regent?). Enfin, zo'n blog als het jouwe verdient een dagelijks bezoekje!

    BeantwoordenVerwijderen